Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μίκης, ο μαχητής της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Αν δεν είχαμε μια άμεση συνάντηση με το Μίκη, με όσα λέγονται για τις θέσεις του, δεν θα ξέραμε με ακρίβεια την άποψή του και τις γνώσεις του περί του θέματος. Κι όταν κάποιοι άσχετοι τον κατηγορούν ότι δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική. Στην πραγματικότητα ο Μίκης έχει μια εικόνα για το θέμα του πετρελαίου ήδη από το 1975 όχι λόγω μιας ειδικής τεχνογνωσίας, αλλά λόγω των καταστάσεων εκείνης της εποχής. Επιπλέον είναι γνώστης εδώ και καιρό των γαλλικών ερευνών και εκτιμήσεων των κοιτασμάτων του Αιγαίου. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο με τις επαφές που είχε να ξέρει καλά και την πιο πρόσφατη εξέλιξη των δεδομένων της Κύπρου. Κατά συνέπεια, για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δεν μπορούσε παρά να γίνει υπέρμαχος του θέματος.

Γαλάζια είπα-ξείπα απειλούν την Υγεία μας!

Γαλάζια είπα-ξείπα απειλούν την Υγεία μας!
Εγκλωβισμένος δείχνει ο νέος υπουργός Υγείας, που μοιάζει να εφαρμόζει την πολιτική του… ΠΑΣΟΚ, αντί των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ!
Δεν ξεκίνησαν καλά στο υπουργείο Υγείας. Ο νέος υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δείχνει μεν να διαθέτει –σε θεωρητικό επίπεδο, τουλάχιστον- τις καλύτερες των προθέσεων, ταυτόχρονα όμως μοιάζει να μην έχει βρει τον τρόπο να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα της προηγούμενης κυβέρνησης. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εγκλωβισμός κοστίζει ακριβά. Όχι (μόνο) σε ευρώ, αλλά σε ανθρώπινες ζωές. Διότι μιλάμε για την Υγεία μας.

Νέο βίντεο-σοκ με τον Καντάφι νεκρό(Βίντεο)

Ενα νέο σοκαριστικό βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε μετά το θάνατό του Μουαμάρ Καντάφι, κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες.

Στο εν λόγω βίντεο εμφανίζονται λίβυοι αντάρτες, να χρησιμοποιούν το άψυχο κορμί του Καντάφι σαν μαριονέτα και να ζητωκραυγάζουν.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο Youtube την Δευτέρα αλλά τράβηξε επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όταν ένας Σύρος ακτιβιστής το «ανέβασε» στο Twitter, ως απειλή κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι πολίτες εξαναγκάζονται σε αγορά τηλεοράσεων, καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Να μην σταματήσει η εκπομπή του αναλογικού σήματος από τις 20 Ιουλίου ζητά με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Με αφορμή δημοσίευμα του protothema.gr ότι χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας ή αποκωδικοποιητές προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα και από τις 20 Ιουλίου που τα κανάλια θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά, ο κ. Σκουρλέτης ζητά να παραταθεί «η εκπομπή σήματος παλαιάς τεχνολογίας παράλληλα με τη νέα ψηφιακή».

Ο Γιώργος και οι φίλοι του στη Σάμο

Για τον Γιώργο Παπανδρέου το Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος διεξάγεται στη Σάμο, είναι ακόμη ένα βήμα σε δύο παράλληλες πορείες: την εκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και την αποκατάσταση του ονόματός του. Ως ρεαλιστής ο πρώην πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πρώτα για το πρώτο, καθώς το συνέδριο της οργάνωσης σε θέρετρο της Νοτίου Αφρικής πλησιάζει. Μέχρι στιγμής άλλη υποψηφιότητα δεν έχει κατατεθεί, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν εφησυχάζει.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται…

Αύξηση των κρατήσεων από Γερμανούς για διακοπές στην Ελλάδα σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Thomas Cook για τη Γερμανία Πέτερ Φανκχάουζερ και συνέδεσε τη διακύμανση των κρατήσεων με τα δημοσιεύματα στον Τύπο.

«Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και γύρω από τη χώρα, έχουν μάλλον ειπωθεί και γραφτεί σχεδόν τα πάντα κατά τους τελευταίους μήνες. Εάν υπάρχουν αρνητικά δημοσιεύματα, οι κρατήσεις μειώνονται, εάν για κάποιο διάστημα επικρατήσει ηρεμία, αυξάνονται και πάλι», επισήμανε ο κ. Φανκχάουζερ και υποστήριξε ότι η κατάσταση δεν έχει σχέση με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά δείχνει πόσο μεγάλο πλήγμα υπέστη η εικόνα της χώρας.

