Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ευρώ ή δραχμή: Το κρίσιμο δίλημμα

Ευρώ ή δραχμή: Το κρίσιμο δίλημμα

Τη δραχμή αναπολεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του newsbomb.grΣτην εκπομπή «Αποκαλύπτω» παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι πλευρές του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή». Οι αναγνώστες του newsbomb.gr τοποθετήθηκαν στο θέμα, αναδεικνύοντας την επιστροφή στη δραχμή με 45,69% ως την επικρατέστερη επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας.

Πάνε πίσω ένα μήνα τη μείωση των συντάξεων ...κι όποιος τσιμπήσει!

Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαίου, το υπουργείο Εργασίας ανακάλυψε "πρόβλημα" στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση) με αποτέλεσμα οι αποφασισμένες περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις να μην ισχύουν από τον Μάιο, δηλαδή με τις συντάξεις που θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου, αλλά από τον Ιούνιο, δηλαδή με τις συντάξεις που θα πάρουν οι δικαιούχοι στις 22 Μαίου!

Ετσι η αναδρομική από 1ης Ιανουαρίου παρακράτηση που έχει αποφασιστεί να γίνει συνολικά σε 8 δόσεις θα "τρέξει" έως και τον Ιανουάριο του 2013 - εφόσον, φυσικά, δεν αποφασιστούν στη συνέχεια και νέες μειώσεις.

Ανακούφιση που μένει στην Ελλάδα

Ο Δήμος Αμαρουσίου που κατά τους προηγούμενους μήνες έκανε αγώνα προκειμένου να μαζευτεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται και να «χτυπηθεί» από έλληνες στην δημοπρασία το κύπελλο του Σπύρου Λούη ώστε να παραμείνει στην Ελλάδα, εξέδωσε δελτίο Τύπο με το οποίο εκφράζει την ικανοποίηση του από το ίδρυμα του Σ. Νιάρχος:

«Η αγορά του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη από το Ίδρυμα Σ.Νιάρχου, στη δημοπρασία που διεξήγαγε ο Οίκος Δημοπρασιών Christies, αποτελεί θετική εξέλιξη.
Το σημαντικό αυτό εθνικό κειμήλιο παραμένει σε ελληνικά χέρια, χάρη στην φιλοπατρία και γενναιοδωρία του Ιδρύματος , το οποίο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη μεγάλη εθνική του προσφορά.

Τα ιστιοφόρα της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

 Η ιδέα του Νίκου Καραβαζάκη περί ιστιοπλοΐας στο ελληνικό απέραντο γαλάζιο μπορεί να φανεί φιλόδοξη, αλλά έχει νόημα και πρέπει να την προωθήσουμε με κάθε τρόπο. Μπορεί μάλιστα να τη συνδυάσουμε με τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων από τον τουρκικό ζυγό. Είναι μία ευφυής και ειρηνική προσπάθεια της ανάδειξης της σημασίας και της αξίας της θέσπισης της ΑΟΖ το 2012 από την πατρίδα μας. Είναι ένας τρόπος πρακτικός να συμμετάσχει ο ελληνισμός σε όλα τα επίπεδα και από όλα τα μέρη του κόσμου, για να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα. Η περιήγηση στο Αιγαίο αλλά και πέρα από αυτό, αφού η ΑΟΖ ξεχειλίζει από αυτό το στενό πλαίσιο. Επιπλέον, τώρα η ελληνική ΑΟΖ μέσω της κυπριακής, έχει γίνει μία ευρωπαϊκή υπόθεση. Αν επιπλέον σκεφτούμε την περιοχή των Δωδεκανήσων ως ένα ιστορικό χώρο, όπου το θέμα της Ιπποσύνης δεν είναι μία ουτοπία, τότε η όλη προσπάθεια παίρνει μία μορφή που έχει βάθος και μεγαλείο.

ΑΟΖ, γαλλικό παράδειγμα και σύμπλεγμα Καστελλορίζου

Του Ν. Λυγερού

Όσοι πιστεύουν ότι το σύμπλεγμα Καστελλορίζου είναι μακριά και δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το ελληνικό κράτος ας εξετάσουν τι κάνει το γαλλικό κράτος με τα Διασκορπισμένα νησιά στον Ινδικό ωκεανό. Αυτά τα νησιά βρίσκονται στο σύνολό τους γύρω από τη Μαδαγασκάρη. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα νησιά: Γκλοριόζος, Χουάν ντε Νόβα, Μπάσσας ντα Ίντια, Ευρώπα και Τρομελίν. Τα Διασκορπισμένα Νησιά αποτελούν τη Πέμπτη περιφέρεια των Γαλλικών Νότιων και Ανταρκτικών εδαφών. Ενώ κανένα δεν έχει μόνιμους κατοίκους, όλα εκτός από ένα έχουν αεροδρόμιο με μήκος μεγαλύτερο 1000 μέτρων. Η διοίκηση αυτών των νησιών βρίσκεται στο νησί Ρεϊνιόν.

Το σύμβολο της Στρογγύλης

Του Ν. Λυγερού

Μέσα από το πλαίσιο της ΑΟΖ, αναδείξαμε όχι μόνο την αξία του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, αλλά και το σύμβολο της Στρογγύλης. Τώρα πλέον ο καθένας ξέρει ότι αυτό το μικρό νησί επιτρέπει την επαφή των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Και μπορεί να πει ο καθένας ότι είναι γνωστό σε όλους. Έτσι και γι’ αυτό το θέμα έχουμε τελειώσει την πρώτη φάση. Τώρα δεν αρκεί να διαβάζουμε τους άλλους και να τους αντιγράφουμε, πρέπει να παράγουμε και ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο να έχει πρακτικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό το λόγο όλα τα παιδιά που φυλάσσουν την Στρογγύλη και επιτρέπουν με την παρουσία τους την ενεργοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια της ΑΟΖ, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα που δημιουργούν τα διαγράμματα Voronoi για αυτήν την περιοχή.

Τα Δωδεκάνησα ως ασπίδα της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Όσοι θεωρούν ακόμα τα Δωδεκάνησα αποκλειστικά ως τουριστικό προορισμό στην καλύτερη περίπτωση ή ως ευάλωτη περιοχή της Ελλάδας στην χειρότερη, πρέπει να καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα αποτελούν την ασπίδα της ΑΟΖ. Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου είναι η αιχμή του δόρατος και επιτρέπει την επαφή με την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά από μόνο του δεν επαρκεί και χρειάζεται υποστήριξη από όλα τα Δωδεκάνησα. Αυτή η ενίσχυση είναι απαραίτητη και δεν είναι ανάγκη να γνωρίζει κανείς τις ημερομηνίες του 1480 και του 1522 για να καταλάβει την αξία του εγχειρήματος. Η τοποθεσία των Δωδεκανήσων είναι γεωστρατηγική κι αυτή η ιδιότητα αναδεικνύεται και τοποστρατηγικά μέσω των διαγραμμάτων Voronoi. Αφού λοιπόν το θεωρητικό υπόβαθρο είναι ξεκάθαρο, πρέπει να υλοποιήσουμε τις απαιτήσεις του. Δεν μπορεί να είμαστε απλώς παθητικοί και να μας αρκούν οι συμφωνίες του 1923, 1932 και 1947. Το όλο πεδίο χρειάζεται μία δυναμική που πρέπει να αναπτυχθεί, διότι η θεωρία των μηδενικών γειτονικών τριβών προϋποθέτει απλώς την εξουδετέρωση οποιασδήποτε αντίστασης στην περιοχή.

Να πέσουν 15% οι μισθοί στην Ελλάδα ζητά η Κομισιόν

«Τη μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% το 2012-2014» θα ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για τη χώρα μας που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα την Τετάρτη από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που φέρεται να έχει στη διάθεσή της έγγραφο της σχετικής έκθεσης, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει «επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να φέρει το χρέος στο βιώσιμο στόχο του 117% του ΑΕΠ το 2020»!

Ηλεκτρονικό φακέλωμα από ρεύμα, νερό, κάρτες και κινητά

Το καταναλωτικό «προφίλ» κάθε φορολογούμενου ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, για να διασταυρώνει τα δηλούμενα εισοδήματα και τις αντίστοιχες δαπάνες κάθε πολίτη.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πιστωτικών καρτών, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης καθώς και όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει. Από τον έλεγχο δεν θα ξεφύγουν ούτε οι δαπάνες για νοσοκομεία και θεραπευτήρια, που επίσης θα συλλέγονται και θα διασταυρώνονται.

Χωρίς αυτοδυναμία και με 10 κόμματα στη Βουλή

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha και αναδημοσιεύει η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", το 8,7% βλέπει ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και το 44,2% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς άκυρο-λευκό, αποχή και αναποφάσιστους, η από τη δημοσκόπηση προκύπτει Βουλή με 10 κόμματα, τα οποία λαμβάνουν τα ακόλουθα ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 22,3%, ΠΑΣΟΚ 17,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9%, ΣΥΡΙΖΑ9,8%, ΚΚΕ 9,7%, Δημοκρατική Αριστερά 8,6%, Χρυσή Αυγή 5,7%, ΛΑΟΣ 3,9%,Οικολόγοι Πράσινοι 3,1% και Δημοκρατική Συμμαχία 3%.

Άρχισαν τα όργανα για τον Συμπιλίδη.Μάνος: Προσβολή η υποψηφιότητα Συμπιλίδη.Ντόρα: «Μωραίνει Κύριος»

Αναρωτιόμαστε τα στελέχη της ΝΔ που ζήσανε την πτώση της κυβέρνησης εκείνης και τα αποτελέσματά της, πως θα δικαιολογήσουν το γεγονός να είναι συνυποψήφιοί του» ήταν το πρώτο σχόλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την υποψηφιότητα Συμπιλίδη.

Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη στην ανακοίνωση του υπενθιμίζει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Γιώργος Συμπιλίδης την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η συμμετοχή του Γιώργου Συμπιλίδη στους συνδυασμούς της ΝΔ το 2012, του μοιραίου προσώπου που ανέτρεψε την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 και άνοιξε το δρόμο για την ενδεκαετή παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, σηματοδοτεί τη μετάλλαξη της ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά. Επισημαίνουμε ότι ο κ. Συμπιλίδης, ουδέποτε εξήγησε πειστικά πως και με ποια κίνητρα ανέτρεψε την κυβέρνηση εκείνη».

Παρουσιαστής – Οπαδός– Υποψήφιος

Δεν είναι ο,τι πιο σύνηθες ένας δημοσιογράφος και δη παρουσιαστής κεντρικών δελτίων να ψηφίζει υπέρ ενός υποψήφιου για την Προεδρία ενός κόμματος!

Το..."διέπραξε" όμως ο Αντώνης Λιαρος, ο οποίος τώρα απαλλαγμένος από τα...βάρη της δημοσιογραφίας κι αφού κατέρχεται ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Αττικής -πρώην υπόλοιπο- το παραδέχθηκε!

«Το 2007 που ο Βενιζέλος πρωτο - διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν σου κρύβω ότι τον ψήφισα. Τότε έδωσα μεγάλο αγώνα με τον εαυτό μου για το αν έπραξα σωστά όντας δημοσιογράφος» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αντώνης Λιάρος.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Μεγάλες ζημιές καταγράφει την Τετάρτη το κυπριακό Χρηματιστήριο, υπό το βάρος των σημαντικών απωλειών που παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ, στις 13:15, τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 242,75 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 4,34%.

Σημαντική πτώση σε ποσοστό 3,98% παρουσιάζει και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 87,36 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 310.334 ευρώ.

Σε... λιμνάζοντα ύδατα το Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με τον συναλλακτικό όγκο και τζίρο να παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κινείται την Τετάρτη με εναλλαγές προσήμου σε στενό εύρος διακύμανσης, εκατέρωθεν των 720 μονάδων.

Σε ποσοστό έως 3,43% υποχωρεί ο δείκτης των τραπεζών, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος, ενώ στη σύνθεση του FTSE20 ξεχωρίζει ανοδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενισχυμένη νωρίτερα έως 1,48%, αλλά και η μετοχή της Coca-Cola 3E που νωρίτερα βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα 14,46 ευρώ (+2,77%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις στον FTSE20 δέχονται οι τίτλοι των Eurobank και ΤΤ υποχωρώντας άνω του 5,5%, ενώ πτωτικά με απώλειες άνω του 4% ακολουθούν οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank. Για τον τίτλο της ΕΤΕ, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 3,19% στα 1,82 ευρώ. 

Αισιοδοξία στη Wall για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Dow13.115,54194,13 1,50%  



  Nasdaq3.042,8254,42 1,82%  

Η Wall Street χθες
Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι δείκτες της Wall Street στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι αισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομία, τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και το ανοδικό ράλι των αγορών στην Ευρώπη. 

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 194 μονάδες σκαρφαλώνοντας και πάλι πάνω από το επίπεδο των 13.100 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq με άλμα 1,8% ξεπέρασε τις 3.000 μονάδες. 

Η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,5% αυτό το έτος και 4,1% το 2013 αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αναβαθμίζοντας τις προηγούμενες προβλέψεις του για ανάπτυξη 3,3% και 4,0% αντίστοιχα.

Το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 2,1% αυτό το έτος από 1,8% προηγουμένως αν και επανέλαβε ότι διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομία. 

Την αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά τροφοδότησε σήμερα και το ανοδικό ξέσπασμα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη με τους επενδυτές να εστιάζουν στην απροσδόκητη άνοδο του δείκτη ZEW για την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Απρίλιο παρά τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Την ίδια στιγμή η Ισπανία βγήκε στις αγορές πετυχαίνοντας ικανοποιητική ζήτηση σε δημοπρασία εντόκων παρά την αύξηση των αποδόσεων. Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 12 και 18 μηνών του ισπανικού δημοσίου το κόστος δανεισμού σχεδόν διπλασιάστηκε αντικατοπτρίζοντας τις εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την οικονομία της χώρας. Η Ισπανία κατάφερε ωστόσο να αντλήσει ποσό μεγαλύτερο από το μέγιστο στόχο της.