Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Συγκινεί το βίντεο από το Σικάγο για την ελληνική γλώσσα

 

Με ένα συγκινητικό βίντεο, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τα Ελληνόπουλα της Διασποράς να εκφράζουν μέσα από μία λέξη τη σύνδεσή τους με την Ελλάδα. «Μια λέξη αρκεί. Να μας ταξιδέψει, να μας συγκινήσει, vα ξυπνήσει αναμνήσεις, μυρωδιές και γεύσεις», λένε.

Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην Αθήνα – Πότε θα ανεγερθεί και πού θα τοποθετηθεί

 

Άποψη από το Πάρκο Ριζάρη (φωτ.: EUROKINISSI/ Γουλιέλμος Αντωνίου)

Ο Στέφανος Τανιμανίδης μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη για τις διαβεβαιώσεις του Κώστα Μπακογιάννη και του Δήμου Αθηναίων

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τους ημιαγωγούς

 

Κόκκινες γραμμές έχουν χαράξει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του ανταγωνισμού σχετικά με τις επιχειρηματικές κινήσεις στο πεδίο της κατασκευής ημιαγωγών.

ROBYN MAK / REUTERS BREAKINGVIEWS

Οι γραφειοκράτες δεν κατάφεραν να “σκοτώσουν” την τριμερή Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, όταν θέλει… Μπορεί… Και το απέδειξε κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον όπου ήρθε προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν.

Εμμένει σε δύο κράτη η τουρκοκυπριακή ηγεσία

 

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να επιτύχει μιας μορφής «διακυβερνητικό διάλογο» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τελευταία απόπειρα η διακίνηση παράνομων μεταναστών  μέσω της πράσινης γραμμής. Είχαν προηγηθεί εισηγήσεις και σ’ ό,τι αφορά τις τεχνικές επιτροπές οι οποίες είχαν συσταθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού. Παράλληλα, το κατοχικό καθεστώς επιτίθεται κατά της ΕΕ γιατί απορρίπτει την πρόταση για λύση δύο κρατών.

Τουρκικά UAV που “οργώνουν” το Αιγαίο… Γιατί δυστυχώς, λογικά, είναι μονόδρομος η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ

 

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπό διαρκή επιτήρηση από τα τουρκικά UAV. Οι ελληνικές ευθύνες και η μοναδική επιλογή… Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ έχουν προβληματιστεί έντονα από την κατακόρυφη αύξηση όχι μόνο των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου αλλά και των υπερπτήσεων των UAV Baytaktar TB-2 και Anka, αποκαλύπτει αν μη τι άλλο την πλήρη απουσία σχεδιασμού ή ακόμα και απλών πρωτοβουλιών-ενεργειών αντιμετώπισης κρίσεων ή ακόμα και καταστάσεων που εμπεριέχουν όλα τα “συστατικά” μίας εκκολαπτόμενης κρίσης.

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ Δ. ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ

ΗΠΑ και Ρωσία στο “σημείο μηδέν” για την Ουκρανία: Ο Nord Stream θα πεθάνει είπε ο Μπάιντεν στον εμβρόντητο Σολτς… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Chancellor of Germany Olaf Scholz (L) and US President Joe Biden (R) hold a joint news conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 07 February 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Μετά από 24 ώρες εντατικών συζητήσεων στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο, αυτό που μένει είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν υποχώρησαν ούτε ένα πόντο από τις θέσεις τους.

Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται από την δυτική πλευρά να επιμένει στους όρους ασφαλείας που έθεσε. Είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή του, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ενισχυμένο ρόλο στα Βαλκάνια επιδιώκει η Ελλάδα - Ανάχωμα στις βλέψεις Ερντογάν

 

Κώστας Αλεξανδρής

Η επίσκεψη του Μαυροβούνιου προέδρου Μίλος Τζουκάνοβιτς στην Αθήνα αποτέλεσε την αφετηρία έντονων διαβουλεύσεων στη «γειτονιά» μας με βασικό παίχτη την ελληνική κυβέρνηση. Η ενέργεια, οι μεταφορές και τα ζητήματα που άπτονται της οικονομικής διπλωματίας στο σύνολό της βρίσκονται στο κέντρο των βαλκανικών επαφών, σε μία περίοδο που η Ευρώπη και ασφαλώς η περιοχή μας επιχειρούν να αλλάξουν σελίδα, αφήνοντας πίσω την πανδημία.

