Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Μία κάρτα για το Καστελόριζο! Γιατί είναι σημαντική η αποστολή της

Στείλτε τις κάρτες σας ή ότι άλλο στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο
Μεγίστη
851 11
Καστελόριζο
Δωδεκάνησα
Ελλάδα

Κείμενο από τον Τάσο Δουργουνάκη
Από το militaire
  
Mια κάρτα δεν κοστίζει, αξίζει. ΜΙΑ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ!!!!!!

Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος: Η πραγματική ιστορία του μακροβιότερου βυζαντινού αυτοκράτορα (Φωτό)

Ο μακροβιότερος βυζαντινός αυτοκράτορας, βασίλεψε σχεδόν μισό αιώνα (976 – 1025), ο Βασίλειος Β΄, αυτός που ονομάστηκε αργότερα Βουλγαροκτόνος, προσωποποιεί το σημείο της ύψιστης πολιτικής και στρατιωτικής ακμής της αυτοκρατορίας.

Όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η πιο δύσκολη μάχη που έδωσε ήταν η προσπάθεια της εδραίωσης της εξουσίας του πάνω στον αυτοκρατορικό θρόνο και στη συνέχεια το ανελέητο κυνήγι που εξαπέλυσε εναντίον των πλούσιων γαιοκτημόνων αριστοκρατών.

Το βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας Ερέτριας: Τα δύο λιμάνια που τα χωρίζουν 2.500 χρόνια!(Βίντεο)

Ένα υπέροχο τοπίο μας χαρίζει το αρχαίο λιμάνι στην Ερέτρια, που βρίσκεται βυθισμένο δίπλα από το καινούργιο ενώ τα χωρίζουν 2.500 χρόνια! 


Φωτίζουμε το άγνωστο βυθισμένο λιμάνι της Αρχαίας Ερέτριας, το οποίο απέχει μόλις 30 μέτρα από το σύγχρονο λιμάνι, αλλά το χωρίζουν 2.400 χρόνια απ’ αυτό. Ο λιμενοβραχίονας αυτός αποτελεί το δυτικό άκρο του λιμανιού της Ερέτριας.
Πρόκειται για μία μνημειώδη κατασκευή από αργούς λίθους που εκτείνεται για 600 περίπου μέτρα. Στο νοτιοανατολικό άκρο του, όπου και βρίσκεται ο φάρος του σύγχρονου λιμανιού, στρέφεται προς ανατολικά για 55 περίπου μέτρα, κλείνοντας προστατεύοντας, από νότια, την είσοδο του λιμανιού. Τα πρώτα 300 μέτρα της κατασκευής καλύπτονται από σύγχρονο λιμενοβραχίονα ο οποίος μετά τα πρώτα αυτά μέτρα, τρέχει παράλληλα προς τον αρχαίο σε όλο το μήκος του.

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού και τι συμβολίζει

Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.
Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους.
Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 1000 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Μια σημαντική ανακάλυψη όπως ανακοινώσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, DHA, με ελληνορθόδοξο χαρακτήρα, είχαμε αυτές τις μέρες στην πόλη Προύσα της Τουρκίας, μια πόλη που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών υπήρχε αξιόλογη ελληνορθόδοξη κοινότητα.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε από τις τοπικές αρχές της Στρατοχωροφυλακής της Προύσας, συνελήφθησαν δυο άτομα που είχαν υπό την κατοχή τους ένα ελληνορθόδοξο ευαγγέλιο ηλικίας

«Χαλάει» η πυξίδα της γης: Μυστήριο με την ταχύτατη μετακίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου - Τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν για τον ανθρώπινο πολιτισμό

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, στον οποίο βασίζονται οι πλοηγοί εδώ και αιώνες για τον προσανατολισμό τους και πιο πρόσφατα χρησιμοποιείται από τα αεροπλάνα έως τις εφαρμογές των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, μετακινείται πλέον με ρυθμό άνευ προηγουμένου στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Διασχίζει πια την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το χρόνο και δεν δείχνει σημεία επιβράδυνσης στο «βηματισμό» του.
«Η κίνηση από τη δεκαετία του 1990 έχει γίνει πια ταχύτερη από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε πολλά πράγματα για τις αλλαγές στον πυρήνα της Γης, που προκαλούν αυτή την κίνηση», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο γεωφυσικός και ειδικός στο γεωμαγνητισμό δρ Σιάραν Μπέγκαν της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.