Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

 



Με την ονομασία Ανακωχή του Μούδρου ή Συνθήκη του Μούδρου ή Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου χαρακτηρίζεται η γνωστή συμφωνία ανακωχής που συνάφθηκε στον όρμο Μούδρου, της Λήμνου, στις 17/30 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 31 Οκτωβρίου μεταξύ των Δυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων, της Αντάντ, (Entente), αφενός, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου, με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Sözcü: «Μεγάλο μέρος του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας αναφέρεται στην Τουρκία»

 

Ιανουάριος 12, 2022. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα δημοσίευσε το στρατηγικό της σχέδιο 39 σημείων που σχεδιάζει να εφαρμόσει την περίοδο 2022-25.  Αποδείχθηκε ότι σημαντικό μέρος των σχεδίων προορίζεται για την Τουρκία και τα περισσότερα από αυτά είναι αντιτουρκικές ενέργειες, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ετοιμάσει στρατηγικά σχέδια που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εξωτερικών την επόμενη τριετία.

Ὁ Διεθνής Ὀργανισμός Μεταναστεύσεως μᾶς ἐγκαλεῖ γιατί φυλᾶμε τά σύνορά μας!

 

«Ὑπερβολικά» καί «ἀμφιλεγόμενα» τά μέτρα τῆς Ἑλλάδος γιά τήν ἀντιμετώπιση τῶν ροῶν – Ἀλλά 7η στήν Εὐρώπη σέ φιλοξενία αἰτούντων ἄσυλο

ΟΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ μετανάστες πού διαμένουν στήν χώρα μας ἀντιπροσωπεύουν τό 12,9% τοῦ πληθυσμοῦ, πλησιάζοντας τά ἀντίστοιχα ποσοστά τῆς Γαλλίας, καί προσπερνῶντας κατά 2% ἐκεῖνα τῆς γειτονικῆς Ἰταλίας. Αὐτά ἀποκαλύπτει ἡ νέα έκθεσις τοῦ Διεθνοῦς Ὀργανισμοῦ Μεταναστεύσεως γιά τό 2022.

  • Τῆς Μαρίας Κορνάρου  

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Η Τουρκία να σταματήσει να αντιστρέφει την πραγματικότητα, να αρνείται και να αποκρύπτει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Άποψη της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, με θέα την Ακρόπολη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σχολιάζει το θράσος του γενοκτόνου να καταγγείλει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή είπε την αλήθεια

Αθήνα προς Άγκυρα: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα, δηλητηριάζετε το κλίμα

 

Σκληρή απάντηση στην τουρκική πλευρά δίνει με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και δηλητηριάζει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Μετέωρη η έρευνα υδρογονανθράκων, αβεβαιότητα για τον East Med

 

Αλλαγή ισορροπιών μετά το «άδειασμα» από Ουάσιγκτον και ExxonMobil των δύο στρατηγικών ενεργειακών σχεδίων. Σε κίνδυνο το πρόγραμμα έρευνας για υδρογονάνθρακες, στην ΕΕ η τελική απόφαση για τον αγωγό.

Χορτάτο σύστημα ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων! Λεφτά υπάρχουν…

 

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του διαδικτυακού βραχίονα που προέρχεται από την ιστορική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ για τις αιτίες που μπλοκάρουν τόσο τον αγωγό EastMed όσο και την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων αναφέρει ως “κυριότερο παράγοντα τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»”, καθώς από το 2019 έχουν μπλοκάρει κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα πάντα τα καθορίζουν οι αγορές. Το μέγα ερώτημα όμως είναι γιατί αυτά περνούν στην Ελλάδα, όχι στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το αντίστοιχο παράρτημα της WWF Ρωσίας ΔΕΝ ήταν αντίθετο στον Nord Stream; Άρα βρίσκουν -πρόθυμους- και τα κάνουν. Το πρόβλημα δεν είναι οι αγορές, αλλά οι παθογένειες της Ελλάδας και της πολιτικής τάξης της…

Τι βγήκε από την κατάθεση του Τσούνη στην Επιτροπή του Μενέντεζ; Ότι το μόνο που ενδιέφερε ήταν η Κίνα και το λιμάνι του Πειραιά: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, χωρίς εκπλήξεις, η διαδικασία της κατάθεσης του Τζόρτζ Τσούνη, ο οποίος έχει προταθεί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζό Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

Λε Ντριάν: Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μια νέα Γιάλτα στην Ευρώπη

 

Η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα δέσμευση από το ΝΑΤΟ να σταματήσει οποιαδήποτε διεύρυνση προς ανατολάςΑΠΕ -ΜΠΕΟι Ευρωπαίοι θέλουν να προωθήσουν μια «στρατηγική Ελσίνκι 2» κατευνασμού για την ασφάλεια της ηπείρου, σε αντίθεση με τη «Γιάλτα 2» κατά του μπλοκ που προσπαθούν να επιβάλουν οι Ρώσοι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Το Μέλλον της Ουκρανίας Χωρίς την ΕΕ;

 

 Της Μύρνας Νικολαΐδου

Όταν ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε από τους Financial Times για την απουσία της ΕΕ από τις συνομιλίες για την Ουκρανία απάντησε με μάλλον περιπαικτική διάθεση: «Φυσικά και θα είναι παρούσα η Ευρώπη, μέσω των δεκάδων μελών  του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην ήπειρο». Πράγματι η ΕΕ είναι η μεγάλη απούσα από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα στην Γενεύη και θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλλες και αύριο στην Βιέννη. Ακόμη κι αν η ΕΕ εμπλέκεται και επηρεάζεται άμεσα. Γιατί η Ένωση είναι αυτή που την «πληρώνει» κάθε φορά που η Ρωσία κλείνει

Μ. Τρούλης : Οι εξελίξεις για ΗΠΑ-Ρωσία και ο αντίκτυπος σε Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ο Μάρκος Τρούλης , που διδάσκει, Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, Γεωπολιτική και Τουρκική Εξωτερική Πολιτική στο ΕΚΠΑ, μίλησε σήμερα στον 98.4 για την ένταση στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις, τους μεγάλους παίκτες ισχύος αλλά και το πώς επηρεάζονται γεωπολιτικά οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τόσο το ρόλο της Τουρκίας, όσο και τις πρόσφατες εξελίξεις με τον «ενταφιασμό» του Eastmed , αλλά και την απόφαση της Total, να παγώσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο στα θαλασσοτεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το πρώτο δίμηνο του 2022, ανακοίνωση που ήρθε λίγες μέρες μετά τις εξελίξεις για τον Eastmed.

Κ.Γρίβας:Υπάρχει ΑΜΕΣΗ ταύτιση της παράνομης μετανάστευσης και Ελληνοτουρκικών προβλημάτων (12/01)

 

Κωνσταντίνος Γρίβας: Υπάρχει ΑΜΕΣΗ ταύτιση της παράνομης μετανάστευσης και των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Καλεσμένος του Στέφανου Δαμιανίδη στον Focus FM

LEADERS 10.1.2022 – Αντιναύαρχος Γ. Εγκολφόπουλος – «Αστακός» τα νησιά του Αιγαίου

 

Στην εκπομπή LEADERS στις 10.1.2022 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Aντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος αναλύει τους λόγους που ο Χουλουσί Ακάρ «τραβάει το σχοινί» και γιατί η γεωγραφία, σε σχέση με την Τουρκία, ευνοεί τη χώρα μας . Σε μια συγκλονιστική περιγραφή, ο τότε κυβερνήτης της φρεγάτας «Αδρίας» ρίχνει φως στο τι συνέβη τη νύχτα των Ιμίων.