Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Κωνσταντίνος Χολέβας
Από το konstantinosholevas

Η Μαλτέζα Επίτροπος Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έλενα Ντάλλι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με ένα έγγραφο, με το οποίο πρότεινε μία Ευρώπη χωρίς Χριστούγεννα, χωρίς Χριστιανικές ρίζες, χωρίς ταυτότητα. Ευτυχώς η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν προέβη σε απόσυρση του εγγράφου, το οποίο εξέφραζε προσωπικές απόψεις της Επιτρόπου από τη Μάλτα. Το κείμενο εκφράζει μία τάση μειοψηφική μεν, αλλά ανησυχητική. Διότι, αν η Ευρώπη παύσει να αναγνωρίζει τις Χριστιανικές ρίζες της, δεν θα είναι Ευρώπη. Θα είναι ένας άμορφος χυλός χωρίς ταυτότητα και πιθανόν χωρίς δημοκρατικές αξίες.

Είναι εμπορικώς αξιοποιήσιμα τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου;

Κονοφάγος Ηλίας
Από το  slpress


Για την προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας έχει ιδρυθεί αρμόδιος φορέας, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Η ΕΔΕΥ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, φροντίζει για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε πετρελαϊκές εταιρείες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Συμμαχία Ντράγκι - Μακρόν στην «Αιώνια Πόλη»: Οι προοπτικές του νέου πόλου ισχύος της Ευρώπης; Θα αλλάξει κάτι στην Ευρώπη; - Πώς θα αντιδράσει ο νέος συνασπισμός στο Βερολίνο

Του Γιάννη Γούναρη*
Από το huffingtonpost 

Στις 26 Νοεμβρίου υπογράφηκε στο επιβλητικό Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Quirinale στη Ρώμη η ομώνυμη Συνθήκη Ιταλίας – Γαλλίας «για μια ενισχυμένη Διμερή Συνεργασία» από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπό το βλέμμα του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια συμφωνία 12 άρθρων, η οποία καλύπτει… περίπου τα πάντα. Από τον συντονισμό σε θέματα διπλωματίας και ασφάλειας, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και πριν από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, μέχρι τη συνεργασία στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών διαστημικών πυραύλων Ariane και Vega.

Η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας: Καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη;

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας συσφίγγονται ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, αν και, εν πολλοίς, αφανώς και σιωπηρά.

Του Ευάγγελου Κοροβίνη [Άρδην τ. 111]
Από το ardin-rixi 

Το έτος λήξης του ψυχρού πολέμου, το 1989, σηματοδοτεί το ξεπάγωμα των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας, του οποίου είχε προηγηθεί η σινοσοβιετική αντιπαράθεση της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Μετά το 1989, οι ρωσοκινεζικές σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, με τη συνεργασία των δύο χωρών να αποκτά νέα ορμή όταν πρόεδρος της Κίνας έγινε το 2012 ο Ξι Τζιπίνγκ. Καταλύτης για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας υπήρξε η ουκρανική και η συριακή κρίση και η όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά των ΗΠΑ απέναντι στο ανασφαλές καθεστώς της Β. Κορέας.

Νέα NAVTEX της Τουρκίας για το «Ορούτς Ρέις»

Υπόμνηση ότι το «Ορούτς Ρέις» παραμένει στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου αποτελεί η χθεσινή NAVTEX από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας (1172/21) 

Βασίλης Νέδος

Υπόμνηση ότι το «Ορούτς Ρέις» παραμένει στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου αποτελεί η χθεσινή NAVTEX από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας (1172/21), με την οποία παρατείνονται έως τις 31 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους οι έρευνες σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη νότια Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Πρόκειται για μια περιοχή εντός της οποίας –με κάποιες διακοπές και ορισμένες φορές ελαφρώς δυτικότερα– το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» διεξήγαγε έρευνες κατά τους προηγούμενους σχεδόν δυόμισι μήνες.

Κυριάκος Κυριακόπουλος: η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας

Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Από το anixneuseis

Τουρκία: Ολοκληρωμένη επιθετική στρατηγική που κινείται σε τρία επίπεδα

Η Ευρασιατική σκακιέρα έχει μεταπηδήσει σε ένα καθεστώς πρωτοφανούς διπλωματικοπολιτικής κινητικότητας, στην πατρίδα μας όμως, η κυρίαρχη στρατηγική σκέψη παραμένει προσκολλημένη σε επιπόλαιες και επιφανειακές αναγνώσεις. Καταγράφουμε…

Πρώτον: Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Αρχιτεκτονική της μεταψυχροπολεμικής Βαλκανικής αντιμετωπίζεται εν πολλοίς ως μια τελειωμένη υπόθεση 

Η Τουρκία “πνίγεται” από τις αποφάσεις του Ερντογάν(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Η λίρα βυθίζεται και ο Ερντογάν επιμένει! Υπό παρακολούθηση όποιος κάνει τις λίρες του δολάρια. “Θα κάτσουν στο σβέρκο της Τουρκίας”

Τις εξελίξεις στην Τουρκία με την ιστορική υποτίμηση της λίρας εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.


Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Γιατί οι Τούρκοι φοβούνται; Ποιος ο ρόλος της Αγγλίας στην κυπριακή ΑΟΖ;

Του Θοδωρή Γιάνναρου
Από το capital

Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για δημιουργία καλού κλίματος έχουν πέσει πολλάκις στο κενό, όπως θα πέσουν και οι όποιες επόμενες, μιας και ποτέ δεν υπήρξε μακρά περίοδος καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γείτονά της εξ’ Ανατολών, καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης Ελληνικής  Ιστορίας. Ήδη από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 και μετά, οι πόλεμοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο ή τυχαίο και σποραδικό, αλλά μάλλον παγιωμένη συνήθεια των γειτόνων μας.

Αμερικανοί γραφειοκράτες “αγαπούν” Τουρκία… πάνε να σώσουν Ερντογάν

Ένα σπουδαίο μέρος του νομοσχεδίου των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, που ψηφίστηκε ως “κομμάτι” του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου, είναι η αναφορά στη σημαντική τριμερή συνάντηση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η γνωστή ως 3 συν 1, η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά με τους Ρεπουμπλικάνους και τείνει να εξαφανιστεί με τους Δημοκρατικούς για χάρη της Τουρκίας.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Δυστυχώς το γραφειοκρατικό παλιό σύστημα επανήλθε …δριμύτερο και δείχνει τάσεις να “σκοτώσει”

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Η επιλογή των κορβετών και οι πιθανοί συνδυασμοί για το Π.Ν.(Βίντεο)

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: O αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος αναφέρθηκε στην επιλογή των κορβετών και οι πιθανοί συνδυασμοί για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στην επιλογή των κορβετών και τους πιθανούς συνδυασμούς για το Πολεμικό Ναυτικό.

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Η οροφή κύριων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και η επικείμενη επιλογή των κορβετών