Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο παλαιστινιακοί αμφορείς των χρόνων του Ιουστινιανού

Η καθηγήτρια Γιολάντα Μλίναρτσικ, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, αναγνώρισε τον επικρατέστερο τύπο αμφορέα, που εντοπίστηκε ως κυπριακής νοτιοδυτικής προέλευσης και χρονολογείται από τον 5ο έως και τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Επίσης, διαδεδομένοι είναι οι παλαιστινιακοί αμφορείς (τύπου bag-shaped) που χρονολογούνται μετά τον 5ο-6ο αιώνα καθώς επίσης οι αμφορείς τύπου Γάζας (Gaza jars) που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Οι παλαιστινιακοί αμφορείς μαρτυρούν τους προσκυνηματικούς δρόμους και τη σύνδεση των βασιλικών του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας και των διάσημων μοναστηριακών κέντρων της νότιας Παλαιστίνης, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της βασιλείας του Ιουστινιανού.

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ! Κρέμασαν γαλανόλευκες σημαίες για την επέτειο του μακεδονικού αγώνα στην Κομοτηνή

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ! Κρέμασαν γαλανόλευκες σημαίες για την επέτειο του μακεδονικού αγώνα στην Κομοτηνή

Διαφορετική όψη έχει από την Κυριακή η ανατολική είσοδος/έξοδος της Κομοτηνής, καθώς έχουν κρεμαστεί γαλανόλευκες σημαίες. Οι σημαίες που είναι περί τις δέκα στον αριθμό καλωσορίζουν ή αποχαιρετούν αντίστοιχα κατοίκους της περιοχής ή διερχόμενους από αυτή. Αποτελούν επίσης ένα καλωσόρισμα στους γείτονες που έρχονται από την Βουλγαρία, καθώς ξεκινούν από την έξοδο του κάθετου άξονα. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην Αλεξανδρούπολη από ομάδα νεαρών πριν από μερικές ημέρες, καθώς η ανατολική είσοδος/έξοδος της Αλεξανδρούπολης γέμισε ελληνικές σημαίες.

Bild: Οι Ελληνες θα σερβίρουν λογαριασμό 376 δισ. στον Σταϊνμάγερ, για πολεμικές αποζημιώσεις - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΓΚΥΖΙ

Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ετοιμάζεται να εγείρει επίσημα η Ελλάδα κατά την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στην Αθήνα, αναφέρει η Bild κάνοντας μάλιστα λόγο για λογαριασμό εκατοντάδων δισ. ευρώ.

«Θέλουν να σερβίρουν τον λογαριασμό στον Στάινμάγιερ την Πέμπτη», σχολιάζει στον υπότιτλο του δημοσιεύματος η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα.

Και επικαλούμενη απόρρητη μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής, που έχει περιέλθει, όπως λέει, στην κατοχή της, αναφέρει ότι οι αξιώσεις της Αθήνας αγγίζουν συνολικά τα 376 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον από 4 εταιρείες για χρηματοδότηση κατασκευής αγωγού ΦΑ στην Κύπρο

Tέσσερις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με Κύπριο αξιωματούχο που γνωρίζει την υπόθεση και ενεργοποιείται στον ενεργειακό τομέα, μετέδωσε το Bloomberg.

Οι εν λόγω τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι ζήτησαν από την κυπριακή Kυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τεμάχιο "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Σωφρόνης Παπαγεωργίου, εμπορικός ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ χωρίς ωστόσο να παραθέσει λεπτομέρειες, χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών.

Αλ Σίσι: Οχυρό απέναντι στις προκλήσεις η τριμερής συνεργασία - «Οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων»

«Οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ' ονόματος της θρησκείας, είτε για κατακρήμνιση του θεσμού του κράτους, είτε για την κατακρήμνιση των κοινωνιών», τόνισε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Επίσης, ανέφερε, ότι οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για τη λαθραία μετανάστευση και το

Τι θα πάρει το Ποτάμι

Του Ν. Λυγερού

Μερικοί είχαν σίγουρα τη θέση του Ποταμιού για το θέμα του Προσυμφώνου παρόλο που δεν εκτιμά τη θέση της κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα κι έδινε την εντύπωση ότι θα λειτουργούσε συμπληρωματικά σε σχέση με τους ΑΝΕΛ. Όμως επειδή το Ποτάμι είναι θεμελιακά δημοκρατικό κόμμα είναι δύσκολο να κάνει κανείς τέτοιου τύπου εκτιμήσεις διότι το όλο πλαίσιο είναι ακόμα ρευστό. Και η καλύτερη απόδειξη είναι η αλλαγή που έγινε με την τεράστια αποχή στο Δημοψήφισμα στα Σκόπια. Έτσι το Ποτάμι που θεωρούσε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε αυτή την προσπάθεια, τώρα έχει βουλευτές που δηλώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι επί της ουσίας το Προσύμφωνο δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά των Σκοπίων και δεν

Νιρβάνα και πολυσημεία

Του Ν. Λυγερού

Η Νιρβάνα δεν είναι μόνο μια έννοια του Βουδισμού αφού προϋπάρχει στον Ινδουισμό. Στην πραγματικότητα δέχτηκε μια αλλοίωση ήδη στον αρχέγονο Βουδισμό αφού αυτός την έβαλε στο ίδιο επίπεδο με την εκμηδένιση του πόνου του κάμα και του τρίσνα ενώ στη συνέχεια απέκτησε και την έννοια της απόλυτης κατάστασης όπου το φως προέρχεται από το κενό και από εκεί εξελίχθηκε στο αποκορύφωμα του διαλογισμού. Όμως στον Ινδουισμό σχετίζεται με τη μόκσα και τη μούκτη, με άλλα λόγια

Ευάλωτα Σκόπια και Ελληνική Στρατηγική

Του Ν. Λυγερού

Μετά το Δημοψήφισμα τα Σκόπια είναι ευάλωτα και η ελληνική στρατηγική μπορεί να αναδιπλωθεί. Διότι τώρα ξέρουμε επίσημα ότι ο Σκοπιανός λαός δεν ακολουθεί τα λεγόμενα της κυβέρνησης, η οποία τα παρουσιάζει σαν να ήταν δεδομένα. Τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις γιατί η στρατηγική της κατέρρευσε αφού η προπαγάνδα δεν άντεξε μπροστά στην πραγματικότητα του Δημοψηφίσματος. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει τη στρατηγική της και να αποφύγει τις παγίδες της κυβέρνησης που ήθελε να το