Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Τυχαιότητα και Ολυμπιακή Εκεχειρία?

 

Από Faceof...σκέψεις και συμπεράσματα για τα τελευταία γεγονότα και τις συνέπειες τους για το Ελληνικό δίπολο... 

Η εντυπωσιακή έναρξη των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο μήπως έστειλε και τα μηνύματα προς αυτούς που ακόμα ονειρεύονται σε ένα παλιό κόσμο που αρχίζει και ξεθωριάζει και που σύντομα θα παραμείνει μια ανάμνηση, ενός μονοπολικού κόσμου, με την ηγέτιδα δύναμη να παραπαίει προσπαθώντας να βρει τη θέση της στον Νέο αυτόν πολυπολικό και ρευστό κόσμο που απαιτεί ενισχυμένες συνεργασίες και συντονισμό ώστε να σχεδιαστεί μια Νέα Αρχιτεκτονική Ασφαλείας βγάζοντας από το πεδίο ένα σύνορο που κατά τον Sir Halford Mackinder η Αρκτική, είναι ένα αδιαπέραστο τείχος που κλειδώνει την Heartland και δεν της επιτρέπει να επεκταθεί...άρα η άνοιξη "SPRING" (η εποχή που αρχίζουν και λιώνουν οι πάγοι) , στο τέλος του show μήπως αυτό θέλει να τονίσει?

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1843

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν πέθανε από εχθρικό βόλι σε κάποια απ' τις τόσες μάχες που έδωσε. Ούτε στην λαιμητόμο όπου τον είχαν καταδικάσει οι δικαστές της κυβερνήσεως του Κωλέττη, ούτε στο υγρό και σκοτεινό κελί του φρουρίου του Ναυπλίου, όπου πέρασε 6 μήνες φυλακισμένος.
Πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα, ανώδυνα, ειρηνικά και ανεπαίσχυντα, όπως εύχεται ή Εκκλησία μας, από εγκεφαλική συμφόρηση.
Ιδού πώς:
Την βραδιά του θανάτου του ήταν προσκεκλημένος στον Βασιλικό χορό του Παλατιού. Εκεί χόρεψε, έφαγε και ήπιε περισσότερο απ' ότι συνήθιζε, ευτυχής καθώς ήταν, αφού προ δύο ήμερων είχε παντρέψει το μικρότερο παιδί του, τον Κωνσταντίνο (Κολίνο). Μετά τον χορό γύρισε σπίτι του, το όποιο βρισκόταν πολύ κοντά στα Παλάτι, την σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

Ιταλία: Αρχαιολογική ανακάλυψη αποδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων(ΦΩΤΟ)

Νέα, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Ιταλία. Οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής Ποσειδωνίας - Βέλια, στην Καμπανία, ανακοίνωσαν ότι ήρθε στο φως ναός του 6ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένος στην θεά Αθηνά, με αμφορείς και δυο κράνη, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, κατά πάσα πιθανότητα τα κράνη αυτά μεταφέρθηκαν στην Καμπανία από την αρχαία Αλέρια, ελληνική αποικία της Κορσικής. Εκεί ακριβώς όπου το 540 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ναυμαχία που έφερε αντιμέτωπους τους

ΚΟΡΒΕΤΕΣ για το Πολεμικό Ναυτικό: Διαδικασίες χάους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν… με τις εκλογές να “παραμονεύουν”

Την ημέρα που πέρασε καταγράφηκε ζωηρή κινητικότητα στο πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Αρχικά ήταν η δημοσιοποίηση της πρόθεση υποβολής πρότασης από την πλευρά της βρετανικής Babcock International, συνοδευόμενης από διαρροές αναφορικά με το περιεχόμενό της, καθώς θα υποβληθεί επίσημα σε περίπου δύο εβδομάδες. Η δεύτερη εξέλιξη ήταν η διοργάνωση “Ημερίδας Βιομηχανικής Συνεργασίας” (Industry Day) της ιταλικής Fincantieri με την ελληνική ONEX, που συμμετάσχει στον διαγωνισμό, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αμφότερες οι εξελίξεις ξεσήκωσαν θύελλα συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, παράλληλα με πολιτικό “κουτσομπολιό”.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κεντρικό επιχείρημα του σχολίου είναι ότι η μη τήρηση βασικών κανόνων που ισχύουν διεθνώς στην

Σχοινοβατεί επικίνδυνα με ΜΟΕ η Λευκωσία: Η πολιτική της προσαρμοστικότητας ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία με τους χειρισμούς της οδηγείται σε αυτοεγκλωβισμό σε πεδία και συζητήσεις απροσανατολισμού από την ουσία του Κυπριακού. Πρόκειται για κινήσεις  που επιτρέπουν στην κατοχική Τουρκία να εδραιώσει τα κατοχικά δεδομένα. Ακόμη και να τα νομιμοποιήσει. Το παρατεταμένο αδιέξοδο, η έλλειψη διαδικασίας διαπραγμάτευσης, η προώθηση από την Άγκυρα νέων τετελεσμένων σε θάλασσα και έδαφος και η αδυναμία παράλληλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να διαμορφώσει πολιτικές αποτροπής και διεξόδου, οδήγησαν σε επαναφορά παλιών «δοκιμασμένων» συνταγών, όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Επόμενο Προηγούμενο Η στήριξη εμπράκτως από ισχυρούς παίκτες

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ παραμένει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. Οι παρεμβάσεις τρίτων έχουν τη σημασία τους όταν μέσω αυτών αναζητούνται τρόποι, οι οποίοι θα αλλάξουν τα δεδομένα, να σπάσει το αδιέξοδο. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Ο τελευταίος σε μια παραγωγική, όπως αναφέρθηκε, συνάντηση παρείχε στήριξη σε αυτές τις προσπάθειες. Τις προσπάθειες λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δύο υπουργοί, όπως συναφώς αναφέρθηκε από αρμόδιους,

Οι Αδυναμίες της Άμυνας της Κύπρου και τα Αίτια

Του Φοίβου Κλόκκαρη *

Στην Ουκρανία και τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης ηχούν τύμπανα πολέμου και υπάρχει οργασμός πολεμικής προετοιμασίας, λόγω της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Ένα κλίμα ανασφάλειας διακατέχει στους πολίτες των χωρών αυτών.

Στη Κύπρο ζούμε συνεχώς επί μισό αιώνα, αυτό το κλίμα ανασφάλειας, λόγω της Τουρκικής επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ),που συνεχίζεται συστηματικά από την Τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα.

Το ανησυχητικό για την πατρίδα μας, είναι ότι τα τύμπανα πολέμου, που ηχούν επί μισό αιώνα, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τις κυβερνήσεις μας. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι η αμυντική θωράκιση(ΑΘ) της ΚΔ είναι αποδυναμωμένη, και δεν καλλιεργείται στον απαιτούμενο βαθμό η εγρήγορση των πολιτών, προκειμένου να μην επαναπαύονται, να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μίας κρίσης και να ασκούν κριτική όταν διαπιστώνουν ολιγωρία στα θέματα της ΑΘ.

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος:Η Λιβύη προσελκύει και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Μετά τη φαινομενική πρόσκαιρη ηρεμία που παρατηρήθηκε στη Λιβύη μετά από την αποτυχία της Μεταβατικής Κυβέρνησης (NDU) του Αμπτουλαχαμίντ Νταμπέιμπα να διοργανώσει εκλογές όπως όριζε ο συμφωνηθείς «οδικός χάρτης» την 24 Δεκεμβρίου, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες μία έντονη κινητικότητα.

Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε πού θα καταλήξει αυτή αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος ανταγωνισμού των εμπλεκομένων πλευρών στη διεκδίκηση της εξουσίας. Το χαρακτηριστικό αυτού του νέου κύκλου μετά την ανάλυση των πρώτων στοιχείων είναι η διαμόρφωση νέων «συμμαχιών» και συνεπώς νέων συσχετισμών.

Αναβάθμιση του Κατάρ από τις ΗΠΑ: Ενεργειακά και άλλα παιχνίδια

Γιώργος Μενεσιάν
Διεθνολόγος 

Η γεωστρατηγική αξία και τα ενεργειακά αποθέματα του Κατάρ, συμμάχου της Τουρκίας, κάνουν τις ΗΠΑ να κλείνουν τα μάτια σε μια σειρά αντιδυτικών πρακτικών.

Το Κατάρ, αυτό το μικρό πλην όμως πάμπλουτο κράτος του Περσικού Κόλπου, χαρακτηρίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως «σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ» (Major Non-NATO Ally), αναβαθμίζοντας έτσι την γεωστρατηγική σημασία του Εμιράτου.

Παράλληλα με την ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κατάρ να αυξήσει τις εξαγωγές

Συνάντηση Putin – Jinping στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία – Επιδεινώνονται οι σχέσεις με τη Δύση

Κοινές θέσεις Μόσχας - Πεκίνου στα καυτά διεθνή θέματα

Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση στο Πεκίνο θα έχουν σήμερα Παρασκευή 4/2 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping σε μια χρονική στιγμή που Ρωσία και Κίνα έρχονται ολοένα και πιο κοντά καθώς απομακρύνονται από τη Δύση.
Άλλωστε οι προβληματικές σχέσεις με τη Δύση είναι και αυτές που αποτελούν κοινό σημείο επαφής μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, αν και ιδιαίτερα ισχυρή είναι και η προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει Putin – Jinping.

Από τη μια η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την καχυποψία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το εάν θα εισβάλλει στην Ουκρανία με τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις διαρκώς να επιδεινώνονται και να έχουν επιστρέψει σε ψυχροπολεμικές συνθήκες.

