Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πώς η τεχνολογία μπορεί να λύσει τη διένεξη για την επιστροφή τους

Μπορεί η νέα τεχνολογία να προσφέρει λύση στη μακροχρόνια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα; Αυτό διερωτάται στο κύριο άρθρο της, σήμερα, η εφημερίδα Times του Λονδίνου προβάλλοντας τη λύση που δίνει το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας.

Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει ακριβή τρισδιάστατα αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα Times, θα μπορούσε το Ινστιτούτο να δημιουργήσει ψηφιακές απεικονίσεις των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

 Κωνσταντίνος Χολέβας

Ο νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι σκορπά χαμόγελα προς την ελληνική πλευρά και αναλαμβάνει να λύσει τα καυτά προβλήματα του κράτους του. Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί. Εξηγώ γιατί:

Στα μέσα Ιανουαρίου η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ των Σκοπίων εμφανίσθηκε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την ονομασία στη φανέλα να γράφει:  Μακεδονία. Υποτίθεται ότι ο προηγούμενος Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε υποσχεθεί να διορθωθούν αυτά τα λάθη(;) στις αθλητικές εμφανίσεις. Δεν έγινε τίποτε. Διότι δεν υπάρχει η διάθεση να γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή. Τώρα που κέρδισαν την αναγνώριση γλώσσας και ταυτότητας με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη επιτύχει μεγάλο μέρος του στόχου τους.

Πιεζόμενη από τη Βουλγαρία η κυβέρνηση των Σκοπίων δήλωσε ότι θα κατοχυρώσει συνταγματικά τη βουλγαρική μειονότητα, την οποία μέχρι σήμερα δεν αναγνώριζε. Και με την ελληνική μειονότητα τι θα γίνει: Ουδείς την αναφέρει. Οι – κυρίως Βλαχόφωνοι-  Έλληνες, είτε είναι λίγοι είτε πολλοί, δικαιούνται να καταγραφούν και να αποκτήσουν δικαιώματα.

Δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία - Ουκρανοί στρατιώτες οι δράστες

Δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία ύστερα από επίθεση από Ουκρανούς στρατιώτες,

Δύο Έλληνες ομογενείς στην Ανατολική Ουκρανία έπεσαν νεκροί από στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, πέρα  από τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών, τραυματίστηκαν βαριά ακόμα δύο Έλληνες στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Η ομίχλη του ψυχολογικού πολέμου σκεπάζει την Ουκρανία και τις οθόνες μας

Του Μιχάλη Ψύλου

psilosm@naftemporiki.gr

«Σημασία δεν έχουν οι αφορμές, ούτε το δίκιο του πολέμου, αλλά ο ίδιος ο πόλεμος», λέει ο μεγάλος Σαίξπηρ στο περίφημο έργο του «Τρωίλος και Χρυσιίδα»: «Ο ίδιος ο πόλεμος που υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, τις αξίες που έχουν επιβάλει στην ανθρώπινη αγέλη και που εξιδανικεύουν τη σφαγή».

Δεν θα μπορούσε να δοθεί καλύτερη απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί σήμερα όλη την ανθρωπότητα: Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία; Θα εισβάλει ο Πούτιν; Την Τετάρτη, κιόλας; Πώς θα απαντήσει το ΝΑΤΟ;

«Δε σωζόμαστε με την κατάρρευση της Τουρκίας» που όλο αναβάλλεται! Δρ Δημ. Σταθακόπουλος(Βίντεο)

Η Τουρκία που όλο καταρρέει αλλά μένει όρθια έχοντα τη στήριξη της «σκοτεινής πλευράς» της οικονομίας της και φυσικά την εξωτερική βοήθεια που ποτέ δεν έλειψε στον διαχρονικά επιτήδειο ουδέτερο… 

Ο Ερντογάν που όλο φεύγει, αλλά όπως όλα δείχνουν η αναχώρηση του δεν θα ΄ναι καθόλου απλή υπόθεση. 

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος μιλά στο militaire.gr και μας παρουσιάζει τη σημερινή Τουρκία χωρίς τα «φίλτρα» μέσα από τα οποία πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν για πολλά το τελευταίο διάστημα. 

Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ : ¨Η Τουρκία επιδιώκει να δικαιολογήσει εισβολή σε νησιά του Αν. Αιγαίου¨….

Η Τουρκία ενισχύει την εκστρατεία για να δικαιολογήσει την εισβολή  σε νησιά του ανατολικού  Αιγαίου

Abdullah Bozkurt   14 Φεβρουαρίου 2022

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους.

Ένας καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.

«Δόξα» στην πολιτική του κατευνασμού: Ο Αναστασιάδης θα αλλάξει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου για χάριν της Τουρκίας, εάν λυθεί το Κυπριακό!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σημαντικά και στην επαναξιολόγηση του όλου ενεργειακού προγράμματος έτσι ώστε να μην παραγνωριστούν οι βλέψεις ή οι προγραμματισμοί, οραματισμοί της Τουρκίας να έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά ενδεχόμενα τη διέλευση ή τη συμμετοχή στις διεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου». Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι «αρκεί να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, αρκεί να σεβαστούν την ΑΟΖ των γειτονικών κρατών».

