Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Το μεγαλοπρεπές κάστρο του Φαναρίου -Ο «φρουρός» των Αγράφων - ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ(Εικόνες)

Στην άκρη της οροσειράς των Αγράφων δεσπόζει επιβλητικό το κάστρο του Φαναρίου.
Το φρούριο καταλήφθηκε το 1393 για πρώτη φορά από τους Τούρκους, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η στρατηγική του σημασία. Μέσα και έξω από αυτό διατηρούσαν πάντα στρατιωτικές δυνάμεις και το χρησιμοποίησαν ως προπύργιο κατά των ανυπότακτων κατοίκων των Αγράφων, αλλά και για τον έλεγχο των πληθυσμών του κάμπου. Τους αιώνες που ακολούθησαν επισκευάσθηκε πολλές φορές και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό μέχρι τον 20ο αιώνα.

1500 ΕΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το  nikosxeiladakis

Μια μεγάλης σημασίας βυζαντινή εκκλησία του πέμπτου προς τον έκτο αιώνα μ Χ, αναφέρουν οι Τούρκοι πως βρέθηκε στην περιοχή του Karabük, στο Eskipazar,

κοντά στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης, βόρεια της Άγκυρας προς τον Πόντο.

ΟΤΑΝ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ! (Bίντεο-Pεπορτάζ)

Με ένα άκρως χαρακτηριστικό ρεπορτάζ η βουλγαρική τηλεόραση ξεσκεπάζει την σκοπιανή άπατη που φτάνει σε σημεία υστερικής ιστορικής τρέλας.

Η αντίσταση της Ελλάδας

Του Ν. Λυγερού

Με το θέμα του Σκοπιανού, η αντίσταση της Ελλάδας είναι πια ξεκάθαρη σε όλους. Μπορεί μερικά κομματόσκυλα να μην μπορούν να το αποδεχθούν επειδή η νοημοσύνη τους δεν έχει το επίπεδο να το κάνει αλλά η πραγματικότητα υπάρχει και οι Έλληνες συνεχίζουν να γράφουν ιστορία για να μεγαλώσει η κληρονομιά μας. Το Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα είναι η απόδειξη ότι η αντίσταση είναι υπαρκτή και δυναμική. Σιγά σιγά ο ελληνικός λαός ενώθηκε όλο και περισσότερο για να δείξει τη δύναμη του.

Στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό - Αναφορά στην Ιστορία

Στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό
Του Ν. Λυγερού

Όποια και να είναι η σημερινή κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάγνωση των είκοσι άρθρων της Συμφωνίας δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η αντίσταση είναι απαραίτητη για το όνομα της Μακεδονίας, για να μάθουν όλοι ότι δεν υπάρχει υπόσταση γλωσσολογική για το θέμα της γλώσσας, ότι δεν έχει νόημα το θέμα της ιθαγένειας, ότι δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα δικά μας βιβλία της ιστορίας μόνο και μόνο για να ευχαριστήσουμε τους άλλους, ότι δεν υπήρχε λόγος να δώσουμε δικαιώματα πάνω στην ελληνική ΑΟΖ χωρίς καν να την έχουμε θεσπίσει.

Ερώτηση περί Συμφωνίας λόγω ΑΟΖ - Το Άρθρο 8 της Συμφωνίας

Ερώτηση περί Συμφωνίας λόγω ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Η ερώτηση είναι απλή, χωρίς να είναι απλοϊκή. Ποιος είναι ο λόγος μετά από διαπραγματεύσεις που αφορούσαν επίσημα το θέμα της νέας ονομασίας των Σκοπίων να υπάρχει η ελληνική ΑΟΖ;

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 13 της Συμφωνίας έχει ως εξής: