Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

ΔEN ΞEXNΩ!!! … Του Βαγορή !

 

Γεννήθηκα στη Ρόδο το 1911.
Μετά από κάμποσα χρόνια στα θρανία των σχολείων και της ζωής, ανέβηκα και στην έδρα.
Υπηρέτησα την έδρα και την πατρίδα μου για περίπου 55 χρόνια, σε διαφόρων βαθμίδων και ειδικοτήτων σχολεία, με αγάπη και τιμιότητα, σε ότι είπα, σε ότι έγραψα και σε ότι έπραξα.
Τώρα που γέρασα πολύ, ένα έχω να πω, σαν Έλληνας και σαν δάσκαλος. Η Γλώσσα μας, που τόσο την περιφρονούμε, όσο περνούν τα χρόνια, είναι η τρίσβαθη ρίζα που μας κρατάει ακόμα ζωντανούς!

Φώτης Βαρέλης
Ο Φώτης Βαρέλης απεβίωσε το 2012 στη Ρόδο.

Σαν σήμερα: Η ΕΟΚΑ στην Κύπρο ξεκινά τον αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία

 

Η αγγλοκρατία στην Κύπρο ξεκίνησε το 1878, όταν η μεγαλόνησος πέρασε στα χέρια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως προτεκτοράτο, μετά από συμφωνία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ύστερα από σχεδόν 300 χρόνια.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ! Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ! Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1955! ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ..

 

Γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 16 Δεκεμβρίου 1923.

Έπεσε τη νύκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου του 1955 από ηλεκτροπληξία, βρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία της ΕΟΚΑ.

Έκλεψε την παράσταση το Ελληνικό Top Gun: Το ευχαριστώ και το άριστα των Ισραηλινών της IAF

 

Τα F-16 Sufa θεωρούνται από τα πλέον προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του τύπου, ενώ οι προσθήκες που έχουν γίνει από την IAF στα ηλεκτρονικά του, το καθιστούν ως ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μετά από δυο εβδομάδες παραμονής στον Ελληνικό «Ηνίοχο», η IAF επιστρέφει στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή, αλλά στο γενικευμένο Debriefing που είθισται να γίνεται ανάμεσα σε ιπταμένους και τεχνικούς, οι Ισραηλινοί ιπτάμενοι/μηχανικοί-πραγματικοί μαχητές- είχαν να πουν μόνο κολακευτικά σχόλια για την Ελληνική άσκηση που σχεδιάζεται από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, δηλαδή το γαναλόλευκο Top Gun.

Γράφει η Ιστορία τι έκανε η ΕΟΚΑ, δεν χρειάζεται τα φτηνά παραμύθια σας

 

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Αφού τα λένε Ελληνοκύπριοι γιατί να μην τα λέει κι ο Τατάρ. Κάθε χρόνο τα ίδια. Κάθε επέτειος και μια πληγή στην ψυχή μας. Να μην σε αφήνουν να αντικρίζεις μια ιστορική στιγμή, με την καθαρότητα, το δέος και τον σεβασμό που της αξίζει. Βιάστηκε από χθες να εκδώσει γραπτή δήλωση ο Τατάρ, για να μολύνει τους Τουρκοκύπριους και να τροφοδοτήσει τους αφελείς Ελληνοκύπριους με τις ανοησίες του. Η ΕΟΚΑ, λέει,  την περίοδο 1955-58, «διενήργησε επιθέσεις κατά τουρκικών περιοχών στις πόλεις και τουρκικών χωριών δολοφονώντας Τουρκοκύπριους». Τα ίδια έλεγε και πέρσι: «Μεταξύ 1955 - 1958, πολλά χωριά, τζαμιά, ιεροί και θρησκευτικοί χώροι μας, δέχθηκαν τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ, εκατοντάδες πολίτες μας σφαγιάστηκαν…».

Το φλερτ Ισραήλ και Τουρκίας είναι υπαρκτό, το θέμα είναι εάν μπορεί να φθάσει στο γάμο!

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για την ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ, που συζητείται την τελευταία περίοδο κυρίως στα ΜΜΕ, τοποθετείται μόνο η πλευρά της Άγκυρας. Το Τελ Αβίβ κρατά χαμηλούς τόνους, αν και είναι σαφές πως έγιναν κάποια βήματα. Σε ποιο βαθμό αυτή η νέα προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων τους θα φθάσει μέχρι και τη μεταφορά ισραηλινού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Ο δρόμος, πάντως, φαντάζει μακρύς. Το σίγουρο, όπως είπε χθες ο Τσαβούσογλου, είναι πως ένα εν δυνάμει σχέδιο αγωγού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα.

