Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Η Μάχη της Χαιρώνειας

Μία από τις πολυσυζητημένες μάχες της αρχαιότητας. Διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην οχυρή πόλη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων. Ο Φίλιππος επικράτησε και αναδείχθηκε κυρίαρχος του ελληνικού χώρου.
Το 339 π.Χ. ο Φίλιππος βρήκε την αφορμή να επέμβει στη Νότιο Ελλάδα. Το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών κατηγόρησε τους Λοκρούς της Άμφισσας ότι σφετερίστηκαν γη του Μαντείου και ζήτησαν την κήρυξη ιερού πολέμου για την τιμωρία τους. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας και της Θήβας, όρισαν αρχιστράτηγο τον Φίλιππο.

2 Αυγούστου 1943: Η Σφαγή της Γλύνας


  • Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.
  • Οι μπαλίστες με τη βοήθεια των ιταλοφασίστων καταχτητών εκτελούν 27 άνδρες του χωριού.
  • Το χωριό είχε ανοιχτά τάσεις ενάντια στις τότε κομμουνιστικές ομάδες.
  • Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει ακόμα μερικές πτυχές του εγκλήματος.
  • Σ’ αυτήν την τόσο μεγάλης σημασίας επέτειο θα πρέπει να έχουμε παλλαϊκή συμμετοχή και να επενθυμείται όχι μόνο την ημέρα αυτή.

Πλήρης περιφρόνηση: Σκέτο «Μακεδονία» στις φανέλες της εθνικής ομάδας βόλεϊ των Σκοπίων (Φώτο - Βίντεο)

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας εκχώρησης της Μακεδονίας είναι εδώ και εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα, καθώς οι παραβάσεις από την πλευρά των Σκοπιανών είναι πολλές.
Σκέτο «Μακεδονία» αναγράφουν τα ρούχα της εθνικής ομάδας του πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου, στέλνοντας το μήνυμα τόσο στην πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι ο αλυτρωτισμός είναι εδώ, αλλά και στην σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη που καλείται να αντιμετωπίσει τα τραγικά λάθη Τσίπρα-Κοτζιά. Θα αντιδράσει στη νέα πρόκληση των Σκοπιανών ή θα αδιαφορήσει και θα περιμένει τις επόμενες;

Τι πρέπει να κάνουν Ελλάδα και Κύπρος για να οχυρώσουν την ΑΟΖ τους

Του Ηλία Κονοφάγου
Από το slpress

Τα τελευταία 12 χρόνια Ελλάδα και Κύπρος παραχώρησαν δικαιώματα έρευνας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού της υφαλοκρηπίδας (ή ΑΟΖ) τους. Επ' αυτού του ορυκτού πλούτου, εδώ και πολλά χρόνια, οι τουρκικές αξιώσεις επί της υφαλοκρηπίδας (ή ΑΟΖ) ήταν ήδη γνωστές. Παρά ταύτα μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία πολιτική συνέργεια ή σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής.

Συνέντευξη-ποταμός του Mr. ΕΔΕΥ: Ποιοι δε θέλουν το ελληνικό φυσικό αέριο!(Βίντεο)

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στον 98.4 ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για όλο το εύρος των ερευνητικών γεωτρήσεων στην Ελλάδα, τις προσδοκίες αλλά και τις εκτιμήσεις για τους ενεργειακούς πόρους της πατρίδας μας, σε θαλάσσιες ζώνες και την ηπειρωτική χώρα.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
Εξηγεί γιατί το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέεται ευθέως τόσο με τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια, όσο και με την πτώση της παρουσίας του πετρελαίου στην αγορά ενέργειας, την ώρα που το φυσικό αέριο αναδύεται ως ο μεγάλος παίκτης στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.