Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Οι αρχαίες Ελληνικές πόλεις της Κίνας: Από τον Διόνυσο και τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο και τους διαδόχους του!

Κατά την μυθολογία ο Διόνυσος μεγάλωσε στο όρος της Νύσσας αλλά και λαμβάνοντας υπʼ όψιν το ακόλουθο απόσπασμα του Αρριανού από τα "Ινδικά" σχετικά με την καταγωγή των Σίβας ή Σίνδων και λαμβάνοντας υπʼ όψιν την ετυμολογική συγγένεια των Σίβας με την Ινδική Θεότητα Σίβα.: "Όσον αφορά τους Σίβας οι οποίοι ήταν γένος Ινδικόν επειδή ορισμένοι τους είδαν να ντύνονται με δέρματα, ισχυρίζονται ότι είναι υπολείμματα του στρατού εκ της εκστρατείας του Ηρακλέους επειδή μάλιστα οι Σίβαι φέρουν και ράβδο ώς ανάμνησιν του ροπάλου του Ηρακλέους".

Ενώ στα "Αργοναυτικά" του Ορφέως στίχος 1046 διαβάζουμε: "Επειτα τρέχοντες (η Μήδεια και ο Ιάσων) το ρεύμα του ποταμού Φάσι λογω ανοησιών εις το μέσο της πεδιάδος έφτασαν που κατοικούν

Ο πλανήτης χρησιμοποιεί ελληνικές λέξεις και οι Έλληνες μαϊμουδίζουν

Αγγελική Κώττη
Από το liberal 

Πόσα backstage να αντέξει κανείς στις διάφορες εκπομπές πρωί Σαββάτου; Ένα; Δύο; Πέντε; Εφτά; Αν κάποιος είχε στηθεί πάντως χθες το πρωί μπροστά από μια τηλεόραση και μετρούσε, θα ήταν βέβαιος πως στην Ελλάδα έχουμε αμνησία. Έχουμε ξεχάσει την ωραιότατη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μέχρι πρότινος λέξη «παρασκήνιο». Αρχαία λέξη, η οποία επέζησε επί χιλιετίες, για να εγκαταλειφθεί εν μέσω ανόητης υιοθεσίας μιας αγγλικής. Και να ήταν η μόνη; Σήμερα λέμε backstage και fitting (το δεύτερο αντί του δοκιμάζω ή κάνω πρόβα). Εδώ και πάμπολλα χρόνια όμως λέμε event και project. Ενώ, οι ελληνικές λέξεις εκδήλωση και πρόγραμμα αποδίδουν πολύ καλά αντίστοιχα, τις έννοιες που επιμένουμε να εκφράζουμε αγγλιστί μη μας πουν και τίποτα βλάχους!

Τα «θολά» νερά του Νείλου και το ρήγμα στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις

Η επιχείρηση εξομάλυνσης των βεβαρημένων σχέσεων Καΐρου – Άγκυρας μέσω διερευνητικών επαφών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, σηματοδότησε την τουρκική προσπάθεια κλεισίματος σημαντικών μετώπων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου 

Μίχος Παναγιώτης
Από το tovima 

«Δεν ανησυχούμε, δεν έχουμε ενδοιασμούς» υπογράμμισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ελληνικές διπλωματικές πηγές για τις εξελισσόμενες, τότε, τουρκοαιγυπτιακές διερευνητικές συνομιλίες. Τα γεγονότα φαίνεται ότι δικαιώνουν προς ώρας την ελληνική διπλωματία, καθώς η προσπάθεια της Τουρκίας να εξάγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου Bayraktar σε Αιθιοπία και Μαρόκο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αιγύπτου.

Ερντογάν για αγορά F-16: Οι ΗΠΑ μας το πρότειναν

Τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση μαχητικών F-16 σε αντάλλαγμα για την επένδυσή της στο πρόγραμμα των F-35, διατύπωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η Τουρκία κατέθεσε αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

N. Δένδιας στην «Κ»: Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν υπ’ όψιν την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλάει στην «Κ» για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας 

Βασίλης Νέδος
Από το kathimerini

Τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο από την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ αποκαλύπτει στην πρώτη συνέντευξη μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι αναφορές σε κυριαρχικά δικαιώματα, λέει ο κ. Δένδιας, δείχνουν κοινή αντίληψη της πραγματικότητας με τις ΗΠΑ. Ενώ αποκαλύπτει ότι η Σκύρος μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων