Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

"Η Πόλις εάλω": Σαν σήμερα η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 - Μύθοι και θρύλοι για την πτώση της Πόλης

 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε σαν σήμερα, πριν από 570 χρόνια, ύστερα από σκληρή πολιορκία 59 ημερών.

Το τέλος μιας εποχής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σήμανε η σημερινή ημερομηνία που έχει μείνει στην ιστορία απόλυτα συνυφασμένη με ένα κοσμοϊστορικό γεγονός.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε σαν σήμερα, πριν από 570 χρόνια, ύστερα από σκληρή πολιορκία από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, που είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.

Κερκόπορτα: Πού βρισκόταν και κατά πόσο συνετέλεσε στην Άλωση της Πόλης;

Κερκόπορτα: Κατά την παράδοση, από αυτήν εισήλθαν (πιθανόν από εσωτερική προδοσία) στην Πόλη γενίτσαροι κατά την μεγάλη έφοδο στις 29 Μαΐου 1453, διασπώντας έτσι την άμυνα των πολιορκούμενων και προκαλώντας την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η περίφημη Κερκόπορτα έχει καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων, ως η καταστροφική αιτία που οδήγησε την Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων το 1453.  Στο μυαλό μάλιστα του μέσου Έλληνα που δεν έχει ιδίαν αντίληψη του όγκου, του ύψους και της πολυπλοκότητας των οχυρώσεων της Κωνσταντινούπολης, η Κερκόπορτα ήταν μια μικρή πορτούλα σε μια ξεχασμένη γωνιά του τείχους, από την οποία εισχώρησαν οι εισβολείς.

«’Πάρθεν η Ρωμανία» από τον Ηλία Υφαντίδη και τη Σόνια Θεοδωρίδου – Ο θρήνος των Ποντίων για την Άλωση της Πόλης και του ελληνισμού - Το εμβληματικό θρηνητικό τραγούδι αποδόθηκε και φέτος κατά τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΦΩΤΟ:Σόνια Θεοδωρίδου και Ηλίας Υφαντίδης στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στις 19 Μαΐου 1919 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Είναι το θρηνητικό τραγούδι στην ποντιακή διάλεκτο που μιλά τόσο για την Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453, όσο και για την κατάλυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας οκτώ χρόνια αργότερα: Το «’Πάρθεν η Ρωμανία» σε ρυθμό διπάτ’ περιγράφει γενικότερα για την άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους.

«Για τον ποντιακό λαό τα δύο τούτα θλιβερά γεγονότα αποτελούν μια εθνική συμφορά», γράφει ο Στάθης Ευσταθιάδης στο έργο του Τα τραγούδια του ποντιακού λαού.

Μνήμες της Άλωσης

Του Γιώργου Καραμπελιά από το βιβλίο του, 1204, η Διαμόρφωση του Νεώτερου Ελληνισμού, Εναλλακτικές Εκδόσεις σσ. 383 – 391.


Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε τόσο βαθιά εντύπωση στους Έλληνες, από τον Πόντο και την Παλαιστίνη έως τη Νότια Ιταλία, ώστε αναρίθμητοι θρήνοι, δημοτικοί ή λογιότεροι, πλάστηκαν ή γράφτηκαν γι’ αυτό το σχεδόν απίστευτο κοσμοϊστορικό γεγονός. Παρ’ ότι η Βασιλεύουσα ήταν πια σκιά του εαυτού της, ερημωμένη και ερειπωμένη, μια νησίδα στην οθωμανική θάλασσα, εντούτοις η ύπαρξή της σηματοδοτούσε ακόμα την ύπαρξη του βυζαντινού ελληνισμού[1]. Γι’ αυτό και το τέλος της άργησε να γίνει πιστευτό από τους ραγιάδες και βιώθηκε ως μια ανεπανόρθωτη καταστροφή.

