Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Η εκτέλεση των «πέντε» στο Τζιάος – Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ σύμβολο της εισβολής


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ σύμβολο της εισβολής έμμελε να είχε μια μακάβρια ερμηνεία. Συγκλονίζει την ψυχή κάθε Έλληνα η φοβερή αποκάλυψη της εν ψυχρώ δολοφονίας των «πέντε» αιχμαλώτων στα υψώματα του Τζιάους.

Πολλοί σκελετοί που έχουν βρεθεί στην Κύπρο έχουν πάνω τους σημάδια βασανιστηρίων. Πολύ καλό παράδειγμα είναι η παρακάτω φωτογραφία όπου απεικονίζονται 5 Κύπριοι εθνοφρουροί αιχμάλωτοι. Όπως φαίνεται φέρουν στρατιωτικές στολές και έχουν παραδοθεί άρα είναι αιχμάλωτοι πολέμου.

Υπολοχαγός ΚΔ Ηλίας Γλεντζές: Σύνθημα “ΛΟΚ”, παρασύνθημα “ΕΝΩΣΙΣ” – Η μάχη στο ύψωμα “126”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Η μάχη στο ύψωμα 126, σαν σήμερα στις 22 Ιουλίου 1974.

Ο 12ος και ο 13ος Λόχοι Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών βρισκόντουσαν βορείως της διάβασης Αγίου Παύλου, αντιμέτωποι με τ΄ άρματα που ήδη εμφανίστηκαν στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Ο Υπολοχαγός Αθανάσιος Γαληνός, Διοικητής του 11ου Λόχου Κρούσεως οδήγησε το τμήμα στον Καραβά, σε αγώνα ενάντια στους εισβολείς, που προχωρούσαν ακάθεκτοι, με αντικειμενικό σκοπό να ενώσουν το προγεφύρωμα με το θύλακο Αγύρτας.

Λέσβος: Το «1922» είναι μια έκθεση που διατρέχει τη Μικρασιατική Εκστρατεία, την Καταστροφή, τον ξεριζωμό, την επανεκκίνηση - Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου


 ΦΩΤΟ:«Πρόσφυγες εξελθόντες ατμοπλοίων και αναμένοντες εγκατάστασιν». Φωτογράφος ο Ι.Π. Αντωνίου (πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο / Συλλογή Σπυρίδωνα Σίμου)

«Εμένα το γραφτό μου ήτανε να γεννηθώ στην Ανατολή, αλλά η ρόδα της Τύχης, που γυρίζει ολοένα, ξερρίζωσε από τα θεμέλια τον τόπο μου και μ’ έρριξε στην ξενιτειά, σ΄ ανθρώπους που μιλούσανε την ίδια γλώσσα με μένα, πλην όμως που είχανε άλλα συνήθια. Το πουλί το θαλασσοδαρμένο, πώς βρίσκει έναν βράχο μέσα στο πέλαγο και κάθεται και στεγνώνει τα φτερά του, έτσι βρίσκουμαι κι εγώ σε τούτα τα χώματα».

Με ένα απόσπασμα από το βιβλίο Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου του Φώτη Κόντογλου ξεκινά η περιοδική έκθεση «1922» που εγκαινιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Αφύπνιση, ή μήπως αυτοκαταστροφή;


Του Γιώργου Ρακκά

Βιβλιοκριτική για το βιβλίο του Ματιέ Μποκ Κοτέ Η Φυλετιστική Επανάσταση και άλλα ιδεολογικά ζιζάνια, Εναλλακτικές εκδόσεις, Αθήνα 2022

Νέος Λόγιος Ερμής τεύχος 25

Πριν από μερικούς μήνες στην Αγγλία, ένα δίδυμο οικοακτιβιστριών θέλησε να προβεί σε μια συμβολική διαμαρτυρία για την εντεινόμενη εξόρυξη πετρελαίου εν μέσω της κλιματικής αλλαγής. Ποια ενέργεια επέλεξε να κάνει;  Άδειασε το περιεχόμενο από δύο κονσέρβες ντοματόσουπα πάνω στα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκονγκ.

Εξόρυξη, γεωπολιτική και περιβάλλον


Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά ορυκτά, όμως η Ελληνική εξορυκτική βιομηχανία, βρίσκεται καθηλωμένη. Μύθοι και αλήθειες για τις εξορύξεις.

Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Αρθρογράφος

Μηχανολόγος Μηχανικός - Πρόεδρος Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων - Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ

Οδοιπορικό «Φ» στα βήματα της φρίκης – Στις καυτές λαμαρίνες με τα χέρια και τα μάτια δεμένα

Μαριλένα Παναγή

Σταθμεύσαμε πάνω από την παραλία του «Πέντε Μίλι» και περπατήσαμε μερικά μέτρα. Μπροστά μας ξεπρόβαλε φρεσκοβαμμένο και καλοσυντηρημένο το πλοίο/μουσείο που στήθηκε τα τελευταία χρόνια από το κατοχικό καθεστώς ως μνημείο θριάμβου για την εισβολή του 1974.

O Μενέντεζ παρατείνει στα 3 έτη την ανανέωση της άρσης του εμπάργκο για πώληση όπλων


Την εισαγωγή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα επεκτείνει τον απαιτούμενο χρόνο για την ανανέωση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν αταλάντευτα τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο


Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη λύση της διχοτόμησης που προωθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κύπρος: Επίσημη ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Program των ΗΠΑ


Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, από τις 15 μέχρι τις 21 Ιουλίου 2023, κατά την οποία υπέγραψε τη δήλωση ένταξης της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Program του υπουργείου ‘Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με συνεργάτη την Εθνοφρουρά της Πολιτείας New Jersey.

Πρώτη επιλογή για τον Στόλο τα καινούργια πλοία: Οι προϋποθέσεις για απόκτηση των Αμερικανικών LCS – Το πρόγραμμα Constellation


Ανώτατες πηγές τονίζουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό ναι μεν ενδιαφέρεται για μεταχειρισμένες Μονάδες όμως την ίδια ώρα παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στις προτεραιότητες τις οποίες έχει ήδη θέσει όπως ανέφερε το Newpost

Κώστας Σαρικάς

Ο ΥΕΘΑ για F-35, C-130J, LCS, FDI HN και κορβέτες


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Διευκρινίσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ορισμένες εξ αυτών προσεκτικώς διατυπωμένες, έκανε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στην σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη.

Οι ΗΠΑ μας έχουν στο περίμενε για τα 40 (εγκεκριμένα) F-35: Τα εντάσσουν στο συνολικό τους… παιχνίδι και με την Τουρκία – Ο Μενέντεζ και τα σχέδια του Λευκού Οίκου


Η εικόνα αυτή από την πρόσφατη Νατοϊκή άσκηση Neptune Strike, με ελληνικό F-16 & F-35 μπορεί να βγαίνει από το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως προς το παρόν το ελληνικό αίτημα δεν έχει απαντηθεί από τις ΗΠΑ για προμήθεια που αφορά 20+20 F-35. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Ήδη από τον Ιούνιο έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την αποστολή του επίσημου γραπτού αιτήματος ενδιαφέροντος της Αθήνας για την προμήθεια 20+20 F-35.

Rafale: Είδαν οι Τούρκοι το 17ο ελληνικό μαχητικό – Τι τους έκανε εντύπωση – Ήρθε και το 418 λένε


Δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Τούρκους.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Η σχέση της με τα F-35, Rafale, F-16, τις FDI HN κ.λπ.


Γεωγραφία – Ένας αμείλικτος παράγοντας. “The study of geography is about more than just memorizing places on a map. It’s about understanding the complexity of our world” (Η μελέτη της γεωγραφίας αφορά περισσότερα από την απομνημόνευση περιοχών σε έναν χάρτη. Αφορά την κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου μας) Barack Obama

Του Σώζοντα Λεβεντόπουλου, MSc, PhDc
(Managing Director, ZONOS SYSTEMS CONSULTING)

Τα νέας γενιάς Canadair που σχεδιάζει να αγοράσει η Ελλάδα: Πιο γρήγορα, πιο «έξυπνα» και πιο ανθετικά στη μάχη με τις φλόγες* Τα 10 χαρακτηριστικά τους [videos, photos]


Πηγή: De Havilland Canada Aircraft

Σε φάση υλοποίησης που έχει προεξαγγελθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2022, από την κατασκευάστρια εταιρία De Havilland Canada, είναι η νέα γενιά Canadair με την ονομασία DHC-515 Firefighter.

