Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό είναι το κατοχικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί – Μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τη μεγάλη λεηλασία της Ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

Αυτό είναι το κατοχικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί – Μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τη μεγάλη λεηλασία της Ελληνικής οικονομίας (βίντεο)
Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα αντιστάθηκε με γενναιότητα κατά του κατακτητή και ρίχτηκε στην μάχη με πάθος παρά τις μικρές της δυνάμεις. Η χώρα δεν διέθετε ισχυρή πολεμική μηχανή και η θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω της προβληματικής οικονομίας της, καθώς λίγα χρόνια πριν (1932) είχε πτωχεύσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της…
Και όμως αυτή η ασθενική οικονομία στήριξε το τρίτο Ράιχ, καθώς υποχρεώθηκε να δανείσει την υπερδύναμη της εποχής, τη Γερμανία. Το κατοχικό δάνειο ήταν ιδέα των Ιταλών, οι οποίοι ήθελαν να βάλουν ένα όριο στα ποσά που κάθε μήνα αντλούσε η γερμανική διοίκηση για να καλύψει τα λεγόμενα έξοδα κατοχής. Και αυτό γιατί εξαιτίας των τεράστιων ποσών που αντλούσαν οι Γερμανοί, η οικονομία είχε διαλυθεί και οι Έλληνες που πέθαναν από την πείνα γρήγορα ξεπέρασαν τις 350 χιλιάδες.

Ενδιαφέρουσα απόκλιση

Του Ν. Λυγερού

Ενδιαφέρουσα απόκλιση διατυπώνεται μεταξύ του λόγου και των πράξεων, όταν κάποιος πιστεύει ότι δεν έχει ανάγκη να αποδείξει με πράξεις αυτά που λέει. Είναι ένα σύνδρομο που έχει κάθε αντιπολίτευση και αυτό καταντά συνήθεια που σκοτώνει τη σκέψη. Σημασία έχει μόνο η γνώση που μπορεί να αντισταθεί στην εξουσία, ειδικά όταν αυτή είναι αυθαίρετη. Σε πολιτικό επίπεδο, το πρόβλημα παρουσιάζεται ήδη στην Πολιτεία του Πλάτωνα, ενώ δεν υπάρχει στους διαλόγους του Σωκράτη. Με άλλα λόγια, η επέκταση δεν είναι πιστή και δεν ακολούθησε τη σκέψη του Δασκάλου. Έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ακούμε προγραμματικές δηλώσεις, αφού σπάνια υπάρχει ανάδραση και ανατροφοδότηση με την έννοια της κυβερνητικής που πλαισιώνει τη Μηχανή του Wiener.

Έγχρωμες φωτογραφίες από μια ασπρόμαυρη δεκαετία που πεινούσε και πονούσε. Σταδίου 1945… !!!

Αθήνα 1945. Η οδός Σταδίου φωτογραφημένη από την Εδουάρδου Λώ (σημερινή Χρήστου Λαδά). Το πρώτο κτίριο δεξιά είναι  το Ξενοδοχείο Αυτοκρατορικόν. Στη  θέση του σήμερα είναι το κλειστό ξενοδοχείο Esperia Palace. Τα ανακαινισμένα εμπορικά μαρτυρούν ότι η πόλη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του πολέμου και των καταστροφικών Δεκεμβριανών του 44. Πριν ακριβώς ένα χρόνο αυτός ο δρόμος αποτελούσε ορμητήριο των Βρετανικών τανκς, που επιχειρούσαν καταδρομικές επιθέσεις στα Εξάρχεια κατά των θυλάκων αντίστασης των ΕΛΑΣιτών. Πρώτη δημοσίευση:  «Η Αθήνα μέσα στο χρόνο» της Δέσποινας Δρεπανιά (Αρχείο Jim Horan)….

Το χαμόγελο των Αστέρων - Μια εντυπωσιακή φωτογραφία

Το πρόγραμμα Hubble’s Hidden Treasures επιτρέπει σε ερασιτέχνες αστρονόμους και γενικά τους απανταχού φίλους του Διαστήματος να ψαχουλέψουν μέσα στο τεράστιο πλήθος των δεδομένων και καταγραφών του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble με στόχο να εντοπίσουν κάτι που πιθανώς ξέφυγε τα μάτια των επιστημόνων.
 
H ερασιτέχνης αστρονόμος Τζούντι Σμιντ κοιτάζοντας εικόνες από το γαλαξιακό σμήνος SDSS J1038+4849 εντόπισε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο.

Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μίνσκ της Λευκορωσίας – Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο στο ίδιο τραπέζι(Βίντεο)

Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ουκρανίας και Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας άρχισαν τις συνομιλίες τους στο Μινσκ της Λευκορωσίας για τη σύγκρουση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.
Τους ηγέτες υποδέχθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας.
Η πρώτη συνάντηση των τεσσάρων είναι άτυπη, χωρίς συνοδεία, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου π[ροέδρου Φρανσουά Ολάντ.

H Τουρκία «παγώνει» τις επαφές της με το ευρωκοινοβούλιο - Ήταν προγραμματισμένες για τις 18 και 19 Φεβρουαρίου

Με αφορμή τις 442 προτάσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η Άγκυρα ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ
Την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε η Άγκυρα μετά τον εκνευρισμό που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Γκάιτνερ: Υπάρχει ενδεχόμενο μόλυνσης της ευρωζώνης απο πιθανό Grexit

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε χειρότερο σημείο» από την Ιαπωνία
Για ενδεχόμενο μόλυνσης της ευρωζώνης από πιθανό Grexit προειδοποίησε την Τετάρτη, λίγο πριν το έκτακτο  Eurogroup για την Ελλάδα, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN MONEY, ο κ. Γκάιτνερ είπε πως «το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999» και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε χειρότερο σημείο» από την Ιαπωνία.

Λαβρόφ: Θα εξετάσουμε αίτημα βοήθειας, αν το καταθέσει η Ελλάδα(Βίντεο)

Κοτζιάς: Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη - Τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας - Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συμφωνήθηκε η αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.


ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - EUROGROUP ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ

Ώρα μηδέν για την Ελλάδα - Eurogroup για γερά νεύρα
Μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων η ελληνική κυβέρνηση στέκεται απέναντι στους δανειστές ζητώντας αλλαγή πολιτικής.
Εν μέσω πολεμικών διακοινώσεων απ' όλες τις πλευρές, η αποψινή μάχη των Βρυξελλών προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη μεν, αλλά όχι εκ προοιμίου χαμένη.
Ξεκάθαρα αρνητική απάντηση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.