Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Γέρος του Μωριά

Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά».

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά».

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι», όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του. Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.

Σχέδιο Μάρσαλ: Γιατί δημιουργήθηκε – οι χώρες και τα ποσά που χορηγήθηκαν

Σαν σήμερα, στις 3 Απριλίου 1948, ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, που προβλέπει βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 16 χώρες.

Με τον όρο σχέδιο Μάρσαλ εννοείται η οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της αντίληψης ότι η επικράτηση του κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ΗΠΑ, με το «Σχέδιο Μάρσαλ», προσέφεραν οικονομική στήριξη στη «γηραιά ήπειρο», για να αποκατασταθούν οι αποδεκατισμένες περιοχές και να εκσυγχρονιστεί η βιομηχανία.

Πόσο ειλικρινής είναι η τουρκική «επίθεση»φιλίας;

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Tο διαχρονικό δόγμα της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής δεν επιδέχεται καμία απολύτως αλλαγή, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Το γεγονός ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία, για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αποστέλλει ευχετήριες επιστολές στην πολιτική ηγεσία της Χώρας για την εθνική επέτειο της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού, δημιουργεί από μόνο του ποικίλα ερωτηματικά ως προς τις αληθινές προθέσεις της γείτονας.

Το ατόπημα της Ειρηνευτικής Δύναμης και η προειδοποίηση

ΤΟ Υπουργείο Εξωτερικών υπέδειξε, σε τόνο προειδοποίησης, προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι η «νεκρή ζώνη» τελεί υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει αναστείλει προσωρινά την άσκηση της στρατιωτικής της δικαιοδοσίας, με αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να ασκεί κανονικά την αστική της δικαιοδοσία εντός της «νεκρής ζώνης». Αυτή η αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών, που διατυπώνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση,  επιβεβαιώνει πως σε σχέση με το γνωστό θέμα του γηπέδου «Τσεντίκαγια»»,  το ποτήρι έχει ξεχειλίσει σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται από τουρκικής πλευράς και με την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης στη «νεκρή ζώνη». 

Μετά τα 5 δισ. στον Ερντογάν η Σαουδική Αραβία πετά σωσίβιο πολλών δισ. στην παραπαίουσα Αιγυπτιακή οικονομία από το Ριάντ: Μπορεί να σημαίνει κάτι για Ελλάδα και Κύπρο;

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, τη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, καθώς το Κάιρο επιδιώκει χρηματοπιστωτικές εισροές ώστε να χαλαρώσει η πίεση στο νόμισμά του και να ενισχυθεί η οικονομία του.

Μετά τη «σωτηρία» του Ερντογάν με ρευστό 5 δισ. πριν λίγες εβδομάδες η Σαουδική Αραβία διασώζει και την Αίγυπτο και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα ζητηθούν ανταλλάγματα με δη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Κυρίως σε ότι αφορά τη στενή σχέση που έχει οικοδομηθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Το ανακάτεμα της τράπουλας στην Συρία και η Ελλάδα

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Να συντηρηθούν σχέσεις που έχουν εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα σε μια περίοδο που υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκει η Αθήνα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Ν. Δένδιας σήμερα με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σ. Σούκρι την επομένη εβδομάδα.

Οι σχέσεις με τα Εμιράτα και την Αίγυπτο είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά η επαναβεβαίωση με κάθε ευκαιρία των καλών σχέσεων είναι  σημαντική, πολύ περισσότερο που και οι δυο χώρες έχουν προχωρήσει στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων τους με την Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η είδηση για δρομολόγηση αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων της Σ.Αραβίας με το Ιράν, και το άνοιγμα των αραβικών χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου στο καθεστώς Άσαντ στην Συρία ανακατεύει και πάλι την τράπουλα στην Μ. Ανατολή.

ΥΦΕΘΑ: Έδωσε «το παρών» στην 82η επέτειο της Μάχης των Οχυρών – Δείτε εικόνες

Ο ΥΦΕΘΑ κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, χθες, Κυριακή 2 Απριλίου 2023, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της 82ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Οχυρού. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου. Στη συνέχεια, στην τοποθεσία Οχυρού «Λίσσε», παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο ομώνυμο Μνημείο.

