Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Κεφαλές ελληνικών και ρωμαϊκών αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν στην Κνίδο

Κεφαλές ελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών ανακαλύφθηκαν στον αρχαίο οικισμό της Κνίδου Καρίας, που βρίσκεται στα Μούγλα της δυτικής Τουρκίας.

Η Κνίδος ήταν το επίκεντρο της επιστήμης, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης. Εδώ έζησε ο Εύδοξος, αστρονόμος και μαθηματικός, ο Ευρυφών που διέπρεψε στον τομέα της ιατρικής, ο διάσημος ζωγράφος Πολύγνωτος και ο αρχιτέκτονας του Φάρου της Αλεξάνδρειας, Σώστρατος, ο οποίος έφερε και πολλά έργα στην πόλη.

«Προσγειώνονται» τα πρώτα έξι Rafale

Στις 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. 

Βασίλης Νέδος
Από το kathimerini 

Στις 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24 τα οποία θα αποκτήσει η Π.Α.) γαλλικά μαχητικά της 332 Μοίρας θα καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες,

Το ΠΝ συζητά με τους Αμερικάνους ΜΟΝΟ για τις ΜΕΚΟ, όχι για MMSC

Μία “παράλειψη” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, να ενημερώσει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις αμερικανικές φρεγάτες, προκάλεσε ένα πανικό την Παρασκευή, στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Και αυτό, επειδή το αρμόδιο τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -ως όφειλε- ενημέρωσε την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, για το ενδιαφέρον της χώρας μας για μία πιθανή πώληση των φρεγατών MMSC και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών MEKO.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΙΧAΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία

ΕΑΒ: Η πτήση σε πυκνά σύννεφα, η Lockheed και ο στρατηγικός επενδυτής

Ελένη Γαβριήλ
Από το businessdaily

Οι εργαζόμενοι των 850 ευρώ που παραιτούνται για να πάνε σε... σούπερ μάρκετ, οι λειτουργικές αρρυθμίες, η απώλεια της μεγάλης σύμβασης για τα F-16 και οι κυβερνητικές προσδοκίες για στρατηγικό εταίρο. Τι δηλώνει στο BusinessDaily ο Αντιπρόεδρος της Lockheed, Ντένης Πλέσσας.

«Πτήση σε βαριά σύννεφα»: κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που βιώνει εδώ και πολύ καιρό η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί τη ναυαρχίδα του κλάδου.

Το σχέδιο της Ρωσίας για να μείνει στη Λιβύη με την Τουρκία – Μιλά με τους ισλαμιστές, βάζει χέρι στα πετρέλαια

Αντιπροσωπεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου επισκέφθηκε την Τρίπολη στις 10 Νοεμβρίου. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί έγιναν δεκτοί από τον αρχηγό του επιτελείου του λιβυκού στρατού που ελέγχεται από το Προεδρικό Συμβούλιο, αντιστράτηγο Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ, και άλλους επικεφαλής ενόπλων δυνάμεων που δρουν στη δυτική Λιβύη.

Ο Αλεξέι Κιμ, αναπληρωτής αρχιστράτηγος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι έφτασε στην Τρίπολη «για να ανανεώσει και να συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις», καθώς και «για να επιβεβαιώσει την ετοιμότητά του να εργαστεί και να υποστηρίξει τον λιβυκό στρατό».

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, την Κεντρική Ασία και τη μετεκλογική κατάσταση στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμη, υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις» θα συζητηθεί το θέμα των Βαρωσίων, καθώς και η κατάσταση στη Λευκορωσία και στην Αιθιοπία. Ειδικά ως προς το πρώτο θέμα, οι συμμετέχοντες

«Ασπιρίνη» για την ένταση τα ΜΟΕ

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews

Παρασκηνιακές κινήσεις για να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο ως καταλύτης για την εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να λειτουργήσει σαν κίνητρο στο Κυπριακό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή η προσέγγιση της πακετοποίησης, της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επιλέγεται από τη μια για να αποφευχθούν κυρώσεις κατά της κατοχικής δύναμης αλλά και ως ασπιρίνη στον πονοκέφαλο που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή. Είναι δε προφανές πως οι διεργασίες αυτές, που δεν έχουν λάβει επίσημο χαρακτήρα και η Λευκωσία δεν έχει βολιδοσκοπηθεί ευθέως μέχρι στιγμής, ξεκινούν από κράτη-μέλη της Ε.Ε.,

Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ERDOGANOMICS

Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Capital Exclusive

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και η αξία των εθνικών νομισμάτων είναι ο καθρέφτης της οικονομίας μιας χώρας και αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ευημερία και την ανάπτυξη της.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα η πρόσφατη κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά, τη δεύτερη χειρότερη στην ιστορία, καταδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της καταστροφής της τουρκικής οικονομίας.

¨Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ευρώπη στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους μουσουλμάνους ! ¨(Βίντεο)

Σε ομιλία που έκανε χτες ο Ταγίπ, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :

¨Ο αγώνας για την Ιερουσαλήμ δεν είναι αγώνας μόνο μιας χούφτας γενναίων μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη.
Είναι ο κοινός αγώνας όλης της παγκόσμιας κοινότητας των μουσουλμάνων
Υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ είναι υπεράσπιση της ανθρωπιάς. 

Η στήριξη προς την Ιερουσαλήμ είναι στήριξη προς το δίκαιο, τα δικαιώματα τους νόμους τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τον πολιτισμό

Τουρκία: Σε υπηρεσία νέο πλοίο συλλογής πληροφοριών

Το χτίσιμο του πλοίου πληροφοριών TCG UFU, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, με κύριο ανάδοχο του έργου την STM.

Η Aselsan είναι υπεύθυνη για την προμήθεια συστημάτων συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου.

Το νέο πλοίο πληροφοριών έχει ικανότητα να μείνει συνέχεια στη θάλασσα επί 54 ημέρες και βασίζεται στο μοντέλο φρεγάτας MILGEM, ένα φιλόδοξο τουρκικό project, στο οποίο ναυπηγούνται 13 σκάφη αυτού του τύπου. Το πλοίο έχει μήκος περίπου εκατό μέτρα και ζυγίζει 2.400 τόνους. Το πλοίο περιλαμβάνει εξέδρα προσγείωσης ελικοπτέρου.

Πρέσβης Δημήτρης Καραϊτίδης στο pagenews.gr: Κάποια στιγμή η Τουρκία θα κάνει το τελευταίο λάθος(Βίντεο)

Πρέσβης Δημήτρης Καραϊτίδης στο pagenews.gr: O πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης αναφέρθηκε στην Τουρκία και ότι κάποια στιγμή θα κάνει το τελευταίο λάθος.

Ο Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα κάνει το τελευταίο λάθος.

Πρέσβης Δημήτρης Καραϊτίδης στο pagenews.gr: Επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία – Χρήσιμο ταξίδι σε δύσκολη συγκυρία