29 Μαΐου 1453 «Η πόλις εάλω»

Του Λεωνίδα Κουμάκη* 

Τρίτη 29 Μαΐου 1453, οκτώ η ώρα το πρωί.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καταπληγωμένος, καταματωμένος, με ξεσκισμένα ρούχα, κραυγάζει σαν Χριστός σταυρωμένος: «Η Πόλη πάρθηκε και εγώ ακόμα ζω; Δεν υπάρχει κανένας χριστιανός για να πάρει το κεφάλι μου;»

(Από το «Χρονικό» του Γεωργίου Σφραντζή)

Πέρασαν κιόλας 570 χρόνια από την άλωση της Πόλης που ήταν το τελευταίο μεγάλο κέντρο του αρχαίου, του αθάνατου ελληνικού πολιτισμού. Της Πόλης που η άλωση της σήμανε το τέλος μιας μακράς και ένδοξης ιστορίας. 

Η Τουρκία της 29ης Μαΐου 2023…

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Απέναντι στις νέες πραγματικότητες που δημιουργεί η νίκη του Τ. Ερντογάν στις εκλογές στην αφετηρία της τρίτης δεκαετίας της διακυβέρνησης της χώρας από τον Τούρκο ηγέτη βρίσκεται όχι μόνο η τουρκική κοινωνία αλλά και η διεθνής κοινότητα, καθώς οι εξελίξεις στη μεγάλη μουσουλμανική χώρα επηρεάζουν άμεσα τις περιφερειακές ισορροπίες και συσχετισμούς.

Ο Τ. Ερντογάν είναι ήδη ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία του Τουρκικού Κράτους και πλέον έχει την ευκαιρία να είναι ο ίδιος που θα σφραγίσει και το πέρασμα της σύγχρονης Τουρκίας στη δεύτερη εκατονταετηρίδα της στις 29 Οκτωβρίου, βάζοντας πλέον και συμβολικά το δικό του διαφορετικό στίγμα που θα τον χειραφετεί πλήρως από την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τουρκία και εκλογές: Η ορθή γεωπολιτική ανάγνωση


Κυριακή 28 Μαΐου 2023 - Τουρκία Μια υποστηρίκτρια του Ερντογάν.
VIA ASSOCIATED PRESS

Αυτό που πρέπει εν τέλει να γίνει κατανοητό είναι πως το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική ηγεσία αλλά η ίδια η Τουρκία ως κρατικός δρών.

Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Αρθρογράφος

Γεωπολιτικός αναλυτής

Αγιά Σοφιά και τουρκικός αναθεωρητισμός

Μάιος 2023 - Έξω από την Αγία Σοφία
DYLAN MARTINEZ VIA REUTERS

Η βεβήλωση και η εργαλειοποίηση ενός συμβόλου. Η νίκη Ερντογάν και ο συμβολισμός της άλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453

Ηλίας Γιαννακόπουλος, Αρθρογράφος

Φιλόλογος, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Τα δυο κράτη και τα «ενεργειακά συμφέροντα» της Τουρκίας

H Θέση του «Φ»

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έχει κυκλοφορήσει, ως γνωστό, στην αγγλική βιβλίο με τίτλο «The Vision for Two States in Cyprus» («Το Όραμα για Δύο Κράτη στην Κύπρο»), το οποίο αναφέρεται στα δύο χρόνια παρουσίας του στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. 

«Viking Vision»: Το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη


Ένα ακόμη πλοίο με πολλαπλές επιχειρησιακές δυνατότητες αναμένεται να ενταχθεί το προσεχές διάστημα στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και συγκεκριμένα στον υφιστάμενο στόλο Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ). Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά πλοίο το οποίο δωρίζεται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με πρωτοβουλία του Υποναυάρχου (ε.τ) Πάνου Λασκαρίδη.

C-Dome: Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ δοκίμασε επιτυχώς το νέο σύστημα αεράμυνας [pics, vid]

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σειρά δοκιμών με στόχο την αναχαίτιση εχθρικών εναέριων απειλών χρησιμοποιώντας το σύστημα «C-Dome», που αποτελεί τη ναυτική έκδοση του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας τύπου Iron Dome, από την ισραηλινή κορβέτα Magen κλάσης Sa’ar 6.

