Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Τα νέας γενιάς Canadair που σχεδιάζει να αγοράσει η Ελλάδα: Πιο γρήγορα, πιο «έξυπνα» και πιο ανθετικά στη μάχη με τις φλόγες* Τα 10 χαρακτηριστικά τους [videos, photos]


Πηγή: De Havilland Canada Aircraft

Σε φάση υλοποίησης που έχει προεξαγγελθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2022, από την κατασκευάστρια εταιρία De Havilland Canada, είναι η νέα γενιά Canadair με την ονομασία DHC-515 Firefighter.

Η Ελλάδα, προτίθεται να προμηθευτεί τα νέου τυπου πυροσβεστικά αερoσκάφη όπως σημείωσε άλλωστε και σήμερα ο πρωθυπουργός από την αεροπορική βάση Ελευσίνας, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, το DHC-515 Firefighter θα βασιστεί στην ιστορία των εμβληματικών αεροσκαφών Canadair CL-215 και CL-415 που αποτελούν κρίσιμο μέρος των στόλων εναέριας πυρόσβεσης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για περισσότερα από 50 χρόνια. Γίνονται σημαντικές αναβαθμίσεις που θα αυξήσουν τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτού του ανθεκτικού πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Η De Havilland Canada αναμένει τις πρώτες παραδόσεις του DHC-515 στα μέσα της δεκαετίας, με τις παραδόσεις αεροσκαφών 23 και μετά να ξεκινούν στο τέλος της δεκαετίας.

Το νέο DHC-515 Firefighter ακολουθεί τη γραμμή των άλλων αεροσκαφών του στόλου της De Havilland όσον αφορά στη διάρκεια ζωής, την ανθεκτικότητα και την ποιότητα της καναδικής αεροδιαστημικής μηχανικής. Η τελική συναρμολόγηση του αεροσκάφους θα πραγματοποιηθεί στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα όπου πραγματοποιούνται επί του παρόντος εργασίες στα αεροσκάφη CL-215 και CL-415.

Σύμφωνα με την εταιρία, 10 βασικά στοιχεία για το νέο πυροσβεστικό (DHC-515) είναι τα εξής:

1. Πρόκειται για την τελευταία γενιά αμφίβιων αεροσκαφών Canadair που θέτουν συνεχώς τα παγκόσμια πρότυπα στην εναέρια πυρόσβεση για πάνω από μισό αιώνα.

Πηγή: De Havilland Canada Aircraft

2. Είναι τέλεια εξοπλισμένα για να «επιτίθεται» στις σύγχρονες πυρκαγιές που είναι πιο ακανόνιστες και διαδεδομένες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

3. Παρέχει πολλαπλές ρίψεις, σε γρήγορη επαναληπτικότητα , που σημαίνει ταχύτερη καταστολή της πυρκαγιάς ενώ επιτρέπει στο αεροσκάφος και το πλήρωμα πτήσης να παρακολουθούν καλύτερα τη συμπεριφορά των σημερινών πυρκαγιών.

4. Παρέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού στη ζώνη πυρκαγιάς ανά ημέρα (σχεδόν 700.000 λίτρα), δύο φορές περισσότερο και πάνω από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του.

5. Ξαναγεμίζει τις δεξαμενές του σε 12 δευτερόλεπτα, από κοντινές πηγές γλυκού ή αλμυρού ύδατος , συμπεριλαμβανομένων ποταμών, μικρών λιμνών και ωκεανών.

6. Είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να επιτρέπει ασφαλέστερη λειτουργία σε ορεινό έδαφος και την ικανότητα να πέφτει κοντά στη φωτιά με υψηλότερη ακρίβεια.

7. Μπορεί να επιχειρεί ανάμεσα σε ισχυρούς ανέμους -τυπικό χαρακτηριστικό των μέγα-πυρκαγιώ (megafires), και είναι ικανό να ξαναγεμίζει τη δεξαμενή του ακόμη και σε ταραγμένα νερά με κύματα έως δύο μέτρα που προκαλούνται από αυτούς τους ανέμους.

Πηγή: De Havilland Canada Aircraft

8. Οι κινητήρες Turboprop παράγουν έως και 50% χαμηλότερες εκπομπές CO2, καίγοντας 25% έως 40% λιγότερα καύσιμα από τους κινητήρες τζετ.

9. Είναι εξοπλισμένο με όργανα πλοήγησης τελευταίας τεχνολογίας για αυξημένη ασφάλεια και βελτιωμένη επιτήρηση της κατάστασης.

10. Είναι το μόνο εναέριο πυροσβεστικό αεροσκάφος που υποστηρίζεται πλήρως από τον OEM (Original Equipment Manufacturer) και διαθέτει συμπληρωματικές υπηρεσίες υποστήριξης πλήρους κύκλου ζωής.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου