Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Φίλης, Λαμπρόπουλος: Η Τουρκία του Ερντογάν θυμίζει την Ιταλία του μεσοπολέμου(Βίντεο)

Την ομοιότητα του δόγματος της Τουρκίας για την γαλαζια πατρίδα με το Mare Nostrum του Μουσολίνι επισημαίνουν οι ομιλιτές

O Καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης και ο Ιστορικός και στρατιωτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος μιλούν για την περίοδο του μεσοπολέμου και τις ομοιότητες με την περίοδο που διανύουμε στον δημοσιογράφο Ανδρέας Μαζαράκη και την εκπομπή ο Εξαρχείων.

Ως ελληνικός μεσοπόλεμος σε αντιδιαστολή µε τον Ευρωπαϊκό ορίζεται ιστοριογραφικά η περίοδος µεταξύ του 1923 και του 1940, µεταξύ δηλαδή της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εισόδου της Ελλάδας στο Β' Π.Π.

Facebook και Google «βλέπουν» την Ελλάδα στον χάρτη των υποθαλάσσιων καλωδίων τους

Νίκη Παπάζογλου
Από το insider 

Στο χάρτη των τεχνολογικών κολοσσών που σχεδιάζουν μεγάλα πρότζεκτ υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών φιλοδοξεί να μπει η Ελλάδα, έχοντας ήδη βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον των κοινοπραξιών που έχουν συστήσει Facebook και Google για την ανάπτυξη καλωδίων παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι προαναφερθείσες κοινοπραξίες που έχουν δημιουργήσει Facebook και Google για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες διερευνητικές επαφές με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να αποτιμήσουν τις προοπτικές που θα είχε η προσθήκη της χώρας μας στον χάρτη των χωρών που θα διασυνδέσουν μέσω των υποθαλλάσιων καλωδίων που αναπτύσσουν.

Πώς η ενεργειακή κρίση αναβαθμίζει την Ανατολική Μεσόγειο

Τα κοιτάσματα αερίου μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα, ενισχύοντας γεωπολιτικά την περιοχή 

Χρύσα Λιάγγου
Από το kathimerini

Η ενεργειακή κρίση αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου και μαζί των εγχώριων ανεξερεύνητων κοιτασμάτων στις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της αμερικανικής ExxonMobil και της γαλλικής Total. Η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου κατά 250% από τις αρχές του χρόνου ανέδειξε τόσο την οικονομική πτυχή της αξίας αυτών των κοιτασμάτων όσο και τη γεωπολιτική, καθώς η Ευρώπη μαθαίνει πληρώνοντας ακριβά τι σημαίνει η υπερεξάρτησή της από έναν προμηθευτή. Ο προ δεκαετίας

Τουρκία: Στο ένα τρίτο των χερσαίων συνόρων τοποθετήθηκε τείχος για αποτροπή των μεταναστών

Τείχος από σκυρόδεμα κατασκευάστηκε στο 34 τοις εκατό των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας για να αποτραπεί η μετανάστευση.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Ετήσιο Πρόγραμμα για το 2022, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του Project «Σύστημα Φυσικής Ασφάλειας Συνόρων», κατασκευάστηκε ένα τείχος προστασίας σε 1005 χιλιόμετρα, που είναι το 34 τοις εκατό των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας.

Στο Ετήσιο Προεδρικό Πρόγραμμα για το 2022, που δημοσιεύτηκε στο επαναλαμβανόμενο τεύχος του ΦΕΚ, οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποτροπή παράνομων διελεύσεων συμπεριλήφθηκαν με τον τίτλο «Υπηρεσίες Ασφαλείας».

Η Δύση προετοιμάζεται για τη μετά Ερντογάν εποχή

Κώστας Υφαντής
Από το liberal

Για πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια πολιτικής κυριαρχίας του AKP και του Ρ.Τ. Ερντογάν, η προοπτική της πολιτικής αλλαγής είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Έπειτα από τόσα χρόνια παραμονής στην εξουσία και ειδικά μετά την εγκληματική απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι άνθρωποι του Προέδρου του λένε μόνο όσα θέλει ο ίδιος να ακούσει και δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν συμβουλεύοντάς τον. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας.

Αναλυτής : ¨Η Ελλάδα μπορεί να κάνει την τρέλα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα¨…(Βίντεο)

Μιλά ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Ιμπραήμ Κελές ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Τον ακούμε μεταξύ άλλων να λέει και τα εξής :

¨Αν λοιπόν η Ελλάδα κάνει μία τέτοια τρέλα,  που μπορεί άραγε να την κάνει; Ναι μπορεί να την κάνει
Διότι έχει πίσω της την Αμερική τη Γαλλία και υπάρχουν όπως ανέφερε λίγο πριν και ο καθηγητής μας κύριος Μεχμέτ και οι διμερείς συμφωνίες. Στηριζόμενη σε αυτά μπορεί να το κάνει. Όταν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει και η Ελλάδα τι θα πει τότε; Θα πει πως “Αυτό ήταν δικαίωμά μας αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε η Τουρκία μας επιτέθηκε”

¨Εγώ επιτίθεμαι, εγώ βήματα πίσω δεν κάνω !¨ ….

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο πρόβλημα που ξέσπασε με τους 10 πρέσβεις,  είπε και τα εξής :

¨Το βήμα που κάναμε δεν ήταν επίδειξη δύναμης σε κάποιον . Απλά σημαίνει ότι οι πρεσβευτές που ασκούν τα καθήκοντά τους στην Τουρκία δεν πρέπει να ανακατεύονται στα εσωτερικά της Τουρκίας. Κανένας πρεσβευτής δεν έχει την εξουσία να επεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας όπου εργάζεται. Αυτοί πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα από εμένα το άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης. Διότι οι πρεσβευτές τις σχετικές με τους ίδιους συμφωνίες, πρέπει να τις εφαρμόζουν και να τις παρακολουθούν κατά γράμμα.

Η Ελλάδα κρατάει το “κλειδί” στο αδιέξοδο Ερντογάν εάν μπορεί αυτός να αντιληφθεί τα στοιχειώδη…

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο διαρκώς περιπλέκεται. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλά σε γενικές γραμμές σε μια ιστορική συγκυρία που βοήθησε να ξεπεραστούν εσωτερικά στερεότυπα και αγκυλώσεις δεκαετιών για τα ελληνοτουρκικά. Αν η χώρα δεν είχε εγκαταλείψει την άμυνά της επί 15 χρόνια τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Όμως, οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει εκτιμάται πως έχουν ενισχύσει καθοριστικά την ελληνική αποτροπή.

Η παραδοσιακή τάση της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή να καταφεύγει στην δοκιμασμένη συνταγή της στρατιωτικής κλιμάκωσης δεν φαίνεται να δημιουργεί πλέον στην Άγκυρα την πεποίθηση ότι μπορεί να αποδώσει. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, όπως και η εξάρτηση της έκβασης από την ελληνική αντίδραση που μπορεί να είναι διαφορετική από το παρελθόν.