Ο νέος ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία

 

(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο πόλεμος συνεχίζεται για 5η εβδομάδα, με τη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης να αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με διαμεσολαβητή την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δημογραφική κρίση ως ζήτημα επιβίωσης του έθνους

 

Οι τάσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό & εθνικό επίπεδο

Του δρα. Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα από το Άρδην Τ. 122

Οι παγκόσµιες τάσεις

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κεντρικά ζητήματα συνιστούν τόσο η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού όσο και η παράλληλη τάση της γήρανσης του πληθυσμού. Μολονότι, σήμερα, η τάση είναι η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η πρόβλεψη είναι ότι, προς τα τέλη του 21ου αιώνα, η μείωση των γεννήσεων θα έχει ως συνέπεια τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού και τη γήρανσή του. 

Σάββας Καλεντερίδης: Καταστρέφεται η χώρα! Η Ελλάδα θα πληρώσει άλλη μία κρίση

 

Σάββας Καλεντερίδης: Καταστρέφεται η χώρα! Η Ελλάδα να πληρώνει άλλη μία κρίση

Τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Η Τουρκία κοιτά πρώτα τα συμφέροντά της και μετά τις συμμαχίες. Θέλει να αποκτήσει ρόλο ηγετικής δύναμης. Να τα ακούν οι παροικούντες της Αθήνας.

¨Συμβάλουμε πολύ στην ασφάλεια της Ευρώπης-Δεν είναι σωστή η αμυντική αυτονόμηση της ΕΕ¨…

 

Kείμενο του ιστολόγιου 1/4/2022

Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργος Εξωτερικών Τσαβούσογλου, είπε διάφορα ενδιαφέροντα, από τα οποία διαλέξαμε κάποια :

Εδώ γίνεται αντιληπτή η σημασία της Αν. Μεσογείου.Εμείς εδω και πολλά χρόνια μιλάμε για δίκαιη μοιρασιά.. Και εδώ η μόνη βιώσιμη οικονομικά κατεύθυνση είναι η Τουρκία
Η Τουρκία κατέστη ένα κέντρο

Άγκυρα: «Παραβιάσεις» διεθνών συνθηκών οι επισκέψεις επισήμων σε νησιά του Αιγαίου

 

Στο αφήγημα περί παραβίασης από την Ελλάδα των Συνθηκών Ειρήνης Λωζάνης και Παρισίων λόγω στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε νησιά με «αποστρατικοποιημένο καθεστώς», επανέρχεται η Άγκυρα ενώ χαρακτηρίζει επίσης «παραβιάσεις» τις 19 επισκέψεις επισήμων στα εν λόγω νησιά.

Πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» - τούρκικο δημοσίευμα

 

Μάρτιος 31, 2022. Ελλάδα.

«Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη», γράφει η τουρκική Halktv.

Στην ομιλία του στο φόρουμ Οικονομικός Ταχυδρόμος (OT) ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε αξιολογήσεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Ουκρανία: Χάος, προπαγάνδα και ψυχολογικές επιχειρήσεις

 

Το καθήκον κάθε επαγγελματία σχεδιαστή ψυχολογικών επιχειρήσεων, είναι να εκμεταλλευτεί με συνεκτικό τρόπο, τις ψευδαισθήσεις, τα αφηγήματα, τις εντάσεις

Τα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ… και οι γεωπολιτικές συνέπειες της απόφασης Τζο Μπάιντεν για αποδέσμευση

 

Η πρωτοφανής απόφαση Μπάιντεν για την αποδέσμευση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως για τους επόμενους έξι μήνες, έχει στόχο την επαναφορά των τιμών σε λογικά επίπεδα. Πρόκειται για απόφαση με δυνητικά δραματικές επιπτώσεις, οικονομικές και γεωστρατηγικές, σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επηρεάζει και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Βουλγαρία: «Αμφισβητεί» την απογραφή στη Βόρεια Μακεδονία – «Γιατί είναι τόσοι λίγοι οι Βούλγαροι;»

 

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλγαρία εξέφρασε την έκπληξη και την αμφιβολία του για τα πρόσφατα αποτελέσματα της απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα οποία μόλις 3.504 πολίτες, ήτοι το 0,19% του συνόλου των πολιτών της χώρας, αυτοπροσδιορίστηκαν ως Βούλγαροι.

