Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΓΝΑΥΡΑΣ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΩΓΛΕΣ

Του Νίκου Χειλαδακη

Η λαμπρότερη, αλλά και η πιο συκοφαντημένη περίοδος της ιστορίας του ελληνισμού, είναι αυτή της αποκαλούμενης βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπως την βάπτισαν κάποιοι δυτικοί συγγραφείς διαστρέφοντας το πραγματικό όνομα της μοναδικής αυτοκρατορίας στον κόσμο που έζησε πάνω από χίλια χρόνια, δηλαδή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Την ίδια περίοδο που στην δυτική Ευρώπη, που σήμερα προβάλετε σαν η πιο εξελιγμένη περιοχή της ανθρωπότητας, οι κάτοικοι ζούσαν κάτω από φρικτές συνθήκες σκοταδισμού και αγνοούσαν βασικά πολιτιστικά στοιχεία, στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία το πνευματικό επίπεδο είχε φτάσει σε ύψιστα επίπεδα.

Sacsayhuaman: Τα εντυπωσιακά τείχη των Ίνκας με τους τεράστιους πέτρινους βράχους

Όχι πολύ μακριά από την περίφημη πόλη των Ίνκας Μάτσου Πίτσου, βρίσκεται το Sacsayhuaman, ένα παράξενο ανάχωμα από τεράστιους πέτρινους βράχους.

Τα εντυπωσιακά τείχη, κοντά στην παλιά πρωτεύουσα Cuzco, είναι τόσο καλά οικοδομημένα που ούτε η λάμα ενός μικρού μαχαιριού δεν χωρά να περάσει μέσα στις ενώσεις.
Ο αμφιθεατρικός σχεδιασμός του σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική τελειότητα της κατασκευής δεν επέτρεψε ποτέ στους Ισπανούς κονκισταδόρ να λεηλατήσουν τη πόλη-οχυρό των Ίνκας.

Γκολάν: Ανακαλύφθηκε σπάνια αρχαιοελληνική μάσκα


Η μάσκα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο εθνικό πάρκο Susita στο Golan, ανατολικά της θάλασσας της Γαλιλαίας. Η Susita, ήταν γνωστή με το λατινικό όνομα Ίππος και καταστράφηκε από σεισμό το 749 μ. Χ. Ο Πάνας ήταν ο θεός του ανέμου, των βοσκών, της φύσης, του κυνηγιού και σύντροφος των νυμφών. » Οι γιορτές προς τιμήν των θεών των βοσκών και της φύσης συχνά γίνονταν στη φύση και περιελάμβαναν αλκοόλ, θυσίες και εκστατικές τελετουργίες» δηλώνει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας Michael Eisenberg.

Οι Φιλισταίοι ήταν Έλληνες λένε Εβραίοι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Εβραίοι, εθελοντές και αρχαιολόγοι, εργάζονται στις ανασκαφές στο Τελ ελ- Σάφι, στο νότιο Ισραήλ.

Στα ερείπια μιας αρχαίας μητρόπολης στο νότιο Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι συνθέτουν την ιστορία ενός λαού που θυμόμαστε κυρίως ως τους «ΚΑΚΟΥΣ» της εβραϊκής Βίβλου.
Η πόλη της Γαθ, όπου οι ετήσιες ανασκαφές ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, βοηθά τους μελετητές να δώσουν ένα πιο διαφοροποιημένο πορτρέτο των Φιλισταίων, οι οποίοι εμφανίζονται στην βιβλική ιστορία ως οι ΑΙΩΝΙΟΙ εχθροί των Ισραηλιτών.

Η ταριχευμένη καρδιά του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου

Δείτε πως μοιάζει μια καρδιά μετά από 800 χρόνια -ή τουλάχιστον να μάθετε πώς έκαναν σουβενίρ από πτώματα κατά το Μεσαίωνα.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο ως τον καλό τύπο που εμφανίζεται στο τέλος των ταινιών του Ρομπέν των Δασών.

Ήταν Άγγλος βασιλιάς που πέρασε πολύ λίγο χρόνο στην Αγγλία και πολέμησε πολλά χρόνια μακριά από τις αγγλικές ακτές. Το 1199, πολεμούσε εναντίον των Γάλλων, όταν χτυπήθηκε με βλήμα από μια βαλλίστρα. Δώδεκα ημέρες αργότερα πέθανε, πιθανότατα από γάγγραινα.

Νέα στοιχεία για τη Σελήνη από το κινεζικό σκάφος Yutu

Μια πιο περίπλοκη γεωλογική ιστορία της Σελήνης, από αυτήν που είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, έφερε στο «φως» το κινεζικό ρομποτικό όχημα Yutu, το οποίο προσεδαφίσθηκε στον δορυφόρο του πλανήτη μας στα τέλη του 2013.
 
Παρόλο που το Yutu δεν διέσχισε περισσότερα από 114 μέτρα, πριν μια μηχανική βλάβη το θέσει εκτός λειτουργίας, κατάφερε να εντοπίσει ούτε λίγο ούτε πολύ εννιά διαφορετικά στρώματα πετρωμάτων στο σεληνιακό υπέδαφος.

Δείτε μερικά από τα πιο επιβλητικά αγάλματα στον κόσμο

Τα πιο γνωστά επιβλητικά αγάλματα είναι της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και του Ιησού στο Ρίο.

 Δεν είναι όμως ούτε τα μοναδικά ούτε τα μεγαλύτερα.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε άλλα, σχεδόν άγνωστα αριστουργήματα.

Βανδάλισαν και την ιστορική εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέα στην Ερμού

Οι βάνδαλοι έγραψαν σύνθημα στον τοίχο της με σπρέι κόκκινου και μωβ χρώματος - Έντονη η αντίδραση από καταστηματάρχες και περίοικους
Ανεγκέφαλοι έγραψαν σύνθημα στον τοίχο της ιστορικής εκκλησίας της Παναγίας Καπνικαρέα στην οδό Ερμού.


Σύμφωνα με τους περιοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, το Σάββατο στις 19:30 το απόγευμα, ομάδα περίπου 200 ατόμων, κατέβαινε την Ερμού προς κατεύθυνση το Μοναστηράκι, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Διαψεύδονται και οι δύο... διαψεύσεις Βαρουφάκη για το υψωμένο δάχτυλο(Βίντεο)

Ο υπουργός Οικονομικών, μέσω Twitter, λέει τώρα ότι δεν είναι πλαστό το βίντεο, αλλά πως το δάχτυλο δεν πήγαινε στους Γερμανούς - Είναι φανερό όμως ότι το «δάχτυλο» είναι για τους Γερμανούς - Ανέβασε στον λογαριασμό του ολόκληρο το βίντεο από την επίμαχη εκδήλωση - Ο γερμανικός Τύπος «κράζει» τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών
Συνέχεια στο θέμα με το αν έκανε άσεμνη χειρονομία ή όχι δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος το διαψεύδει εκ νέου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

«Μπλόκο» από την Κομισιόν στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση

Με επιστολή του προς την ελληνική πλευρά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ζητά να «παγώσουν» τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο
«Εντολή» στην ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση φέρεται να έδωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, όπως τουλάχιστον αναφέρει το βρετανικό δίκτυο Channel 4.

«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Και σενάριο Κύπρου στο τραπέζι για την Ελλάδα-Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της...

Ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι προτεραιότητά του είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ωστόσο υπογραμμίζει ότι, για παν ενδεχόμενο, έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια... - Σακελλαρίδης: Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται
Η ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων ανάλογων με αυτών που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο.