Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

 Σχόλιο από ALEXANDER

Αναδημοσιεύουμε το  άρθρο της Κάρολ Γρίβα
για τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή για να μαθαίνουνοι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι…

Της Καρολ Γρίβα

Σήμερα ο απανταχού ελληνισμός τιμά μια ξεχωριστή ιστορική προσωπικότητα, μια απο τις λαμπρότερες μορφές της νεότερης ελληνικής μας ιστορίας.

Σήμερα τιμάμε τον οραματιστή της "ΕΝΩΣΙΣ", τον «Άξιο της Πατρίδος», τον θρυλικό Αρχηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Το σύνθημα μας ήτο, είναι και θα είναι πάντοτε η «Μεγάλη Ελλάς»

Στρατηγός Γ. Γρίβας Διγενής 

Απο την εφηβική του ηλικία, ο Διγενής είχε κιόλας διαλέξει το δρόμο που θα ακολουθούσε.
Ένας δρόμος που είχε σαν βάση του τα ιδανικά και τις αξίες, ένα δρόμος γεμάτος σκληρούς αγώνες για λευτεριά, τιμή και αξιοπρέπεια. Μια πορεία που οδηγούσε στο σημαντικότερο, ίσως, όραμα της ζωής του, για εθνική αυτοδιάθεση και ένωση της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα.

Απόφαση κυπριακής Βουλής: Ανάξιος κάθε είδους τιμής ο Γεώργιος Γρίβας

Με 23 ψήφους υπέρ και 15 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής υπερφήφισε το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τη Δημοκρατική Αντίσταση, με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης. Καταψήφισαν μόνο ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ.

Στο ψήφισμα γίνεται ρητή αναφορά στο ρόλο του Γρίβα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε είδους τιμής από την πατρίδα.

Την ίδια ώρα γίνεται κάλεσμα στην Πολιτεία να διακόψει τη χρηματοδότηση δραστηριοτήρων που συνδέονται με απόδοση τιμών στον Γρίβα, ενώ

Ναυμαχία της Έλλης: Ο ελιγμός του Ναύαρχου Κουντουριώτη

Η ναυμαχία της Έλλης 3 Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο)  ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.

Πριν την ναυμαχία

Τους πρώτους μήνες του πόλεμου ο Οθωμανικός στόλος υπό την διοίκηση του ναύαρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων (στο ναύσταθμο Ναγαρά), χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά

Τα Δεκεμβριανά (1944)

Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η ένοπλη σύγκρουση, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων από την άλλη.

Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η ένοπλη σύγκρουση, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων από την άλλη. Ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 με την αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου της Πλατείας Συντάγματος και τελείωσε τυπικά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Ήταν το προανάκρουσμα του Εμφυλίου Πολέμου (1946 - 1949), αν και για ορισμένους ιστορικούς η εμφύλια διαμάχη είχε ξεκινήσει πριν από την Απελευθέρωση.

Η αντιπαράθεση αυτή προήλθε από το κενό εξουσίας, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής τον Οκτώβριο του 1944.

Μηνύματα από τη Μακεδονική Γλώσσα: Καλόν ύπνο

Του Παντελή Σαββίδη

Βιβλιοπαρουσίαση Θεσ/νίκη: 1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα – 7/12/22

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά 1909 – 1922, Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στις 19.00. Θα μιλήσουν οι:

Στράτος Ν. Δορδανάς, επίκ. καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ.

Γιώργος Ρακκάς, πολιτικός επιστήμονας.

Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Κώστας Χατζηαντωνίου, Συγγραφέας.

Ψέριμος: Μια ξεχωριστή ιστορία

Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ

Η νήσος Ψέριμος αποτελεί ένα ακόμα μικρό παράδεισο του απέραντου γαλάζιου στο Αιγαίο πέλαγος, μέσα σε μια συνολική επιφάνεια 14,6 τετ. χλμ., νοτιοανατολικά της Καλύμνου και βόρεια της Κω – συνδέεται και με τα δύο νησιά ακτοπλοϊκά.