Τουρκική αλητεία στη Σαμοθράκη! Γιατί δεν συνελήφθη ο Τούρκος «ψαράς»;

Mε τίτλο «Οι Τούρκοι ψαράδες δεν υπέκυψαν στις απειλές ! Οι Έλληνες έφυγαν όπως ήρθαν !!» η ιστοσελίδα της HURRIYET αναφέρεται σε περιστατικό δήθεν παρενόχλησης τουρκικού αλιευτικού από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στα «διεθνή χωρικά ύδατα» μεταξύ Σαμοθράκης και Ίμβρου. 

Το άρθρο περιλαμβάνει οπτικό υλικό και συνέντευξη του Τούρκου ψαρά İlker Özdemir o οποίος δηλώνει μεταξύ άλλων ότι : “ψαρεύαμε στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Ίμβρου-Σαμοθράκης όταν μας παρενόχλησε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Εμείς τους είπαμε ότι βρισκόμαστε σε διεθνή ύδατα, ελάτε εάν μπορείτε, αλλά όταν θα έρθει η τουρκική ακτοφυλακή θα φύγετε σαν κυνηγημένοι. Έτσι κάνετε». 

Πολιτικό Ισλάμ και Τουρκικός Κόσμος… Γιατί το Αμπού Ντάμπι στηρίζει οικονομικά την Άγκυρα;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι μόνο εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, αλλά κινούνται για να στηρίξουν την οικονομία της, καθώς ο διάδοχος του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ ανακοίνωσε τη διάθεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της τουρκικής οικονομίας, κατά την επίσκεψη του Μπιν Ζαγιέντ στην Άγκυρα, γράφει η ειδησεογραφική αραβική ιστοσελίδα ‘ Ο Νέος Κόλπος’/ The New Khalij.

Αυτό ήρθε λίγο μετά την όξυνση της κρίσης της τουρκικής λίρας, η οποία έχει γίνει μια κρίσιμη πρόκληση για το κυβερνών κόμμα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. 

Προς τιμή του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τους Κούρδους Πεσμεργκά: Για την εξόντωση του αρχηγού του ISIS… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Οι Αμερικανοί πανηγυρίζουν για την εξόντωση, όπως την χαρακτηρίζουν, του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), στη διάρκεια καταδρομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με εντολή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Δικαιολογημένα πανηγυρίζουν διότι ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι αποτελούσε την υπ’ αριθμό ένα τρομοκρατική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Ήταν ο ίδιος που ανέλαβε τη γενοκτονία των Γιαζίντις, και το ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του.

Τουρκία, η χώρα εγκληματίας που κατηγορεί το θύμα(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Τουρκία, η χώρα εγκληματίας που κατηγορεί το θύμα. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης δηλαδή.

Τις κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή 16 μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στην τουρκική όχθη του Έβρου, λέγοντας, ότι η Ελλάδα τους στέλνει στο θάνατο, σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM.

Αυτή η εκπομπή, όπως τόνισε, είναι αφιερωμένη στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και στον ο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Δίπορτο παζάρι Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία(Βίντεο)

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νομικός και Οθωμανολόγος, συνομιλεί με τον Λάμπρο Καλαρρύτη και την εκπομπή Point Zero,  για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απέναντι στην Τουρκία, το παιχνίδι της γείτονος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ανατολή.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νομικός και Οθωμανολόγος, στο pagenews.gr, συνομιλεί με τον Λάμπρο Καλαρρύτη στην εκπομπή Point Zero,  για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απέναντι στην Τουρκία και το παιχνίδι της γείτονος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ανατολή.

Μάζης Ι.: Εξαιρετική ανάλυση για EastMed, Ουκρανική Κρίση & το ρόλο της Ελλάδας / Ενημέρωση & Σκέψη(Βίντεο)

                               Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης,
 στην εκπομπή "Αυτή είναι η λύση" 
Πηγή: ALERT TV  Πλάνα: ALERT TV

Μαύρος-Πούλαδος-Μιχάλαρος - Σε 2 μήνες η ανακοίνωση του νέου Α/Α συστήματος της ΕΦ (Βίντεο)

                                    Σε 2 μήνες η ανακοίνωση του νέου Α/Α συστήματος της ΕΦ || 

Μαύρος-Πούλαδος-Μιχάλαρος

Γιώργος Φίλης:Χρήσιμος ηλίθιος η Ουκρανία(Βίντεο)

Γιώργος Φίλης: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά νέο ψυχρό πόλεμο. Χρήσιμος ηλίθιος η Ουκρανία. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την Ελλάδα δεν προϋποθέτει βομβαρδισμό των Ρώσων 

Τις εξελίξεις με την ουκρανική κρίση ανέλυσε ο Γιώργος Φίλης. 

Ο διδάκτωρ πολιτικής, Γιώργος Φίλης, στην "Πρώτη Εκπομπή", στο "Πρώτο Ραδιόφωνο" με τους Μάριο Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο, στις 3 Φεβρουαρίου 2022.