Τρόμος στο κέντρο της Πόλης

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στο κτίριο των 42 ορόφων στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν άμεση, ενώ επιστρατεύτηκαν και ελικόπτερα στην επιχείρηση κατάσβεσής της. Όπως μεταδίδεται ο ουρανοξύστης, γνωστός ως Polat Tower, έχει εκκενωθεί, ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ενημέρωσε πως κατά την επιχείρηση κατάσβεσης δεν υπήρξε καμία απώλεια.

Ο Βενιζέλος «πετάει το γάντι»

Νέο μήνυμα με αποδέκτες κορυφαία στελέχη του κινήματος έστειλε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στο Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στη φημολογία περί πρόθεσης στελεχών να δημιουργήσουν νέο κόμμα, απάντησε: «Όποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να κάνει. Όποιος θέλει να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, ας το κάνει. Όποιος έχει πρόβλημα ταυτότητας, αν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ή όχι, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται. Υπάρχουν τόσοι νέοι που συντάσσονται στην καινούρια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ».

«Κόβουν» συμβασιούχους, συντάξεις και επιδόματα

Τα πάνω κάτω πρόκειται να έρθουν στα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις και στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μη γίνει καμία οριζόντια περικοπή και να πειραχτούν μόνο οι υψηλές συντάξεις.

Γι' αυτό το λόγο έχει αρχίσει η διασταύρωση των συντάξεων σε συνεργασία με το ΚΕΠΥΟ προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των «μεγάλων» συντάξεων αλλά και το ποσό των εσόδων που θα συγκεντρωθεί μετά τις περικοπές. Στόχος του υπουργείου είναι η υψηλότερη σύνταξη να μην ξεπερνά τα 2.400 ευρώ. Κυρίαρχος στόχος είναι μην πειραχτούν περαιτέρω οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι όποιες περικοπές γίνουν σε συντάξεις θα έχουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων με τους συναδέλφους τους από τα άλλα υπουργεία με αντικείμενο την περικοπή δαπανών. Μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θ΄ακολουθήσει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο κτίριο της οδού Νίκης.

Λίστα με όλα τα δημόσια ακίνητα ζήτησε ο πρωθυπουργός

Την καταγραφή όλων των ακινήτων υπουργείων, εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων, ζητεί με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, με εντολή του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαμαράς δίνει προθεσμία μιας εβδομάδας, προκειμένου οι υπουργοί να ενημερώσουν για τα ακίνητα που διαθέτει το κάθε υπουργείο. Στόχος είναι η περιστολή δαπανών για την στέγαση υπηρεσιών, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται με μισθώσεις άλλων κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες, την ίδια ώρα που πολλά ακίνητα του δημοσίου μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, χωρίς να καταβάλλονται υπέρογκα ποσά.

Συνθήκες καύσωνα επικρατούν και σήμερα στην Κύπρο

Λευκωσία: Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη, για έκτη ημέρα, το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί την Κύπρο. Τα πρώτα τρία περιστατικά θερμοπληξίας καταγράφηκαν τη Δευτέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα φθάσει στη Λευκωσία στους 42 βαθμούς. Αυξημένα αναμένεται να είναι τα επίπεδα υγρασίας στα ανατολικά και τα νότια παράλια σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Τη Δευτέρα ο υδράργυρος άγγιξε τους 43, που ήταν η ψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε για φέτος.

Πτώση στό Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Πτωτικά κινείται την Τρίτη το Χρηματιστήριο Κύπρου, με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται.

Στην 13.09 μμ, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 128,59 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1,61%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε επίσης πτώση της τάξης του 1,45%, και βρισκόταν στις 49,1 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις 181.958,88 ευρώ.

ΧΑ: Ήπιες απώλειες, χαμηλός τζίρος

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με τον τζίρο να παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα και ελλείψει καταλυτών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. επιδιώκει την Τρίτη να κινηθεί σε θετικό έδαφος, προς το παρόν ωστόσο εξανεμίζει κέρδη που έφτασαν νωρίτερα το 0,91%.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται και ο τραπεζικός δείκτης, που επίσης κινείται με εναλλαγές προσήμου, ενώ στον FTSE20 τα υψηλότερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των ΚΑΕ και ΟΤΕ, ενισχυμένες 3,77% και 2,20% αντίστοιχα.


Στη σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Cyprus Popular Bank, Ελλάκτωρ και Τρ. Κύπρου, υποχωρώντας άνω του 3%.

Ακολουθούν οι τίτλοι των Coca-Cola 3E και Jumbo, ενώ πάνω από 1% υποχωρούν ακόμη οι Τρ. Πειραιώς, ΕΤΕ και Μυτιληναίος.