Θυγατρική στην Ελλάδα ίδρυσε η Heckler & Koch GmpH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, εξέλιξη, σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας του διάσημου γερμανικού οίκου κατασκευής φορητού οπλισμού Heckler & Koch GmbH. Τον περασμένο Μάρτιο, ιδρύθηκε η Heckler & Koch Ελλάς, με έδρα την Αθήνα.

Η κίνηση, φανερώνει προφανώς το ενδιαφέρον του γερμανικού οίκου όσον αφορά την ελληνική αγορά, με την οποία συνδέεται με ιδιαίτερη σχέση ούτως ή άλλως, λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας που υπήρξε από την ίδρυση κιόλας της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1970. Η Heckler & Koch ήταν η εταιρεία που επιλέχθηκε τότε για την

49 Black Hawk στο στόχαστρο των Ενόπλων Δυνάμεων – Το Newpost στο εργοστάσιο κατασκευής των Black Hawk στο Palm Beach της Florida

 Κώστας Σαρικάς

Το Newpost βρέθηκε στο Palm Beach της Florida στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky.

Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την αποστολή LOR προς τις Αμερικανικές αρχές βρίσκεται η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ με την οποία η Ελλάδα θα εκφράζει επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση των ελικοπτέρων BlackHawk.

Η επίδειξη εναέριου ανεφοδιασμού με καύσιμα της Airbus σε UAV είναι μια ματιά στο μέλλον της αεροπορικής μάχης

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Ένα αεροσκάφος δοκιμαστικής κλίνης Airbus A310 Multi-Role Tanker Transport (MRTT) έχει αποδείξει την ικανότητά του να καθοδηγεί και να ελέγχει drones κατά την πτήση χωρίς άμεση ανθρώπινη αλληλεπίδραση, σύμφωνα με την εταιρεία. Η δοκιμή έθεσε τις πρώιμες βάσεις για τα μελλοντικά σχέδια της Airbus να παρέχει στα MRTT της τη δυνατότητα να ανεφοδιάζουν αυτόνομα αεροσκάφη χωρίς πλήρωμα, μια ιδέα που πολλές αεροπορικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να υιοθετήσουν καθώς η αεροπορική δύναμη εξελίσσεται γρήγορα προς πτήσεις χωρίς πλήρωμα.

Τούρκοι: Ο εφιάλτης του F-35 δεν έχει τελειώσει – Θέλουν να κάνουν ζημιά στους Αμερικάνους

 Διονύσης Αντωνέλλος

«Τα προβλήματα δεν τελειώνουν στο έργο F-35, όπου η Τουρκία απομακρύνθηκε».

Ο εφιάλτης του F-35 δεν έχει τελειώσει – Το πρόβλημα στους κινητήρες θα λυθεί σε 10 χρόνια.

«Τα προβλήματα δεν τελειώνουν στο έργο F-35, όπου η Τουρκία απομακρύνθηκε με το σκεπτικό των S-400. Αναφέρθηκε ότι οι κινητήρες των πολεμικών αεροσκαφών υπερθερμαίνονται και το πρόβλημα θα λυθεί σε 10 χρόνια με βελτιώσεις που θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια», γράφει η τουρκική Star.

Lockheed Martin C-130J: Παλιό μα… ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ αεροσκάφος για τις ΕΔ, στην Πολεμική Αεροπορία

70 σχεδόν χρόνια (Αύγουστος 1954) από την πρώτη πτήση του αρχικού πρωτοτύπου YC-130 και 27 (Απρίλιος 1996) από την παρθενική πτήση του -J, το τετρακινητήριο στροβιλοελικοφόρο εξακολουθεί να είναι το πολυπληθέστερο στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο στον κόσμο. Μέχρι την ένταξη του C-130 σε υπηρεσία, το 1956, η τακτική αερομεταφορά είχε άλλη μορφή, αυτήν που ουσιαστικά είχε και κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. Ο Ηρακλής της Lockheed επέβαλλε νέα στάνταρντ, που εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι τις ημέρες μας. Το DP είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την εντυπωσιακή γραμμή παραγωγής στη Μαριέττα της Ατλάντα, στην Πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, χωρίς να ξεχάσουμε ότι στην εφοδιαστική αλυσίδα συμμετέχει και η ελληνική ΕΑΒ με επιτυχία…