Μαχητικά-«αστακοί» το επόμενο άλμα για την Π.Α: Τον πανίσχυρο Amraam 120D «πακέτο» μαζί με τα F-35 – Iσραηλινοί Rampage και Spice στο στόχαστρο


Τόσο οι Rampage όσο και οι Spice μπορούν εύκολα να πιστοποιηθούν στα F-16 όπως ακριβώς έχει κάνει και η Ισραηλινή αεροπορία

Κώστας Σαρικάς

Αυτόνομα συστήματα επιτηρήσεως από την Lambda Automata στην DEFEA 2023


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην διάρκεια της DEFEA 2023 βρεθήκαμε στο περίπτερο μίας ελληνικής νεοφυούς (start up) επιχειρήσεως, που παρά το μικρό χρονικό διάστημα που συμπληρώνει ως οντότητα, παρουσιάζει δείγματα πολλά υποσχόμενα στον τομέα τους. 

Το κλειδί είναι οι πιλότοι, όχι τα drones: Το Escadrone της Ουκρανίας με την ικανότητα να πετάει καμικάζι FPV

Στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, ένας χειριστής επιθετικού drone προετοιμάζεται για μια αποστολή. Ο συμπαίκτης του πιλοτάρει ήδη ένα τετρακόπτερο Mavic για να ανιχνεύσει στόχους, αλλά το drone καμικάζι που ετοιμάζει είναι μια εντελώς διαφορετική μηχανή. Κατασκευάστηκε από τον ουκρανικό όμιλο Escadrone, ο οποίος τα παράγει τώρα με ρυθμό χίλια το μήνα. Σε αντίθεση με το Mavic, χρειάζεται πραγματική ικανότητα για να πετάξεις.

Dassault Aviation: Η συνεγασία μάχης μεταξύ Rafale και F-35 είναι αδύνατη λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault - Τι ανέφερε ο Ερίκ Τραπιέ για το θέμα, μιλώντας στους Γάλλους γερουσιαστές στις 24 Μαΐου.

 Διονύσης Αντωνέλλος

Dassault Aviation: Η συνεργασία μάχης μεταξύ Rafale και F-35 είναι αδύνατη λέει ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας.

Ο Ερίκ Τραπιέ, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Dassault Aviation, επέστησε την προσοχή στο κλειστό σύστημα επικοινωνίας των F-35, το οποίο, σύμφωνα με τον οποίο «παρουσιάζει προβλήματα σε συνεργατικές αποστολές μάχης που έχουν προγραμματιστεί με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μελλοντικής Μάχης (FCAS)».

Όπως ανέφερε ο Τραπιέ για το θέμα, μιλώντας στους Γάλλους γερουσιαστές στις 24 Μαΐου η

Εκλογές 2023 – Φαήλος Κρανιδιώτης: Γιατί θα ψηφίσω ΝΔ στις 25 Ιουνίου

Την πρόθεσή του να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου γνωστοποίησε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος συμμετείχε στις εκλογές της 21ης Μαΐου με τον σχηματισμό «ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Θάνος Τζήμερος-Φαήλος Κρανιδιώτης».

«Στις ερχόμενες εκλογές θα στηρίξω την ΝΔ με στόχο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα μπορεί χωρίς εξαρτήσεις να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις φορολογικές, διοικητικές, για την ευημερία της χώρας» αναφέρει ο Φαήλος Κρανιδιώτης, Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ σε ανάρτησή του στο Facebook και εξηγεί τους λόγους.

Αναλυτικά η ανάρτησή του Φαήλου Κρανιδιώτη:

Οι «μπιζιμπόντηδες» της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ανεμοδείκτης
Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος 

Οι διαδικασίες προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου προχωρούν και δρομολογούνται ομαλά και θεσμικά, άλλωστε τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου λίγα περιθώρια εκπλήξεων και ανατροπών έχουν αφήσει.

Περισσότερο αριθμητικές και εκλογοτεχνικές είναι οι εκκρεμότητες και όλα αυτά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ρυθμιστούν. 

Αυτό που έχει ωστόσο ένα ενδιαφέρον, σε επίπεδο παρατήρησης, είναι μία ιδιαιτερότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία ως συνταγματική αναγκαιότητα έχει αναλάβει την διαδικαστική διακυβέρνηση έως τον Ιούνιο, με αποστολή αποκλειστική, τη διενέργεια των εκλογών. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πάρει χαμπάρι τα αίτια της κατάρρευσης

Γιάννης Τσαπρούνης

Στον ΣΥΡΙΖΑ «καθάρισαν» με την ήττα των 21 μονάδων με μια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και μια ανακατανομή προσώπων που εκπροσωπούν το κόμμα στα τηλεοπτικά πάνελ.

Δρυός πεσούσης…

Γράφει ο Χάρης Λεοντάρης

Οι εκλογές μας άφησαν όλους άφωνους, καθώς κανείς δημοσκόπος, δημοσιογράφος και ειδήμων δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα. 

Στα κανάλια με την… άδεια της Πόπης: γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ


Για… αυξημένες αρμοδιότητες που δεν συνάδουν με τον ρόλο του γραφείου Τύπου, κάνουν λόγο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον… φετφά για την εκπροσώπηση του κόμματος στα κανάλια και τα μέσα ενημέρωσης συνολικά. 

Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής


Θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής των «δύο ημερών» προκειμένου να εκκινήσει και επίσημα από αύριο Τρίτη η δεύτερη προεκλογική περίοδος.

DW: Ο “πραγματιστής Μητσοτάκης” δρέπει καρπούς στις εκλογές


Συνέντευξη στην DW του Γιούργκεν Χαρντ, εκπροσώπου της CDU/CSU για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πώς αναλύουν οι Χριστιανοδημοκράτες τη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές.

Ο επόμενος γύρος με την Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν… μόλις αρχίζει για ΗΠΑ – Ελλάδα και δεν θα μας αρέσει


Μπορεί τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία να μην εξέπληξαν κανέναν, σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο, αλλά ο παραμορφωτικός φακός, μέσα από τον οποίο παραδοσιακά παρακολουθεί και αναλύει τα τεκταινόμενα στην χώρα του Ερντογάν ο Δυτικός Κόσμος, υπόσχονται διαψεύσεις. 

Ας μην αυταπατώμεθα ότι θα δούμε έναν άλλο Ερντογάν


Θεόδωρος Τσακίρης

Ο αναμενόμενος θρίαμβος του Ερντογαν επιβεβαιώθηκε και τυπικά από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Αποτελεί παράλληλα θρίαμβο της ισλαμικο-εθνικιστικης ιδεολογίας που εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα κατευθύνει την Τουρκία έως το 2028.

Ο γαλλικός Τύπος προειδοποιεί: Ετοιμαστείτε για ακόμη πιο αυταρχικό Ερντογάν, στραμμένο σε Ρωσία και Κίνα


Newspapers for sale at a newsstand the day after the second round of presidential elections, in Istanbul, Turkey, 29 May 2023. EPA/ERDEM SAHIN

Ο Ερντογάν έχει πλέον στη διάθεσή του χρόνο έως το 2028 για να επανασχεδιάσει την Τουρκία όπως εκείνος νομίζει, χτίζοντας μια δημοκρατία την οποία φαντάζεται «πιο θρησκευτική, πιο αυταρχική και πιο προσανατολισμένη προς τον Κόλπο, τη Ρωσία και την Κίνα».

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου η επόμενη σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Αλεξία Τασούλη

Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικούς μοχλούς πίεσης μετά την ανανέωση της θητείας του Τούρκου προέδρου

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανυπομονεί να συνεχίσει τη «δουλειά μαζί» με τον Ερντογάν

«Συγχαρητήρια Πρόεδρε Ερντογάν για την επανεκλογή σας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας μαζί και να προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενπεργκ.

Νέο κύκλο συνομιλιών Σουηδίας - Τουρκίας ανακοίνωσε η Στοκχόλμη


Ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιας ΜπιλστορμAP Photo/Darko Vojinovic

Την προσεχή συνάντηση που θα διεξαχθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας την Πέμπτη (1/6) για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29/5) το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των τουρκικών εκλογών.

Κόσοβο: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν σε τρία δημαρχεία

Στρατιώτες ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιούς ασφαλείας γύρω από τρία δημαρχεία του Κοσόβου σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να συγκρατήσουν Σέρβους που διαμαρτύρονται για τους Αλβανόφωνους δημάρχους που ανέλαβαν καθήκοντα σε περιοχές με Σερβική πλειοψηφία.

Λιβύη: Νέα βομβιστική επίθεση από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στη Ζαουίγια


Εικόνες από τους βομβαρδισμούς του λιμανιού

Μάιος 29, 2023. Ελλάδα.

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα της Λιβύης, δείχνουν τα αποτελέσματα της νέας βομβιστικής επίθεσης με drone σε τοποθεσία στο λιμάνι της πόλης Ζαουίγια, έπειτα από την στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον αλ Ντμπεϊμπά την περασμένη Πέμπτη, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.

Η Δανία θα αυξήσει τις δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία – Ζελένσκι: Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα

Η Μέτε Φρεντέρικσεν θεωρείται πιθανή υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Αποστρατικοποίηση έως και 120 χλμ εντός της Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου


Η Ουκρανία πρότεινε τη Δευτέρα σχέδιο αποστρατικοποίησης έως και 120 χλμ εντός των συνόρων της Ρωσίας ως μέρος μια συμφωνίας για τη λήξη του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.

Κάλεσμα Λουκασένκο σε άλλες χώρες να συνάψουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία -«Υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους»


Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως, αν οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να ενταχθεί στην ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας, υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για όλους».

Σουδάν: Συνεχίζονται οι μάχες λίγο πριν λήξει η εκεχειρία


Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας. Τα δύο στρατόπεδα είχαν δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση.

Ο κουβάς Παππά για την επένδυση της Μicrosoft στην Ελλάδα

 

Μήπως αντί να απαγορεύουν το ποιοι θα λένε τις ανοησίες και τα ψέματα στα κανάλια, να απαγόρευαν τις ανοησίες και ψέματα στα κανάλια γενικά;

Η Σίφνος στην λίστα της New York Post


1. Ισπανία: Πρόωρες εκλογές στις 25 Ιουλίου
2. ΗΠΑ: Την Τετάρτη θα γίνει η ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας
3. Τουρκία: Δύσκολες ώρες για την οικονομία μετά την νίκη του Ερντογάν
4. Σ. Λίβας για το τι να περιμένουμε από τον Ερντογάν την επόμενη πενταετία
5. Η Σίφνος στην λίστα της New York Post

Μέχρι τα Κύθηρα έφθασαν τα τουρκικά αλιευτικά (28-5-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Μέχρι τα Κύθηρα έφθασαν τα τουρκικά αλιευτικά

Ανάλυση Γιώργου Φίλη για τις τουρκικές εκλογές


1. Ανάλυση Γιώργου Φίλη για τις τουρκικές εκλογές
2. Η επόμενη στην Τουρκία και οι σκυταλοδρομείς της αποτυχίας

Καλίν:Απόψε τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν –Δεν υπάρχουν μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και Ρωσία, Κίνα | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 29/05/2023


1. Καλίν:Απόψε τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν –Δεν υπάρχουν μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και Ρωσία, Κίνα
2. Πρωινή προσευχή για τον Σοϊλού στην Αγία Σοφία, στην Άγκυρα ο Ερντογάν –Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία
3. Η αντίδραση των αγορών στις τουρκικές εκλογές – Πήρε την «κατηφόρα» η τουρκική λίρα
4. Αγγ. Συρίγος: Θα πρέπει να περιμένουμε μία πολύ σκληρή Τουρκία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής
5. Τουρκικές εκλογές: Οι περιοχές «κάστρα» του Ερντογάν και οι πόλεις που κέρδισε η αντιπολίτευση

Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν μέσα στην Αγιά Σοφιά | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 29/05/2023 | OPEN TV

1. Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν μέσα στην Αγιά Σοφιά
2. Θριαμβευτική επανεκλογή Ερντογάν για τρίτη θητεία
3. Η επόμενη μέρα στην αντιπολίτευση μετά την ήττα Κιλιτσντάρογλου
4. «Τριγμοί« στην τουρκική οικονομία: Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας

Σ. Καλεντερίδης: «Ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν δεν θα αλλάξει»


1. Σ. Καλεντερίδης: «Ο κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν δεν θα αλλάξει»
2. Δ. Κούρκουλας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την επανεκλογή του Ερντογάν?

Καντέρ στον ΣΚΑΪ: Εξαιτίας του Ερντογάν πολλά παιδιά μεγαλώνουν με μίσος για την Ελλάδα |Αταίριαστοι | 29/05/2023


1. Τουρκία: Ολόκληρο δίσκο θα μπορούσαν να συνθέσουν τα πολυάριθμα τραγούδια για τον Ερντογάν
2. Ο Ερντογάν συνεχίζει στο τιμόνι της Τουρκίας – Ο Μ. Κωστίδης σχολιάζει και μεταφέρει νέα και κλίμα
3. Καντέρ στον ΣΚΑΪ: Εξαιτίας του Ερντογάν πολλά παιδιά μεγαλώνουν με μίσος για την Ελλάδα
4. Ο Γ. Σαββαΐδης σχολιάζει την επανεκλογή Ερντογάν και τι σημαίνει για την Ελλάδα
5. Τα συγχαρητήρια μηνύματα ηγετών από όλο τον κόσμο για τη νίκη του Ερντογάν

Τουρκία: Κατήφορος δίχως τέλος για την τουρκική λίρα


1. Τουρκία: Κατήφορος δίχως τέλος για την τουρκική λίρα
2. Γ. Καμπάς για τους λόγους που κέρδισε ο Ερντογάν
3. Σ. Σέρμπος για τουρκικές εκλογές: «΄Ηταν ένας σκληρός πόλεμος ταυτοτήτων»

Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί η νίκη Ερντογάν | Ώρα Ελλάδος 29/05/2023 | OPEN TV

1. Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί η νίκη Ερντογάν
2. Ο αναπλ. Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Τουρκία - Ερντογάν: Σήμερα ξεκινά η πορεία για τη «Μεγάλη Τουρκία» | Σήμερα | 29/05/2023


1. Εκλογικός θρίαμβος Ερντογάν - Εξασφάλισε 3η θητεία στην Προεδρία της Τουρκίας
2. Με 52,1% ο Ερντογάν προχωράει για 25 χρόνια εξουσίας: «Θα είμαστε μαζί μέχρι τον τάφο»
3. Κιλιτσντάρογλου: «Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε την πορεία μας» - Καμία παραίτηση
4. Τουρκία - Ερντογάν: Σήμερα ξεκινά η πορεία για τη «Μεγάλη Τουρκία»
5. Πως σχολιάζει ο τουρκικός τύπος την εκλογική νίκη Ερντογάν
6. Τουρκία: Το πρώτο ερωτικό τραγούδι του Ερντογάν έπαιζε όλη νύχτα στο Προεδρικό Μέγαρο
7. Καιρίδης και Λάβδας σχολιάζουν τη νίκη Ερντογάν, πάντα σε συνάρτηση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερντογάν: Bye bye Κεμάλ - Ηττήθηκε η άδεια κατσαρόλα


1. Ερντογάν: Bye bye Κεμάλ - Ηττήθηκε η άδεια κατσαρόλα
2. Ποιο θα είναι το μέλλον της τουρκικής οικονομίας;