Νέα αεροσκάφη Canadair ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο


Την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης, επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το HERON της Πολεμικής Αεροπορίας κι επιπλέον δυνάμεις στη μάχη των πυρκαγιών με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ


Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως ως 6 μποφόρ που αναμένονται το Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Νίκος Δένδιας: Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει εφησυχασμό


«Το πραγματικά καλό κλίμα στη συνάντηση μου με τον Τούρκο ομόλογο μου δεν σημαίνει φυσικά ότι συγχωρείται εφησυχασμός», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Ποιες θα είναι οι αποκλίσεις από τις αρχικές μας γραμμές στα ελληνοτουρκικά


Αλεξία Τασούλη

Τον Νοέμβριο του 2003, Ελλάδα και Τουρκία μετά από 18 γύρους διερευνητικών συνομιλιών έφτασαν πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας

Το οθωμανικό παζάρι με Κύπρο, ΝΑΤΟ και στο βάθος Χάγη


Κωνσταντίνος Φίλης

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, επιβεβαίωσε τη μετά Κραν Μοντάνα διαχρονική θέση της Τουρκίας να θέτει την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για την όποια λύση ακολουθήσει στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επισκεφθεί την Τρίπολη της Λιβύης


Ιούλιος 22, 2023. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επισκεφθεί την Τρίπολη της Λιβύης στο πλαίσιο μιας περιοδείας που ενδέχεται να περιλαμβάνει χώρες της Βόρειας Αφρικής

G20: Δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων


Η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20) απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων μετά από αντιρρήσεις ορισμένων χωρών σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

 

Θα αγγίζει τα 400 εκατομμύρια δολάρια

Ζελένσκι: Θα αποκτήσει «ρυθμό» η ουκρανική αντεπίθεση


«Ηδη περνάμε από ορισμένες τοποθεσίες με νάρκες και τις αποναρκοθέτουμε», είπε, μιλώντας σε διεθνείς ηγέτες στο τετραήμερο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν.

Πολωνία: Η Βαρσοβία καλεί τον Ρώσο πρέσβη- Κατηγορούν τον Πούτιν για «προκλητικές δηλώσεις»


Η Βαρσοβία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη μετά από «προκλητικές» δηλώσεις του προέδρου Πούτιν κατά της Πολωνίας.

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε «πυραύλους κρουζ» προς την Κίτρινη Θάλασσα


Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση «πυραύλων κρουζ» προς την Κίτρινη Θάλασσα, ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Κίνα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ανακοίνωση του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Δεν διέσωσαν επιζώντες αγνοούμενους για να μην διαταραχθούν τα ελληνοτουρκικά


Δεν διέσωσαν επιζώντες αγνοούμενους για να μην διαταραχθούν τα ελληνοτουρκικά

Δούρειος Ίππος Podcast # 046 - Πώς "προέκυψαν" πάλι τα LCS


Αναλύουμε το γενικότερο υπόβαθρο ενεργειών από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού, όσο και εξελίξεων από αμερικανικής πλευράς, ώστε να υπάρξει "έδαφος" για σκέψεις και συζητήσεις περί του ενδεχομένου αποκτήσεως μεταχειρισμένων LCS από τις ΗΠΑ. 

Γιάννης Μάζης, Δεν μπορείς να μιλάς για γεωπολιτική διαφορά για το θέμα ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας

Δύο τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μία στην συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και μία στις δηλώσεις του Κυρίου Μητσοτάκη μετά την σύνοδο στο Βίλνιους έχουν προκαλέσει μία εσωτερική συζήτηση στην χώρα μας για την στρατηγική της χώρας μας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Θυμίζουμε ότι

Γ. Εγκολφόπουλος στο Ελλάδα 24: Ο Ερντογάν στο Βίλνιους έκανε σόου, ούτε έδωσε αλλά ούτε πήρε τίποτα


Καλεσμένος της Λίας  Λάππα και της εκπομπής «Επικαιρότητα» ο Ναύαρχος εν αποστρατεία

Έχει πει ποτέ ο Ερντογάν τη λέξη υποχωρήσεις; (21-7-2023)


Έχει πει ποτέ ο Ερντογάν τη λέξη υποχωρήσεις; (21-7-2023)

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο ΣΚΑΪ 100.3


Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο ΣΚΑΪ 100.3

Προκλήσεις Ερντογάν με κατεχόμενα, αποστρατικοποίηση νησιών και Παναγία Σουμελά | Καλημέρα


1. Η Ν.Κεραμέως για την ψήφο αποδήμων, προλήψεις και αυξήσεις το δημόσιο και την πρόληψη των πυρκαγιών
2. Προκλήσεις Ερντογάν με κατεχόμενα, αποστρατικοποίηση νησιών και Παναγία Σουμελά

Μαρτζούκος και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 22/07/2023 | OPEN TV


1. Μαρτζούκος και Σπανός για τα ελληνοτουρκικά
2. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο Τώρα Μαζί