Το Ψυχογράφημα μιας Προδομένης “Συζύγου”

 

Ο ανθόσπαρτος βίος ανάμεσα στην Γερμανία και την Ρωσία διακόπηκε βίαια πριν από ένα και βάλε μήνα, όταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν κορόιδεψε “μέσ’ στα μούτρα του” τον καγκελάριο Σολτς, καθώς τον διαβεβαίωνε ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Τις μέρες που κύλισαν μετά, η Γερμανία συμπεριφέρθηκε σαν προδομένη σύζυγος! Η εκδίκηση μπροστά στα καπνίζοντα συντρίμια της Ostpolitik ήρθε απολύτως φυσιολογική, αν και όπως κάθε απατημένη συμβία, η Γερμανία εξακολουθεί να μοιάζει ακόμη αρκετά μπερδεμένη στη συμπεριφορά της. 

Θα κερδίσει ο Πούτιν στο «πόκερ» με το φυσικό αέριο;

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Δεν είναι Πρωταπριλιάτικο αστείο: Από σήμερα ,το ρωσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη-και στην Ελλάδα φυσικά- μόνο αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι Ευρωπαίοι πελάτες της Μόσχας θα πρέπει «να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες», για να πληρώνεται η Gazprom.

Φινλανδός Πρόεδρος: Το δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον απαραίτητο

 

epa07890569 President of Finland Sauli Niinistö answers a question during a joint press conference with US President Donald J. Trump (not pictured) in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 02 October 2019. EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL [ EPA-EFE/Chris Kleponis ]

Επαρκή στοιχεία δείχνουν πλέον ότι οι περισσότεροι Φινλανδοί επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο την Τετάρτη στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE, αφού πριν από μία εβδομάδα είχε ζητήσει γενική έρευνα για το θέμα.

Φυσικό αέριο: Ξεπούλησε η Gazprom τον Μάρτιο - Πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι το διάταγμα Πούτιν

 

H εταιρεία ανέφερε ότι αύξησε τις ροές αερίου σε ορισμένους βασικούς πελάτες της στην Ευρώπη τον Μάρτιο – μεταξύ άλλων στην Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία - σε σχέση με το επίπεδο πριν από ένα χρόνο

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Από την ενεργειακή κρίση στην επισιτιστική απειλή

 

Ο Γιώργος Αδαλής, οικονομολόγος αναφέρθηκε από την ενεργειακή κρίση στην επισιτιστική απειλή

Γ. Αδαλής : Γιατί η Ευρώπη μπαίνει σε ενεργειακό αδιέξοδο, το LNG δεν την καλύπτει (Β΄ Μέρος)

 

Ο οικονομέτρης- αναλυτής Γιώργος Αδαλής , μιλάει στον 98.4 για το πώς αυτοπαγιδεύεται ενεργειακά η Ευρώπη στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που με επίκεντρο την Ουκρανία, πυροδοτεί εξελίξεις σε όλες τις δραστηριότητες των χωρών. Εξηγεί γιατί η Ρωσία σε αυτή την φάση από τις κυρώσεις στο τομέα της ενέργειας δεν χάνει με την άνοδο στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Άγγελος Συρίγος, Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα ακρίβειας αν συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία

 

Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα ακρίβειας αν συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία δηλώνει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος Ο καθηγητής εξηγεί αρχικά την κατάσταση που εξελίσσετε με τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου για το φυσικό αέριο τονίζοντας ούτε η Ευρώπη αλλά ούτε η Ρωσία μπορούν να ρισκάρουν με το φυσικό αέριο

Μάζης Ι.: ΡΟΥΒΛΙΑ - Κόλπο ή εκβιασμός του Πούτιν; / Ενημέρωση & Σκέψη

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Parapolitika σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια (01-04-2022 / parapolitika.gr). Όπως είπε ο κ. Μάζης, από την νομική πλευρά οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται. Η σύμβαση για το φυσικό αέριο υπογράφηκε με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν ισχύουν. Συνεπώς ο οποιοσδήποτε νομικός θα μπορούσε να την τινάξει στον αέρα υποστηρίζοντας ότι οι όροι υπογραφής δεν είναι οι ίδιοι με τους όρους εφαρμογής.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 37η μέρα εισβολής

 

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση σε αποθήκη καυσίμων - Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει το ζήτημα - Αγωνία και θολό τοπίο για τις επιχειρήσεις εκκένωσης στη Μαριούπολη.