Βουλγαρία σε ΕΕ: Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά της

 

Εδώ και μήνες, ο Ράντεφ επιμένει ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το σύνταγμα, ώστε οι Βούλγαροι να μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό, όπως και άλλα μέρη του λαού στη Βόρεια Μακεδονία. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]
Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg

Η Βουλγαρία αναμένει συνταγματικές εγγυήσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κατά τη συνάντησή του με πρεσβευτές της ΕΕ.

Ωρα μηδέν για την αντιμετώπιση των τουρκικών drones

 

Η Αθήνα αναζητεί λύσεις απέναντι στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αγκυρας – Γερμανικές εταιρείες πωλούν υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για την κατασκευή των Bayraktar, ενώ το Βερολίνο κάνει ότι… δεν βλέπει

Θα υποστηρίξει στρατιωτικά η Ελλάδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά των ανταρτών Χούθι;

 

Του Paul Iddon

Από τις 17 Ιανουαρίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υφίστανται ένα πρωτόγνωρο μπαράζ επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και drones. ΗΠΑ και Γαλλία έσπευσαν να διαβεβαιώσουν το Αμπού Ντάμπι ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά την κυριαρχία και την ασφάλειά του. Θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους και η Ελλάδα, που υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ το 2020;

Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στο Πεκίνο: Τι κρύβει η κόντρα για τον ΑΔΜΗΕ

 

Για την απόφαση της κυβέρνησης να υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας Μανουσάκη στον ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τον Κινέζο πρεσβευτή ο Κ. Σκρέκας. Η αντιπαράθεση για τον έλεγχο των μεγάλων έργων και η προστασία τεχνολογιών αιχμής.

Σαουδική Αραβία: Ανοίγει Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Αθήνα

 

Η δημιουργία του γραφείου αναμένεται να συνεισφέρει στην περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών

Εθνικιστικά συνθήματα Σέρβων οπαδών: «Νότια Σερβία, ποτέ Μακεδονία»

 


Φεβρουάριος 8, 2022. Ελλάδα.

Χάλασε η αθλητική ατμόσφαιρα στον αγώνα που διεξήχθη στο Βελιγράδι μεταξύ των ομάδων Παρτιζάν και Ευροφάρμ Πελίστερ για το πρωτάθλημα Χάντομπ της SEHA.

Ηλ.Κονοφάγος: Το ενεργειακό παίγνιο στην Αν.Μεσόγειο (07/02)

 

Δρ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ, ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, της “FLOW Energy S.A”, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, της Εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.”:

“Εκ βαθέων”: “Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας…” καλεσμένος ο Σ. Καλεντερίδης (βίντεο)

 

Μανώλης Εγγλέζος – Δεληγιαννάκης και ο Κώστας Σαμάντης εγκαινιάζοντας την διαδικτυακή εκπομπή “Εκ βαθέων” συζήτησαν την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2021 με τον Σάββα Καλεντερίδη, γεωπολιτικό αναλυτή, με θέμα:

“Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και η ενδεδειγμένη αντίδραση μας”.

LEADERS 7.2.2022 – Καθηγητής Κ. Γρίβας - Η Νέα Ευρασιατική Υπερδύναμη

 

Στην εκπομπή LEADERS στις 7.2.2022 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας αναλύει το ουκρανικό ζήτημα, τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης στο νέο διεθνές σύστημα, την πιθανότητα στρατηγικής συνεργασίας Κίνας- Ρωσίας καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γιάννης Μάζης, Η στρατηγική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας και το παιχνίδι των ΗΠΑ στην Ουκρανία

 

Για την στρατηγική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας αλλά και το παιχνίδι των ΗΠΑ στην Ουκρανία μιλάει ο καθηγητής γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης Ο καθηγητής αναφέρεται στις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται αυτή την περίοδο και τονίζει ότι η αντίστοιχη αναταραχή μεταφέρεται και στην Μεσόγειο. Η Τουρκία δε, παραμένει πιστή στο δόγμα Νταβούτογλου για την γαλάζια πατρίδα