Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Η Μάχη στα Δερβενάκια

Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.

Χαρακόπουλος για Αγία Σοφία: Το "δικαίωμα σπάθης" της Τουρκίας θυμίζει τους Ταλιμπάν

Ο Θεσσαλός πολιτικός στο Λουτρό Ελασσόνας και στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής του δήμου Κιλελέρ - «Η ΕΕ και συνολικότερα ο δυτικός κόσμος οφείλει να αντιδράσει δυναμικά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Αν κάτι κατάφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας  είναι η συνειδητοποίηση όλων ότι η Τουρκία έχει πια οριστικά απομακρυνθεί από τη Δύση. Οι συγκλονιστικές εικόνες με τους μπερντέδες στα ψηφιδωτά της Μεγάλης Εκκλησίας, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, επιβεβαίωσαν στα μάτια κάθε πολιτισμένου ανθρώπου την τεράστια απόσταση που χωρίζει πλέον την Τουρκία από αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης: Ποιες είναι και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές - Χρηστικός οδηγός - ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

H μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει οδηγήσει, σε διεθνές επίπεδο, σε αύξηση των κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης.

Απάτες που θα πρέπει να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια να εξαπατηθούν.

Απάτη SIM Swapping (αντικατάσταση/αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου)

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται, αν βγάλεις το Oruc Reis να περιμένεις θερμό επεισόδιο» - Τι είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουλτάνο - Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Open TV στη Γερμανία, φαίνεται πως ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το Βερολίνο είναι καταλυτικός απέναντι στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις και στην αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης στο Αιγαίο.
Η παρέμβαση της ίδιας της Καγκελαρίου Μέρκελ είναι και ο λόγος για τον οποίον η Τουρκία αποφάσισε να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο τους από το λιμάνι για έρευνες.
Καταλυτικό ρόλο σύμφωνα πάντα με το Open Tv φαίνεται πως έπαιξε το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου Μέρκελ η οποία, πρώτον, είπε χαρακτηριστικά προς τον Τούρκο πρόεδρο «οι Έλληνες δεν αστειεύονται». Θυμίζουμε ότι λίγη ώρα νωρίτερα είχε ,μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γερμανικός Τύπος: Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας

Ιδιαίτερα επικριτικά παραμένουν τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με αφορμή και την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, την οποία βλέπουν ως στοιχείο μιας ευρύτερης πολιτικής.

«Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας», είναι ο τίτλος αιχμηρού σχολίου στην Rheinische Post, που σημειώνει: «Η όλο και πιο ακραία απεμπόληση δυτικών αξιών, όπως εκφράζεται τώρα με τη θρησκευτική “κατάκτηση” της Αγίας Σοφίας, συμπίπτει χρονικά με την επικίνδυνη στρατιωτική πρόκληση που υφίσταται η Ελλάδα

Ο Ερντογάν «πάει για μαλλί» με κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά μπορεί να βγει «κουρεμένος» με συνθήκη τύπου Σεβρών

Δεν υπήρχε ποτέ «αγάπη» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, δεν ήταν τόσο υψηλός μετά την παράνομη εισβολή στην Κύπρο πριν από σαράντα πέντε χρόνια.
  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Στο παρελθόν, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν φτάσει κι άλλες φορές στο χείλος σύγκρουσης, αλλά οι πολιτικές που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ενδέχεται να ωθήσουν στα άκρα τους δύο γείτονες.