Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ!!!

  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΖΩΣΤΗΡΑ. Αποκάλυψη: Στον σεϊχη του Κατάρ ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα στη Βουλιαγμένη;;;....

Ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα, που βρίσκεται μέσα στην Πλαζ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, είναι το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών (Βούλας - Βουλιαγμένης) και η φήμη του σύμφωνα με τις πηγές ξεπερνούσε τα τοπικά σύνορα και έφθανε σε όλη την Αττική και ίσως σε εκτός της Αττικής πόλεις - κράτη...

Το μετρό και τα αρχαία ευρήματα σε ρεπορτάζ του BBC

Δημοσίευμα του BBC για
τα ευρήματα στο μετρό της Θεσσαλονίκης
Με την άγρια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη όσον αφορά τη μεταφορά ή όχι των σημαντικότατων ευρημάτων στην οδό Βενιζέλου ασχολήθηκε χθες (14ης Μαρτίου) εκτενέστατο ρεπορτάζ του BBC.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε συγκεκριμέναο σημείο: «Έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, οι αρχαιολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι που ξεπερνούσε τα όνειρά τους: την εμπορική καρδιά της αρχαίας πόλης ακριβώς κάτω από την εμπορική καρδιά της σύγχρονης – σηματοδοτημένη από το σταυροδρόμι που έχτισε ο Γαλέριος τον τέταρτο αιώνα και ανακατασκευάστηκε δύο αιώνες αργότερα, όταν η Θεσσαλονίκη έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολυεθνικής βυζαντινής αυτοκρατορίας».

Στα ίχνη του Ηνίοχου: Εντόπισαν τον αρχαιότερο ιππόδρομο στην Ελλάδα

Tα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου
ιπποδρόμου στην Ελλάδα,
εκείνου των Δελφών
- όπου στέφθηκε νικητής ο Ηνίοχος -
εκτιμά ότι εντόπισε
ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης
Tα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, εκείνου των Δελφών – όπου στέφθηκε νικητής ο Ηνίοχος, η φήμη του οποίου έφτασε ως τις μέρες μας χάρη στο αριστουργηματικό χάλκινο άγαλμά του που εκτίθεται στο τοπικό μουσείο- εκτιμά ότι εντόπισε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης. 

Και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του πριν από λίγο σε διάλεξη που έδωσε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο ιππόδρομος, μια μεγάλη κατασκευή τρεις φορές όσο ένα στάδιο, δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται κοντά στον στενό και επικλινή χώρο του ιερού» λέει ο Πάνος Βαλαβάνης. 

Στο μονοπάτι της Unesco τα Μινωικά Ανάκτορα

Αρμόδιοι παράγοντες που επεξεργάζονται το φάκελο
με κωδικό όνομα "Μινωικός Πολιτισμός"
εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση
μπορεί να ανοίξει το δρόμο
για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο
των μνημείων παγκόσμιας
πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco
Το "κόλπο γκρόσο" για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ετοιμάζονται να κάνουν φορείς της Κρήτης, παρακάμπτοντας τα προβλήματα που παρουσιάζει ο φάκελος του μινωικού ανακτόρου με ένα ... τρικ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr, η Κρήτη "εγκαταλείπει" την προσπάθεια για την ένταξη, μεμονωμένα, της Κνωσού στην Unesco και συντάσσει νέο φάκελο με τίτλο "Μινωικός Πολιτισμός", στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στο νησί, δηλαδή, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, με την Κνωσό βεβαίως να δεσπόζει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Αρμόδιοι παράγοντες που επεξεργάζονται το φάκελο με κωδικό όνομα "Μινωικός Πολιτισμός" εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς τα προβλήματα δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του μινωικού ανακτόρου και ουσιαστικά αποτελούν τροχοπέδη στην ένταξη του μνημείου στην Unesco, ενδεχομένως περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο φάκελος δεν θα επικεντρώνεται μονάχα στο ανάκτορο αλλά στο σύνολο των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού.

Πομπηία: Χλιδή και σεξ κάτω από τις στάχτες

Πλακόστρωτοι δρόμοι και διώροφα κτίσματα
κυριαρχούσαν στην καρδιά του Ερκολάνεουμ
Η φραντζόλα είναι φουσκωτή σαν τσουρέκι, αλλά μοιάζει να έχει «αρπάξει». Όταν ο ποιητής Κέλερος την έβαζε στον φούρνο το 79 μ.Χ., δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έβγαινε κάπου 1.900 χρόνια αργότερα. Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει πως την ξέχασε και «άρπαξε». Διότι το χρώμα της δεν το οφείλει στον αφηρημένο φούρναρη αλλά σε μια έκρηξη 100.000 φορές ισχυρότερη από της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.


Ούτε βεβαίως μπορούσε να φανταστεί πως το όνομά του όπως και η φραντζόλα του - μια από τις 81 που θάφτηκαν κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου σε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της Ευρώπης - από τον πάγκο του φούρνου του θα βρίσκονταν στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

75 χιλιάδες Αλβανοί είναι ‘Non Grata’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

« Non grata » είναι εβδομήντα πέντε χιλιάδες Αλβανοί πολίτες. Αυτή είναι η εικόνα που δημοσίευσε χθες, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συνόρων και Μετανάστευσης, Pëllumb Nako, σε πίνακα που παρουσίασε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου για Δημοκρατία και τη Διαμεσολάβηση.


Σύμφωνα με τον Νάκο, 75 χιλιάδες Αλβανοί είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στέρεψαν τα ΑΤΜ στην Κύπρο(Ανανέωση)


Κύπρος:Ουρές στα ΑΤΜ από την απόφαση του Eurogroup

Από το enikos.gr

Κύπρος:Ουρές στα ΑΤΜ από την απόφαση του Eurogroup

Κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα, εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ επιβάλλει η απόφαση του Eurogroup, που ελήφθη τα ξημερώματα ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Το μέτρο, που έχει σοκάρει τους Κύπριους και όχι μόνον, βγάζοντας τους στους δρόμους για αναλήψες από τα ΑΤΜ, θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.

Η νέα προδοσία της Κύπρου Πισώπλατο χτύπημα στην Κύπρο

Πισώπλατο χτύπημα για την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, καθώς εγείρονται ερωτήματα, πλέον, για το ποιος θα εμπιστευθεί ξανά τις κυπριακές τράπεζες.

Βάσει της συμφωνίας, η Λευκωσία θα λάβει δέκα δισ. ευρώ, αντί των 17 δισ. ευρώ που ζητούσε, τα εννέα εκ των οποίων θα εκταμιευθούν από την ευρωζώνη και ένα δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

«Πόλεμο» στον καπνό και το αλκοόλ κήρυξε ο Πούτιν

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη θνησιμότητα που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να αυξήσει τη φορολόγηση στον καπνό και τα οινοπνευματώδη.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο μέσος πολίτης καταναλώνει 18 λίτρα βότκα τον χρόνο ενώ η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αλκοολισμού διεθνώς. Κάθε χρόνο 900.000 Ρώσοι χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν από την Τρίτη το πρωί τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Με τον τρόπο αυτό η ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις καταθέσεις Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. και δεν θα υποστούν οι πελάτες τους το κούρεμα.

Όπως κατέγραφε το newmoney.gr από χθες Παρασκευή 15 Μαρτίου, «σχέδιο για να περάσουν οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επεξεργάζονται «ελληνική» και «κυπριακή» τρόικα μαζί με τις κυβερνήσεις των δυο χωρών».

Η τρόικα αποπέμπει τον Μανιτάκη!

Η τρόικα αποπέμπει τον Μανιτάκη!
Προκλητική όσο ποτέ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν λόγο και στον ανασχηματισμό- Η τρόικα θέτει ανεπισήμως αλλά πιεστικώς ζήτημα αντικατάστασης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  
O πρωθυπουργός δεν έχει να σκεφτεί μόνο τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματος του και της τρικομματικής κυβέρνησης για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Αλλά  υπολογίζει πλέον και τις διαθέσεις αυτών που πραγματικά κυβερνούν την χώρα: των δανειστών μας.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του newsbomb- που το τελευταίο διάστημα έχει επιβεβαιωθεί σε όλα όσα σας έχει μεταδώσει από τα κεντρά λήψης αποφάσεων του εξωτερικού- η Τρόικα, και πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ έχουν φροντίσει ανεπισήμως να στείλουν μήνυμα στον Πρωθυπουργό ότι «ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανιτάκης μπορεί να γίνει το εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα».

Κύπρος:Τελειώνουν τα χαρτονομίσματα στις ΑΤΜ-Άμεσα θα εφαρμοστεί ο νόμος για το «κούρεμα» των καταθέσεων

Ο πανικός που προκλήθηκε από την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν στις ΑΤΜ για να τραβήξουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Ωστόσο, αντιλήφθηκαν ότι, ακόμη και με την ανάληψη χρημάτων, είναι δεσμευμένο το ποσό που αντιστοιχεί στο κούρεμα. Αυτή την ώρα το πρόβλημα είναι άλλο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πολίτες στο AlithiaOnline, σε αρκετές ΑΤΜ τα χρήματα τελειώνουν. Τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, είναι αυτή την ώρα είδος προς εξαφάνιση. Αρκετοί είναι οι πολίτες που θα ξεμείνουν από ρευστό, για το επόμενο τριήμερο.

