Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η αξία της παιδείας κατα Πλάτωνα, Πλούταρχο και Σωκράτη

Κατά τον Πλάτωνα,  

Δεν είναι βέβαια, είπα εγώ, καλέ Αδείμαντε, όπως θα νόμιζε κάποιος, πολλά και μεγάλα αυτά που ζητάμε απ’ αυτούς να κάνουν, αλλά όλα είναι εύκολα. εάν τηρούν το λεγόμενο μεγάλο παράγγελμα, ή καλύτερα να'πουμε αντί μεγάλου επαρκούς. Ποιο είναι αυτό; είπε. Η παιδεία, απάντησα εγώ, και η ανατροφή. Διότι, εάν παίρνοντας καλή παιδεία, γίνονται μετρημένοι, άνθρωποί. εύκολα θα κατανοήσουν όλα αυτά και άλλα βέβαια, όσα εμείς τώρα παραλείπουμε, δηλαδή και την απόκτηση γυναικών και τους 
γάμους και την παιδοποιία, επειδή όλα αυτά σύμφωνα με τα κοινώς λεγόμενα, πρέπει οι φίλοι, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, να έχουν κοινά.

Το γοερό κλάμα, δημοσίως, του Κωνσταντίνου για τον πατέρα του Παύλο (Εικόνες)

Mε γοερό κλάμα απέτισε φόρο τιμής στον πατέρα του, βασιλιά Παύλο, ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς» που δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οίκων της Ευρώπης και  φυσικά τα τρία παιδιά του Παύλου με σύσσωμες τις οικογένειές τους

Δήλωση σοκ Σκανδαλίδη: Το ΠΑΣΟΚ πέθανε -Παίζεται αν και πώς θα επιβιώσει στις επόμενες εκλογές

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του Κώστα Σκανδαλίδη για τη δημοσκοπική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών του Μαΐου και την καθεστωτική του μετάλλαξη την οποία, όπως υπογράμμισε, πληρώνει ακριβά σήμερα.Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε πέθανε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πεθάνει και ο χώρος, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρώην υπουργός.

Δεν μπορούν να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα στην Γερμανία, λέει ο Γκάουκ για το ελληνικό πρόγραμμα

Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι απαραίτητες όχι επειδή τις επιβάλει η Γερμανία, αλλά γιατί θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον την Ελλάδα, επισήμανε ο Γιόαχιμ Γκάουκ.Στη δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα και στις μεγάλες θυσίες τις οποίες έχουν αναγκαστεί να κάνουν οι Έλληνες πολίτες αναφέρθηκε ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ σε ομιλία που εκφώνησε πριν λίγη ώρα επισκεπτόμενος το Μουσείο της Ακρόπολης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η ισχύς εν τη ενώσει: Χέρι-χέρι στην «Ένωση για την Πατρίδα» Νικολόπουλος-Πολύδωρας-Κοινή κάθοδος στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές


Ο Ν.Νικολόπουλος, πρόεδρος των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών, ανακοίνωσε ότι συμπορεύεται με το κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα αλλά δεν διευκρίνισε αν θα προχωρήσει σε διάλυση του κόμματός του.
Τη συμπόρευσή του, όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, με την Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα, ανακοίνωσε πριν λίγο ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος.

Τόμσεν: «Αdonis, πολύ με απογοητεύσατε» - Άδωνις: «Πόουλ, από σαλάμι ξέρεις;»

Ο Τόμσεν... μάλωσε τον Άδωνι και εκείνος τον... απείλησε ότι θα μεταναστεύσει στην Αμερική.
«Εκανα τόσο πολλά στα θέματα Υγείας, τόσα που με βρίζουν οι μισοί Ελληνες και να μου λες ότι είσαι απογοητευμένος από εμένα; Καλύτερα στην Αμερική...» φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
«Αdonis, πολύ με απογοητεύσατε. Είμαι απογοητευμένος από εσάς»... Σαν κεραυνός έπεσε στο κεφάλι του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η φράση αυτή του Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.  Σύμφωνα με το «Βηματοδότη», ο Άδωνις έμεινε άφωνος ακούγοντας τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να τον κατσαδιάζει, αλλά συνήλθε και ζήτησε από τον Τόμσεν να πάρει πίσω όσα είχε πει.

