Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και οι ανεκτίμητοι θησαυροί της

Το κτίριο σχεδιάστηκε και χτίστηκε από την εταιρεία Van Pelt and Thompson της Νέας Υόρκης, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έγινε επέκταση με δύο πτέρυγες που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς. [Credit: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO]

Κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, με συλλογές ανεκτίμητες και αναντικατάστατες, την πλουσιότερη συλλογή βιβλίων σχετικών με την Ελλάδα και με τους κήπους της να δίνουν ανάσα σε όσους φτάνουν ως αναγνώστες αλλά και ως επισκέπτες των εκθέσεων που οργανώνει, είναι ένα θησαυροφυλάκιο γνώσεων και έργων τέχνης που αποτελούν μαρτυρίες για την κληρονομιά του ελληνισμού από το τέλος της αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας.

Η ηρωική Ανεξάρτητος Μεραρχία (χαμένη Μεραρχία) στη Μικρά Ασία!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουνίου 1921, εξεδόθη, από το τότε Υπουργείο Στρατιωτικών, η υπ’ αρθ. Ε.Π.Ε. 235/29-06-1921 για την συγκρότηση της Ανεξάρτητης Μεραρχίας.

Στις 6 Ιουλίου 1921, η Ανεξάρτητος Μεραρχία ήταν έτοιμη, υπαγόμενη στην Στρατιά Θράκης – Μακεδονίας. Πρώτος διοικητής ήταν ο υποστράτηγος Γ. Λεοναρδόπουλος.

Η Ανεξάρτητος Μεραρχία έφθασε στη Μ. Ασία με αργοπορία και αποτελείτο από τα 51ο, 52ο και 53ο Συντάγματα Πεζικού, μία μοίρα πεδινού και μία ορεινού πυροβολικού. Στις 4/8/1921, το Υπουργείο Στρατιωτικών, διέταξε τη Μεραρχία να μετασταθμεύσει στο Γκέμλικ [Κίο], στις ασιατικές ακτές του Μαρμαρά.

Ύστατο χαίρε στον Αντιστράτηγο ε.α. Ηλία Γλεντζέ (1944-2023)


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ήταν καλοκαίρι του 1990 και η Μοίρα βρισκόταν σε άσκηση στο αντικείμενο της συνενώσεως τμημάτων, όταν ένα τζιπ εμφανίστηκε και στάθμευσε κοντά μας. Από το όχημα κατέβηκε ένας αξιωματικός ο οποίος είχε αναλάβει προσωρινώς καθήκοντα διοικητού του 2ου ΣΑΛ, μέχρι την τοποθέτηση του συνταγματάρχη που είχε επιλεγεί.

Το μεταναστευτικό ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης


Απαραίτητος ο σχεδιασμός μιας νέας πολιτικής διαχείρισης της μεταναστευτικού ζητήματος.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ικανοποίηση για το Προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής


Ικανοποιημένος για την αναφορά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για την ετοιμότητα της ΕΕ «να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια» των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναφορά στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας: Ολοκληρώθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης Ελλάδας – Κύπρου «Σαλαμίς 23»


Εικόνα από την άσκηση «Σαλαμίς – 02/23» π στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λεμεσού . Photo via twitter ΓΕΕΘΑ-HNDGS @hndgspio

Η άσκηση «Σαλαμίς – 02/23» πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λεμεσού και εντός της περιοχής ευθύνης έρευνας – διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που οριοθετείται από το FIR Λευκωσίας, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου.

ΓΕΕΘΑ: Επίσκεψη του Διευθυντή Διακλαδικών Επιχειρήσεων των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων – Τι συζητήθηκε [pics]


Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, ο Διευθυντής των Διακλαδικών Επιχειρήσεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων Vice Admiral Nicolas Vaujour πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης.

Τα νέα «γεράκια» έτοιμα για τις Μοίρες των Viper: Στα καινούργια M-346 ξεκινούν εκπαίδευση οι νέοι πιλότοι των Rafale με τους «stealth» των F-35 να ακολουθούν


Στα πρώτα τέσσερα M-346 θα αρχίσει από το 2024 η εκπαίδευση των ιπτάμενων που θα πετάξουν τις «Οχιές».

Κώστας Σαρικάς

Πολεμική Αεροπορία: Πτητική επίδειξη του μεταφορικού αεροσκάφους C-390 Millennium πραγματοποίησε η Embraer στην 112 ΠΜ

Ευθύμιος Λάζος

Στις 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε (δείτε ΕΔΩ) στην 112 Πτέρυγα Μάχης (112 ΠΜ), συνάντηση των εκπροσώπων της βραζιλιάνικης Embraer με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). 

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή Φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στην UNIFIL (ΦΩΤΟ)


Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την Φ/Γ ΨΑΡΑ, κατόπιν ολοκλήρωσης της συμμετοχής της στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon).

Χειμάρρα: Συνεχίζεται η πρόκληση

 
Οι Αλβανοί δικαιολογούν την κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, γιατί, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, συνεχίζεται η διαδικασία των ερευνών και των ανακρίσεων μέχρι να συμπληρωθεί ο φάκελος και να πάρει η υπόθεσή του τη δικαστική οδό. 

Associated Press: Η Αχτσιόγλου πιθανότερη διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα


«Τρέχουν» οι εξελίξεις μετά την παραίτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, με το Associated Press να επικαλείται πληροφορίες μέσα από το κόμμα και να υποστηρίζει, αυτό που ακούγεται ήδη μετά την ήττα στον πρώτο γύρο των εκλογών, ότι δηλαδή, η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου είναι η επικρατέστερη να τον διαδεχθεί στο «τιμόνι» του κόμματος.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά αναγνώριση της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη – Το άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν


Υπέρ της αναγνώρισης της μειονότητας στη Θράκη ως «τουρκικής» τάσσεται ο Σωτήρης Βαλντέν, μέλος της γραμματείας του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα το 2019. Παράλληλα, ζητά να προσληφθούν Τούρκοι αστυνομικοί και δικαστές στην περιοχή.

Η καύση του Κορανίου τινάζει στον αέρα την ένταξη της Σουηδίας: Έξω φρενών ο Ταγίπ Ερντογάν, το Μαρόκο ανακαλεί τον πρεσβευτή του επ’ αόριστον (video)


epa10715717 Salwan Momika, an Iraqi man, sets a copy of the Koran on fire outside a mosque in Stockholm, Sweden, 28 June 2023. An Iraqi man planning to burn a Koran was granted permission to do it on 28 June, after Stockholm’s Court of Appeal earlier this year ruled that the police’s decision to ban it in another instance was incorrect. EPA, STEFAN JERREVANG

Μετά την Τουρκία, και η διπλωματία του Μαρόκου καταδίκασε την «προσβλητική» και «ανεύθυνη» πράξη ανακαλώντας επ’ αόριστον χθες τον πρεσβευτή του βασιλείου στη Σουηδία μετά την καύση αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Παζάρια» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και παρατηρείται διπλωματική υπερκινητικότητα αναφορικά με εναπομείναντα «ανοικτά» θέματα, μεταξύ των οποίων η περίπτωση της πλήρους ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα επόμενα βήματα στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις-προεκτάσεις της ένοπλης ανταρσίας του αρχηγού της μισθοφορικής/παραστρατιωτικής εταιρίας Βάγκνερ, το προηγούμενο Σάββατο στη Ρωσία,καθώς και η μεταφορά του στη Λευκορωσία.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Προτεραιότητά μας να φυλάμε τα σύνορα, αλλά και να σώζουμε ζωές (video)


Προτεραιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα και να σώσουμε ζωές, ήταν το μήνυμα που έστειλε για το μεταναστευτικό ο Κ.Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες στις κοινές του δηλώσεις με την Ρομπέρτα Μετσόλα.

Γ. Γεραπετρίτης - Σ. Σούκρι: Επανεπιβεβαιώθηκαν οι άριστες στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΕΕ-ΝΑΤΟ: Σχέδιο για την προστασία κρίσιμων υποδομών


Η έκθεση, την οποία εκπόνησε η ειδική ομάδα μας, παρέχει μια στέρεη βάση συνεργασίας, καθώς συνδυάζει τα δυνατά σημεία και τα εργαλεία του καθενός μας υπέρ της ασφάλειας της Ευρώπης και των εταίρων μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Μπορέλ: «Η στήριξη στην Ουκρανία πρέπει να έχει μακρά πορεία» -Πρόταση για σύσταση Αμυντικού Ταμείου


Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση όπλων για το Κίεβο, σε ένα πιο μόνιμο εργαλείο για τον εξοπλισμό της χώρας μακροπρόθεσμα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν δίνει το σύστημα αεράμυνας Iron Dome ή άλλα όπλα – Υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στα χέρια του Ιράν


Το Ισραήλ δεν δίνει το σύστημα αεράμυνας Iron Dome ή άλλα όπλα στην Ουκρανία λόγω των ανησυχιών του ότι μπορεί να καταλήξουν στην κατοχή του Ιράν, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη .

Ρωσία: Συνελήφθη ο Ρώσος στρατηγός Σουροβίκιν για σχέσεις με την ομάδα Βάγκνερ


Ιούνιος 29, 2023. Ελλάδα.

Η Μόσχα συνέλαβε τον Ρώσο στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, τον πρώην διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «The Moscow Times», το βράδυ της Τετάρτης, επικαλούμενη δύο πηγές που περιέγραψε ως προσκείμενες στο Υπουργείο Άμυνας.

Financial Times:Ποια είναι η ομάδα «Tik Tok» που θέλει να αντικαταστήσει τη Wagner


O Καντίροφ με τον Πούτιν Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

H λεγόμενη ομάδα «Tik Tok» του  Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της Wagner και να κάνει ότι ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Λευκορωσία: Εργασίες για διαμόρφωση βάσης της Βάγκνερ νοτιοανατολικά του Μινσκ δείχνουν δορυφορικές εικόνες


Δορυφορικές εικόνες από κενή στρατιωτική βάση που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λευκορωσίας Μινσκ φαίνεται ότι δείχνουν την τέλεση εργασιών για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την μισθοφορική οργάνωση-εταιρεία Wagner.

Ο Τσίπρας ζητούσε διαρκώς παραιτήσεις και τελικά παραιτήθηκε ο ίδιος


Η τοξικότητα και ο διχασμός έχουν τίμημα. 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 28/06/2023


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 28/06/2023

Δεσποτόπουλος Αλ.: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η Τουρκία. Ο ευρύτερος "πονοκέφαλος" τους είναι ...

Δεσποτόπουλος Αλέξανδρος: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η Τουρκία. Ο ευρύτερος "πονοκέφαλος" τους είναι ...

Ποιες ρεαλιστικές προσδοκίες μπορούμε να έχουμε από την επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν


Μεταξύ των πρώτων που επικοινώνησαν για να δώσουν συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Προσοχή παγίδα! (28-6-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Προσοχή στην παγίδα που στήνεται στην Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά

Σύνοδος Κορυφής: Η εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού στο τραπέζι των «27»


1.Η Ουκρανία στην ατζέντα των «27»
2. Σύνοδος Κορυφής: Η εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού στο τραπέζι των «27»
3. Ο Πούτιν συνέλαβε τον Στρατηγό Σουροβίκιν: «Γνώριζε το σχέδιο Πριγκόζιν»

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για ΕΛΚ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παρέμβαση για μεταναστευτικό | Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο | 29/06/2023


1. Πεδίο μάχης η Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου από την αστυνομία
2. Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για ΕΛΚ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παρέμβαση για μεταναστευτικό
3. Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν: Έδωσαν ραντεβού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους
4. Πολυνομοσχέδιο: Αύξηση αφορολογήτου, μείωση ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις στο δημόσιο
5. Υποβρύχιο Τιτάν: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα στα συντρίμμια

Αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 29/06/2023 | OPEN TV


1. Αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ
2. Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
3. Παραιτήθηκε ο Τσίπρας - Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος

Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου το μεταναστευτικό


Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου το μεταναστευτικό

Τουρκία: Πολλές προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν | Σήμερα | 29/06/2023


1. Τουρκία: Πολλές προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
2. Λευκός Οίκος: Ο Σάλιβαν ζητάει ηρεμία στο Αιγαίο από την Τουρκία
3. Ένταση Σουηδίας - Τουρκίας: Έκαψαν αντίτυπο του Κορανιού μπροστά σε τέμενος της Στοκχόλμης
4. Φρ. Φράγκος και Ι. Παπαφλωράτος, σχολιάζουν την επικαιρότητα γύρω από τα ζητήματα της Τουρκίας
5. "Moscow Times": Συνελήφθη ο στρατηγός Σουροβίκιν - Γνώριζε για την ανταρσία Πριγκόζιν

Σουηδία: Οργή στην Τουρκία για την καύση του Κορανίου έξω από το Τέμενος


1. WSJ: Ο Πριγκόζιν σχεδίαζε να συλλάβει τον Σοϊγκού και τον Γκερασίμοφ
2. Νέα γκάφα Μπάιντεν: Ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο... στο Ιράκ
3. Σουηδία: Οργή στην Τουρκία για την καύση του Κορανίου έξω από το Τέμενος
4. Πεδίο μάχης οι δρόμοι του Παρισιού: Επεισόδια μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό 17χρονου από αστυνομικό