Κύπρος:Έκλεισε στα 10 δις το πακέτο – Ολονύχτιο το Eurogroup

sarrisΣυμφωνήθηκε μετά από 10 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δις ευρώ.
Το πακέτο δανεισμού 10 δις έκλεισε με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, πακέτο το οποίο καθιστά το χρέος βιώσιμο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού εκτάκτου ανάγκης, η Κύπρος συμφώνησε στην αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 9,9% σε καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ και 6,75% σε καταθέσεις μέχρι 100,000 ευρώ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής διευκρίνισε πως οι καταθέτες θα λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας ως αντιστάθμισμα της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΕΕΕ...ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ...ΜΕ ΧΕΛΩΝΑ....

ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TOY paliapatra.gr

Οταν ο Θαλής «έστριψε» το ποτάμι

Ο Ερίκ Ζιλί στη στοά. Οι διαστάσεις της είναι
εντυπωσιακές: 9 μέτρα φάρδος και 177 μήκος
Γάλλος σπηλαιολόγος ανακάλυψε εκτροπή ποταμού για πολεμικούς σκοπούς από τον Θαλή τον Μιλήσιο για λογαριασμό του βασιλιά Κροίσου, το 550 π.Χ.

«Μόλις ανακάλυψα μία απίστευτη σήραγγα στην Τουρκία, στην περιοχή της Καππαδοκίας. Πρόκειται για ένα έργο εκτροπής ενός μεγάλου ποταμού για να δημιουργηθεί ένα πέρασμα και να γίνει δυνατή η διάβασή του. Είναι πιθανότατα αυτό που ο περιγράφει ο Ηρόδοτος αποδίδοντάς το στον Θαλή, και μέσω του οποίου ο βασιλιάς Κροίσος πέρασε για να επιτεθεί στον πέρση γείτονά του, τον Κύρο Β', το 550 π.Χ. », λέει ο γάλλος σπηλαιολόγος Ερίκ Ζιλί.

Βρήκαν... ζωή στον Άρη!

Μοιάζει απίστευτο. Μην περιμένετε όμως πράσινα ανθρωπάκια, με πολλά μάτια ή χέρια και κεραίες. Όχι ακόμα τουλάχιστον! Το ρομπότ της NASA, Curiosity, κατάφερε να βρει ίχνη ζωής στον πλανήτη Άρη...
Από την ανάλυση των ορυκτών που περιέχονται στο πρώτο δείγμα από ένα βράχο που βρήκε το ρομπότ της NASA προέκυψε πως στο παρελθόν μπορεί να υπήρξε στο παρελθόν μικροβιακή ζωή στον Άρη.
"Ένα θεμελιώδες ερώτημα στο οποίο η αποστολή του Curiosity έπρεπε να απαντήσει είναι αν οι συνθήκες στον Άρη θα μπορούσαν να ήταν κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής: με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, η απάντηση είναι θετική", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Μάγερ, ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του Curiosity.

Η Βενεζουέλα μετά τον Chavez

Μετά το θάνατο του Hugo Chavez, το ενδιαφέρον στρέφεται στην φάση πολιτικής μετάβασης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, καθώς το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2013 η Citi.

Ο Nicolas Maduro εκτελεί χρέη Προέδρου της χώρας, έως ότου πραγματοποιηθούν εκλογές, πιθανότατα εντός του Απριλίου. Η Citi εκτιμά ότι το κυβερνών κόμμα PSUV θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, με δεδομένα αφενός τα υψηλά εκλογικά ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του προηγούμενου έτους, αφετέρου το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή είναι διχασμένη και αδύναμη.

Τέλος στο ανοδικό σερί του Dow

Dow14.514,11-25,03 -0,17%  



  Nasdaq3.249,07-9,86 -0,30%  

H Wall Street χθες
Τις πρώτες απώλειες έπειτα από δέκα διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις κατέγραψε την Παρασκευή ο Dow Jones καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση κερδών

Τις πιέσεις ενίσχυσαν και τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη επιβραδύνθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 25,03 μονάδες (-0,17%) στις 14.514,11 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 9,86 μονάδων (-0,3%) φτάνοντας στις 3.249,07 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 2,54 μονάδων (-0,16%) στις 1.560,69 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow ενισχύθηκε 0,8%, ο Nasdaq 0,1% ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως για τον Dow ήταν η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών ενώ  για τους S&P 500 και Nasdaq η τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 83,86 μονάδες για να πετύχει νέο ρεκόρ στις 14.539,14 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,71 μονάδων κλείνοντας στις 1.563,23 μονάδες - μόλις 2 μονάδες μακριά από το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο του 2007.

Ν. Λυγερός:"Μεγάλοι Τραγικοί"(Βίντεο)

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα:
Αισθητικές και νοηματικές περιπλανήσεις - Μεγάλοι Τραγικοί.
Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη.
Δευτέρα 11/03/2013, ώρα: 19.00.