Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα: To 1877 ανακαλύπτεται από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη

Στις 26 Απριλίου του 1877 Γερμανοί ανασκαφείς ανακαλύπτουν στην Ολυμπία, στο Ναό της Ήρας, ένα αξεπέραστης ομορφιάς και συμμετρίας αγαλματικό σύμπλεγμα. Χρονολογείται στο 343 π.Χ, τη μεταβατική περίοδο από την ύστερη κλασική στην πρώιμη ελληνιστική γλυπτική. Πρόκειται για το διάσημο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη, που κρατά στην αγκαλιά του τον θεό Διόνυσο σε παιδική ηλικία και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, σε όλη του τη ακτινοβόλα χάρη.
Το σύμπλεγμα θεωρείται ως το μοναδικό διασωθέν πρωτότυπο έργο, που γεννήθηκε από τη σμίλη του Πραξιτέλη και εδώ ολοκληρώνονται τα απολύτως γνωστά για το περίφημο έργο. Εκείνο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι η περιπέτεια του Ερμή που ξεκινά χρόνια μετά την ανακάλυψη του, περιπέτεια που προκλήθηκε από τις απορίες και τις αμφιβολίες του Karl Blümel, ενός γερμανού αρχαιολόγου, ο οποίος γύρω στα 1927 διατυπώνει τη θεωρία ότι ο Ερμής δεν είναι πρωτότυπο έργο του γλύπτη του 4ου αιώνα π.Χ., αλλά αντίγραφο των ρωμαϊκών ετών. Τους ισχυρισμούς του φροντίζει να τους γνωστοποιήσει δημοσιεύοντας, μάλιστα, μελέτη

Ιερώνυμος σε Μητσοτάκη: Άνοιξε τις εκκλησίες

Επιστολή και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Τον αποκαλεί πιστό χριστιανό και κάνει ειδική αναφορά στα φιλόχρηστα αισθήματά του. Γιατί η κινητή «συναυλία» της Άλκηστις Πρωτοψάλτη άνοιξε την… όρεξη Μητροπολιτών για άρση των μέτρων.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία του ζητά να ανοίξουν οι εκκλησίες αλλά με τα προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού που θα υποδείξουν οι επιστήμονες.
Ανάλογη επιστολή, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει στείλει στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Εκκλησία της Κρήτης, κάτι που δείχνει μια σύμπνοια των 96 Μητροπολιτών για το άνοιγμα των εκκλησιών, στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

ERTFLIX: Πώς θα εγκαταστήσετε τη νέα πλατφόρμα της ΕΡΤ - Ταινίες, σήριαλ και ντοκιμαντέρ - ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ(Βίντεο)

Με νέα εμφάνιση και περιεχόμενο η ΕΡΤ κάνει το πρώτο βήμα στην νέα εποχή της τηλεόρασης.

Εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που έχουν αναγκάσει τους περισσότερους πολίτες να μένουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, η υβριδική πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης που έχει γίνει γνωστή με την ανεπίσημη ονομασία "ERTFLIX" κερδίζει καθημερινά χιλιάδες νέους τηλεθεατές. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το νέο περιεχόμενο μέσω smart tv, smart phone, στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ του, εντελώς δωρεάν.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά - «Λίγα μόνο 24ωρα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της επιδημίας και τον αριθμό των θανάτων»

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα περιορισμού κίνησης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς «υπάρχουν ενδείξεις ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί η συμμόρφωση των πολιτών».

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει όταν θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές που αξιολογούν τα μαθηματικά μοντέλα για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού.

Ιμάμογλου: Αναγνωρίζει τους Αλεβίτες ως ξεχωριστή θρησκεία

Πυρ και μανία είναι Ιμάμηδες στην Τουρκία από την κίνηση του δημάρχου Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου να εκδώσει βιβλίο για  100.000 παιδιά, το οποίο  αναφέρει τους Αλεβίτες ως ξεχωριστή θρησκεία προκαλώντας τριγμούς στον καθεστώς Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος του Τουρκμενικού Ιδρύματος Bektashi Özdemir Özdemir δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση στον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για το θέμα αυτό.

Οι νταουλτζήδες του Ισλάμ στην Θράκη ελεύθερα, οι επιτάφιοι όμως ενοχλούσαν!

Ανάρτηση Ερντέμ Χουσείν, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αρριανών-Ροδόπης, στο Facebook:
Καταρχήν ας είναι ευλογημένος ο μήνας του Ραμαζανιού του Ισλαμικού Κόσμου και της Μειονότητας μας. Όπως γνωρίζετε, συνεχίζεται στην Ελλάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Για αυτό τον λόγο, για να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι νέοι μας που θα βαράνε το νταούλι στο ιφτάρ και στο σαχούρ, θα πρέπει κάθε βράδυ  να συμπληρώνουν το παρακάτω έγγραφο και να έχουν μαζί τους την ταυτότητα τους.

Τα ρωσικά Pantsir-S1 του Χαφτάρ, έτρεψαν σε φυγή τα τουρκικά F-16 !

Το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας ανάγκασε τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη να υποχωρήσουν

Την Πέμπτη η ρωσική ιστοσελίδα  Avia.Pro, ανέφερε πως  τέσσερα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir-S1 μπόρεσαν να αναγκάσουν πολλά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 να υποχωρήσουν από τη ζώνη επιχειρήσεων τους στη Λιβύη.

Το ρωσικό δημοσίευμα  αναφέρει πως ¨Μια μέρα νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι στις 18 Απριλίου 2020, τουλάχιστον 16 τουρκικά μαχητικά