Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ιστορικά ντοκουμέντα: Η πρώτη ελληνική σημαία με σινική μελάνη, οι ανήσυχες επιστολές Καποδίστρια (Εικόνες)

Το ημερολόγιο δείχνει 28 Ιανουαρίου του 1824 και στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός φιλέλληνας, με τα αρχικά J.J.I., στέλνει μια επιστολή στη Βαλτιμόρη προς τον φίλο του, Gracie, όπου δίνει πληροφορίες για τα εμβλήματα και τους συμβολισμούς τού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Τότε, για πρώτη ίσως φορά, σχεδιάζεται επί χάρτου με σινική μελάνη η ελληνική σημαία, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συλλέκτης-διεθνής κριτής, Γιώργος Θωμαρέης.

Η επιστολή αυτή, μαζί με δεκάδες ντοκουμέντα, παρουσιάζεται στην έκθεση "Σελίδες Ταχυδρομημένης Ιστορίας" μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2019, στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα ντοκουμέντα ανήκουν στους συλλέκτες Γιώργο Θωμαρέη και Αλέξη Παπαδόπουλο. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιστολές και φάκελοι αλληλογραφίας που ταχυδρομήθηκαν από το 1824 μέχρι το 1967, μέσα από τη μελέτη των οποίων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική ιστορία. Επιστολές του Καποδίστρια, του Φαβιέρου, του Εϋνάρδου, πρωταγωνιστών της ιστορίας, αλλά και απλών ανθρώπων που διέσωσαν πληροφορίες για την εποχή τους.

Ακιντζί: Δεν θα δεχθούμε το καθεστώς μειονότητας

Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε διάλογο που είχε ενώπιον των ΜΜΕ κατά την συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία, ως μια εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει, όπως πάντα, να στηρίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου.

Πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ε/κ ηγεσίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης.

Οι Ρώσοι απέκτησαν υπερηχητικό πύραυλο - Δεν είναι δυνατόν να αναχαιτισθεί από τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός πρωτοποριακού

υπερηχητικού πυραύλου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, προγράμματα για την ανάπτυξη των οποίων έχουν οι μεγάλες δυνάμεις
Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα, είναι πυραυλικά συστήματα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας τα

Ευχές που λάβαμε για τα Χριστούγεννα

                                Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού
                                             για την Διάδοση της   Ελληνικής Γλώσσας σας εύχονται
                       Χρόνια Πολλά – Καλά Χριστούγεννα κι ένα Υγιές και Ειρηνικό Νέον Έτος 2019.

Η ελληνοαμερικανική αντίσταση - Το σοβιέτ του Σύριζα

Η ελληνοαμερικανική αντίσταση
Του Ν. Λυγερού

Από την αρχή, η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσπάθησε να αφοπλίσει τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η ομογένεια της Αμερικής στην Ελλάδα αλλά βέβαια δεν κατάφερε τίποτα διότι λειτούργησε αποτελεσματικά η ελληνοαμερικανική αντίσταση. Μάλιστα χάρη σε αυτή υπήρξαν και τα δύο μεγάλα Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η κυβέρνηση δεν προέβλεψε ότι αυτή η αντίσταση θα έβαζε ακόμα και χρήματα για να στηρίξει την επανάσταση της Μακεδονίας και θα λειτουργούσε σε πρακτικό επίπεδο σαν την Φιλική Εταιρεία την περίοδο της Εθνικής Επανάστασης. Δεν ήξερε ότι είναι ικανή να πληρώσει

Απτά δικαιώματα της FYROM - Καλά Χριστούγεννα στη Μακεδονία

Απτά δικαιώματα της FYROM
Του Ν. Λυγερού


Λόγω του Άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Ελλάδα μπορεί να βάλει βέτο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της FYROM μόνο αν αυτή θέλει να μπει σε αυτή την υπερδομή με άλλη ονομασία. Κατά συνέπεια αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει να εμποδίσει αυτήν την ένταξη της FYROM, πρέπει να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία στα Σκόπια, και αυτή να καταρρεύσει μετά από 12 μήνες όπως προβλέπεται από το Άρθρο 23. Άρα προς το παρόν δεν υπάρχει ουσιαστικό εμπόδιο, πράγμα το οποίο συμβαδίζει με το γεγονός ότι η FYROM με αυτό το όνομα είναι κράτος-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης από το

Σκοπιανό παίγνιο και Σύριζα - Περί ψηφίσματος στο αμερικάνικο κογκρέσο

Σκοπιανό παίγνιο και Σύριζα
Του Ν. Λυγερού


Τελικά το Σκοπιανό θα παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στις εκλογές παρόλο που δεν το είχε υπολογίσει το επιτελείο του Σύριζα και μάλιστα δεν το ήθελε. Επίσης ο Σύριζα και από μόνος του εκτιμά ότι θα χάσει τις βουλευτικές εκλογές. Επειδή οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι ακόμα αναλογικές, το bonus των πενήντα θα πάει στον νικητή. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τουλάχιστον πενήντα βουλευτές του Σύριζα θα χάσουν τη θέση και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα και εβδομήντα.