Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ύμνος εις την Ελευθερίαν(Βίντεο)

Δείτε και ΕΔΩ

Ποίημα του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857), οι δύο πρώτες στροφές του οποίου σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου (1795-1872), αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας (1865) και της Κύπρου (1966).
Ο Ύμνος εις την Ελευθερία γράφτηκε από τον 25χρονο Σολωμό στη Ζάκυνθο, πρώτα στα ιταλικά και εν συνεχεία στα ελληνικά, τον Μάιο του 1823, σε μία περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης. «…Δε θέλω να περάσει κανενός από το μυαλό πως την ώρα που νικούν οι δικοί μας στο Μαραθώνα, εγώ κάθομαι και τραγουδώ για ένα βοσκόπουλο…» (Ο θάνατος του βοσκού), έγραφε στον φίλο του Γεώργιο Δε Ρώσση την ίδια εποχή.

Οι Κούρδοι ζητούν διεθνή έρευνα για τα χημικά του τουρκικού στρατού εναντίον τους

Το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων (HPG), Μουράτ Καραγιλάν , επιβεβαίωσε ότι ο τουρκικός στρατός κατοχής χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά χημικά όπλα στις νόμιμες περιοχές άμυνας, κάνοντας έκκληση στους διεθνείς φορείς και οργανισμούς να παρέμβουν και να ερευνήσουν αυτές τις επιθέσεις.

Σε συνέντευξή του στο Media News Agency, ο Καραγιλάν μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός κατοχής συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα στις νόμιμες περιοχές άμυνας.

Der Spiegel: Τουρκικά βομβαρδιστικά πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά

Η διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας έχει κλιμακωθεί, γράφει το γερμανικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, τουρκικά μαχητικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από αρκετά ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία έρχεται σε σύγκρουση με την Ελλάδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο πέλαγος με πρόκληση: Δύο τουρκικά βομβαρδιστικά F-16 πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά Φαρμακονήσι, Λειψοί και Οινούσσες. Δύο από αυτά - οι Οινούσσες και οι Λειψοί - κατοικούνται.

Η μεθόδευση της τουρκικής προπαγάνδας για την Κύπρο περνά κι από τη Ρωσία

Κατά καιρούς διαβάζουμε πως η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα αποσχιστικά δεδομένα της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο, με αντάλλαγμα την αναγνώριση από την Τουρκία της ενσωμάτωσης της Κριμέας στην Ρωσική Ομοσπονδία. Και κάθε φορά η Ρωσική κυβέρνηση κατηγορηματικά διαψεύδει την υπάρξει ενός τέτοιου αλισβερισιού. Η τελευταία τοποθέτηση της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα (Maria Zakharova), ήταν πως οι πληροφορίες αυτές είναι ψεύδη (“fake information”) που διαδίδουν “ελληνικά και τουρκικά μέσα”.

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Ναι, δεν υπάρχει ένα γιώτα αλήθειας σε όσα γράφονται. Το αλισβερίσι μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας

Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη»

«Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter, από την Τρίπολη όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη» («Libya Stabilization Initiative»).

«Ελληνική σημαία στους δρόμους της Τρίπολης, όπου θα συμμετάσχω σε λίγο στην Υπουργική Σύνοδο «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη» («Libya Stabilization Initiative»). Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη», αναφέρει.

Ελίζα Κονοφάγου: Στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ η Ελληνίδα επιστήμονας

Η εκλογή της έγινε, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, για τις καινοτομίες της Ελληνίδας ερευνήτριας στο πεδίο των θεραπευτικών υπερήχων και γενικότερα των τεχνολογιών ιατρικής απεικόνισης και των σχετικών κλινικών εφαρμογών τους στις καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, τον καρκίνο κ.ά.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ εξέλεξε ως νέο μέλος της μία διακεκριμένη Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, την Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η εκλογή της έγινε, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, για τις καινοτομίες της Ελληνίδας

Και επίσημα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η Fincantieri μαζί με την Onex

Αντιόπη Σχοινά
Από το liberal

Την αλλαγή σελίδας στη Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία σηματοδοτεί η κατάθεση γραπτώς του ενδιαφέροντος να συμμετάσχει στην διαδικασία εξυγίανσης της Ελευσίνας του ιταλικού Fincantieri Group, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως προ ολίγου από το Υπουργείο Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Liberal.

Ειδικότερα σε συνάντηση που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στις 2:30 στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος (μέσω τηλεδιάσκεψης) και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης με τον Πρόεδρο και CEO της ONEX, κ. Πάνο Ξενοκώστα και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, κ. Giuseppe Giordo κατατέθηκε γραπτώς το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου να συμμετάσχει στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ και ΕΔΕΥ: “Αφήστε τους”να κάνουν τη δουλειά τους με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Το “παιχνίδι” με την “πράσινη πολιτική” της χώρας αρχίζει να λαμβάνει χαρακτηριστικά νεοελληνικής τραγωδίας. Μπορεί αναλυτές να εικοτολογούν ότι πιθανώς η κυβέρνηση της χώρας να θέλει πρώτα να διαμορφώσει περιβάλλον ασφαλείας για να προχωρήσει, όμως υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν ότι στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρόθεση για τολμηρά βήματα. Και δυστυχώς, αναλογίζεται κανείς ότι σε άλλες εποχές, ενδεχόμενη… εθελοντική παραίτηση του πολιτικού συστήματος της χώρας από τα δυνητικώς πολύ μεγάλα έσοδα, θα επέσυρε τρομακτικής βαρύτητας χαρακτηρισμούς και ανάλογης βαρύτητας ποινικό κολασμό.

Energean: Αν εξορύσσαμε φυσικό αέριο, 86% χαμηλότερη τιμή αγοράς…

Σε τιμές έως και 86 % χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές προμηθεύονται το φυσικό αέριο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με εγχώρια παραγωγή, όπου οι επιχειρήσεις έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Energean Μαθιός Ρήγας στο πλαίσιο του 4ου Athens Investment Forum.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε «σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αγορές πληρώνουν ιδιαίτερα ακριβές τιμές φυσικού αερίου που αυτές τις ημέρες κινούνται κοντά στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οι επιχειρήσεις έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια σε τιμές που διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα επίπεδα των 12 ευρώ».