Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Το Βίντεο και το podcast του ΠΝ για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου

«Η αρχή του 21ου αιώνα βρίσκει το Πολεμικό μας Ναυτικό ισχυρό, έτοιμο να υπερασπιστεί την εθνική μας ταυτότητα και κληρονομιά» τονίζεται σε video που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού για τη σημερινή γιορτή του προστάτη του Αγίου Νικολάου.

«Έξι Δεκεμβρίου, ημέρα γιορτής του θεματοφύλακα των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας και του προστάτη του Αγίου Νικολάου» συνεχίζει το video και καταλήγει:

 «Έξι Δεκεμβρίου, ημέρα τιμής και μνήμης των ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία του έθνους μας».

Π. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει την οδό της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.

Μιλώντας στην Ειδική Διαδικτυακή Εκδήλωση, που οργάνωσε η Ένωση «The Circle of Hellenic Academics in Boston», με θέμα «Το καθεστώς των Θαλάσσιων Ζωνών της Ελλάδας και της Κύπρου κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS - Σύμβαση του Montego Bay του 1982)», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Το ζήτημα της οριοθέτησης της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αποκτά για την Ελλάδα σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο η Τουρκία

Ψηφιακή διπλωματία: Τα εργαλεία της σε ένα νέο ιστορικό τοπίο

Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τη δική της ψηφιακή στρατηγική με έμφαση στις δικές της ανάγκες και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου, αντάλλαξαν στο τουίτερ ευχές για την επερχόμενη χρονιά. 

Όλοι περίμεναν μια τυπική διπλωματική διαδικασία. Ωστόσο ο Έλληνας Υπουργός άλλαξε τον τόνο:

Τρεις μύθοι και τρεις αλήθειες για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Μάνος Καραγιάννης
Από το liberal

Σε λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δυστυχώς, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία έχει οξύνει τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας που θα έχει μόνο ηττημένους. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα έντασης, η ελληνική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις μύθους και τρεις αλήθειες.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία έπεσε σε παγίδα-Δεν κατάλαβε ποιος την έστησε(Βίντεο)

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ο Αλέξανδρος Δρίβας Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής μίλησε για την Ουκρανία ότι έπεσε σε παγίδα και δεν κατάλαβε ποιος την έστησε.

Ο Αλέξανδρος Δρίβας Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε για την Ουκρανία ότι έπεσαν σε παγίδα των Γερμανών ενώ πίστεψαν ότι η Δύση θα εμπλακεί στρατιωτικά.


Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Κρίση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία προχωρά στη σταδιακή προσάρτηση της Ανατολικής Ουκρανίας

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Δρίβας απάντησε: “ Πράγματι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ έντονη

Γεμίζει τρυπάνια η ΑΟΖ - Η Άγκυρα στα.. τεμάχια ψευδοκράτους

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews

«Έξοδος» στην κυπριακή ΑΟΖ γεωτρύπανων και «πυκνή κίνηση» αναμένεται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, με την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να απαντήσει στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επανεκκινεί. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες επιδιώκουν να αποφύγουν τα απρόοπτα, εκ των πραγμάτων η κινητικότητα στην ΑΟΖ θα προκαλέσει εντάσεις και προκλήσεις. 

Στη μεγάλη εικόνα, διαμορφώνονται τρία δεδομένα, που θα προκαλέσουν την κινητικότητα:

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και άλλα Τουρκικά παραμύθια

Φάνης Τσουλουχάς
Ακαδημαϊκός
Από το ethnos

 Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα, η Τουρκία ακολουθεί την διαπραγματευτική μέθοδο που αποκαλείται διαπραγμάτευση θέσεων (positional bargaining), σε αντίθεση με τη συναινετική διαπραγμάτευση (integrative negotiation). Σύμφωνα με την μέθοδο που ακολουθεί η Τουρκία, οι διαπραγματευτές ξεκινούν με ακραίες συνήθως θέσεις προσπαθώντας να εκμαιεύσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Αν έχουμε να μοιράσουμε μία πίτα, παραδείγματος χάριν, ο ακολουθών την διαπραγμάτευση θέσεων ισχυρίζεται ότι όλη η πίτα είναι δικιά του ελπίζοντας ότι θα κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αν κάποια συμφωνία επιτευχθεί. Τέτοια στρατηγική βέβαια συνήθως εξαλείφει την πιθανότητα όποιας συμφωνίας.

Η Τουρκία θα εισβάλει στην ΑΟΖ της Κύπρου, η ΕΕ αδιαφορεί, οι ΗΠΑ μιλούν

Οι Τούρκοι κατακτητές σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα- να μετατρέψουν σε «κόλαση» την κυπριακή ΑΟΖ. Και είναι εκεί, επί της …θαλάσσης, που θα δοκιμαστούν δυνάμεις όπως η Αμερική και η Γαλλία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) της οποίας μέλος είναι και η Κύπρος. Η Ε.Ε. ασχολείται σε καθημερινή βάση με τις υποθέσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας -και καλώς πράττει. Αλλά αναφορικά με τις επιθέσεις και τις απειλές της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες σιωπούν. Πρόκειται για ένοχη σιωπή. Και επικίνδυνη διότι στέλνει λάθος μηνύματα στην κατοχική δύναμη.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Η κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με αφορμή την παραχώρηση του οικοπέδου 5 στην ExxonMobil

Γ. Φίλης : Οι Τουρκικές στοχεύσεις και η Ελληνική αμφισημία

Ο Γιώργος Φίλης , PhD Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), μίλησε σήμερα στον 98.4 για την νέα κατάσταση που εμπεδώνει η Τουρκία στρατηγικά σε επίπεδο διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι οι αυταπάτες στην Ελληνική πολιτική ελίτ , πρέπει επιτέλους να τελειώνουν, αφού αυτή είναι η στρατηγική βάθους, με ή χωρίς τον Ερντογάν στη Τουρκία. 

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι δεδομένη, αλλά κυρίως να αποφύγει το ρόλο του «χρήσιμου