Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

USS Lexington: Ο Paul Allen βρήκε το βυθισμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Μετέφερε 35 αεροπλάνα(Βίντεο - Φωτο)

Εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Αυστραλίας 76 χρόνια μετά τη βύθισή του
To ναυάγιο ενός ιστορικού αμερικανικού αεροπλανοφόρου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε στα ανοιχτά της Αυστραλίας.


Tο USS Lexington είναι ένα από τα πρώτα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που ναυπηγήθηκαν και ανακαλύφθηκε σε βάθος περίπου τριών χλμ, στη Θάλασσα των Κοραλλίων, όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία μεταξύ του αμερικανικού ναυτικού και του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στόλου κατά την οποία το αεροπλανοφόρο βυθίστηκε τον Μάιο του 1942, σχεδόν 800 χλμ από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Στην αντεπίθεση η Ελλάδα: «Κλειδώνει» με NOTAM το Αιγαίο και… ανοίγει πυρ

Ναυτικό και Αεροπορία θα διεξάγουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι τον Απρίλιο – Οι Ένοπλες Δυνάμεις πιάνουν τα στρατηγικά σημεία του Αρχιπελάγους
Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τους «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο στέλνει η Αθήνα, ενεργώντας αποφασιστικά στην ελληνοτουρκική κρίση.
Μετά την δέσμευση του Καστελόριζου από την Τουρκία για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, η Ελλάδα πέρασε στην αντεπίθεση και δέσμευσε το μεσημέρι της Τρίτης (06/03), με σειρά ΝΟΤΑΜ το ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, «κλειδώνοντας’ ουσιαστικά μέχρι νεωτέρας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο. 

Νταηλίκια… τέλος! Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, φρεγάτες και πεζοναύτες στην Κυπριακή ΑΟΖ(Βίντεο)

Σε πανικό η Τουρκία - Πανίσχυρη αμερικανική δύναμη ανοιχτά της Μεγαλονήσου – Ήδη φρεγάτες των ΗΠΑ πλέουν δυτικά της Κρήτης

Αγωνία για τα μελλούμενα αν ο Ερντογάν προκαλέσει τον 6ο αμερικανικό Στόλο
Η ανατολική Μεσόγειος παίρνει φωτιά… Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, οι απειλές απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και στις «μεγάλες» δυνάμεις οδηγούν την κατάσταση στα άκρα και δημιουργούν μια βραδυφλεγή βόμβα στη γειτονιά μας.

Απίστευτη πρόκληση Ζάεφ: Να ανοίξει και το Σύνταγμα της Ελλάδας! - Το... τερμάτισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ!

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός... προτείνει να ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πώς μεριμνά η χώρα μας για τους Έλληνες στο εξωτερικό - Προκρίνει διεθνή συμφωνία για το όνομα αντί της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ - Επιμένει για την ταυτότητα των «Μακεδόνων»
Την εκτίμηση ότι η αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Είναι μεγάλες οι γειτονιές στην στρατηγική - Ο ρατσισμός των Σκοπιανών στην Μελβούρνη

Είναι μεγάλες οι γειτονιές στην στρατηγική
Του Ν. Λυγερού

Όσοι έχουν συνηθίσει να κοιτούν μόνο τοπικά τα θέματα, θα δυσκολευτούν όλο και περισσότερο διότι θεωρούν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν ότι η τακτική επαρκεί για να κατανοήσουν τη στρατηγική. Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική. Η τακτική μπορεί να αναλύσει επαρκώς μόνο λεπτομέρειες διότι δεν έχει ενσωματωμένη μέσα στη σκέψη της, τη μεγάλη εικόνα, δεν βλέπει όλη τη σκακιέρα. Κοιτάζουν μόνο τη γειτονιά τους και δεν μπορούν να συνδυάσουν δεδομένα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Αυτό το πλαίσιο, έχει ανάγκη από την τοποστρατηγική που επικεντρώνεται πάνω στις σχέσεις και όχι στις αποστάσεις. Αυτή εξηγεί εύκολα το φαινομενικό παράδοξο της υπογραφής της Ιαπωνίας και στην Συνθήκη Σεβρών του 1920 και της Συνθήκης Λωζάννης του 1923, μέσω της Συμφωνίας του 1915 με τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Η ίδια προσέγγιση φωτίζει αποτελεσματικά και το παίγνιο που έγινε στη Συνθήκη Βερολίνου του 1878 και την επίπτωσή του πάνω στην Κύπρο, ενώ αρχικά επρόκειτο για μια διαφωνία μεταξύ Ρωσικής Αυτοκρατορίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η επιτυχία του Διαγωνισμού Υδρογονανθράκων - Το ενεργειακό κυπριακό πρόγραμμα

Η επιτυχία του Διαγωνισμού Υδρογονανθράκων
Του Ν. Λυγερού

Τώρα που έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Νοτιοδυτικά Κρήτης και Δυτικά Κρήτης, ξέρουμε επίσημα ποιες κοινοπραξίες διεκδικούν συμφωνία έρευνας. Για το Ιόνιο πρόκειται για την κοινοπραξία Repsol - Ελληνικά Πετρέλαια, δηλαδή μια ελληνοϊσπανική συμμαχία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η μόνη για αυτόν τον διαγωνισμό. Για την Κρήτη, δηλαδή και τις δύο θαλάσσιες περιοχές, πρόκειται για την κοινοπραξία ExxonMobil - Total - Ελληνικά Πετρέλαια, δηλαδή μια ελληνοαμερικανογαλλική συμμαχία εντός ΝΑΤΟ. ΟΙ ΗΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949. Η Γαλλία είναι και αυτή ιδρυτικό μέλος από το 1949 και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1957.