Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ : Α' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1912 (ΜΕΡΟΣ Β΄)

  Δείτε το Α ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ

Οι Επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο

Επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού Γενικά

Στις 4 Οκτωβρίου 1912 η Οθωμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Με την Ελλάδα απέφυγε να κηρύξει τον πόλεμο ελπίζοντας ακόμα σε ειρηνικό διακανονισμό. Την αμέσως όμως επόμενη ημέρα, 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελληνική κυβέρνηση κήρυξε εκείνη τον πόλεμο ως μέλος του Βαλκανικού Συνασπισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης, ο στρατός Θεσσαλίας με διοικητή τον διάδοχο Κωνσταντίνο θα αναλάμβανε το κύριο βάρος των επιχειρήσεων. Ο στρατός Ηπείρου με διοικητή τον στρατηγό Κωνσταντίνο Σαπουτζάκη θα αναλάμβανε δευτερεύοντα ρόλο, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του στρατού Θεσσαλίας...

Μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ) – Η ταφόπλακα” στην ισχύ της Αρχαίας Σπάρτης

Η Σπάρτη, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη των Περσών με την επαίσχυντη «Ανταλκίδειο  Ειρήνη» (386 π.Χ.), άρχισε να εξουδετερώνει κάθε πιθανό και επικίνδυνο αντίπαλο. Μια από τις ενέργειες αυτές της Σπάρτης ήταν η κατάληψη της ακρόπολης της Θήβας Καδμείας (382 π.Χ.) και η εγκαθίδρυση στη Θήβα φιλικού ολιγαρχικού καθεστώτος.  Το 379 π.Χ. μια μικρή ομάδα επιφανών εξόριστων Θηβαίων με αρχηγούς τους Πελοπίδα και Μέλωνα, μπήκε κρυφά στη Θήβα, ανέτρεψε το ολιγαρχικό καθεστώς και έδιωξε τη Σπαρτιατική Φρουρά από την Καδμεία.  Από τότε άρχισε η ραγδαία άνοδος της Θήβας χάρη στους δύο επιφανείς ηγέτες,  Επαμεινώνδα και Πελοπίδα.  Αλλά η λάμψη του άστρου της Θηβαϊκής Πολιτείας θα κρατήσει όσο και η ζωή των δύο αυτών ανδρών.

Η «δραματική» έκκληση Αναστασιάδη να μην… προδοθεί η πατρίδα!!!! Ο απερχόμενος Πρόεδρος επιστρατεύει επικίνδυνες ρητορικές, του μακρινού παρελθόντος

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα γενέθλια του ΔΗΣΥ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών, του Φεβρουαρίου 2023, είχαν φέτος προεκλογικό χαρακτήρα, κι αυτό ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Στα πλαίσια των σημερινών προεκλογικών αναγκών, λοιπόν, έγινε η συγκέντρωση της περασμένης Δευτέρας, για τα γενέθλια του κόμματος της συντηρητικής παράταξης, στην οποία μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο τελευταίος, ο οποίος πάντα παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης του κόμματός του, επιστρατεύθηκε προφανώς αυτή τη φορά για να αυξήσει τη συσπείρωση, αλλά και να… κεντρίσει τον κομματικό πατριωτισμό. Συνταγές ξεπερασμένες, σε μία κοινωνία, που είναι πιο προχωρημένη από το πολιτικό σύστημα και η οποία σήμερα έχει άλλες προτεραιότητες. Κυρίως, αισθάνεται πιεσμένη από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει.

«Ο Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την ΤΔΒΚ»

Σύμφωνα με τη Halkın Sesi (05.07.22), ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν υποστήριξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.
 
Σύμφωνα με επισκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των σχεδίων του Τούρκου Προέδρου είναι η Αγγλία, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ το σύνολο της Κύπρου. 

Ο (νέος) απεσταλμένος και τα αναγκαία μηνύματα προς Γ.Γ.

ΟΠΟΙΟΣ και να είναι ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, θα πρέπει να ενεργεί στα πλαίσια των εντολών που έχει ο Γ.Γ. στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η αναφορά αυτή του Προέδρου προφανώς είναι μήνυμα προς τον Διεθνή Οργανισμό για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο (νέος) απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως ο Πρόεδρος το είπε επειδή θεωρεί δεδομένο, αυτονόητο, ότι ο όποιος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών διοριστεί θα λειτουργήσει, θα ενεργεί μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν οι αποφάσεις και οι αρχές του Διεθνούς Οργανισμού. Το ανέφερε γιατί δεν είναι για τη Γραμματεία του ΟΗΕ αυτονόητο.

Οι απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων της Μ. Ανατολής

Της Hadeel Oueis

Εχοντας μεγαλώσει, εμείς οι Έλληνες της Μ. Ανατολής, στη Συρία, σε μια Ορθόδοξη Χριστιανική οικογένεια που επιβίωσε από μια σειρά σφαγών που στοχοποιούσαν τη Χριστιανική κοινότητα στη Μ. Ανατολή μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και κατά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1920, πάντα βλέπαμε την Ελλάδα ως το προπύργιο του Ανατολικού Χριστιανισμού.
Οι Έλληνες του Λεβάντε δεν είχαν πατρίδα -ο Λίβανος για λίγο φαινόταν να είναι η πατρίδα των Χριστιανών, αλλά σύντομα κατάλαβαν πως κατέληξε να κυριαρχηθεί από ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις κατά τη δεκαετία του 1980 και τώρα από εκπροσώπους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ.

Δένδιας: Βάση το διεθνές Δίκαιο για να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, αλλά η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον «Economist» στο περιθώριο του 26ου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι.

«Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε μια άσκηση γεωμετρίας και ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε μαζί. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει την άσκηση σύμφωνα με την ευκλείδεια γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και η Τουρκία προσπαθεί να λύσει την ίδια άσκηση με ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο κανόνων, το δικό της σύνολο κανόνων με ελλειπτική γεωμετρία όπου δεν υπάρχουν παράλληλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

ΥΠΕΘΑ: Υπογραφή στρατηγικής σημασίας Μνημονίου με το Ισραήλ – «Στόχος» η ανατολική Μεσόγειος

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) υπέγραψαν οι γενικοί διευθυντές των γενικών διευθύνσεων Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Ελλάδας και Ισραήλ, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος και ταξίαρχος (Res.) Dror Shalom, στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχαν, χθες, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Economist στο Λαγονήσι (26th Annual Economist Government Roundtable).

Το μνημόνιο κατανόησης αφορά στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ακαδημαϊκής ανάλυσης του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την εκπόνηση στρατηγικών μελετών και τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην επικράτεια της χώρας μας και του Ισραήλ και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμυντικών σχέσεων των 2 χωρών.

Επιχείρηση F-35: Οι «αόρατοι φονιάδες» και η αναβάθμιση των F-16 στο επίκεντρο συνάντησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με στελέχη της Lockheed Martin

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin Aeronautics στο Fort Worth του Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα F-35.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Global Business Development & Strategy της Lockheed Martin Corporation , Tim Cahill, τον αντιπρόεδρο Global Pursuits Initiatives for Greece, Italy, the Americas and Africa της Lockheed Martin Aeronautics International, Ντένη Πλέσσα και τον αντιπρόεδρο της Lockheed Martin Corporation και νόμιμο εκπρόσωπο των εταιρειών Lockheed Martin International SΑ και Lockheed Martin Global Inc. στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, είχε, σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουλίου, στο γραφείο του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Άρχισε η «μάχη» στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16

«Μάχη» αναμένεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αναφορικά με την προοπτική πώλησης F-16 στην Αγκυρα. 

 Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ξεκίνησε η «μάχη του Κογκρέσου» για τα F-16, καθώς κατατέθηκε διακομματική τροπολογία που «φρενάρει» την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία που αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 υπεγράφη από 10 βουλευτές, με επικεφαλής τον Κρις Πάπας. Αν η τροπολογία εγκριθεί, θα θέσει σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, καθώς θα απαγορεύει στον Αμερικανό πρόεδρο να προμηθεύσει με όπλα χώρα του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει εμπλακεί σε κατ’ εξακολούθησιν παραβιάσεις εναέριου χώρου όπως και παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας χώρας συμμάχου.

Πώληση SAMP/T στην Τουρκία ή συνανάπτυξη βελτιωμένου συστήματος με την Eurosam;

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Μετά την συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις 5 Ιουλίου, δείχνει να επιβεβαιώνεται η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας στο πρόγραμμα του συστήματος SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν δήλωσε σχετικώς μετά την συνάντηση: “Συζητήσαμε πάλι το ζήτημα στην σημερινή μας συνάντηση και οι υπουργοί Αμύνης μας το χειρίζονται κατά τον ίδιο τρόπο. Επιθυμούμε να υπογράψουμε για το SAMP/T το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην συμφωνία μας. Έχουμε συμφωνήσει επίσης με τον (Γάλλο πρόεδρο) Μακρόν“. 

