Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που διεξήχθη
στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στην τότε Γενιτσά του σημερινού νομού
Πέλλας. Η νίκη των ελληνικών όπλων άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την
απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που
διεξήχθη στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στην τότε Γενιτσά (Γενιτζέ ι
Βαρντάρ για τους Τούρκους) του σημερινού νομού Πέλλας, ανάμεσα στον
ελληνικό στρατό υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον οθωμανικό
στρατό υπό τον στρατηγό Χασάν Ταξίν Πασά. Η νίκη των ελληνικών όπλων
άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26
Οκτωβρίου).
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021
Η Μάχη των Γιαννιτσών
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Η ομαλή, λελογισμένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Γράφει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Η προσπάθεια αυτή όμως πρέπει να γίνει μελετημένα, λελογισμένα και με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργήσει παρενέργειες που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και πολιτική ζωή των ανθρώπων και δη ορισμένων χωρών. Η μετάβαση δεν είναι θέμα ενός κράτους ή μίας περιοχής, είναι θέμα πλανητικό και εάν ορισμένες χώρες με οικονομικές και άλλες επιπτώσεις συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια, ενώ άλλες χώρες για πολιτικούς οικονομικούς ή ανταγωνιστικούς λόγους δεν συμβάλλουν, τότε καταλήγουμε στα εξής:
Υδρογονάνθρακες: Έως τον Οκτώβριο 2022 η πρώτη φάση ερευνών ανοικτά της Κρήτης
Κώστας Δεληγιάννης
Από το insider
Τον Οκτώβριο του 2022 εκπνέει η υφιστάμενη προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ερευνών στα δύο θαλάσσια μπλοκ «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, όπως ανέφερε σε χθεσινή εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Ο κ. Στεφάτος συμπλήρωσε ότι η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε επαφή με την κοινοπραξία. «Περιμένουμε από τις εταιρείες να μας πουν το πλάνο τους, ευελπιστώ πως θα έρθουν με θετικά νέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Δύο ακόμη μνημόνια συνεργασίας — Ηχηρό μήνυμα προς Τουρκία
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».
Μιχάλης Κωσταράκος: Μην «ροκανίζετε» την Εθνική Ισχύ της χώρας…
Γράφει ο Μιχάλης Κωσταράκος
Ένας γενικά παραδεκτός ορισμός για την Εθνική Ισχύ μιας χώρας θα μπορούσε να είναι η ικανότητα μιας χώρας να επιδιώκει την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων καταφεύγοντας αν απαιτείται σε αποφασιστική δράση, εξασφαλίζοντας όμως συγχρόνως εσωτερική σταθερότητα και ανεξαρτησία έναντι ξένων επιβουλών.
State Department: ΔΕΝ πρότειναν οι ΗΠΑ “αποζημίωση” με μαχητικά F-16 στην Τουρκία!
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: HELLAS JOURNAL
“Θα σας παραπέμψουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδιά της στον τομέα των
«Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών- οι ΗΠΑ δεν έλαβαν υπόψη τις αντιρρήσεις της Τουρκίας»
Ο Δένδιας είπε: «Αν οι αντιδράσεις της Τουρκίας ήταν πολύ σημαντικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα επέλεγαν την Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή περιοχή του Έβρου, ή τη ναυτική βάση της Σούδας στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, για χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων τους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Habertürk, ο Δένδιας είπε, «Είναι εξαιρετικά θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη χώρα μας.
Τουρκία κατά πάντων για τον Οσμάν Καβαλά – Διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ στους πρεσβευτές 10 χωρών!
Στην έκκληση την οποία προσυπέγραψαν οι πρεσβείες αναφέρεται πως η υπόθεση του κ. Καβαλά «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας»· οι διπλωματικές αποστολές που τη μοιράστηκαν προκαλώντας την οργή της τουρκικής διπλωματίες είναι αυτές