Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Σεισμός» στην Αμφίπολη: Νέα στοιχεία και ευρήματα «δένουν» το μνημείο με το Μ. Αλέξανδρο, το πρόσωπο του οποίου απεικονίζεται στην ανάγλυφη ζωφόρο

Δόθηκαν δυνατές απαντήσεις σε όλα τα δύσκολα ερωτήματα: Με την ταφή της γυναίκας έκλεισε ο τρίτος θάλαμος, οι Μακεδόνες πήραν όλα τα κτερίσματα, ποτέ δεν συλήθηκε από τυμβωρύχους, οι Ρωμαίοι το επίχωσαν το 70 π.Χ και διέλυσαν τον περίβολο το 3ου μ. Χ.
Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης
Από το xronometro
Ρίγος συγκίνησης και το αίσθημα ότι ζούνε ιστορικές στιγμές ένιωσαν όσοι βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού συνεδρίου, καθώς οι εισηγήσεις με τα πορίσματα από την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, ήρθαν να δέσουν το μνημείο, με τρόπο αδιαμφισβήτητο, με την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, με τον ίδιο και πρόσωπα από το στενό του περιβάλλον.

Μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα: Τάφος του 8ου π.Χ. αιώνα με κοσμήματα βρέθηκε στη Λέσβο

Στο πλαίσιο των εκσκαφικών εργασιών του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιούνται από τις εργοληπτικές εταιρείες Ιntraκat και Οδυσσέας Αψώκαρδος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ευεργέτουλα στην περιφέρεια του Ιππείου ν. Λέσβου, αποκαλύφθηκε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού και σε βάθος 1.50μ. από την επιφάνεια του οδοστρώματος ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της ν. Λέσβου.

Κυπριακό Ζορ με αλλαγή παιγνίου υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Μετά τις αποτυχίες των δύο γεωτρήσεων Ονασαγόρα και Αμαθούσας στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της Κύπρου από την ΕΝΙ, οι περισσότεροι Ελλαδίτες και Κύπριοι επιστήμονες άρχισαν να θρηνούν λέγοντας ότι η Αφροδίτη θα ήταν το τελευταίο κυπριακό κοίτασμα λόγω κλασικής ηττοπάθειας.
Όμως στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να αναφερθεί με σιγουριά για οτιδήποτε και ειδικά για αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι πριν μόλις 6 μήνες όλα αυτά ανατράπηκαν με την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου ΖΟΡ στα όρια των ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου αλλά ταυτόχρονα και ενός γιγαντιαίου στόχου κοιτάσματος τύπου ΖΟΡ εξ ολοκλήρου μέσα στo θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενεργειακές εξελίξεις

Του Ν. Λυγερού

Όσο και να θέλουν να μειώσουν τις ενεργειακές εξελίξεις διάφοροι ραγιάδες της Ελλάδας και της Κύπρου γιατί φοβούνται την σκιά τους, η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ δεν αποτελεί πια μόνο ένα γεγονός, αλλά ένα παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Με τέτοια κοιτάσματα-στόχους του τύπου Ζορ για την Ελλάδα μέσω της ΑΟΖ της και τρία για την Κύπρο, το μέλλον του Ελληνισμού θα είναι διαφορετικό από τη μιζέρια που κυριαρχεί λόγω δογματικής ανικανότητας κι έλλειψης στρατηγικής.

Η Τουρκία είναι ευάλωτη

Του Ν. Λυγερού

Η Τουρκία είναι ευάλωτη κι αν ακόμα στέκεται όρθια δεν είναι λόγω υψηλής στρατηγικής, διότι δεν την κατέχει, αλλά απλώς επειδή οι γείτονές της θεωρούν ότι έχει κάποια αξία. Θεωρούν ότι κάτι κάνει το βαθύ κράτος, αλλά αυτό δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τους δικούς του. Κι όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν πάντα στόχο την καταπίεση των μειονοτήτων. Όμως οι Κούρδοι, θέλουμε δεν θέλουμε, έχουν πια φτάσει ένα άλλο επίπεδο που δεν μπορεί να σταματήσει πριν τη δημιουργία ενός κράτους. Το ίδιο ισχύει και για την Δυτική Αρμενία και αυτό φαίνεται με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Συρία και στο Ιράκ. Απλώς μερικοί αναλυτές παραμένουν σε παροπλισμένες θέσεις που δεν έχουν πια καμία σχέση με την γεωπολιτική πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τα γεγονότα του πολέμου.

