Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Οι 114 ήρωες εκ Κορυτσάς που έπεσαν κατά τον αυτονομιακό αγώνα της Βορείου Ηπείρου

Την νύχτα της 19 προς 20 Μαρτίου 1914 ημέρα Τετάρτη ξεκίνησε η επανάσταση, η εξέγερση των Ελλήνων της Κορυτσάς ενάντια στους Αλβανούς και τους Ολλανδούς που τους βοηθούσαν.
Δύο ώρες μετά την έναρξη της επανάστασης δολοφονείται μπροστά από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου ο διάκων Βασίλειος Γκιώνης. Ένας άξιος επαναστάτης από το Λάμποβο του Αργρυροκάστρου. Τον άφησαν άταφο για τέσσερις μέρες μέχρι που έγινε αγνώριστος.
Κατά τις πενθήμερες μάχες όπου 5000 γέγκιδες ήρθαν από την Άνω Αλβανία και περιέζωσαν την πόλη , έπεσαν 114 (μεταξύ των οποίων και 7 γυναίκες) άτομα στην Κορυτσά.

Χρήστος Ροζάκης: Πώς οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες

Σε άρθρο του ο κ. Βασίλης Νέδος, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της Κυριακής της 10ης Μαΐου 2020, με τίτλο «Στο ραντάρ της Αθήνας η στρατιωτικοποίηση της Αγκυρας», αναφέρεται στο βιβλίο «Η έννοια της ΑΟΖ υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων» του Τούρκου υποναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί, και το οποίο εκδόθηκε από το τουρκικό ναυτικό. Στο έργο αυτό, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, η τουρκική πλευρά φαίνεται να επανέρχεται στο παλαιό και ξεπερασμένο επιχείρημά της ότι η υφαλοκρηπίδα, και η ΑΟΖ, στηρίζονται σε γεωλογικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να οριοθετηθούν. Με άλλα λόγια, οι δύο

Πάλι αυξήθηκαν οι ροές των ¨επενδυτών¨ στον Έβρο…

Κείμενο του ιστολογίου  tourkikanea 21/5/2020
Τα νέα από το μέτωπο των λαθρομεταναστών που μπαίνουν από τον Έβρο, δεν είναι καλά.

Δεν γνωρίζουμε τι άλλαξε, αλλά τις τελευταίες μέρες, ο αριθμός αυτών που περνάνε παράνομα, έχει μεγαλώσει πολύ.

Ιδιαίτερα στον άξονα Δερείου προς Ν. Σάντα παρατηρείται πολυκοσμία…
Μας ενημέρωσαν σχετικά κάτοικοι της περιοχής.

Ενδεικτικά δείτε την φωτογραφία που δημοσιεύουμε και είναι από χτες το μεσημέρι στο πεδινό

Μόνο βάτραχοι αντέχουν τέτοια εκπαίδευση! (Βίντεο)

Μόνο βάτραχοι αντέχουν τέτοια εκπαίδευση!

Τουρκικοί τσαμπουκάδες στην Παναγιά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων(ΒΙΝΤΕΟ)

Παντελής Φύκαρης 
Από το  politischios

Το σχοινί της έντασης συνεχίζει να τραβά η Τουρκία αφού μετά τη στοχοποίηση του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών από την τουρκική πολεμική αεροπορία με δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά σειρά είχε η κατά τα λοιπά εξαφανισμένη εδώ και καιρό τουρκική ακτοφυλακή.

Το πρωί της Πέμπτης 21/5/20, ψαράδες αλλά και μέλη της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή έγιναν μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου της προκλητικότητας της γείτονος, που θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Κοινή διαφημιστική καμπάνια για το Αιγαίο με την…Τουρκία ; !

Βήμα κοινής διαφημιστικής καμπάνιας για το Αιγαίο με την Ελλάδα

Ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσοι, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό τουρισμού της Ελλάδας Χάρη Θεοχάρη. Στην τηλεφωνική συνομιλία οι δύο υπουργοί ανέφεραν πως θα μπορούσε να γίνει μία κοινή διαφημιστική καμπάνια για το Αιγαίο.
……
Τονίστηκε πως η θάλασσα του Αιγαίου θα μπορούσε να προβληθεί ως ένας ασφαλής προορισμός. Στην τηλεφωνική συνομιλία αναφέρθηκε πως

Η Συρία καταδίκασε το ψευδομνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης με επιστολή στον ΟΗΕ

Στην έντονη καταδίκη του ψευδομνημονίου ΆγκυραςΤρίπολης, με την προειδοποίηση ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε μια ακόμη μεσογειακή χώρα, η Συρία, με επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ.
Στην επιστολή, η Δαμασκός (29 Απριλίου, Α/74/831) δηλώνει ότι θεωρεί το «μνημόνιο» άκυρο, που δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, κατηγορεί την Τουρκία ότι με το μνημόνιο αυτό παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, επιχειρώντας με τέτοιες πρακτικές να

Το παραλήρημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των Νησιών του Αν. Αιγαίου και οι απαντήσεις

Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*
Από το militaire


Αν και πολύ μελάνη έχει χυθεί για το θέμα των παραλόγων και επαναλαμβανομένων αξιώσεων εκ μέρους του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, για την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών από τη Θάσο μέχρι το σύμπλεγμα του Καστελορίζου, θα προσπαθήσω εν συντομία να παραθέσω μερικά ακράδαντα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν το άτοπο και το παράλογο των εν λόγω αξιώσεων.