Κριμαία: Το κοινοβούλιο ψήφισε απόσχιση από Ουκρανία - Δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου

Θα αποφασίσει για την αυτονομία της Κριμαίας ή την ένωσή της με την Ρωσία - Απόσχιση από την Ουκρανία ψήφισε το κοινοβούλιο.O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Rustam Temirgaliev ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα, που θα αποφασίσει για την αυτονομία της Κριμαίας ή την ένωσή της με την Ρωσία, θα διεξαχθεί τελικά τις 16 Μαρτίου και όχι στις 30 του ιδίου μήνα, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Οι αρχές της Κριμαίας έχουν καταγγείλει την νέα κυβέρνηση του Κιέβου ότι βρίσκεται στην εξουσία μετά από πραξικόπημα και δηλώνουν ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου καθώς και ο στρατός στην χερσόνησο θα πρέπει να παίρνουν εντολές μόνο από αυτές.

Διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες με έντονες διαφωνίες γύρω από το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία. «Όχι» σε κινήσεις που θα προκαλέσουν ένοπλη ένταση στην Ουκρανία λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Διίστανται οι απόψεις των ηγετών της Ευρώπης γύρω από το θέμα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζονται κινήσεις που θα αποτρέψουν την «ένοπλη ένταση» στην Ουκρανία. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία, καθώς και στον ελληνισμό της Μαριούπολης.

Οινούσσες: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες σε καταδίωξη μεταναστών

Οινούσσες: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες σε καταδίωξη μεταναστών
Άγρια καταδίωξη τουρκικού δουλεμπορικού σκάφους από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το πρωί της Πέμπτης διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης Τούρκου διακινητή, ο οποίος μετέφερε παράνομους μετανάστες και ο οποίος φέρεται να είναι μέλος ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης.
Το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού ειδοποιήθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο της περιοχής για την κίνηση ενός ταχύπλοου πολυεστερικού σκάφους από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τις Οινούσσες.

Διεκδικεί νέο ρεκόρ ο S&P 500 με τη βοήθεια των μάκρο

Dow16.446,8986,71 0,53%  



  Nasdaq4.357,976,00 0,14%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών της Wall Street τόνωσαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ, φέρνοντας τον S&P 500 σε τροχιά διεκδίκησης νέου ιστορικού υψηλού. Πλεόν η προσοχή στρέφεται στα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο, καθώς τα στοιχεία των δύο προηγούμενων μηνών ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει επίσης ομιλίες αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία βάζει στόχο να γίνει πιο "ανοιχτή" όσον αφορά τις προθέσεις της και τις προβλέψεις της, όπως υποσχέθηκε χθες η νέα πρόεδρος Janet Yellen.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 79,53 μονάδες (0,49%) και βρίσκεται στις 16.439,71 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 12,63 μονάδων (0,29%) φτάνοντας τις 4.370,60 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 7,89 μονάδων (0,42%) και βρίσκεται στις 1.881,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η JP Morgan Chase καθώς διαπραγματεύεται στα 58,85 δολάρια με άνοδο 0,69 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,19%. Ακολουθούν η Goldman Sachs με κέρδη 1,19% στα 173,95 και η Caterpillar στα 97,51 δολάρια με άνοδο 1,18%.

Η αξιολόγηση των Fitch «εκτόξευσε» το ΧΑΚ-Άνοδος 6,99%

Λευκωσία: Μεγάλη άνοδο σημείωσε την Πέμπτη το κυπριακό χρηματιστήριο, με τη μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη 9%, μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της βιωσιμότητάς των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, από τον διεθνή οίκο Fitch, σε «CC» και «CCC» αντίστοιχα, από «F». Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλα ημερήσια κέρδη της τάξης του 6,99% και έκλεισε στις 149,41 μονάδες.

Άνοδο, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 4,92%, παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 68,43 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €290.483.

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, παρά τις πιέσεις στις τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Με σοβαρές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών αλλά και των διαφορών μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου, με οριακή διαφορά σημείωσε και νέο υψηλό 33 μηνών στις 1.336,09 μονάδες (+1,25%), στη συνέχεια ωστόσο εξανέμισε τα κέρδη του και, παρά το «στήριγμα» που βρήκε στο αγοραστικό ενδιαφέρον για μη τραπεζικούς τίτλους, ολοκλήρωσε τελικά με οριακά αρνητικό πρόσημο.