24 Ιουλίου 1923, Υπογραφή Συνθήκης της Λωζάνης
Συνθήκη της Λωζάνης:
Οι Τούρκοι μιλάνε για σκοινί στο … σπίτι του κρεμασμένου!
Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ
24 Ιουλίου 1923, Υπογραφή Συνθήκης της Λωζάνης
Συνθήκη της Λωζάνης:
Οι Τούρκοι μιλάνε για σκοινί στο … σπίτι του κρεμασμένου!
Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ
Συγκλονιστικός είναι ο επίλογος του βιβλίου του Τζορτζ Χόρτον, γενικού πρόξενου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σμύρνη το 1922, σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης.
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Οι διεργασίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ενόψει του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που αναμένεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Ιουλίου, χαρακτηρίζονται από τη «στροφή» του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό.
Σάββας Ιακωβίδης
Η Αθήνα ας μην αποποιείται των ασήκωτων και βαρύτατων εθνικών και συμβατικών ευθυνών της. Η εθνική οφειλή οριοθετείται από το καθήκον και την αποστολή απελευθέρωσης της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό. Όσο η Κύπρος κατέχεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να κοιμάται. Αν η Κύπρος τουρκέψει, η Ελλάδα θα υποστεί και αυτή τη μάστιγα του Αττίλα στο Αιγαίο και στην Θράκη.
Μιχάλης Ιγνατίου
Έσπευσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη για να συναντήσει τους φίλους και τους συμμάχους του, τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Αμερικής και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν ακούσαμε κιχ από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες (και όταν λέμε Βρυξέλλες, εννοούμε και το ΝΑΤΟ και την άβουλη Ευρωπαϊκή Ένωση).
Σε δύο ακριβώς χρόνια συμπληρώνεται μισός ακριβώς αιώνας από τα τραγικά για τον Ελληνισμό γεγονότα του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974 στην Κύπρο. Στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί γύρω από το πώς και το γιατί φτάσαμε σε άλλη μία εθνική καταστροφή. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Μέγα θέμα έχει γίνει στα κατεχόμενα η κυκλοφορία έκτακτου «κρατικού» λαχείου για την 58η επέτειο της «αντίστασης των Κοκκίνων» με φωτογραφία από αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όταν κατέλαβαν τον Απρίλιο του 1964, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο.
Κείμενο του ιστολογίου 24/7/2022
Στην Ελλάδα της πολυπόθητης ανάπτυξης, στην Ελλάδα της γκρίνιας ότι δεν υπάρχουν δουλειές οι Έλληνες οι ίδιοι συμβάλουν καθημερινά με την στάση τους στο να μεγαλώνει το πρόβλημα.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*
Οι εμπρησμοί που συνεχίζονται στον Νομό Έβρου, στην Λέσβο και στην Σάμο πρόσφατα φέρνουν στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα της ασφάλειας των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, από παράνομους μετανάστες που εισέρχονται χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα προσποιούμενοι ότι τα απώλεσαν, είτε διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο είτε προσεγγίζοντας τα Ελληνικά Νησιά, μιλώντας άπταιστα την τουρκική γλώσσα.
Οι ειδικοί και οι γνώστες των διεθνών εξελίξεων λένε ότι η απόρριψη του μακεδονικού κράτους από τις δικές του μειονότητες στις γύρω χώρες, καθώς και η απόρριψη της σλαβομακεδονικής γλώσσας που ομιλείται εκτός των συνόρων του κράτους, συν τω χρόνω θα οδηγήσει στην «εξαφάνιση του έθνους στη ίδια τη χώρα!»,γράφει η Nova Makedonija των Σκοπίων.
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Το αεροπορικό δυστύχημα της 16ης Ιουλίου με το αεροσκάφος μεταφορών Antonov 12 της ουκρανικής Meridian Cargo που συνετρίβη στην περιοχή Παλαιοχωρίου Καβάλας, έφερε στο προσκήνιο το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Μηχανικού, που ακόμη και σήμερα εργάζεται στο σημείο.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά την προμήθεια πυρομαχικών μακρού βεληνεκούς (μεγαλύτερου των 40 χιλιομέτρων) για τα αυτοκινούμενα (Α/Κ) οβιδοβόλα PzH-2000GR του Πυροβολικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού, που 21 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.
του Κώστα Σαρικά
Η αλματώδης πρόοδος της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια στον τομέα των μη επανδρωμένων και κυρίως στα οπλισμένα έχει σημάνει συναγερμό στο Ελληνικό Επιτελείο.
Τα νέα Rafale που ενισχύουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Καμία αεροπορία στον κόσμο δεν επιχειρεί για σαράντα οκτώ συνεχόμενα χρόνια εναντίον ενός αδίστακτου αντιπάλου.
ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Τις τελευταίες εβδομάδες η ειδησεογραφία έχει εστιάσει στην προσπάθεια της Τουρκίας να προμηθευτεί καινούργια και αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ.
Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Έξι ημέρες διακοπών στη Σύμη, δεν είναι ασφαλώς αρκετές για να καταλάβει κανείς την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων της και να αντιληφθεί τα προβλήματά τους.
Στη σύλληψη τριών Ολλανδών ηλικίας 20 ετών που κατέβασαν ελληνική σημαία, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές Ρόδου την Παρασκευή.
"Ο τουρκικός αναθεωρητισμός εφευρίσκει συνεχώς νέες θεωρίες", υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Οι μηχανικοί της Lockheed Martin με τη NIRCam στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Goddard της NASA. PHOTO via AΠΕ-ΜΠΕ, NASA/Chris Gunn.
Είναι μόλις 7.30 το πρωί, αλλά οι άνθρωποι που είναι συγκεντρωμένοι στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, στo Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, βρίσκονται ήδη σε υπερδιέγερση -σαν να μην έχουν κοιμηθεί λεπτό.
Η Δύση πρέπει να δράσει άμεσα για να αποτρέψει την συρρίκνωση και τις κοινωνικές αναταραχές.
Του Γιώργου Ατσαλάκη - Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης. Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
Του Μιχάλη Ψύλου
psliosm@naftemporiki.gr
«Η Γερμανία απαιτεί αλληλεγγύη. Η Γερμανία χρειάζεται τώρα την αλληλεγγύη της ΕΕ», προειδοποιεί ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής του Γερμανικού Χριστιανο-Κοινωνικού κόμματος (CSU).
του Κ. N. Σταμπολή
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Ιουλίου να προτείνει στα κράτη μέλη να μειώσουν από την 1η Αυγούστου την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% στο πλαίσιο αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής
Ο Orban είπε πικρές αλήθειες, ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν αποτύχει και όσο υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα τόσο οι ρωσικές δυνάμεις θα εντείνουν τις επιθέσεις για να εξαλείψουν τον κίνδυνο
Την ώρα που ο πλανήτης καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό μόλις μια ημέρα αφότου υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως ο πόλεμος του Κρεμλίνου έχει δραματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Η Ουκρανία μπορεί να εξαγάγει 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε οκτώ με εννέα μήνες αν τα λιμάνια της δεν είναι αποκλεισμένα, όμως το πλήγμα της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού δείχνει πως αναμφίβολα δεν θα είναι τόσο εύκολο, δήλωσε οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, καταστρέφοντας ένα στρατιωτικό σκάφος, μία ημέρα αφού η Μόσχα κατέληξε σε μια συμφωνία για τα σιτηρά με τα Ηνωμένα Έθνη, την Τουρκία και την Ουκρανία.
Η περιοχή της Χερσώνας, στην νότια Ουκρανία, θα έχει οριστικά απελευθερωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.
Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε το Σάββατο (23.07.2022) με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τη διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Ο εφησυχασμός των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον πλανήτη και όπως όλα δείχνουν, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να μην κατανοεί το στρατηγικό λήθαργο στον οποίο έχει πέσει, με αποτέλεσμα το μέλλον να προδιαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Η αποτυχία αποστολής για την Αμερική είναι ξεκάθαρη και οι συνέπειες ολέθριες.
Η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ιράν στη Μέση Ανατολή, μαζί με την επιθυμία των ΗΠΑ να μειώσουν τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στα πλούσια σε πετρέλαιο αραβικά κράτη του Κόλπου, έχει προκαλέσει έντονες διπλωματικές κρίσεις τους τελευταίους μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό και στρατιωτικό τοπίο.
Ιούλιος 24, 2022. Ελλάδα.
Άγκυρα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει συνεννοηθεί με τη ρωσική και την ιρανική πλευρά για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι μπορεί να ξεκινήσει «ανά στιγμή», γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Γρίβας, σε μια άκρως αναλυτική συζήτηση , εξηγεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία , λειτούργησε ως πυροκροτητής επιτάχυνσης παγκόσμιων γεωπολιτικών αλλαγών με συνέπειες δυναμικών αναθεωρήσεων άμεσα και σε ότι ορίζονταν ως σήμερα σταθερές του Διεθνούς Δικαίου.
Σάββας Καλεντερίδης: O Σάββας Καλεντερίδης αποκαλύπτει, πως και γιατί βυθίστηκε το Κοτζά Τεπέ το 1974
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκλειστικά στην ΕΡΤ: Εξωφρενικό το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης 23/7