Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Απελευθέρωση της Χειμάρας (22 Δεκ 1940)

Ο Ελληνικός Στρατός, μετά την επιτυχή απόκρουση της αιφνιδιαστικής ιταλικής επίθεσης, από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 1940, ανέλαβε από την επομένη μέρα ευρεία αντεπιθετική ενέργεια με σκοπό την πλήρη απώθηση του εισβολέα πέρα από τα σύνορα και την προέλαση μέσα στο βορειοηπειρωτικό έδαφος.  Οι επιχειρήσεις που επακολούθησαν, είχαν ευνοϊκή εξέλιξη και έως τα μέσα Δεκεμβρίου τα ελληνικά τμήματα διείσδυσαν βαθιά μέσα στη Βόρεια Ήπειρο.

Το Α΄ Σώμα Στρατού, ενεργώντας στο νότιο τομέα προς Αργυρόκαστρο – Τεπε­λένι, κατέλαβε στις 6 και 8 Δεκεμβρίου τους Αγίους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο αντίστοιχα.  Οι Ιταλοί κατά την υποχώρησή τους, εγκατέλειψαν άφθονο πολεμικό υλικό, ενώ οι κάτοικοι των πόλεων αυτών υποδέχθηκαν τα ελληνικά τμήματα ως απελευθερωτές, με σημαιοστολισμούς και πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Ελένη Παπαδάκη Μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου.- Υπήρξε το πλέον «επώνυμο» θύμα των «Δεκεμβριανών».

Μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου. Υπήρξε το πλέον «επώνυμο» θύμα των Δεκεμβριανών.
Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας της, Νικόλαος Παπαδάκης, ήταν ανώτερος υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας και η μητέρα της Αικατερίνη Κωνσταντινίδη ήταν κόρη του πανεπιστημιακού καθηγητή Στυλιανού Κωνσταντινίδη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια Παπαδάκη είχε και ένα γιo, τον Μιχάλη, δύο χρόνια μικρότερο από την Ελένη.


Έτυχε εξαιρετικής μόρφωσης και από νεαρή ηλικία έτρεφε μεγάλο πάθος για το θέατρο. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε ως ακροάτρια μαθήματα φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

200 χρόνια. REMEMBER

 


Όποιος δεν πρόλαβε να διαβάσει τις 20.000 σελίδες που έχουν γραφτεί για την Επανάσταση, ας ακούσει τα πιο κάτω λόγια:

1821-2021: διαρκής επανάσταση

 

Την 200ή επέτειο της αρχής της Επανάστασης δεν τη γιορτάσαμε όπως σχεδιάζαμε, τη ζήσαμε. Η πανδημία μπορεί να μας στέρησε θεαματικές δημόσιες εκδηλώσεις, όμως αυτά έχουν οι επέτειοι – μας αναγκάζουν να δούμε τις σημερινές δυνατότητές μας καθώς αναμετριόμαστε με την Ιστορία.

Κώστας Λάβδας, Όνειδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αυτά που κάνει η Τουρκία

 

Ο τρόπος μεταβίβασης της εξουσίας, αν ο πρόεδρος Ερντογάν τελικά χάσει τις εκλογές, θα είναι κλειδί και για την κατεύθυνση που θα πάρει η Τουρκία αλλά και για τις εξελίξεις στην περιοχή μας τονίζει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Κώστας Λάβδας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το σκοινί στην Τουρκία για να μας πνίξει

 

Σάββας Καλεντερίδης: Είναι αυτό Ευρωπαϊκή Ένωση; Στήνει στο απόσπασμα την Ελλάδα. Σφυρίζει αδιάφορα για κυρώσεις. Δίνει το σκοινί στην Τουρκία για να μας πνίξει.

Την διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Δρ.Γ.Φίλης:Η ενεργειακή κρίση που έρχεται,θα οδηγήσει στην κατασκευή του EastMed κι υπολοίπων αγωγών

 


Δρ. Γιώργος Φίλης: Η ενεργειακή κρίση που έρχεται, θα οδηγήσει στην κατασκευή του EastMed και των υπολοίπων αγωγών. Καλεσμένος του Βαγγέλη Φανίδη στην εκπομπή " Αυτή είναι η λύση"

Ρωσία και Κυπριακό

 


Δρ. Νικόλαος ΛάμπαςΕπίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Deree, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Μέλους του Συμβουλίου του Institute of Global Affairs.

Η εξωτερική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων χαρακτηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από ιστορική συνέχεια (continuity)

Α. Τσίπρας: έγινε πρωτοσέλιδο στη Χουριέτ

 

Belh@rra/Gowind: Επίσκεψη στην Lorient και το ναυπηγείο Naval Group σε γεμίζει πικρές σκέψεις…

 

Κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό – Γιατί η λειτουργία ναυπηγείων είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και άμυνα. Οι εποχές της ακμής των ελληνικών ναυπηγείων, όπως και των ευρωπαϊκών, έχει περάσει προ πολλού… Αιτία φυσικά υπήρξε ο ασιατικός ανταγωνισμός που συνδυάζει χαμηλό εργατικό κόστος με προηγμένες τεχνικές ναυπήγησης και ενσωμάτωση – απορρόφηση νέων τεχνολογιών. Στην Ελλάδα έγινε η απόπειρα παραμονής των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά σε ενέργεια, υπό κρατικό έλεγχο. Ήταν ένα μοτίβο που υιοθετήθηκε και στην Ευρώπη πριν από πολλές δεκαετίες. Αλλού λειτούργησε και αλλού όχι. Στη χώρα μας η υλοποίηση προγραμμάτων ναυπήγησης πολεμικών σκαφών αξιοποιήθηκε σε συνδυασμό με άλλες ανάγκες (κατασκευή σιδηροδρομικού εξοπλισμού) για να συντηρηθούν τα δύο μεγάλα ναυπηγεία. Με ημερομηνία λήξης όμως…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Ηλίας Κονοφάγος στο pagenews.gr: Δεκάδες κοιτάσματα μεγαλύτερα του Zohr στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

 



Ηλίας Κονοφάγος στο pagenews.gr: Υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τουλάχιστον 30 κοιτάσματα φυσικού αερίου μεγαλύτερα από το γιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr!

ΣΕΚΠΥ: Ιδρύστε επιτέλους Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας

 

Savvas Vlassis

Σε σημερινό δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) εκφράζεται με ευγενικό τρόπο η απογοήτευση από την πτωχή μέχρι τώρα επίδοση της κυβερνήσεως της ΝΔ να εξασφαλίσει σημαντική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει δρομολογήσει μέχρι σήμερα. Εκφράζεται επίσης το πάγιο αίτημα για ίδρυση συγκεκριμένου κρατικού φορέα που θα έχει αποκλειστικώς αρμοδιότητα την ΕΑΒΙ, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις επιτυχούς αναπτύξεως αυτής, με αντίκτυπο όχι μόνο στο αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην οικονομία της χώρας.