Εθνική ανευθυνότητα κάθε μορφή στήριξης της τουρκικής οικονομίας…

Της Κρινιώς Καλογερίδου από το Infognomon

Ήταν ”κοινό μυστικό”. Ποιος αντιλέγει; Το ζήσαμε, το βιώσαμε χρόνια σε Μακεδονία και Θράκη αυτό που επανέρχεται περιοδικά σαν εθνική πληγή η οποία δεν λέει να κλείσει και μένει ανεπηρέαστη από τη δυσμενή συγκυρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο γείτονας, η γειτόνισσα, χιλιάδες Έλληνες απ’ τη Βόρεια Ελλάδα ταξίδευαν και ταξιδεύουν στην Τουρκία για αγορές, με τη δικαιολογία ότι οι μισθοί τους δεν επαρκούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, πολύ περισσότερο σήμερα.

Τι θα γίνει επιτέλους με τα μη επανδρωμένα; Τι φοβάστε; - Μήπως μας κάνει πόλεμο η Τουρκία;

Δρ. Φάνης Τσουλουχάς
Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο
της Καλιφόρνιας, Μερσέντ 

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Ο γείτονας λοιπόν, που βαυκαλίζεται με την ευγενή φαντασίωση ότι είναι περιφερειακή αν όχι παγκόσμια, φεύ, υπερδύναμη, χαίρεται με την Ουκρανία. Και όπλα πουλάει, και προστασία πουλάει, και όπου πάει δεν φεύγει, όπως και στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν και αλλαχού. Είναι συνεχώς σε υποτιθέμενα αντίθετα στρατόπεδα με την Ρωσία, αλλά συνεχώς κερδίζουνε αμφότεροι και οι δύο μαζί. Παίζουν το ίδιο σενάριο, μέχρι η πολική αρκούδα ή ο αετός να φάνε το λύκο, ίσως αμφότεροι και δύο μαζί με τους Ευρωπαίους.

Τώρα θυμήθηκε η Τουρκία να συνδέσει κυριαρχία και αποστρατικοποίηση των νησιών

Νίκος Μελέτης

Με επιστολή της η Τουρκία στις 13 Αυγούστου 1976 είχε θέσει επισήμως για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα της «παραβίασης» από την Ελλάδα των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, για την υποτιθέμενη υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών. Τα επιχειρήματα δεν διαφέρουν κατά πολύ, αλλά διαπιστώνεται η συνέπεια με την οποία κτίζει η Τουρκία τις διεκδικήσεις της.

Καθώς η Τουρκία άρχισε να θέτει θέμα αποστρατικοποίησης το 1964, ανέβασε τους τόνους μετά το

Ουκρανικό: Κίεβο καλεί Μόσχα για συνάντηση εντός 48 ωρών – Πυρετός διπλωματικών επαφών

Στην κόψη του ξυραφιού η ειρήνη στο υπογάστριο της Ρωσίας 

Κρίσιμο θεωρείται το προσεχές 48ωρο για το ουκρανικό ζήτημα, με τις τελευταίες, ίσως, προσπάθειες σε διπλωματικό πεδίο να λαμβάνουν χώρο για την αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής για την οποία οι ΗΠΑ έχουν πει ότι μπορεί να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή.

Το Κίεβο καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Μόσχα και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με την τεράστια συνάθροιση ρωσικών δυνάμεων σε τρία διαφορετικά σημεία των ουκρανικών συνόρων.

Διάλογος “κωφών”; Επίκειται εισβολή, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Όχι δεν θα εισβάλω λέει ο Πούτιν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι επίκειται ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος ηγέτης εστιάστηκε στις διαβεβαιώσεις αυτές στη συνομιλία του Σαββάτου, αλλά δεν έπεισε τον ομόλογό του. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την ενημέρωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου και από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν και του εκπροσώπου του Πενταγώνου.

Εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Τί μου είχε πει ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν για τους Τούρκους! Εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα. Καταστροφή ίση με του 1922 στον ορίζοντα.

Τις αναφορές Τσαβούσογλου για συντονισμένη δράση εκ μέρους της Τουρκίας για αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM.

Πληρώνουμε το τίμημα της ανοχής της Ελλάδας στην τουρκική επιθετικότητα.

Η Τουρκία έχει ξεδιπλώσει την επιθετικότητά της σε τρία επίπεδα.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Λοχαγός ε.α Θεόδωρος Νικολοβγένης Αρχισυντάκτης του ιστοχώρου "Άμυνα και Γεωστρατηγική" και ο Επισμηναγός ε.α Στέφανος Καραβίδας πρώην Εκπαιδευτής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), αναλύουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις επιχειρησιακές παραμέτρους αλλά και τους περιορισμούς των τουρκικών μη επανδρωμένων. 

Μία ανάλυση σε βάθος, όπως δεν έχει γίνει έως τώρα, η οποία αποδομεί με επιχειρήματα τις ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ γύρω από τα τουρκικά μη επανδρωμένα.  

Λάμπρος Καλαρρύτης, Αυτονόητη αλλά σημαντική η ανακοίνωση της Κομισιόν για τις Τουρκικές προκλήσεις(Βίντεο)

Αυτονόητη αλλά σημαντική η ανακοίνωση της Κομισιόν για τις Τουρκικές προκλήσεις δηλώνει ο κορυφαίος διπλωματικός συντάκτης Λάμπρος Καλαρρύτης στον Τηλέμαχο Σαντοριναίο 

Ο καλός δημοσιογράφος τονίζει ότι με ανοιχτό το μεγάλο θέμα της Ουκρανίας αλλά και το νέο πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του ΙΡΑΝ, το τελευταίο που θέλει η Δύση είναι μια Ελληνοτουρκική κρίση και προφανώς αυτό έπαιξε τον ρόλο του στην άμεση αντίδραση τόσο των ΗΠΑ και της Βρετανίας αλλά και της Κομισιόν