Aποκλειστικό defencereview.gr: Η πρόταση των ισπανικών ναυπηγείων Astilleros Gondán για το νέο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης

Γιάννης Νικήτας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες από πλευράς Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για τη πρόσκτηση 2+1 νέων Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης για το Λιμενικό Σώμα. Τα νέα Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΛΣ να επιχειρεί σε ανοικτές θάλασσες όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα ισπανικά ναυπηγεία της Astilleros Gondán διεκδικούν επάξια το πρόγραμμα και προσφέρουν μια νέα σχεδίαση που καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές του ΛΣ. Η πρόταση των Ισπανών περιλαμβάνει το OPV-86-Hybrid εκτοπίσματος 1700 τόνων και μήκους 86,75 μέτρων. Ξεχωρίζει για την πρωτοποριακή του πρόωση υβριδικού χαρακτήρα που του εξασφαλίζει αυξημένη αυτονομία και ακτίνα δράσης της τάξης των 7500 ναυτικών μιλίων πλέοντας συνεχόμενα επί 30 ημερών με ταχύτητα 20 κόμβων.

Η Τουρκία ανησυχεί για τα ελληνικά Drones και τους Spike NLOS

Ο συνεχής επανεξοπλισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μικροσκόπιο των τουρκικών ΜΜΕ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η νηνεμία που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έχει ημερομηνία λήξης. Οι εκλογές και η τουριστική περίοδος συνηγορούν στην επέκταση της ηρεμίας ίσως και ως το τέλος του καλοκαιριού, όμως δε θα πρέπει κανείς να τρέφει αυταπάτες.

Οι διάφορες είναι υπαρκτές, που απλά κρύβονται κάτω από το χαλί της αλληλεγγύης, και στην πρώτη ευκαιρία θα αναδυθούν στην επιφάνεια. Οι δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι από τα Κατεχόμενα περιγράφουν ανάγλυφα την πραγματικότητα.

Γονείς Ελένης Τοπαλούδης για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Αυτό που εισπράξαμε είναι ανθρωπιά»

Ως «μια ιδιαίτερα ανθρώπινη επίσκεψη με την πρέπουσα συμπεριφορά» περιέγραψαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη τη συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι την Παρασκευή στο Διδυμότειχο τονίζοντας με έμφαση ότι αυτό που οι ίδιοι εισέπραξαν ήταν «ανθρωπιά»

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πατέρας της  αδικοχαμένης Ελένης αρχικά ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν ότι θα τους επισκεφθεί ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του. Και αυτό που στο τέλος  τους έκανε εντύπωση ήταν «η αγκαλιά και η ανθρωπιά τους» σημειώνοντας ότι «Έβλεπες στα μάτια τους την ανθρωπιά. Εμείς αυτό είδαμε αυτό εισπράξαμε».

Στη συνέχεια επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Περίμενε να μπούμε κατευθείαν στα θέματα που μας απασχολούν και αυτό κάναμε με αφορμή το έγγραφο που είχαμε στείλει σε όλες τις αρχές του τόπου, ΠτΔ, Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Βουλής αρχηγούς κομμάτων από τον Ιούλιο του 2022 και περιμέναμε μια απάντηση».

Τα 4 fake news και οι μέθοδοι Γκέμπελς του ΣΥΡΙΖΑ για το νερό

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό, σε όλους τους τόνους, ότι τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού, στα οποία αναφέρεται επί μακρόν η αξιωματική αντιπολίτευση συνιστούν ένα κατάφωρο ψέμα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 24 Μαρτίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει χαρακτήρισει «fake news» τα όσα διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Τη Δευτέρα (03/04), η κυβέρνηση απάντησε, με νέα ανακοίνωσή της, στις ανυπόστατες φήμες που διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ περί ιδιωτικοποίησης του νερού, αποδομώντας τα fake news σε τέσσερα σημεία. Υπενθυμίζεται ότι και ο γ.γ. της Βουλής Γ. Μυλωνάκης, με ανάρτησή του στο twitter νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για «χονδροειδέστατο ψέμα».