Εκφράζει απόλυτα τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη «Ένα δειλινό στο Αιγαίο, περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσες ίσες δόσεις που δε μένει στο τέλος παρά η αλήθεια».

Στην απογραφή του 2011 το νησί είχε πληθυσμό 80 κατοίκων – σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από τους μισούς. Αναγνωρίστηκε σαν οικισμός από το 1948, με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Την εποχή βέβαια εκείνη είχε εκατοντάδες κατοίκους με αποτέλεσμα το 1950 να αρχίσει την λειτουργία του το Δημοτικό Σχολείο Ψερίμου με 120 παιδιά.

Μαθήματα ενόψει νέας τουρκικής εισβολής στην Συρία

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Ανάγκη για μεθόδευση της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που θα συνιστά ΑΟΖ της ΕΕ και θα αποτελεί την κοινή στρατηγική απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό.

Το τουρκικό αφήγημα για την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (13 Νοεμβρίου) έχει ανατραπεί από κουρδικές πηγές. Η γυναίκα την οποία οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν για την επίθεση, κατηγορώντας την ως όργανο της κουρδικής οργάνωσης «YPG» -συμμετέχει στην διοίκηση της β. Συρίας και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ-, διατηρούσε για χρόνια στενές σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» και τον σύμμαχό του τουρκο-ελεγχόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA) που κατηγορείται από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για εγκλήματα και στον οποίο ο αδελφός της γυναίκας είναι διοικητής.

ΑΣΤΡΑΠΗ 4-22: Υπό το βλέμμα του Α/ΓΕΝ Πετράκη η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού(Φωτο)

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022, και στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22», ο Αρχηγός ΓΕΝ (Α/ΓΕΝ) Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, επέβη της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης και παρακολούθησε αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και Βόρειου Κρητικού πελάγους.

Δείτε εικόνες που δημοσίευσε το ΓΕΝ:

Τί αφορά η νέα σύμβαση ανταλλακτικών για τα NH90

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανακοίνωσή της, η ΓΔΑΕΕ γνωστοποίησε ότι στις 24 Νοεμβρίου “υπεγράφη με την εταιρεία ΝΗ Industries, η Σύμβαση 006A/2022 για την Προμήθεια Ανταλλακτικών Ελικοπτέρων ΝΗ90″.

Η εξέλιξη δεν συνιστά κάτι δραστικό εν σχέσει με τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα της υποστηρίξεως των ελικοπτέρων NH90 της Αεροπορίας Στρατού, προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακώς η επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα σε αξιοπρεπή επίπεδα. Πρόκειται για συνέχεια του διαγωνισμού 06/2020 (Επαναληπτικός 09/2018) προϋπολογισμού ύψους 5 εκατ. € για τον οποίο από τις 28 Σεπτεμβρίου 2021 έχει ορισθεί ως προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία NH Industries, προς σύναψη συμβάσεως διετούς διαρκείας.

O Νετανιάχου δεν ξεχνά: Ο Ερντογάν με έλεγε Χίτλερ κάθε 6 ώρες – Δεν εγκρίνω ό,τι λέει κι ό,τι κάνει

Συγκρατημένα ικανοποιημένος για την βελτίωση τωνσχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία εμφανίστηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι δεν ξεχνά ούτε ποιος είναι ούτε τι έλεγε για κείνον ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Συνήθιζε να με λέει Χίτλερ κάθε έξι ώρες» δήλωσε σε podcast με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Μπάρι Βάις. «Δεν εγκρίνω ό,τι λέει και ό,τι κάνει, αλλά είμαι ικανοποιημένος με τη βελτίωση των σχέσεών μας» είπε ο Νετανιάχου ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου τα ηνία του Ισραήλ.

«Σας ομαδοποιουν  με ανθρώπους σαν τον Ερντογάν. Μπορεί να έχω διαβάσει μέχρι και 100 άρθρα που σας συγκαταλέγουν στους αυταρχικούς ηγέτες» παρατήρησε η δημοσιογράφος.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να στρουθοκαμηλίσει το ελληνικό ΥΠΕΞ με το Κέντρο… “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ” γλώσσας αγαπητοί και ιδού το γιατί

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας ενέκρινε την ίδρυση “Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα”. Το Κέντρο με μορφή ΜΚΟ έχει σκοπό να διαδώσει μία γλώσσα τη οποία ονομάζει “μακεδονική” και να επιδιώξει τη διδασκαλία της σε σχολεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδος. Θεωρώ ότι η λειτουργία αυτής της ΜΚΟ δημιουργεί σοβαρά νομικά και ιστορικά ερωτήματα και προτείνω να εξετασθούν οι νόμιμοι τρόποι προσφυγής κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου της Φλώρινας.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ (Πολιτικός Επιστήμων)
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελέχθη ότι η έγκριση της ως άνω ΜΚΟ είναι συμβατική υποχρέωση της Ελλάδος απορρέουσα από

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ράμα και ομογενείς στην Αλβανία

 Αλεξία Τασούλη 

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογο του στα Τίρανα και η περιοδεία του σε περιοχές όπου ζει η Εθνική μειονότητα

Χωρίς επί της ουσίας πρόοδο στις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία επί του συνυποσχετικού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του.

Ωστόσο ήταν σε καλό κλίμα και δρομολογεί τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα που θα γίνει την Τρίτη στα Τίρανα με αφορμή τη σύνοδο της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Χαστούκι» στο παράνομο μνημόνιο Τουρκιάς -Λιβύης - Επιστολή-καταπέλτης της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ηχηρό χαστούκι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2019 που «ανανεώθηκε» στις 3 Οκτωβρίου του 2022 δίνει η Αθήνα με επιστολή που εστάλη στα Ηνωμένα Εθνη στις 17 Νοεμβρίου και στην οποία η μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας στον διεθνή οργανισμό, πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη περιγράφει τις ελληνικές θέσεις (προς τον γ.γ. του ΟΗΕ) και εξηγεί γιατί το κείμενο που υπέγραψαν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης στην Τρίπολη δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ μπορεί να έχει συνέπειες και επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα στη Μεσόγειο, «αποσταθεροποιώντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Μήνυμα από τον «Κολοσσό» των Ενόπλων Δυνάμεων: Σας περιμένουμε νύχτα – μέρα(Βίντεο - Φωτο)

 Εντυπωσιακή διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων με επίδειξη ισχύος πυρός στην Ρόδο, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι «ινδιάνοι του Αιγαίου» τα ελικόπτερα KIOWA καθώς και τα νεοαποκτηθέντα Μ1117 πλέον έχουν πάρει θέσεις στα νησιά του Αιγαίου, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα πώς όχι μόνο δεν αποστρατιωτικοποιούνται αλλά θωρακίζονται στον μέγιστο βαθμό έναντι κάθε απειλής και κάθε επιβουλέα.

Η Κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο υποβρύχιο Παπανικολής

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ξεναγήθηκε στον πλου του υποβρυχίου Παπανικολής, ενόψει της γιορτής του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κ. Σακελλαροπούλου, που την περασμένη εβδομάδα μπήκε σε πιλοτήριο Rafale, σήμερα βρέθηκε στη Σαλαμίνα κατέβηκε μέσα στο υποβρύχιο Παπανικολής, μίλησε με τους ναύτες και ξεναγήθηκε στο χώρο.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν, αρχικά

Δεκέμβριος 1944:Η παραχάραξη της Ιστορίας

 Σάκης Μουμτζής

Το κλασικό ερμηνευτικό σχήμα της Αριστεράς υποστηρίζει πως η αιτία της Δεκεμβριανής σύγκρουσης ήταν οι πυροβολισμοί στην Πλατεία Συντάγματος από το μέγαρο της Αστυνομίας το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ένα βολικό αφήγημα που αποκρύπτει πολύ συγκεκριμένα γεγονότα που προηγήθηκαν, καθώς η αναφορά σε αυτά ανατρέπει αυτό το αφήγημα. Συνοπτικά, έτσι έχει η κατάσταση:

Είναι γνωστό και ομολογείται από όλες τις πλευρές πως το κρίσιμο ζήτημα ήταν η συγκρότηση του Εθνικού Στρατού και ο συνακόλουθος αφοπλισμός των ανταρτικών οργανώσεων. Ήταν προφανές πως δημοψήφισμα και εκλογές δεν μπορούσαν να

ΑΟΖ: Δένδιας – Τσάκα με επίκεντρο το συνυποσχετικό

Βασίλης Νέδος

ΦΩΤΟ: Στην ατζέντα της συνάντησης του υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της ομολόγου του της Αλβανίας Ολτα Τσάκα, η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. [INTIME NEWS]

Η οριοθέτηση ΑΟΖ απασχόλησε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας. Στα Τίρανα την επόμενη εβδομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης 

Η αναφορά και των δύο υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδας και Αλβανίας, για «πολιτική συζήτηση»

Δ. Τριανταφυλλίδης στο newshub.gr: Στη γενοκτονία της Ρωσίας στην Ουκρανία χάθηκαν 8 εκ. ψυχές

 

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας φιλοξενείται στο newshub.gr με αφορμή τη λογοκρισία που δέχτηκε για ένα ιστορικό κείμενο για το Holodomor, το μέχρι στιγμής απεχθέστερο ρωσικό έγκλημα στην Ουκρανία.

Αλέξανδρος Δρίβας: ΗΠΑ-Γαλλία συμμαχία - Νέα ευρωπαϊκή τάξη

 

Αλέξανδρος Δρίβας: ΗΠΑ-Γαλλία συμμαχία - Νέα ευρωπαϊκή τάξη

Θανάσης Δρούγος: ΗΠΑ-Γαλλία εξετάζουν διεθνή δίκη για την εισβολή στην Ουκρανία...

 

Θανάσης Δρούγος: ΗΠΑ-Γαλλία εξετάζουν διεθνή δίκη για την εισβολή στην Ουκρανία...

Να αγιάσει το στόμα σου! Τα είπες όλα | infoXAK (2-12-2022)

 

infoXAK: Να αγιάσει το στόμα σου! Τα είπες όλα

ΔHMHTPHΣ AΠOKHΣ ΣTO pagenews.gr: EΛΛAΔA- TO BAPY KOΣTOYMI THΣ AΠOTPOΠHΣ

 

Ο Δημήτρης Απόκης Διεθνολόγος - Αναλυτής αναφέρθηκε στην Ελλάδα - Το βαρύ κοστούμι της αποτροπής

ΠΡΙΣΜΑ: ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ;

 

Δύο Αντιστράτηγοι ε.α. ο Ηλίας Λεοντάργς, τ. ��ρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Λάζαρος Καμπουρίδης, πρώην Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα, συζητούν για το δόγμα της Τουρκίας και τη δυνατότητά της να μας έρθει ένα βράδυ.

Οι Τούρκοι πήραν απάντηση με την άσκηση στη Ρόδο | Καλημέρα | 03/12/2022

 
Συνεπής στον αγώνα για ενημέρωση, ο Γιώργος Αυτιάς επιστρέφει πρώτος στις οθόνες μας, για τη δική του, ουσιαστική #Kalimera

Μιχάλης Ιγνατίου, Υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές

 
Η ακρόαση της νέας Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο έδωσε ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας στις παράλογες Τουρκικές διεκδικήσεις δηλώνει ο Κορυφαίος Έλληνας ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου (https://hellasjournal.com) σε ανταπόκριση στο Ωμέγα Channel Κύπρου και στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων.

Ιωάννης Μπαλτζώης και Δημήτρης Σταθακόπουλος για τα ελληνοτουρκικά |Τώρα μαζί | 03/12/2022 | OPEN TV

 
Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, τουρκολόγος, αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Πολύ δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι – Ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των μαχών»

 

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να παίρνει ξανά την σκυτάλη νουθετώντας τους Έλληνες «να μην παίρνουν αέρα τα μυαλά τους».