Aυτό είναι το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο, και είναι ελληνικό

To περασμένο Σάββατο στο Berkeley Springs της Δυτικής Βιρτζίνια, 700 νερά από όλο τον πλανήτη διαγωνίστηκαν στο 26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting, τον παλαιότερο και σημαντικότερο γευστικό διαγωνισμό στον χώρο του νερού.
AdTech Ad
Την πρώτη θέση στην κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού για το 2016 την κατέκτησε το φυσικό μεταλλικό νερό “Θεόνη” από την Καρδίτσα. Όπως αναφέρει στο news247 o Γιάννης Λέλης, Γενικός Διευθυντής της ΑΗΒ Group, της εταιρείας που εμφιαλώνει το νερό, είναι το πλέον πρόσφατο που απέκτησε το νερό “Θεόνη” φθάνοντας τα πέντε σε διεθνείς διαγωνισμούς, στοιχείο που όπως τονίζει δεν το έχει πετύχει κανένα άλλο νερό.

Τουρκία: Φακέλωμα των Ελλήνων της Πόλης

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έχει στην διάθεση της η αρμένικη εφημερίδα «Αγκός» της Κωνσταντινούπολης, η Άγκυρα ''φακελώνει'' τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα ισχυρίζεται πως επιδιώκει την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων... Παρά το ότι πλέον στην Κωνσταντινούπολη, η κοινότητα των Ελλήνων είναι μικρή, οι Τούρκοι συνεχίζουν να θεωρούν κάθε Ελληνικής καταγωγής πολίτης απειλεί για το τουρκικό κράτος, όπως αναφέρει και η κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής».

Ο διαστημικός φάρος της Γης Επαναστατικός δορυφόρος θα φωτίζει έντονα διάφορες περιοχές του πλανήτη μας

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
Από το tovima

Ο δορυφόρος Mayak θα αποτελέσει ένα τεχνητό διαστημικό άστρο, ένα φάρο που θα φωτίζει τη Γη. Credit: (Mayak project)

Ρώσοι ερευνητές έριξαν μια πραγματικά πολύ φουτουριστική ιδέα τους σε μια από τις διάφορες υπηρεσίες (πλατφόρμες) συλλογής χρημάτων που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

 Ζήτησαν χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός διαστημικού φάρου! Ενός δορυφόρου που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα τεχνητό άστρο, φωτίζοντας έντονα διάφορα σημεία της Γης.

Financial Times: «Υπόδειγμα μαθητή» η Κύπρος - Εν αναμονή της επίσημης εξόδου της χώρας από το μνημόνιο

Λευκωσία: «Υπόδειγμα μαθητή» χαρακτηρίζει την Κύπρο δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή την αναμενόμενη επίσημη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η Λευκωσία χρησιμοποίησε μόνο 7,5 από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά δεσμευθεί για την κάλυψη των αναγκών της, καθώς και ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, «έναν χρόνο νωρίτερα από όσο περίμεναν οι αρχιτέκτονες της διάσωσης».

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τι είπε ο Τσίπρας και τι πρότειναν οι υπόλοιποι αρχηγοί – Η εμπλοκή με τον Λεβέντη και η ψηφοφορία

Περισσότερο από πέντε ώρες συσκέπτονται στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με κεντρικό θέμα το προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα.
Ανωριμότητα, μικροπολιτικά παιχνίδια και έλλειψη αντίληψης της κρισιμότητας της κατάστασης διαπιστώθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, στο προεδρικό Μέγαρο.

Οι Εύζωνες κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω Reuters - Εκπληκτικό φωτορεπορτάζ

Το αφιέρωμα στους Εύζωνες απο το πρακτορείο Reuters σήμερα εντυπωσιάζει!

Οι φωτογραφίες των Ευζώνων σε στιγμές προσωπικές - όταν ντύνονται καθώς και στο διάλειμμα τους - ρίχνει λίγο φως στα παρασκήνια της προεδρικής φρουράς που η ιστορία της ξεκινά το 1867.

Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Η φουστανέλα σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά.