Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Αμυντικές ασυμφωνίες-παραφωνίες και συμμαχικά μαχαιρώματα...η παγίδα του γερμανοτουρκικού σχεδιασμού...

Από Faceof...σκέψεις και συμπεράσματα για τα τελευταία γεγονότα και τις συνέπειες τους για το Ελληνικό δίπολο...

Η περσινή χρονιά ήταν μια γενικά δύσκολη χρονιά που τα είχε όλα και σε όλα τα πεδία αντιπαραθέσεων για την Ελλάδα και τον φυσικό της εχθρό την Τουρκία, αλλά επίσης και την κατά τα άλλα Σύμμαχο και Ευρωπαϊκή Εταίρο Γερμανία...που ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν ότι Γερμανία -Ρωσία-Τουρκία συνεργάζονται σε στρατηγικό επίπεδο και βάθος που ξεπερνά και τους επίσημους διπλωματικούς δίαυλους σε συνεχείς αμφίδρομες διαδρομές μέσω κατεστημένων  lobbyists και lobbys όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ  όπως και ο προφήτης της πράσινης υπανάπτυξης και όλως τυχαίως σε βάρος των κρατών μελών της ΕΕ και φυσικά υπέρ των εξωσχολικών όπως η Τουρκία και η Ρωσία, ο πολύς Φατίχ Μπιρόλ... 

Αρχαίος ελληνικός τάφος με ξίφος και αιχμή δόρατος βρέθηκε στην αρχαία Φάρο

Το πενταετές έργο του Κροατικού Επιστημονικού Ιδρύματος, που ξεκίνησε πέρυσι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο Ζάγκρεμπ και ονομάζεται AdriaCos, στοχεύει μέσω της πολυεπίπεδης έρευνας να αποκαλύψει την πολιτιστική ταυτότητα της νήσου Φάρου (Hvar) και της κεντρικής Αδριατικής κατά την πρώτη χιλιετία.

Στα πλαίσια του έργου πραγματοποιήθηκε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Για πρώτη φορά βρέθηκε ένας τάφος στο νησί της αρχαίας Φάρου που ερευνήθηκε από τους αρχαιολόγους. Σε αυτόν βρέθηκαν τα αποτεφρωμένα λείψανα του νεκρού μαζί με όπλα, σιδερένιο ξίφος και δόρυ, καθώς και μερικά νομίσματα, κεραμικά θραύσματα και υπολείμματα ρούχων, όπως γυάλινες χάντρες και κουμπιά.

GROUP NAVAL: “Ιδού γιατί οι φρεγάτες Belh@rra και οι κορβέτες Gowind είναι ένα”!

Με ένα πραγματικά ενδιαφέρον ενημερωτικό σημείωμα, η γαλλική Group Naval αναφέρεται στο ζήτημα της ομοιοτυπίας των φρεγατών με τις κορβέτες τύπου Gowind που προσφέρουν στον αντίστοιχο ελληνικό διαγωνισμό, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόλυτης διαλειτουργικότητας των δυο πλοίων επιφανείας. Ο τίτλος του σημειώματος είναι απόλυτα χαρακτηριστικός: “FDI HN/ GOWIND – ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΟΣΗ”. Ακολουθούν όσα αναφέρονται, σε μια προσπάθεια να πείσουν το ελληνικό κοινό ότι η πρότασή τους είναι η βέλτιστη επιλογή για τον ελληνικό ναυτικό πολεμικό Στόλο.

Η απειλή των τουρκικών UAV' s και η στόχευση της Άγκυρας

Νίκος Μελέτης 

Σε ασκήσεις αντοχής της ελληνικής αεράμυνας, με όπλο τα τουρκικής κατασκευής UAV’s υποβάλει τη χώρα μας η Τουρκία, σε μια νέα τακτική με την αποστολή UAV’s να πετούν κατά μήκος του Αιγαίου και να πραγματοποιούν παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες, πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Οι συχνές, το τελευταίο διάστημα, αποστολές τουρκικών UAV’s στο Αιγαίο, δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα καθώς εκτός των άλλων εκτιμάται ότι πρόκειται και για προετοιμασία ενός επιχειρησιακού σχεδίου από την Τουρκία που θα μπορούσε να προκαλέσει κορεσμό στην Ελληνική αεράμυνα με την ταυτόχρονη αποστολή μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ελληνικό FIR και πραγματοποιώντας υπερπτήσεις από ελληνικά νησιά σε μεγάλο ή και μεσαίο ύψος.

Τα Ραφάλ της ελπίδας και η Κύπρος της απελπισίας...

Λάζαρος Μαύρος 

ΠΗΓΗ αναπτέρωσης του ηθικού των Ελληνίδων και Ελλήνων στην Κύπρο, στο Ελλα-δικό μας κράτος και στη Διασπορά, όσων τουλάχιστον διατηρούν ακόμη σε πρωτεύουσα σημασία και αυτόν τον συντελεστή ισχύος, καταγράφηκε από τις 19 Ιανουαρίου 2022, όταν η Ελλάς υποδέχθηκε στην Τανάγρα τα πρώτα έξι από τα 24 γαλλικά μαχητικά Ραφάλ προς ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένοντας και τις γαλλικές φρεγάτες Μπελαρά για το Πολεμικό Ναυτικό.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, όμως, η πίκρα και η απογοήτευση των Ελλήνων της Κύπρου πολλαπλασιάστηκε, με την ίδια ακριβώς ευκαιρία. Εξαιτίας της εντελώς αντίθετης πολιτικής που ακολουθούν και εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο:

Ο ρωσικός ευρασιανισμός ενάντια στην τουρκική Ευρασία;* (μέρος Α΄)

Του Μάριους Γκέραλντ Σταμάτε* δημοσιεύτηκε στον νέο Ερμή τον Λόγιο τ. 21

Η ευρασιανική ατζέντα του Πούτιν

Η εγχώρια πολιτική στη Ρωσία αποτελεί συχνά τη σύνθεση των ανταγωνιστικών απόψεων δυτικόφιλων, αντι-δυτικών, ευρασιανιστών, υπερεθνικιστών και νοσταλγών του κομμουνισμού[1]. Η ρωσική εξωτερική πολιτική καθορίζεται γενικότερα από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Υπάρχει ένα συμβολικό εκκρεμές στη ρωσική εξωτερική πολιτική, που αιωρείται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ανάλογα με τις πολιτικές ισορροπίες που τηρούνται. Υπό τη σημερινή κυβέρνηση, η ρωσική εξωτερική πολιτική είναι πιο επικριτική για τη Δύση και ακολουθεί μια πορεία περισσότερο προσανατολισμένη προς την Ευρασία.

Αλβανία: Σε αναμονή της ετυμηγορίας για την καθαίρεση ή όχι του προέδρου Ιλίρ Μέτα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αλβανίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει υπέρ ή κατά της καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

«Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί εμπεριστατωμένα εντός 30 ημερών»,  δήλωσε ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Vitore Tusha, μετά την παρουσίαση των απόψεων και των δύο πλευρών.

Σήμερα, η τρίτη ακρόαση ξεκίνησε στις 10:00 και πάλι ο Πρόεδρος Μέτα δεν ήταν παρών, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον νομικό του σύμβουλο Μπλένταρ Ντερβισάι. 

Στο δικαστήριο ήταν η Κλοτίλντα Μπούσκα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής νομοθετικής επιτροπής και συντονιστής της κυβερνώσας σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Ταουλάντ Μπάλα.

Τουρκική στοχοθεσία και εσωτερική υπονόμευση

Γιάννης Ξένος*

Με τις μόνες χώρες της περιοχής που δεν έχουν μειώσει οι Τούρκοι την επιθετική ρητορική είναι με την Ελλάδα και την Κύπρο

Από τα τέλη του περασμένου έτους η Τουρκία παρουσιάζεται να επιστρέφει στο δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της», με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το τουρκικό καθεστώς αντιλήφθηκε ότι η υπερεξάπλωση της Τουρκίας σε Καύκασο, Κεντρική Ασία, Περσικό Κόλπο, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ευρώπη άρχισε να προκαλεί αντισυσπειρώσεις και περνά σε φάση εδραίωσης της παρουσίας της και λείανσης των εντάσεων με τους κατά τόπους περιφερειακούς παίκτες.

Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η στροφή ήταν εντυπωσιακή και τα τέλη Νοεμβρίου υπεγράφησαν οικονομικές συμφωνίες αρκετών δισεκατομμυρίων.

Λιβύη: Η πόλη Τομπρούκ ζητάει τη δημιουργία θαλάσσιου δρόμου με την Ελλάδα

Την Κυριακή, ο δήμαρχος του δήμου Τομπρούκ, Faraj Boual Khattabia, είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στη Λιβύη, Ιωάννη Σταματέκο, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιου δρόμου μεταξύ της πόλης Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και της Ελλάδας, καθώς είναι η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα, περίπου 300 χιλιόμετρα από την πόλη.

Κατά τη συνάντηση, ο Boual Khattabia, ζήτησε την επιστροφή ελληνικών εταιρειών στο Τομπρούκ για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης. Ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε τη σημασία της επανέναρξης των υποτροφιών για Λίβυους φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ζήτησε επίσης να ενισχυθούν όλοι οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ του δήμου Τομπρούκ και της Ελλάδας.

Ουκρανική κρίση: «Σημάδια σύγκλισης» Μακρόν - Πούτιν την ώρα που ο Μπάιντεν κρατούσε μαστίγιο(Βίντεο)

«Κρίσιμες» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν τις επόμενες ημέρες για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα

Μετά το πέρας της τετράωρης συνάντησης, κι ενώ πάνω από 100.000 βαριά οπλισμένοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, η επιλογή των λέξεων και η ανταλλαγή των βλεμμάτων ήταν πολύ προσεκτικές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ρεαλιστικές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.

Γίνεται χαμός για την Ουκρανία, αλλά Μπάιντεν και Σόλτς ασχολήθηκαν και με τα Βαλκάνια: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Στις 8.30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Είναι μία συνάντηση πολύ σημαντική – έτσι την χαρακτήρισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε έκτακτη κυριακάτικη ενημέρωση- η οποία θα μπορούσε να αναδείξει και διαφωνίες.

Εκτός, εάν ο Όλαφ Σόλτς έχει αποφασίσει να ταυτιστεί απόλυτα με την αμερικανική θέση στο θέμα της Ουκρανίας, όπου -όπως είναι γνωστό- υπάρχουν διαφορές. Οι πιο σημαντικές: Το θέμα του αγωγού Nord Stream II και επίσης το σημείο των κυρώσεων που αφορά ειδικά τις τράπεζες.

Στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων, οι διπλωμάτες ανέμεναν με αγωνία την ενημέρωση μετά τη συνάντηση… Στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, σημειώνονται τα εξής:

Tηλεκπαίδευση: Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Του Ευάγγελου Ρήγου, Προέδρου του ΙΗΑ

Διαβάζοντας κανείς για το μένος των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών εναντίον της τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί παρά να εκφράσει την έκπληξή του, αφού είναι πλέον γνωστό ότι σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου, όλοι έχουν σήμερα την δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμα και διδακτορικό, μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Η Ελλάδα είναι απόλυτα λογικό αλλά και επιβεβλημένο να ακολουθήσει χωρίς καθυστέρηση την παγκόσμια τάση για τον επιπλέον λόγο της εθνικής υποχρέωσης να εξασφαλίσει εκπαίδευση σε απομακρυσμένα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε μικρά ακριτικά νησιά που αφθονούν στις απέραντες ελληνικές θάλασσες.

Δεν είναι δυνατόν να τους δίνουμε τα πάντα και να μας “αδειάζουν”(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν είναι δυνατόν να τους δίνουμε τα πάντα και να μας αδειάζουν. Στήνουν παγίδα για την Ελλάδα.

Σε έξι θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα αναφέρθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM.

Συγκεκριμένα μίλησε:

Πρώτον για την ουκρανική κρίση.
Δεύτερον για την υπόθεση δολοφονίας του Άλκη σε επίθεση τυφλής οπαδικής βίας

Γιάννος Χαραλαμπίδης, δύο μέτρα και δυο σταθμά για Τουρκία και Ρωσία από την Δύση(Βίντεο)

Δύο μέτρα και δυο σταθμά για Τουρκία και Ρωσία από την Δύση δηλώνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Ο κος Χαραλαμπίδης εξηγεί αναλυτικά γιατί υπάρχει συσχέτιση Ουκρανικού και Κυπριακού προβλήματος αλλά δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από την Δύση Καταδικάζει το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί την παρουσία στρατευμάτων στα Ουκρανικά σύνορα αλλά ξεχνούν ότι στην Κύπρο δεν έχουμε στρατεύματα στα σύνορα, έχουμε κατοχή. 

Παράλληλα η Δύση δεν αντιδρά στις απειλές της Τουρκίας προς τα γειτονικά κράτη αλλά αν η Μόσχα

Ν. Παπαδάτος: Ο Ρατσένκο , ο Ελληνικός Εμφύλιος και η Γεωπολιτική αποτύπωση στο σήμερα(Βίντεο)

O Νίκος Παπαδάτος σε μια εξόχως αποκαλυπτική συζήτηση στον 98.4 , αναφέρεται στο θόρυβο που ξέσπασε ιδίως από δημοσιεύματα στην Ελλάδα, με αφορμή τις αναρτήσεις του Ρωσικής καταγωγής καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, Τζον Χόπκινς , Σεργκέι Ρατσένκο για τον Ελληνικό Εμφύλιο. Ο Νίκος Παπαδάτος , Iστορικός ερευνητής, διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Ρωσικών, Καυκάσιων και Ευρωπαϊκών σπουδών (CERCEC) της École

Βασίλης Μαρτζούκος, Να καταρρίψεις ένα Drone αλλά να είσαι προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα(Βίντεο)

Να καταρρίψεις ένα Drone αλλά να είσαι προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα δηλώνει ο Ναύαρχος ε.α Βασίλης Μαρτζούκος 

Ο Ναύαρχος τονίζει ότι η προετοιμασία αυτή πρέπει να υπάρχει τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Εκφράζει δε την άποψη ότι η Τουρκία επιθυμεί η χώρα μας να καταρρίψει κάποιο drone ώστε να βρει την ευκαιρία και να δημιουργήσει κάποια κρίση 

Μια κρίση που θα πρέπει το πολιτικό προσωπικό της