Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ο βομβαρδισμός του Πειραιά από τους Συμμάχους το 1944

Στις 11 Ιανουαρίου 1944 αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν ανελέητα τον Πειραιά. Υπήρξε ο σφοδρότερος αεροπορικός βομβαρδισμός που καταγράφηκε στην Ελλάδα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους κατοίκους του λιμανιού να πληρώνουν βαρύτατο φόρο αίματος.

Τα ονόμαζαν «Ιπτάμενα Φρούρια». Ήταν πανίσχυρα αμερικανικά βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από την Ιταλία με στόχο το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι.

Η ιστορία της επιδρομής ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, όταν Αμερικανοί και Βρετανοί αποφάσισαν τον συντονισμό των αεροπορικών τους δυνάμεων, με στόχο την πλήρη αποδιάρθρωση των γερμανικών υποδομών, είτε αυτές εντοπίζονταν στη Γερμανία και στα συμμαχικά κράτη, είτε στις κατεχόμενες χώρες.

«Πάμε Ραφήνα» με σπάνια κειμήλια από τη Μικρά Ασία - Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας, 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

Μικρό για να χωρέσει όλες τις μνήμες και τη συγκίνηση αποδείχθηκε το Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας το περασμένο Σάββατο, στα εγκαίνια έκθεσης «Πάμε Ραφήνα» με σπάνια κειμήλια από τη Μικρά Ασία.

Με αφορμή τα 100+1 χρόνια από την Καταστροφή και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης και την άφιξη των προσφύγων από την Τρίγλια, το ταξίδι στην… ιστορία ανέλαβαν ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Αλαατίν Τσακιτζί: Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος απειλεί την Ελλάδα – Το «viral» προκλητικό βίντεο ενόπλων Γκρίζων Λύκων

Μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να είναι ιδιαίτερα τεταμένες το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο ένα ακόμα «πρόβλημα» φαίνεται πως έχει προκύψει, το οποίο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει και αυτό αφορά τον αρχιμαφιόζο Αλαατίν Τσακιτζί, ίσως τον μεγαλύτερο Τούρκο εγκληματία των τελευταίων ετών, ο οποίος απείλησε την χώρα μας.

Ο «Τούρκος Αλ Καπόνε» όπως είναι επίσης γνωστός, έκανε μία ανάρτηση διαμαρτυρόμενος διότι όπως λέει η Ελλάδα αρνήθηκε να του δώσει βίζα, λόγω κάποιων δεσμεύσεων που έχει η ελληνική πλευρά με την Γαλλία και «ξέσπασε» λέγοντας πως: «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του σταυροφορικού πνεύματος της Ελλάδας που ακόμη κι αν πέρασαν αιώνες δεν έχει ξεπεράσει την ήττα από τους Οθωμανούς.

Washington Post, χθες Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα ήταν καλύτερα χωρίς την καταστροφική επιρροή του Ερντογάν στις παγκόσμιες υποθέσεις, ειδικά καθώς εντείνεται η αντιπαράθεσή τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πιο σημαντικές εκλογές στον κόσμο το 2023 θα γίνουν στην Τουρκία

Μεταξύ των πολλών γενικών εκλογών διεθνούς σημασίας που πρέπει να παρακολουθήσουμε φέτος, η Νιγηρία, που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, θα είναι μακράν η μεγαλύτερη. Το Πακιστάν, που αναμένεται μέχρι τον Οκτώβριο, θα είναι πιθανώς το πιο δυνατό. Αλλά το πιο σημαντικό θα συμβεί αναμφισβήτητα στις 18 Ιουνίου, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία του στην Τουρκία σε μια τρίτη δεκαετία.

Πλήρως επιχειρησιακός στην δύναμη του Στόλου ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Άλλη μία μονάδα κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού, η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79) βρίσκεται πλέον πλήρως επιχειρησιακή στην δύναμη του Στόλου από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 είχε πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως του νεότευκτου πολεμικού στο Πολεμικό Ναυτικό, εντούτοις απέμεναν να γίνουν ακόμη συμπληρωματικές εργασίες εγκαταστάσεως όπλων και συστημάτων, όπως και δοκιμές εν πλω αλλά και βολές, στο πλαίσιο των δοκιμών αποδοχής, για την διαπίστωση της καλής λειτουργίας των πάντων.

Ελληνοτουρκικά: Πύραυλοι Patriot σε ελληνικές φρεγάτες – Και όμως δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

 Πύραυλος PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) σε κυψέλη Mk 41 Vertical Launch System (VLS).

Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Πύραυλοι Patriot σε ελληνικές φρεγάτες πλέον δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

«Η εκτόξευση πυραύλων PAC-3 MSE από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk 41 ανοίγει νέες ευκαιρίες στη θάλασσα και στην ξηρά», τονίζει το thedrive.com για την πιθανή προσθήκη αυτού του πυραύλου στο οπλοστάσιο δεκάδων σημερινών και μελλοντικών πολεμικών πλοίων σε υπηρεσία σε όλο τον κόσμο.

Liberation – «Δυνάστες σε κίνδυνο»: Καλή χρονιά το 2023 αφού τύρρανοι όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν ίσως ανατραπούν

Η νέα χρονιά πιθανόν να είναι αυτή που θα φέρει το τέλος σε κάποιους από τους σημερινούς αυταρχικούς ηγέτες ανά τον κόσμο – τους τέσσερις δυνάστες όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σι Τζιπίνγκ κα ο Χαμενεϊ, αναφέρει σε άρθρο του για την γαλλική εφημερίδα Liberation, ο Μπερνάρ Γκετά, παλαίμαχος δημοσιογράφος, κοινωνιολόγος και εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα ο Γκετά αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να ευχηθεί κανείς “καλή χρονιά” για το 2023 όταν ξεκίνησε με τα έκτροπα στη Βραζιλία, με την επίγνωση ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα συνεχιστεί, ότι θα συνεχιστούν η καταστολή, οι δολοφονίες και οι εκτελέσεις στο Ιράν, όταν αναζωπυρώνεται η κρίση του Covid στην Κίνα.

Περίπολοι επιβολής της ισλαμικής σαρία στην Σουηδία! ΒΙΝΤΕΟ τρόμου

Ο πολυπολιτισμός βλάπτει, τελικά. 

Οι Σουηδοί τώρα πληρώνουν αποφάσεις χρόνων που μάλιστα δεν λένε ακόμα να αλλάξουν.

Το παρακάτω βίντεο παρατίθεται χωρίς άλλα σχόλια…

Πολεμικό Ναυτικό: Εξοπλιστικές διεργασίες με κυριότερη το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων υποβρυχίων

Γιάννης Νικήτας

Μολονότι το ενδιαφέρον των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) εστιάζεται στον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ της κλάσης «ΥΔΡΑ» καθώς του προγράμματος πρόσκτησης νέων κορβετών (3+1), εντούτοις με αθόρυβες διαδικασίες η ηγεσία του ΠΝ σχεδιάζει το ΠΝ με ορίζοντα το 2030. Τόσο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ όσο και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ έχουν θέση ως βασική προτεραιότητα την ανανέωση των κύριων μονάδων κρούσης του Αρχηγείου Στόλου.

Φίλης: Γιατί ο Ερντογάν φοβάται να στήσει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο

 Ευάγγελος Κιουλχατζής

Η ελληνική αμυντική ισχύς αλλά και οι διεθνείς συνέπειες που θα είχε μια ακραία επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο «τρομάζουν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο, εξηγεί μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα συνέφερε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, παρέθεσε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης.

Στερεύει η υπομονή των Αμερικανών: Αρκετά κύριε Τσαβούσογλου

 Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στην Τουρκία εντός ΗΠΑ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δεν είναι μόνο ο Μπομπ Μενέντεζ, που ορθώνει ανάστημα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, και πληθώρα Αμερικανών Γερουσιαστών. Είναι και η καμπάνια No Jets For Turkey (Κανένα μαχητικό για την Τουρκία) ξεκίνησε από το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγετών (Hellenic American Leadership Council – HALC) με επικεφαλής τον Endy Zemenides.

«Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16

Τουρκική προκλητικότητα - Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι: "Αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος"

Για το περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, στις 5 Ιανουαρίου, απέστειλε επιστολή χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στο επεισόδιο κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Η "βιομηχανία" των ΜΚΟ όζει...

Του Κώστα Στούπα 

Η περίπτωση της φυλάκισης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού στις Βρυξέλλες για υπόθεση διαφθοράς, ως μέλος κυκλώματος με ιταλικό πυρήνα, έχει επιπρόσθετη σημασία γιατί για άλλη μια φορά ως "βιτρίνα" της εγκληματικής οργάνωσης ήταν μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.).

Αν αναζητήσει κάποιος δημοσιεύσεις με την φράση "παραπέμπονται μέλη Μ.Κ.Ο." στις μηχανές αναζήτησης θα εκπλαγεί με τον αριθμό των δημοσιευμάτων και των περιπτώσεων τους τελευταίους μήνες.

Πολιτικοί, ιερείς και κάθε είδους ακτιβιστές φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλύψει έναν ιδιαίτερα προσοδοφόρο κλάδο πλουτισμού ο οποίος έχει εξελιχθεί και σε σημαντικό κλάδο βιοπορισμού για χιλιάδες ανθρώπους.

Προκλητικός Ερντογάν: «Αφήνουν τους μετανάστες να πεθάνουν στο Αιγαίο»

Η Τουρκία επιμένει στους υψηλούς τόνους εναντίον της Ελλάδας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί εμμέσως τη χώρα μας ότι «σκοτώνει, ακόμη και σκόπιμα, μετανάστες στο Αιγαίο».

«Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους, δυστυχώς, οι χώρες αυτές βρίσκονται όμως σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ’ όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής», Μανώλης Κωστίδης.

Δικαστήριο της Λιβύης ακυρώνει την τουρκο-λιβυκή ενεργειακή συμφωνία

Το Εφετείο της Λιβύης ανέστειλε την περσινή συμφωνία εξερεύνησης ενέργειας της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία, με την οποία δεν συμφώνησαν η Αίγυπτος και η Ελλάδα, γεγονός που επιδείνωσε επίσης την εσωτερική κρίση στη Λιβύη, δήλωσε δικαστική πηγή.

Η συμφωνία περιελάμβανε την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ύδατα που η Άγκυρα και η Τρίπολη δήλωσαν ως δικά τους, αλλά εν μέρει διεκδικούσαν η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

Η συμφωνία τροφοδότησε τον ανταγωνισμό στην ανατολική Μεσόγειο και πυροδότησε πολιτική κρίση μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη και του ανατολικού Κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τη νομιμότητά της.

Γιατί ΔΕΝ μας συμφέρει να πάρουν τα F 16 οι Τούρκοι - Στ. Καραβίδας

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΡΙΓΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΡΩΣΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ένα νέο Ανατολικό ζήτημα εγείρει η συμπεριφορά της Τουρκίας

 

Ένα νέο Ανατολικό ζήτημα εγείρει η συμπεριφορά της Τουρκίας δηλώνει ο Κύριος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Μάζης Ι.: "Η Τουρκία θα σκεφτεί πολλές φορές πριν διαπράξει κάποιο θερμό απονενοημένο διότι ... "

 

 Δρ Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, μίλησε για τις τουρκικές απειλές για την επέκταση των χωρικών υδάτων, τη δήλωση του κ. Συρίγου για τα F-16 και για τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία (10-01-2023). 

Κωνσταντίνος Φίλης, απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου αναστέλλει την Συμφωνία Λιβύης,Τουρκίας. Αρκεί αυτό;

 
Δικαστήριο της Λιβύης, με χθεσινή του απόφαση, ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία, ανέφερε δικαστική πηγή, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

Ο κόσμος θέλει μία σταθερή κυβέρνηση ANT1 10/1/23

 
Ο κόσμος θέλει μία σταθερή κυβέρνηση ANT1 10/1/23

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία έχει στραφεί προς τη Ρωσία (10-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Η Τουρκία έχει στραφεί προς τη Ρωσία

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

Ι. Παπαφλωράτος: Απτόητος ο Ακάρ συνεχίζει τις απειλές για τα 12 μίλια

 
Ο Διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος μιλάει στο NaftemporikiTV

Δικαστήριο της Λιβύης αναστέλλει το μνημόνιο με την Τουρκία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων | Ώρα Ελλάδος 11/01/2023 | OPEN TV

 

1. Γερμανικά ΜΜΕ: Νικητή θέλει η Μόσχα τον Ερντογάν στις εκλογές
2. Δικαστήριο της Λιβύης αναστέλλει το μνημόνιο με την Τουρκία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Επίθεση στην Ελλάδα από Τούρκο «μαφιόζο» – Τι είπαν τα ΜΜΕ για τη ρηματική διακοίνωση στη Λιβύη | Σήμερα | 11/01/2023

 

1. Επίθεση στην Ελλάδα από Τούρκο «μαφιόζο» – Τι είπαν τα ΜΜΕ για τη ρηματική διακοίνωση στη Λιβύη
2. Τα σχέδια των Τούρκων για το ελικοπτεροφόρο Anadolu
3. Τα χειροκροτήματα των στρατηγών στον Ερντογάν προκάλεσαν κρίση του στρατεύματος με την αντιπολίτευση
4. Τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ελλάδα για προβοκάτσια – Αγωνία για τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων