Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

7 Δεκεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Κορυτσάς από τα ελληνικά στρατεύματα

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1912 ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) η Στρατιά Μακεδονίας στράφηκε προς τη Δυτική Μακεδονία. Το Υπουργείο Στρατιωτικών συνέστησε στον Αρχηγό της Στρατιάς Διάδοχο Κωνσταντίνο να συνδυάσει τις επιθετικές του ενέργειες εναντίον των Τούρκων στην περιοχή του Μοναστηρίου με τις αντίστοιχες σερβικές, με σκοπό τη γρήγορη εκκαθάριση της καταστάσεως και την αιχμαλωσία των τουρκικών δυνάμεων που συμπτύσσονταν προς νότια.

Σύμφωνα με τις απόψεις της Κυβερνήσεως, που τις έκανε γνωστές στη Στρατιά, υπήρχε κίνδυνος οι τουρκικές δυνάμεις σε περίπτωση διαφυγής τους να τραπούν προς την Ήπειρο και να ενισχύσουν την τουρκική φρουρά των Ιωαννίνων.

Ο αναμορφωτής της σύγχρονης Αργεντινής ήταν Έλληνας - Ο Μπαρτόλμε Μίτρε αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής

Η Αργεντινή είναι από τις χώρες που αρκετοί Έλληνες βλέπουν με συμπάθεια, δεδομένου ότι ανάμεσα στους λαούς υπάρχουν και κάποια -πολλά- κοινά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κουζίνα της λατινοαμερικάνικης χώρας έχει αρκετούς λάτρεις και στα μέρη μας, όπως και η μουσική της. Ακόμη και από τον αθλητισμό να το πιάσει κανείς -και ειδικά από το ποδόσφαιρο, οι Αργεντινοί «κολλάνε» περισσότερο με τους Έλληνες και αντίστροφα. Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι παραδοσιακά αρμονικές, ενώ τις συνδέει και η εκεί ομογένεια.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την Ουρουγουάη και αυτό δεν οφείλεται απλώς σε συσσωρευμένες συμπτώσεις, όπως είναι τα χρώματα στις σημαίες των τριών χωρών, αλλά και σε ιστορικούς λόγους. Το νήμα που συνδέει τις μεταξύ των

Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε για τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στη Κύπρο: Η προσφυγή στη Χάγη είναι Μονόδρομος

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι στην πραγματικότητα μια Τρίτη Τουρκική Εισβολή σε βάρος μας. Η όλη πολιτική κατάσταση όμως σήμερα δεν είναι όπως το 1974 που έγιναν η Α’ και η Β’ βάρβαρη Τουρκική εισβολή.

Η Τουρκία με την Γ’ της εισβολή μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να καταγγείλουμε και να αποκηρύξουμε μέρος των συμφωνιών Λονδίνου- Ζυρίχης που ορίζουν και την Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα για τη προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα είναι η Κύπρος να πείσει την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία να συμφωνήσο υν με την καταγγελία αυτή.Ταυτόχρονα πρέπει άμεσα με την στήριξη των συμμάχων μας στην ΕΕ να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (δύο από τα Μόνιμα Μέλη είναι άλλωστε η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία), που οφείλουν να μας στηρίξουν όχι για να σ ώσουν ένα μικρό και ασήμαντο νησί με ένα μικρό πληθυσμό, αλλά για να αναβαθμίσουν

Το σύνδρομο της πολιορκούμενης χώρας και η «παράλυτη» Αθήνα

Σάββας Καλεντερίδης
Από το infognomonpolitics
 
Η Τουρκία διακατέχεται από το σύνδρομο της πολιορκούμενης χώρας και αυτό την έχει ωθήσει να επεξεργαστεί ένα εθνικό σχέδιο διάσπασης το κλοιού πολιορκίας της. Αυτή η εκτίμηση ήταν που έκανε τους Τούρκους στρατηγιστές να πείσουν τον Ερντογάν να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το δόγμα «για να μην μικρύνει η Τουρκία, πρέπει να επεκταθεί, να μεγαλώσει». Θεωρεί ότι η παρουσία των Κούρδων στα νοτιονατολικά σύνορά της και συγκεκριμένα στις βόρειες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας και η δημιουργία δύο αυτόνομων κουρδικών κρατών, το ένα στο Β. Ιράκ αναγνωρισμένο από το σύνταγμα του 2005 και το άλλο στη ΒΑ Συρία, που λειτουργεί ντε φάκτο από το 2012, συνιστούν απειλή για τη δική της εδαφική ακεραιότητα.

Η απολίτιστη Τουρκία και το βάρβαρο παρελθόν της εξηγούν το βίαιο παρόν της

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Από το militaire
 
Ο Umit Kardas σε άρθρο του στην εφημερίδα Ahval (5/12) αναλύει το χθες της σύγχρονης Τουρκίας. Επειδή αυτά που περιγράφει αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία των γειτόνων και την πολιτική που ακολουθούν από την ίδρυση της Δημοκρατίας τους μέχρι σήμερα,  παραθέτουμε μεγάλο μέρος του σχετικού δημοσιεύματος με στόχο να ενημερωθούν όσοι δεν έχουν προσωπική ή οικογενειακή εμπειρία από την συμβίωση  με τους γείτονες.