Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Στρατιωτική Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (Βίντεο)

Δείτε το βίντεο

Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

27 Οκτωβρίου, 2021

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 κατέχει ξεχωριστή θέση στη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του έθνους μας, αποτελώντας σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και εθνικής ομοψυχίας για όλο τον Ελληνισμό.

Το «ΟΧΙ» που ειπώθηκε το 1940, ενσαρκώνει τη διαχρονική πίστη του λαού μας στο ιδανικό της ελευθερίας, αποτελώντας ταυτόχρονα μια πράξη με υψηλό συμβολισμό για όλους τους λαούς.

Ο αγώνας του Ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές μεταλαμπάδευσε την ελπίδα στα υπόλοιπα έθνη σε μια περίοδο όπου εθνικιστικές επιδιώξεις και ολοκληρωτικές αντιλήψεις κυριαρχούσαν.

Σήμερα, τιμούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ήρωες του Έπους του 1940-1941, καθώς και την αυτοθυσία τους στον βωμό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Καλπάκι 1940: Ιταλική υπεροχή κόντρα στην ελληνική σοφία και λεβεντιά (Βίντεο)

Με την κατάληψη της Αλβανίας, τον Απρίλιο του 1939, η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή το κατακτητικό της σχέδιο εναντίον της Ελλάδας, που προέβλεπε κατ’ αρχήν την αιφνιδιαστική κατάληψη της Ηπείρου και της Κέρκυρας και σε δεύτερο στάδιο την κατάληψη της Δυτικής Μακεδονίας. Απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις των Ιταλών και στις εξελίξεις που συγκλόνιζαν όλη την Ευρώπη, η ελληνική πλευρά δεν είχε μείνει αδρανής. Το πρώτο αμυντικό σχέδιο της χώρας, που λάμβανε υπόψη του την απειλή από την πλευρά της Ιταλίας, καταρτίσθηκε το 1939 (σχέδιο ΙΒ). Προέβλεπε την παραχώρηση ενός μέρους της Ηπείρου ως τον Άραχθο, και άμυνα στην τοποθεσία Άραχθος – Ζυγός Μετσόβου. Αργότερα, όταν η αμυντική προετοιμασία προχώρησε ικανοποιητικά, δημιουργήθηκε και δεύτερο σχέδιο (ΙΒα), που προέβλεπε την άμυνα στην προωθημένη παραμεθόρια γραμμή Καλαμάς – Ελαία (Καλπάκι) – Γκαμήλα – Σμόλικας – Σταυρός (Γράμμος), χωρίς σοβαρές εδαφικές παραχωρήσεις.

Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Επιστολές από και προς το μέτωπο του ’40(Βίντεο - Φωτο)

Όσα συνέβαιναν στο μέτωπο και στις ελληνικές πόλεις το 1940 -1941, μέσα από τα γράμματα που έστελναν και παραλάμβαναν οι ήρωες του ’40. 

Διαμαντής Γιάννης Θ.
Από το tanea

Πριν από 81 χρόνια, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940,  κι ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα και επιχείρει να καταλάβει την Ήπειρο και τα Επτάνησα.

Οι αξιωματικοί Δημήτριος Ράμφος και Ιωάννης Χατζηκλιμάνογλου, ο υπαξιωματικός Νικόλαος Χαραλαμπίδης και ο στρατιώτης Γεώργιος Χατζηκωνσταντής βρίσκονται ανάμεσα στις δεκάδες χιλίαδες Ελλήνων που, από τον παγερό Οκτώβριο του ’40 ως την Άνοιξη του ’41, πολέμησαν ηρωικά στα βουνά της Ηπείρου υποχρεώνοντας σε μια ταπεινωτική ήττα τις πολλαπλάσιες σε αριθμό ιταλικές δυνάμεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου 1940: “Alors… c’est la guerre”

Στάθης Βασιλείου
Από το ptisidiastima

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι επιδίδει τελεσίγραφο κήρυξης πολέμου στον κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά. Το τελεσίγραφο έκανε λόγο για παραβίαση της ουδετερότητος του πολέμου εκ μέρους της Ελλάδος, χορηγώντας διευκολύνσεις και πληροφορίες σε βρετανικά μέσα που δρούσαν κατά των συμφερόντων της Ιταλίας. Και ζητούσε την εντός λίγων ωρών άδεια των ελληνικών αρχών να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος ιταλικά στρατιωτικά τμήματα και να ελέγξουν γεωγραφικές περιοχές στρατηγικής σημασίας για την εξασφάλιση της ειρήνης.

Μελέτης Μελετόπουλος: Η στρατιωτική ιδιοφυία του Μεταξά - Ό,τι προέβλεψε για πολέμους επιβεβαιώθηκε(Βίντεο)

Στη συνέντευξή μας (27-10-2021) με αφορμή την εθνική επέτειο για το "'Οχι" και την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940, 

ο διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης παρουσιάζει και αναλύει ιστορικά στοιχεία για τη στρατιωτική ιδιοφυία του Ιωάννη Μεταξά, τις εκτιμήσεις του για τα μεγάλα στρατιωτικά γεγονότα της 

εποχής του οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και τον ρόλο που διαδραμάτισε στις εξελίξης μίας μακράς περιόδου γεμάτη πολέμους και αναταραχές για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.

Δείτε το βίντεο

ΤΟ 1ο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 28/10/1940(Βίντεο)

 
Δείτε το βίντεο

Ας εφαρμόσουμε και στον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής, τα λεγόμενα Ερντογάν για τους «10 πρεσβευτές»

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Χρήσιμα επιχειρήματα στην.. Ελλάδα προσφέρουν οι απειλές, προειδοποιήσεις και υποδείξεις του Τ. Ερντογάν για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται και να δρουν οι ξένοι πρεσβευτές στη χώρα διαπίστευσης τους. Διότι την επόμενη φορά που ο Τούρκος πρεσβευτής ή ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος Κομοτηνής επιχειρήσει να παρέμβει σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, θα πρέπει να τους αποστείλει το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίηση απέλασης επισυνάπτοντας και τις δηλώσεις που επί τετραήμερο κάνουν ο κ.Ερντογάν και οι κορυφαίοι σύμβουλοι και υπουργοί του.

Προκλητική επίθεση Τσαβούσογλου κατά Δένδια με πρωτοφανείς διατυπώσεις

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κλαίγεται σαν μικρό παιδί (...) αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη, μιλώντας στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κλαίγεται σαν μικρό παιδί. Δεν μπορεί να μην πει κλέφτρα πέντε φορές την ημέρα την Τουρκία και να μην παραπονεθεί για αυτήν. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο», πρόσθεσε. 

Στην Αθήνα το απόγευμα η Μέρκελ, για τελευταία φορά ως καγκελάριος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του 107ου για την κυρία Μέρκελ, εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπό της και έκανε λόγο για μια πολιτικό με σταθερότητα και ευθυκρισία.

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο η Άνγκελα Μέρκελ, για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη«Η Ευρώπη εξακολουθεί να υπάρχει εν μέρει χάρη στην Άνγκελα Μέρκελ»: αυτό θεωρεί ο Γιοχάνες Φάρβικ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάλε-Βίτενμπεργκ.