Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ίμια: 20 χρόνια μετά την κρίση

Βραχονησίδες Ίμια (φωτό αρχείου) - Πηγή: Eurokinissi
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας καιΤουρκίας που διαδραματίστηκε στις βραχονησίδες Ίμια τον Ιανουάριο του 1996.

Στις 31 Ιανουαρίου 1996 η κρίση των Ιμίων, ένα από τα πιο θερμά επεισόδια στην πολυτάραχη σύγχρονη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποτέλεσε αφορμή για την Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών», αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

Μαρτυρία για τα Ίμια, 20 χρόνια μετά: 'Είδαμε την απόβαση των Τούρκων κομάντος'

Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας
Από το  news247

Το News247 παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα όσα έζησε και είδε βατραχάνθρωπος του Λιμενικού Σώματος το βράδυ της κορύφωσης της κρίσης των Ιμίων. Είκοσι χρόνια μετά, οι εικόνες ενός εκ των πρωταγωνιστών των Ιμίων παραμένουν συγκλονιστικές

Ιανουάριος 1996. Για την κρίση των Ιμίων, τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής έχουν χυθεί αμέτρητοι τόνοι μελανιού. Το τι έπρεπε να κάνουμε, γιατί τελικά πιαστήκαμε στον ύπνο, ενώ είχαμε το πλεονέκτημα και γιατί τελικά βγήκαμε βαριά πληγωμένοι και ηττημένοι από την Τουρκία είναι λίγο πολύ γνωστά.

Τρομοκρατία στην Ελλάδα

Του Ν. Λυγερού

Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα έχουμε προβλήματα με την τρομοκρατία, ξεχνούν όμως βασικά στοιχεία. Κι άλλες χώρες το πίστεψαν και είδαμε τα αποτελέσματα που ήταν από τα χειρότερα, διότι δεν ήταν προετοιμασμένες. Επειδή δεν γίνοται συλλήψεις, νομίζουν ότι οι τρομοκράτες δεν υπάρχουν ενώ ξέρουμε ότι υποχρεωτικά περνούν από εμάς. Η έλλειψη αποτελεσματικότητας στην πληροφόρηση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες. Μιλούν για φιλία εκεί όπου υπάρχει διακίνηση και προώθηση. Ξεχνούν ότι στα σύνορα μας υπάρχει τεράστιο πέρασμα ατόμων που μπορούν να καλύψουν λόγω όγκου τις τρομοκρατικές κινήσεις. Η ουδετερότητα δεν προσφέρει δυνατότητες, διότι θεωρείται και αυτή εχθρική για τους τρομοκράτες δίχως όμως να υπάρχουν ενέργειες. Η απραξία δεν είναι στρατηγική και η απάθεια δεν είναι άμυνα.

Μετά τον καστανά στην Θεσσαλονίκη συνελήφθη και αυγουλάς στην Πρέβεζα.

Την υπερβολή του κρατικού μηχανισμού διαπιστώσαμε για μία φορά ακόμη, καθώς οι διωκτικές αρχές έφτασαν στο σημείο να πιάσουν έναν φτωχό Αυγουλά από τα Γιάννινα, ο οποίος στη συνοικία Νεάπολη της Πρέβεζας (Ματζίρικα) είχε ανοίξει το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και πουλούσε αυγά στους κατοίκους της φτωχής αυτής συνοικίας.

Ο Αυγουλάς είναι ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα που είχαν χαθεί αλλά η οικονομική κρίση επανέφερε το επάγγελμα στην επικαιρότητα.

«Μπούχτισαν οι Έλληνες να παρουσιάζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι» Η προσφυγική κρίση σε δημοσίευμα της De Morgen

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Μπούχτισαν οι Έλληνες να παρουσιάζονται ως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι», η βελγική εφημερίδα De Morgen επισημαίνει την ενόχληση των Ελληνων από τις συστηματικές προσπάθειες να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους της προσφυγικής κρίσης και να πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο, οδηγούμενοι εκτός Σέγκεν.

Σημειώνεται ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των κρατών μελών.

Πιτέλα: Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα «Συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση»

«Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της», δήλωσε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο Euractiv.

«Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια πριν και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής. «Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα».

Π.Λαφαζάνης: "Αυτά είχα συμφωνήσει με την Μόσχα για να μας χρηματοδοτήσουν και να σπάσει η θηλιά των δανειστών"! - ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συνολική συμφωνίαα με την Ρωσία για να χρηματοδοτηθεί άμεσα η Ελλάδα την περασμένη άνοιξη και να σπάσει ο κλοιός των δανειστών, αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα, μίλησε για σχέδια εναλλακτικής χρηματοδότησης της Ελλάδας, τα οποία όπως λέει είχαν γίνει δεκτά από τη Μόσχα και έκανε επαφές για αυτά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μία εβδομάδα πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Με χατζάρες και στρατιωτικές στολές πιάστηκαν οι δύο ύποπτοι τζιχαντιστές στην Αλεξανδρούπολη

Έφτασαν με Σουηδικά διαβατήρια στο «Ελ. Βενιζέλος» και ετοιμάζονταν να περάσουν στην Τουρκία με τελικό προορισμό τη Συρία - Ο ένας ήταν γνωστός στις διεθνείς διωκτικές Αρχές
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά τις συλλήψεις δύο υπόπτων τζιχαντιστών στη Θράκη.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη  άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, συνέλαβαν στο ΚΤΕΛ της πόλης, δύο άντρες με  Σουηδικά διαβατήρια, οι οποίοι από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενίζελος» έφτασαν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις αποσκευές τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια -23και 24 εκατοστών αντίστοιχα-  τύπου χατζάρας και στρατιωτικές στολές.

Βάζουν τον στρατό να λύσει το προσφυγικό - Συναγερμός στο Μαξίμου για να ελεγχθεί η ροή προσφύγων μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου

Σήκωσε ψηλά τα χέρια η κυβέρνηση λόγω του κινδύνου αποβολής από την Σένγκεν - Παραχωρούνται δύο στρατόπεδα για να φιλοξενηθούν 8.000 πρόσφυγες - Μέσα σε δυο βδομάδες ο στρατός θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των πέντε hotspots στα νησιά - Ομολογούν εμμέσως την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής
Μπροστά στο τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση αυστηρή προειδοποίηση για να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της για το προσφυγικό, το Μαξίμου αποφασίζει να ενεργοποιήσει τον στρατό, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε 15 μέρες όσα δεν έγιναν επί μήνες.