Δεν αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

 Γιάννης Τσαπρούνης 

Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ζουν στη δική τους εικονική πραγματικότητα. Αν και βρισκόμαστε στο 2023 και το διακύβευμα των εκλογών είναι η Ελλάδα του 2030, εκείνοι απευθύνονται με τη ρητορική της περιόδου 2012-2015 στους πολίτες.

ΣΑΝ να μην κυβέρνησαν ποτέ. Σαν να μην αντιλαμβάνονται ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει.

ΙΣΩΣ να θεωρούν ότι επειδή με αυτή τη ρητορική κέρδισαν τις εκλογές του 2015, μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό. Ισως να μην έχουν να πουν κάτι άλλο και γι’ αυτό αναμασούν τα ίδια και τα ίδια.

ΜΕΣΑ στην κατ’ ουσίαν πρώτη προεκλογική εβδομάδα τι μάθαμε για όσα θα ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αναλάμβανε εκ νέου την εξουσία;

Ο Ν. Δένδιας στην αυριανή Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Τρίτη 4 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (NUC) σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας, από πλευράς ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.Της συνάντησης της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας θα προηγηθεί σύντομη τελετή εισδοχής της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Βόμβα» απο NBC: Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι έστειλε ευαίσθητα δεδομένα πίσω στο Πεκίνο

Νέες αποκαλύψεις απο Αμερικανούς αξιωματούχους για το «σίριαλ» με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πρόσφατα πάνω από τις ΗΠΑ. Κατάφερε να συγκεντρώσει όπως λένε πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να το εμποδίσει 

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε στις ΗΠΑ μπόρεσε να συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να το εμποδίσει, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να καλωσορίσει το 31ο μέλος της Συμμαχίας, την Φινλανδία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αύριο, Τρίτη 4 Απριλίου, θα γίνει η τελετή έπαρσης της σημαίας της Φινλανδίας για πρώτη φορά στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Θα είναι μια καλή μέρα για την ασφάλεια της Φινλανδίας και των Σκανδιναβικών χωρών και για το ΝΑΤΟ συνολικά», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Επισήμανε επίσης, ότι η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Συμμαχίας και ότι με την ένταξή της, τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία διπλασιάζονται. Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αντ’ αυτού η απάντηση που παίρνει είναι «μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας».

Εκλογές στη Φινλανδία: Ηττημένη η "ροκ" πρωθυπουργός Σάνα Μάριν - Μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς

Ο ηγέτης της φινλανδικής κεντροδεξιάς αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία - ρεκόρ για την ακροδεξιά.

Ο ηγέτης της φινλανδικής κεντροδεξιάς αναδείχθηκε χθες Κυριακή νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία, αν και λιγότερο καθαρά από ό,τι αναμενόταν, κι αναμένεται να διαδεχθεί την απερχόμενη πρωθυπουργό Σάνα Μάριν, έπειτα από αμφίρροπη αναμέτρηση, ενώ η ακροδεξιά, που δεν αποκλείεται να καταλήξει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, σημείωσε ρεκόρ.

Πρόεδρος Ρουμανίας: Η Μολδαβία υπόκειται σε "υβριδικές πιέσεις"

Η Μολδαβία δέχεται πλήθος πιέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προσπάθειες 

αποσταθεροποίησής της, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

"Θα συνεχίσουμε να παραστεκόμαστε σταθερά στο Κισινάου, ακόμη περισσότερο καθώς υπόκειται σε 

συστημικές υβριδικές πιέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και προσπάθειες υπονόμευσης της εθνικής

Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία θα βρίσκονται στα σύνορα με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία θα μετακινήσει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα κοντά στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Μινσκ, φέρνοντάς τα κοντά στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που πιθανόν να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση, ανέφερε το Reuters.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι στις 26 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Οι δύο γειτονικές χώρες είναι επίσημα μέρος ενός «κράτους της ένωσης» και βρίσκονται σε συνομιλίες για χρόνια για περαιτέρω ενσωμάτωση, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε αφού το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι.

Ενισχύει ο Πούτιν το στρατό στη βορειοδυτική Ρωσία λόγω Φινλανδίας

Τη δική της απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δίνει η Ρωσία, καθώς ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της, όπως δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Φινλανδία θα γίνει αύριο το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα η φινλανδική προεδρία.