Το Πολεμικό Ναυτικό απλώνει αόρατο δίχτυ και στο βυθό του Αιγαίου: Αίτημα για ακόμη τρία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo

 Οι ηχοσημαντήρες αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ΜΗ-60 μιας και είναι οι συσκευές οι βγάζουν από το «θαλάμι» τους τα εχθρικά υποβρύχια. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

O διεθνής Τύπος, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, ασχολείται είτε με την Τουρκία και τον αγωνιώδη δρόμο που κάνει απέναντι από ένα ισχυρά αντί-τουρκικό Κογκρέσο, είτε με την ψαλίδα που ανοίγει δραματικά υπέρ της Ελλάδας, είτε ακόμη και με τις προ των πυλών αποφάσεις που αφορούν την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά από Rafale F3R και FDI HN… περιφρουρήστε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας

Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας ήταν πάντα θερμές. Στον τομέα της άμυνας το Παρίσι αποτελούσε πηγή προμήθειας οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής που ενίσχυαν θεαματικά την ελληνική αποτρεπτική αξιοπιστία απέναντι στην Τουρκία. Παράλληλα, λειτουργούσαν και ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Πέραν των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των γαλλικών συστημάτων, ερχόταν να προστεθεί και ο παράγοντας της αβεβαιότητας, καθώς οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν τα γνώριζαν ως ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Οι γεωπολιτικές συνθήκες ωρίμασαν και οι δυο χώρες υπέγραψαν ένα προωθημένο αμυντικό σύμφωνο

AAV-7: Τα μεταχειρισμένα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα που θέλει η Ελλάδα, η εξέλιξη τους και τα τελευταία προβλήματα ασφαλείας

Ευθύμιος Λάζος

Τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα AAV (Amphibious Assault Vehicle) χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες, κι άλλες χώρες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πλέον βρίσκονται σε φάση αντικατάστασης από τα νεότερα ACV (Amphibious Combat Vehicle), που προέρχονται από τα τροχοφόρα SuperAV της ιταλικής Iveco. Τα οχήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1972, ως αντικαταστάτες των LVTP-5. Το 1982 η κατασκευάστρια FMC απέσπασε σύμβαση για την εφαρμογή του προγράμματος SLEP (Service Life Extension Program). Το πρόγραμμα SLEP περιελάμβανε την ενσωμάτωση ενός βελτιωμένου κινητήρα και συστήματος μετάδοσης της κίνησης, ενώ βελτιώθηκε και η διαδικασία υποστήριξης των οχημάτων.

Κυρίαρχο όπλο η διπλωματία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Αλεξία Τασούλη

Τώρα που το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας βιώνει την αναβίωση του αναθεωρητισμού και ως θεωρία, αλλά και πολύ χειρότερα, ως πρακτική, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κατά της Τουρκίας. 

Η Αθήνα προτάσσει τη διπλωματία ως κυρίαρχο όπλο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Οι ομιλίες του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού άμυνας έγιναν σε διεθνές ακροατήριο και έστειλαν μηνύματα όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους εταίρους.

Τουρκία: ‘Εκθεση – κόλαφος για τη γενοκτονία των Γιαζίντι

Έρευνα από ομάδα δικηγόρους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνει επίσης τη Συρία και το Ιράκ

Ομάδα διακεκριμένων δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεράνει πως η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για συνένοχη σε πράξεις γενοκτονίας κατά του λαού των Γιαζίντι.

Σε έρευνα που διεξήχθη από την βρετανίδα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Έλενα Κένεντι αναφέρεται επίσης πως τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ απέτυχαν να αποτρέψουν τις δολοφονίες.

Στη Γερμανία ο Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης – Οι 3 σημαντικές συναντήσεις

 Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναχωρεί σήμερα για την Γερμανία, όπου θα έχει πολύ σημαντικές συναντήσεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο Βισμπάντεν (Wiesbaden) της Γερμανίας μεταβαίνει σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης προκειμένου να λάβει μέρoς στο 29ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών.

Εκεί, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr έχουν ήδη κλειστεί να πραγματοποιηθούν τρεις πολύ σημαντικές συναντήσεις.

Η μία είναι με τον νέο Διοικητή Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (USAREUR-AF), Αντιστράτηγο Daryll Williams, ο οποίος διαδέχθηκε πριν από μία εβδομάδα τον Αντιστράτηγο Christopher Cavoli.

Για εκλογική νοθεία κατηγορείται γερουσιαστής που είναι υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία

 O Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και υπέρμαχος της πώλησης F-16 στην Τουρκία, Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη για πιθανή εμπλοκή του στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τις εκλογικές νίκες του Μπάιντεν σε διάφορες Πολιτείες, όπως η Τζόρτζια.

Ο Γκράχαμ, εκ των στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, κλητεύθηκε μαζί με τον δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι στο πλαίσιο πιθανής εγκληματικής παρέμβασης στις εκλογές του 2020 από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κομητείας Φούλτον, Ρόμπερτ Μακμπέρνεϊ, που εποπτεύει το ειδικό σώμα των ενόρκων, διέταξε την κλήτευση και άλλων μελών της νομικής ομάδας του Τραμπ, όπως, η Τζίνα Έλις, ο Τζον Ίστμαν, η Κλέτα Μίτσελ και η Τζάκι Ντιζόν.

Daily Sabah: Θέλει ο Μητσοτάκης πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας; «Ας ελπίσουμε όχι»

 

Μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, το θετικό κλίμα είχε αυξήσει τις ελπίδες ότι η συνάντηση μεταξύ αρχηγών θα μπορούσε να είναι καρποφόρα

Οργανώνεται το ISIS στην Τουρκία; - Η Τουρκία είναι το βασικό καταφύγιο του ISIS

 Του Alican Uludag

Χάρη στο βίντεο που καταγράφηκε από ένα μέλος του ISIS που συνελήφθη στο Çorum, διαπιστώθηκε ότι πολλά μέλη του ISIS βρίσκονταν στην Τουρκία. Οι αυξανόμενες επιχειρήσεις ενισχύουν τη θέση ότι το ISIS είναι οργανωμένο στην Τουρκία.

Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των αλλοδαπών υπόπτων που κρατούνται στις πρόσφατες επιχειρήσεις κατά της ριζοσπαστικής προκατόχου οργάνωσης ISIS στην Τουρκία.

Τι γυρεύει αυτή τη φορά ο Ερντογάν στα κατεχόμενα;

Χασαπόπουλος Νίκος 

Το εγκάθετο κατοχικό καθεστώς του ετοιμάζει υποδοχή με αφορμή την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής και ο Ερντογάν αναμένεται να αφιχθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία μαζί με σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η νέα πρόκληση Ερντογάν, έχει να κάνει με την Κύπρο. Σε δύο εβδομάδες προγραμματίζει να επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να συμμετάσχει τους πανηγυρισμούς για την αποφράδα επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το εγκάθετο κατοχικό καθεστώς του ετοιμάζει υποδοχή και ο Ερντογάν αναμένεται να αφιχθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία μαζί με σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό

”Βομβαρδισμός” δημοσιευμάτων: ”Μπάιντεν στείλε τα καλύτερα όπλα σε Ελλάδα-Κύπρο, μην στηρίζεις την Τουρκία” – Η πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Άρθρο υπέρ του Ελληνισμού έγραψε για άλλη μία φορά, ο γνωστός αμερικανός αναλυτής, Ρούμπιν, ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο.

Στο Τραπέζι και Πάλι ο EastMed με Απόφαση της Ευρωβουλής

 

της Μύρνας Νικολαϊδου

Μια σημαντική απόφαση για τα ελληνικά συμφέροντα έλαβε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, βαφτίζοντας ουσιαστικά πράσινες τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. 

Η Pax Americana επιστρέφει – Οι ΗΠΑ θα υπαγορεύουν και οι Ευρωπαίοι θα ακολουθούν

 

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Ο απόηχος της ιστορικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έχει πάρα πολλές ερμηνείες και σίγουρα, πολλά θέματα τα οποία αποδεικνύουν άλλωστε και την πολυπολική (και επομένως ασταθή) δομή της διεθνούς πολιτικής κατά την περίοδο που διανύουμε. 

Το Ισραήλ ανοίγει ξανά Γραφείο Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου στην Τουρκία - Βελτιώνονται οι δεσμοί

 


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά το Γραφείο Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου στην Τουρκία, την 1η Αυγούστου, μετά από χρόνια υποβάθμισης των δραστηριοτήτων του λόγω της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των χωρών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ λέει πως η Άγκυρα δεν έχει κατασχέσει πλοίο με σιτηρά

 

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το Zhibek Zholy

HSBC: Δεν θα αγγίξει την Ελλάδα η ύφεση – Άλμα 6,5% στο ΑΕΠ το 2022 και 3,5% το 2023

 

Τουρισμός, κατασκευές και πιστωτική επέκταση οι κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης

Είτε το πιστεύετε ή όχι, η αγορά έχει τρεις λόγους αισιοδοξίας

 

Του Mohamed A. El-Erian

Το να πούμε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν επώδυνο για τους επενδυτές, θα ήταν λίγο. Υπέστησαν βαριές απώλειες όσοι κατείχαν μετοχές, εταιρικά ομόλογα, τίτλους αναδυόμενων αγορών, κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, και για το 

Ο εφιάλτης είναι εδώ: 700% αύξηση στο φυσικό αέριο και καθίζηση του ευρώ έναντι του δολαρίου – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

 

Η χθεσινή ήταν μια πραγματικά ενδεικτική της θύελλας που έρχεται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να κτυπήσει αλύπητα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες το χειμώνα, με τις πολιτικές ηγεσίες να περιορίζονται σε επετειακές και πομπώδεις ομιλίες στο άνευ ουσιαστικών αρμοδιοτήτων Ευρωκοινοβούλιο και τους δωρητές να μαζεύονται στο

Ευρωκοινοβούλιο: Στην "ταξινομία της ΕΕ" αέριο και πυρηνική ενέργεια

 

Πράσινος φως από το ευρωκοινοβούλιο στην πρόταση που προβλέπει ένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινομία της ΕΕ.

EE: Μηνύματα απεξάρτησης από τη Ρωσία

 

Στα σκαριά ευρωπαϊκό «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για το φυσικό αέριο. Νέα στοιχεία για τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία παρουσίασε στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΕΕ: Στις 26 Ιουλίου η συζήτηση για την κρίση του αερίου

 

Στόχος ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές (AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αποφάσισαν να συναντηθούν στις 26 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσουν πώς η Ένωση θα αντιμετωπίσει τον ερχόμενο χειμώνα την κρίση με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Νέο πλήγμα στην Ευρώπη: Η Ρωσία σταματά τη μεταφορά πετρελαίου από το Καζακστάν

 

focus.de

Ιούλιος 6, 2022. Ελλάδα.

Η ρωσική οικονομία προετοιμάζεται για έναν μεγαλύτερο πόλεμο. Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ αποκαλεί τον πόλεμο αυτόν ως ‘δολοφονικό έγκλημα’, γράφει η γερμανική Focus Online.

Φρ. Φουκουγιάμα στο euronews: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως δεν κρατήσει πολύ

 

Από Συμέλα Τουχτίδου  & κάμερα: Γιάννης Δόλας

Τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία για το μέλλον των σύγχρονων φιλελεύθερων δημοκρατιών τόνισε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος και συγγραφέας Francis Fukuyama στο συνέδριο του Economist.

Στη δημοσιότητα συνομιλία Ρωσίας-Γαλλίας πριν την εισβολή στην Ουκρανία – Οργή στη Μόσχα

 

Λαβρόφ: Διεξάγουμε πάντα τις διαπραγματεύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πρέπει ποτέ να ντρεπόμαστε

Στο στόχαστρο του Πούτιν η Γερμανία: "Πάνω από 200 Ρώσοι πράκτορες στη χώρα" - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Bild

 

Αποκαλύψεις για τη δράση Ρώσων πρακτόρων στη Γερμανία κάνει η εφημερίδα Bild.

Τη δράση τουλάχιστον διακοσίων Ρώσων πρακτόρων στη Γερμανία αποκαλύπτει με αποκλειστικό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Η τσεχική προεδρία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το «χορό» για την διεύρυνση της ΕΕ

 

Η Τσεχία, η οποία ασκεί τώρα την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των χωρών που πιέζουν για την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ από τη μία πλευρά και των χωρών που δίνουν έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια από την άλλη. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στα Σκόπια την Τρίτη για να πείσει τους Βορειομακεδόνες να αποδεχθούν μια συμφωνία που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γεγονός που θα σήμαινε νέα ώθηση για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Ζελενσκι: Μαζί με την ηγεσία του στρατού θα παίρνονται οι αποφάσεις

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΟΥ

Ζελένσκι: Μετά τον σάλο που προκάλεσε στην Ουκρανία ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσίας για τις μετακινήσεις εφέδρων και στρατευσίμων εκτός του τόπου διαμονής τους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέπληξε τους επιτελείς του

Έρχεται κατάπαυση του πυρός αν η Ρωσία καταλάβει όλο το Ντονμπάς;

 

Με την πτώση της πόλης Λισικάνσκ, η Μόσχα ελέγχει πλέον ολόκληρη την επαρχία Λουγκάνσκ.Επόμενος στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να είναι η επαρχία Ντονέτσκ, η οποία μαζί με το Λουγκάνσκ αποτελούν το Ντονμπάς. Εφόσον οι Ρώσοι καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς, είναι πιθανό έπειτα να επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός. Αυτό υποστηρίζει ο αναλυτής και  διευθυντής της Ostoya Consulting, Βίκτορ Αμπράμοβιτς. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Σλοβιάνσκ είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της Ρωσίας

 

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/7) ότι «υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η μάχη για το Σλόβιανσκ να είναι η επόμενη βασική αναμέτρηση στον αγώνα για το Ντονμπάς».

Ρωσία: Kατέστρεψε δύο αμερικανικά συστήματα HIMARS στην ανατολική Ουκρανία

 

Οι ρωσικές ένοπλες κατέστρεψαν δύο προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS και τις αποθήκες τους με τα πυρομαχικά στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Βρετανία – Sky News: Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σήμερα το βράδυ

 

Νέα πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να ξεκινήσει – το νωρίτερο – σήμερα (6.7.2022) το βράδυ, σύμφωνα με Βρετανό δημοσιογράφο του Sky News.

Game over για τον Μπόρις Τζόνσον – Αλλά η Βρετανία έχει πιο σοβαρά προβλήματα

 

Γιώργος Παυλόπουλος

«Υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να τον σύρουμε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς θα χτυπιέται και θα ουρλιάζει. Εάν, όμως, αναγκαστούμε να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα το κάνουμε». 

Αποφασιστικός ο Μπόρις Τζόνσον: «Δεν παραιτούμαι» -Τον χλεύασαν στο κοινοβούλιο

 

Ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο / Φωτογραφία: AP/Jessica Taylor

Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη θητεία του εξέφρασε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του.

Βουλγαρία: Μπλόκαρε τραπεζικό έμβασμα με παραλήπτη την ρωσική πρεσβεία

 

Ο Βούλγαρος υπουργός ανέφερε ότι η ρωσική πρεσβεία είχε επιδιώξει να λάβει μια εξαίρεση επειδή τα κεφάλαια χρειάζονταν για να πληρωθούν οι μισθοί του προσωπικού

Σκόπια: Eπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από την Βουλή – Δείτε βίντεο από τις συμπλοκές

 

Επεισόδια ξέσπασαν χθες βράδυ μπροστά στη Βουλή στα Σκόπια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται εναντίον της πρότασης της ΕΕ για συμφωνία της χώρας με την Βουλγαρία.

Λιβύη: Ανάμεσα στο χάος και τα γεωπολιτικά συμφέροντα

 

Ο κόσμος διαδηλώνει για ειρήνη και ψωμί. Οι δύο πόλοι εξουσίας έχουν τη δική τους ατζέντα και οι ξενες δυνάμεις ερίζουν και διεκδικούν επιρροή. Ο ρόλος της ομάδας Βάγκνερ.

Κ. Σταμπολής: Η Ε.Ε. σε Ενεργειακά Φληναφήματα και η Ελλάδα σε Φοβική Ατολμία Στρατηγικής (Ηχητικό)

 

Ο Πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κ. Κωστής Σταμπολής σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, και οτον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη πάνω στην ενεργειακή κρίση και την αυτοπαγίδευση της Ε.Ε... 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Α. Χούπη, "Η Φωνή της Ελλάδας" ΕΡΤ Radio, 05/07/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Α. Χούπη, "Η Φωνή της Ελλάδας" ΕΡΤ Radio, 05/07/2022

ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΦΡΟΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

 

Έχουν παραφρονήσει συλλογικά στην Τουρκία. Σε βαθμό που να νομίζουν πως μπορούν να επηρεάσουν τους Έλληνες στην ψήφο τους. Δεν αντιλαμβάνονται πως κάτι που υποστηρίζει η Τουρκία, ακόμη και αν είναι θετικό, προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά στον Έλληνα. Πλήν ελαχίστων.