Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Βένδις : H Θρακική Άρτεμις. Οι άγνωστοι αρχαιοελληνικοί θησαυροί στα Μουσεία του εξωτερικού

Γράφει ο κ. Στέφανος Μίλεσης
πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς,
συγγραφέας - ερευνητής πειραϊκής ιστορίας.

Από το kastamonitis
 
Η Βένδις ήταν η Θρακική Άρτεμις η λατρευομένη με το όνομα αυτό στον Πειραιά. Στον Πειραιά υπήρχε επίσης και το Βενδίδειον, ο ναός δηλαδή της Βενδίδος Αρτέμιδος. Ανάμεσα στους πολλούς κατοίκους με διαφορετική προέλευση που ζούσαν στον Πειραιά ήταν και οι Θρακιώτες. Κάθε κάτοικος ανάλογα με την καταγωγή του, έφερνε στη νέα πόλη της εγκατάστασής του, τον Πειραιά, όχι μόνο τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και τους θεούς της λατρείας του.

ΠΡΩΤΗ ΨΥΧΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

Η Σερβία θεωρείται άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα για τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων, καθώς σύμφωνα με την συνθήκη του Βουκουρεστίου τα Σκόπια ήταν δικαιοδοσία της Σερβίας.

Τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου σχολιάζεται έντονα η απουσία αντίδρασης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το επίσημο Βελιγράδι προβληματίστηκε από την επίτευξη συμφωνίας, διαβλέποντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τώρα οι πιέσεις από την ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

 Σε φιλοκυβερνητικά έντυπα Μέσα εκφράζεται η άποψη ότι, αφού η ΕΕ ανάγκασε μία χώρα να αλλάξει όνομα, θα προσπαθήσει να αναγκάσει και τη Σερβία να κάνει ταπεινωτικές υποχωρήσεις στο ζήτημα του Κοσόβου.

Κατερίνη: Μεγάλη συγκέντρωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας - Αστυνομία περιφρουρεί τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ(Βίντεο)

Μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη πραγματοποιούν εκατοντάδες Ελληνες πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το νέο όνομα των Σκοπίων «Βόρεια Μακεδονία».

Πολιτιστικοί σύλλογοι Πιερίας και πολίτες με σημαίες της Ελλάδας στα χέρια φωνάζουν συνθήματα όπως «Η Μακεδονία είναι ελληνική», «ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ Μακεδονία», ενώ τραγούδησαν και τον Εθνικό ύμνο. Μάλιστα, πλησιάζοντας τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τις αποδοκιμασίες, ενώ εκεί βρίσκονται από νωρίς μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας.

Η Γερμανία κέρδισε 2,9 δισ. από την ελληνική κρίση

Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση, όπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκύπτει ότι, μεταξύ 2010 και 2017, η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει κερδίσει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Securities

Να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Τι αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με θέμα την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία.

Οι βουλευτές επικαλούνται τον νόμο 2472/1997 (άρθρο 2), σύμφωνα με τον οποίο οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και ως τέτοια απαγορεύεται να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας, όπως και απόφαση σύσταση

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ανάλυση των κρίσιμων στοιχείων για την Συμφωνία για το Σκοπιανό"

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ανάλυση των κρίσιμων στοιχείων για την Συμφωνία για το Σκοπιανό". Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, ώρα: 20.00