Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…(Βίντεο-Φωτο)


Aπό το gazzetta.gr

Ήταν σαν σήμερα, 4 Ιουλίου του 2004, όταν η Εθνική μας ομάδα σήκωσε μετά τον τελικό με την Πορτογαλία στον ουρανό της Λισαβόνας το βαρύτιμο τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.
Μια ομάδα αποτελούμενη από 23 παίκτες που κατάφεραν για περίπου ένα μήνα να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής όχι μόνο της ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, ολοκληρώνοντας το «θαύμα της Πορτογαλίας» έτσι ακριβώς όπως το άρχισαν, με νίκη επί της οικοδέσποινας.

Η Μάχη της Μαντινείας

Ο θάνατος του Επαμεινώνδα στη Μαντίνεια
Μετά τη Μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.), η κυριαρχία της Θήβας στον ελλαδικό χώρο ήταν αναμφισβήτητη. Αθήνα και Σπάρτη βρίσκονταν σε προφανή παρακμή.
Οι Θηβαίοι, με επικεφαλής του στρατηγούς Πελοπίδα και Επαμεινώνδα, είχαν δημιουργήσει στην Πελοπόννησο το Κοινό των Αρκάδων, με φιλικές προς αυτούς πόλεις. Η Σπάρτη προσπάθησε να το διασπάσει, προσεταιριζόμενη κάποιες από αυτές τις πόλεις, προκειμένου να ανακτήσει τον βαρύνοντα ρόλο της στη Πελοπόννησο. Τα κατάφερε με τη Μαντίνεια, αλλά αυτή η εξέλιξη δυσαρέστησε τον Επαμεινώνδα, που πέρασε για τέταρτη φορά τον Ισθμό για να βάλει τάξη στην ηγεμονία της Θήβας.

Η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ

 H υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Πίνακας του Ραλφ Τρέμπλι.

Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776, με σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες κυριαρχούν τα πυροτεχνήματα και οι παντός είδους παρελάσεις. Είναι η εθνική εορτή της χώρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, γνωστή στα αγγλικά ως Independence Day και ως Forth of July.
Στις αρχές του 18ου αιώνα είχαν διαμορφωθεί 13 βρετανικές αποικίες στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής (Μασαχουσέτη, Νιού Χαμσάιρ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Κονέκτικατ, Ροντ Άιλαντ, Νέα Υερσέη, Ντελαγουέρ, Μέριλαντ, Βιργινία, Νότια και Βόρεια Καρολίνα και Γεωργία). Μεταξύ τους υπήρχαν σημαντικές διαφορές, αλλά και πολλές ομοιότητες κυρίως ως προς τους θεσμούς και την κοινή καταγωγή των κατοίκων τους.

Die Welt: Η Μέρκελ ποτέ δεν συμφώνησε για τον ΦΠΑ στα νησιά -Δεν κατάλαβε ο Τσίπρας - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στο αν υπήρξε συμφωνία Τσίπρα - Μέρκελ και στο τι διημείφθη στη μεταξύ τους συνάντηση αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Die Welt.
Στο ρεπορτάζ, που αναμεταδίδει η Deutsche Welle με τίτλο «Ντιλ Μέρκελ-Τσίπρα για τον ΦΠΑ;», επισημαίνεται ότι «εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα και να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος)

Ο Ζάεφ μίλησε για «μακεδονικό στρατό» -Δήλωσε ήδη μέλος του ΝΑΤΟ - ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ(Βίντεο)

Μπορεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό να αναφέρει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε σήμερα για «μακεδονικό στρατό», έχοντας δεδομένη την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη σε ορκωμοσία στρατιωτών δήλωσε: «Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Η μαύρη αλήθεια

Του Ν. Λυγερού

Όταν ο ΥπΕξ προσέχει ως σκοπιανός τα συμφέροντα της FYROM και ο Υπουργός Άμυνας περιμένει να πάει στραβά η διαδικασία των αλλαγών στα Σκόπια για το Σύνταγμα, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει πια καμιά συνοχή σε αυτήν την κυβέρνηση ακόμα κι αν φαινομενικά προσπαθούν να καλύψουν τα κόμματά της το ένα το άλλο, για να μη φανεί το θεμελιακό χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τον αγώνα του Ελληνικού λαού για τη Μακεδονία. Δεν μπορεί η εξουσία να μη δείξει τις διαφορές που υπάρχουν.

Σκοπιανό, ΑΟΖ και ΝΑΤΟ - Σκοπιανή προπαγάνδα και ελληνική ρητορική

Σκοπιανό, ΑΟΖ και ΝΑΤΟ
Του Ν. Λυγερού

Με τα νέα δεδομένα της ελληνικής ΑΟΖ χάρη στο Διαγωνισμό περί Υδρογονανθράκων και ειδικά με τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, βλέπουμε με χειροπιαστό τρόπο την αρχή των ενεργειακών προοπτικών της Ελλάδας και αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος να την υποβαθμίσουμε μέσω λανθασμένων κινήσεων για την επίλυση του Σκοπιανού. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μια ιδεολογική προσέγγιση δεν βοηθάει την πατρίδα μας και η θεσμική της ισοπέδωση για να φανεί ισοδύναμη με τη FYROM δεν είναι μόνο παράλογη

Το σώμα μας - Του Ν. Λυγερού

Η αντιπαράθεση
Του Ν. Λυγερού

Η αντιπαράθεση
για το Σκοπιανό
δεν γίνεται
ανάμεσα
σε δύο έθνη