Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

H θέαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου


Μεγαλύτερη ασφάλεια στο κοινό, αλλά και ευρύτερη άποψη του Decumanus Maximus φιλοδοξεί να προσφέρει η τελική μορφή του διαδρόμου θέασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη σχετική, τροποποιημένη αρχιτεκτονική και στατική μελέτη της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.». 

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1912: Η σημαντικότερη μάχη των Βαλκανικών Πολέμων οδηγεί στην απελευθέρωση των Γιαννιτσών


«Η μάχη των Γιαννιτσών». Λιθογραφία του εκδοτικού οίκου Δρ. Παπαδημητρίου (πηγή: Sotiris Christidis / Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο / commons.wikimedia.org)

Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ανήλθαν σε 188 νεκρούς και 973 τραυματίες – Οι τουρκικές δυνάμεις είχαν πολλαπλάσιους νεκρούς στο πεδίο της μάχης, περίπου 3.000

Η απελευθέρωση των Γιαννιτσών: Η φονικότερη μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου!


Η απελευθέρωση των Γιαννιτσών: Ο Ελληνικός Στρατός προελαύνοντας νικηφόρα απελευθερώνει τα Γιαννιτσά στις 20 Οκτωβρίου 1912.

​Στην Αλβανία εξελίσσεται Στατιστική Γενοκτονία


του Μιχάλη Νάτσιου 

Οποιος έχει και την παραμικρή εμπιστοσύνη ότι στην Αλβανία διεξάγεται Απογραφή (Cens την αποκαλούν), μόνο αυταπάτες κουβαλάει. Σας αφηγούμαι συνοπτικά την ψεσινή εμπειρία μου. Καθώς έβγαινα από την κατοικία μου, ψες το βράδυ, ήρθα αντιμέτωπος με μια γυναίκα κι ένα κορίτσι κι αμέσως κατάλαβα ότι μου “είχε στήσει καρτέρι” ένα δημοσκοπικό δίδυμο. Αφού ανταλλάξαμε τις καθιερωμένες φιλοφρονήσεις, με ευγένεια μου ζήτησαν αν είχα κάποια λεπτά στη διάθεσή μου να τους απαντήσω στα δημοσκοπικά ερωτήματα.

Χαμάς, Τουρκία, κι ευκαιρία

Οκτώβριος 2023 Τουρκία Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων
VIA ASSOCIATED PRESS
Καθήκον Αθήνας και Λευκωσίας να στρατηγήσουν την αξιοποίηση του γεωγραφικού τους πλεονεκτήματος για την Δύση, έναντι της ισλαμιστικής απειλής...

Δημοσιογράφος

Όχι των ΗΠΑ στην βαφή Have Glass V για τα ελληνικά F-16


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την άρνηση των αρμοδίων αμερικανικών υπηρεσιών έχει εισπράξει η Πολεμική Αεροπορία, σε ένα πρόγραμμα που δεν αφορά την προμήθεια κάποιου οπλικού συστήματος αλλά σχετίζεται με τα μαχητικά F-16 και το εν εξελίξει ευρισκόμενο πρόγραμμα αναβαθμίσεως. 

Πολεμικό Ναυτικό θέλουμε ή όχι… Με “σαπιοκάραβα”, κοροϊδευόμαστε και θα συνεχίσουμε

Άμεση προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού – Το παιχνίδι των καθυστερήσεων θανάσιμος κίνδυνος για την ελληνική θαλάσσια ισχύ. Ή τώρα ή ποτέ… H είδηση πέρασε στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας καθώς επισκιάστηκε από τα γεγονότα στο Ισραήλ και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα δε με το Hellas Journal, η γαλλική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση ναυπήγησης των κορβετών Gowind, που προτείνονται στο Πολεμικό Ναυτικό, εγχώρια με παράλληλη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου 15 ετών. Αναδημοσιεύθηκε από το DP και λόγω της μεγάλης δυνητικής σημασίας της εξέλιξης, όχι μόνο για το επιχειρησιακό μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω της αναβίωσης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

FDI: Έτοιμο για τοποθέτηση το PSIM της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» [vid]


Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της φαίνεται πως φτάνει η πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI με την ονομασία «ΚΙΜΩΝ», στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

Ξεπερνιέται η γραφειοκρατία; Προχωρά τελικά η αναβάθμιση των MEKO;


Με γοργούς ρυθμούς και χωρίς κωλυσιεργίες προχωρά η διαδικασία για την πολυπόθητη αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (Ύδρα, Σπέτσαι, Ψαρά και Σαλαμίς) του Πολεμικού Ναυτικού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με κόστος μισή… Belh@rra σε επτά χρόνια, θα αποδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό τέσσερα πλοία με σύγχρονο εξοπλισμό, τα οποία στο άμεσο μέλλον θα εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό μεγάλων μονάδων που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της αποστολής του και για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια θα αποτελέσουν μαζί με τις Belh@rra την κορωνίδα της ναυτικής ισχύος της Ελλάδας.

Σήμερα η αξιολόγηση από την S&P για την επενδυτική βαθμίδα - Τι θα σημάνει τυχόν αναβάθμιση


Χρήστος Μυτιλινιός

Εν μέσω κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας κρίνεται αναγκαία. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση αναμένει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's η οποία θα πιστοποιήσει τη θετική πορεία και θα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα.

Μεσανατολικό: Ποιοι θα συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη αύριο στην Αίγυπτο


Ανησυχία στην ΕΕ για μια νέα μεταναστευτική «πρόκληση» από τους πρόσφυγες της Λωρίδας της Γάζας

Διέσχισαν το Αιγαίο και αποβιβάστηκαν σε παραλία της Αττικής – Τι θα γινόνταν εάν αντί για λαθρομετανάστες ήταν Τούρκοι των Bordo Bereli;

Γιάννης Νικήτας

Τρομοκρατία: Ανήσυχη η Ευρώπη για νέα κτυπήματα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Τρομοκρατία:  Εντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στο ΝΑΤΟ η πολυαξονική παραβίαση του φαινομενικά ισχυρού και υπερσύγχρονου τεχνολογικό-επιτηρησιακού τείχους των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα τη Γάζας.

Γεραπετρίτης: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο διαλόγου (video)


Το μήνυμα ότι τα «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία», έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Φουσκώνει η αμερικανική δυσφορία για την Τουρκία: Ο Γερουσιαστής Ρις της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων προειδοποιεί την Αγκυρα ακόμη με τη θέση της στο ΝΑΤΟ


Jim Risch, R-Idaho, speaks during a hearing of the Senate Foreign Relations to examine US-Russia policy, on Capitol Hill, in Washington, DC, USA, 07 December 2021. EPA/Alex Brandon / POOL

Τον έντονο βαθμό δυσφορίας που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η στάση της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και βεβαίως η απάθειά της έναντι της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την οποία ουδέποτε καταδίκασε, αποτυπώνουν οι δηλώσεις του Γερουσιαστή Τζιμ Ρις που προειδοποίησε την Αγκυρα ακόμη και με τη θέση της στη Νατοϊκή Συμμαχία.

Η Ουκρανία παίρνει MQ-9 Reaper αφού τα Bayraktar πέφτουν;

Το Reaper τοποθετείται από τους Τούρκούς μεταξύ των Bayraktar TB2 SİHA και AKINCI TİHA.

Διονύσης Αντωνέλλος

Οι Ισραηλινοί σπεύδουν αγχωμένοι να εγκαταλείψουν την Τουρκία- απογειώνεται το ένα αεροπλάνο μετά το άλλο


Οκτώβριος 19, 2023. Ελλάδα.

Μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν σε όλη την Τουρκία κατά του Ισραήλ,  ένα αεροπλάνο της Arkia Airlines από το Τελ Αβίβ προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει Ισραηλινούς πολίτες που ήθελαν να φύγουν από την Τουρκία.

Η Τουρκία κήρυξε εθνικό πένθος και κάλεσε τις πρεσβείες να κατεβάσουν τις σημαίες - Η Ελλάδα δεν υπάκουσε


Ελληνική πρεσβεία (Φωτογραφία αρχείου/AP Photo/Virginia Mayo)

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σημείωμα στις ξένες αποστολές στην Τουρκία, με το οποίο τις ενημέρωνε ότι κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων, ζητώντας τους οι σημαίες τους να κυματίζουν επίσης μεσίστιες.

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν χωριό στο Αφρίν της Συρίας- δεκάδες οι νεκροί σε ένα δεκαήμερο


Οκτώβριος 19, 2023. Ελλάδα.

Ερμπίλ.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) βομβάρδισαν ένα χωριό στην περιοχή Σέρα της πόλης Αφρίν στη Ροζάβα (βόρεια Συρία).

Δημοσκόπηση στο Ισραήλ: Το 65% των Ισραηλινών συμφωνεί με την διεξαγωγή χερσαίας επέμβασης στην Γάζα


Το 65% των Ισραηλινών είναι υπέρ μιας χερσαίας επέμβασης στην Γάζα, αναφέρει δημοσκόπηση.

Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς: Υπάρχει πιθανότητα ειρήνευσης;


Ο κίνδυνος μίας γενικευμένης σύρραξης είναι υπαρκτός, θεωρούν ορισμένοι ειδικοί που μελετούν τις διενέξεις στην περιοχή, ενώ άλλοι παραμένουν αισιόδοξοι.

Διπλωματική πηγή του Ισραήλ στο CNN Greece:Το χτύπημα στον Αγ. Πορφύριο είναι από τη δική μας πλευρά


Φωτογραφία από τα συντρίμμια στον Άγιο Πορφύριο (Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images)

Γιάννης Χαραμίδης

Στην παραδοχή ότι το χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο στη Γάζα οφείλεται σε δική τους επίθεση προχώρησε ανώτατη διπλωματική πηγή του Ισραήλ, μιλώντας στο CNN Greece. 

Το «Σιδερένιο ξίφος» του Ισραήλ βγήκε από την φαρέτρα και δεν στοχεύει μόνο την Χαμάς: Ύψιστη ετοιμότητα σε τρία μέτωπα πριν από την καταιγίδα


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ το απόγευμα της Πέμπτης, 12 ημέρες μετά την εκδήλωση της τρομοκρατικής ενέργειας της Χαμάς κατά πολιτών του Ισραήλ, βρέθηκε με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της μονάδας “Γκολάνι”. Πηγή: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Ό,τι συμβαίνει στο έδαφος του Ισραήλ καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, ώρα με την ώρα αλλάζει και οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι δυο πλευρές κρέμονται σε ένα επικίνδυνα τεντωμένο σχοινί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι έξωθεν παρεμβάσεις επηρεάζουν άμεσα την επόμενη κίνηση.

«Το Ισραήλ κυριαρχεί σε αέρα και έδαφος, η Χαμάς στο υπέδαφος – Θα καταλήξει σε ένα ιδιόρρυθμο ανταρτοπόλεμο»

 

Τι λέει ο γεωστρατηγικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Γρίβας

ΥΠΑΜ Ισραήλ: Αυτοί είναι οι στόχοι μας για Χαμάς και Γάζα


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ανέλυσε τους στόχους της χώρας του στον πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή της Χαμάς της 7η Οκτωβρίου 2023.

Αποστολή στο Ισραήλ: Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ – Νέα στοιχεία για τους ομήρους της Χαμάς – Βίντεο


Ακόμη δεν είναι εξακριβωμένα τα πλήρη στοιχεία όλων των ανθρώπων που έχουν απαγάγει οι τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ όπως έγινε γνωστό έχουν και σορούς νεκρών. Αυτά συμβαίνουν ενώ το Ισραήλ αποσύρει όλους τους διπλωμάτες από την Τουρκία.

Ανταπόκριση από Μπερ Σεβά – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Περισσότερες δολοφονίες αθώων από την Χαμάς έρχονται στο φως


Ηπρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα με ανάρτηση της επισημαίνει ότι δεν έχει τέλος η λίστα με τους αθώους που έπεσαν νεκροί από τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. 

LIVE BLOG: «Ζωντανοί οι όμηροι» λέει το Ισραήλ - Διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή τους η Χαμάς


Πόλεμος στο Ισραήλ: Συμπληρώθηκαν 14 ημέρες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η κρίση στη Μέση Ανατολή ολοένα και βαθαίνει

Η "θανατηφόρα" χρηματοδότηση της Χαμάς μέσω κρυπτονομισμάτων


Του Lionel Laurent

Καθώς δικηγόροι και εισαγγελείς μαζεύουν τις στάχτες της καταρρεύσασας αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων της FTX του Sam Bankman-Fried, ένας άλλος απολογισμός σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκεται σε εξέλιξη: οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εντείνουν την καταστολή των πηγών χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων - συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων - μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία κόστισε περισσότερες από 1.400 ζωές και οδήγησε σε επιθέσεις αντιποίνων που έχουν σκοτώσει χιλιάδες.

Χαμάς, το μακρύ χέρι του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας


S. ATTIAS (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ)

HΧαμάς είναι το μακρύ χέρι του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Τη μάχη για την αύξηση της επιρροής στην περιοχή, τις χρηματοδοτήσεις και το οικονομικό παιχνίδι, περιγράφει στο Liberal ο ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας S. Attias.

11 βολές SM-2 από αμερικανικό αντιτορπιλικό εναντίον πυραύλων των Χούτι


Κατά την αποστολή του στην Ερυθρά Θάλασσα, το αντιτορπιλικό USS Carney του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χρησιμοποίησε πυραύλους εναντίον 8 drones και 3 πυραύλους SSM ή κρουζ που εκτόξευσαν οι Χούτι της Υεμένης.

Τζο Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες


Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, αναγγέλλοντας πως θα ζητήσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.