Γρίβας Κ.: Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στην υψηλή στρατηγική της Τουρκίας / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κων/νος Γρίβας, μίλησε για τις τουρκικές εκλογές και για την "επίθεση φιλίας" της Τουρκίας στην Ελλάδα (30-03-2023).

Geopolitics με τον Σάββα Καλεντερίδη: Ένταση μεταξύ ΗΠΑ - ΙΡΑΝ στη Συρία

 

Η νέα εκπομπή Geopolitics με τον στρατιωτικό αναλύτή και συγγραφέα, Σάββα Καλεντερίδη με όλες τις γεοπολιτικές εξελίξεις τις επικαιρότητας. 

Τζούμης Λ.: Spike Nlos - Όταν η Τουρκία δυσανασχετεί κάτι σωστό γίνεται από την πλευρά μας.

 

Ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης μίλησε για τους Spike Nlos που θα προμηθευτεί η χώρα μας (30-03-2023).

Υποσκάπτεται το δόγμα από τη νέα επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου

 

Υποσκάπτεται το δόγμα από τη νέα επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου

Τουρκία: Πώς αντιδράει για τον φράχτη στον Έβρο

 

1. Τουρκία: Πώς αντιδράει για τον φράχτη στον Έβρο
2. Νέες δηλώσεις Ερντογάν - Μείωσε την διαφορά στις δημοσκοπήσεις

Η ψευδολογία, η υποκρίσια και η παραπλάνηση δεν μένουν αναπάντητες (Ertnews, 02.04.2023)

 

Ποιος υποστήριζε ότι υπάρχει καλή και κακή βία όταν κάηκε το Αττικόν το 2012; Ποιος μηδένισε την ανάπτυξη το 2015; Και ποιος μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε παράγοντα ακυβερνησίας σήμερα;

Ελληνικό αίτημα στις ΗΠΑ για προμήθεια στρατιωτικών ελικοπτέρων Black Hawk | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

 


1. Ελληνικό αίτημα στις ΗΠΑ για προμήθεια στρατιωτικών ελικοπτέρων Black Hawk
2. Ερντογάν: Έξω φρενών λόγω συνάντησης Κιλιτσντάρογλου – Αμερικανού πρέσβη

Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας | Αταίριαστοι | 03/04/2023

 


1. Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας
2. Ερντογάν μαινόμενος κατά Μπάιντεν: Ψηφίστε με να δώσουμε ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ
3. Video ντοκουμέντο: 9 παράνομοι μετανάστες μέσα σε ένα αυτοκίνητο!
4. Μηταράκης: Η χώρα μας δεν έχει μεταναστευτικό πρόβλημα, περνούν 99% λιγότερο από το 2015

Κόντρα Συρίγου- Βερναρδάκη για το φράχτη στον Έβρο. Βερναρδάκης: Ο φράχτης είναι άχρηστος

 

Σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα στον AΝΤ1 ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέφερε επί λέξει ότι «ο φράκτης είναι ΑΧΡΗΣΤΟΣ. Δεν έχει κανένα νόημα».

Συμφωνία με Γερμανούς για εκσυγχρονισμό φρεγατών «Μέκο» | Ώρα Ελλάδος 03/04/2023 | OPEN TV

 


1. Συνέντευξη του Τσαβούσογλου στη «Μιλιέτ» με φόντο τα Ελληνοτουρκικά
2. Το OPEN στο εργοστάσιο των F-35 στο Τέξας - Τι λέει ο Κ. Ιατρίδης
3. Συμφωνία με Γερμανούς για εκσυγχρονισμό φρεγατών «Μέκο»
4. 45 δισ. δίνει η Γερμανία για εκσυγχρονισμό των τρένων

Βασικό θέμα στα τούρκικα ΜΜΕ η επέκταση του φράχτη στον Έβρο | Σήμερα | 03/04/2023

 


1. Τσαβούσογλου: "Ο καλύτερος τρόπος για τα F-16 είναι να παρακαμφθεί το Κογκρέσο" 
2. Βασικό θέμα στα τούρκικα ΜΜΕ η επέκταση του φράχτη στον Έβρο
3. Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε συγνώμη επειδή πατούσε με παπούτσια σε χαλάκι προσευχής
4. Τι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις