Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πώς σχολιάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων την είδηση για τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα


«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους. Ο Διογένης Λαέρτιος στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε στην Ακαδημία όπου ζούσε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του.

Το ίδιο λέει και ο Παυσανίας, ότι δηλαδή ο Πλάτωνας θάφτηκε όχι μακριά από την Ακαδημία».

Woke culture: Η βαρβαρότητα της «σωστής πλευράς» της Ιστορίας


Εγερτήριο προοίμιο

Εάν το φαινόμενο της woke κουλτούρας επαγγέλλεται ένα είδος χειραγωγημένης και υποταγμένης αφύπνισης του ιντερνετικού, κατά βάση, όχλου, εκ προοιμίου προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο του Γιώργου Πανόπουλου, όχι ως κάποια αντι-woke εποπτεία του φαινομένου, αλλά ως μια πρώιμη μπροντελική ματιά από ψηλά, στις εκτενείς χωρικές, δηλαδή παγκόσμιες, διαστάσεις του, με τη συγγραφικά ενδελεχή και εμβριθή εξέτασή του.

OHE: O θαλάσσιος διάδρομος μέσω Κύπρου για Γάζα βοήθησε αλλά… δεν υποκαθιστά τις χερσαίες διαδρομές


Η ανώτερη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαχ, ενημέρωσε χθες Τετάρτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην περιοχή.

Ο θαλάσσιος διάδρομος για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα προχωράει γρήγορα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενημερώνει η αμερικανική USAID


FILE PHOTO: Φόρτωση τροφίμων στο πλοίο Open Arms με προορισμό την Γάζα, στο Λιμάνι της Λάρνακας. EPA/SANTI PALACIOS/ HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο θαλάσσιος διάδρομος προχωράει γρήγορα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε η βοηθός του Διαχειριστή του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας της USAID (United States Agency for International Development) στη Μέση Ανατολή, Σονάλι Κόρντε μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια –Σχέδια για Λαύριο-Πάτρα,-Αλεξανδρούπολη


Tρεις διαγωνισμούς για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων ωριμάζει αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.

Στη γαλλική «φωλιά» της Τανάγρας τα Rafale υποδέχονται τα Mirage 2000D της Armee De L’ Air: Μια συνάντηση που ατσαλώνει τις πιο ισχυρές συμμαχίες για την Ελλάδα


Τα Mirage 2000D, της γαλλικής αεροπορίας, τον Μάιο πρόκειται να προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και να παραμείνουν γι’ αρκετές ημέρες. Πηγή: Anthony Leuland/ Armee de l’ Air de Esp

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL., Aθήνα

Μετά την παρουσία της 332 Μοίρας “Γεράκι” στο Mont De Marsan στην διασυμμαχική άσκηση VOLFA, οι «ριπές ανέμου» είχαν ένα ακόμη ραντεβού στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας κατά τον πολυεθνικό «Ηνίοχο».

Έναρξη επαναβαφής των “βρώμικων” F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες επαναβαφής των μαχητικών F-16, έπειτα από σειρά ετών που η διαδικασία παραμελήθηκε λόγω και των περιορισμένων λειτουργικών προϋπολογισμών που αφιέρωνε το ΥΠΕΘΑ. 

Δημιουργώντας συνθήκη άρνησης πρόσβασης των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο με πυραύλους κατά χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, η περίπτωση των RBS-15 Mk.4

Ευθύμιος Λάζος

Σήμερα, όλοι οι νέας τεχνολογίας πύραυλοι κατά πλοίων έχουν και δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων. Αυτή τους η ικανότητα επιτρέπει στη χώρα μας, μας δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε συνθήκες άρνησης πρόσβασης των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο (προσβολή των τουρκικών πλοίων) και στη Μικρά Ασία (προσβολή υψηλής σημασίας στρατιωτικών στόχων). 

FDI: «Αυτοψία» του Αρχηγού ΓΕΝ στο ναυπηγείο της Λοριάν – Ενημερώθηκε για τη πρόοδο στη ναυπήγηση των φρεγατών [pics]


Από την Κυριακή 21 έως και την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ναυπηγείο στη Λοριάν της Γαλλίας όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Εξοπλιστικά: ΜΗΔΕΝ μέχρι 2028… ίσως 20 Bradley, ΠΑΓΟΣ MEKO, Block 50, όπλα


Τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καθώς μπορεί μεν να υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ο δημοσιονομικός χώρος, όμως, έχει σχεδόν εξαντληθεί. 

Δεσποτόπουλος για φρεγάτα Ύδρα: Πολύ σημαντική η παρουσία μας στον Κόλπο του Άντεν - Προασπίζει τα ελληνικά συμφέροντα (video)


Την εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα σε ένα επεισόδιο αποτροπής επίθεσης από UVAS των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στον κόλπο του Άντεν, σχολίασε o διεθνολόγος Aλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Κόλπος του Άντεν: 8 Drones είχε εντοπίσει ως πιθανή απειλή η φρεγάτα ΥΔΡΑ


Πριν προχωρήσει στην κατάρριψη του ενός από τα δύο drones στον κόλπο του Άντεν, τα ηλεκτρονικά συστήματα της φρεγάτας ΥΔΡΑ είχαν «κλειδώσει» συνολικά 8 μη επανδρωμένα αεροχήματα. Αναλυτικά το χρονικό της κατάρριψης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μαθητές μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων της Θράκης συνάντησε ο Δένδιας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μαθητές από τα μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία της Άνω Βυρσίνης, του Πολυάνθου, της Άνω Δροσίνης, των Ασωμάτων, του Πάσσου και της Οργάνης Θράκης, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα.

Ελλάδα - Κίνα: Υπογραφή δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας στον τομέα των αλιευμάτων


Τη βούληση για την επίλυση ζητημάτων που θα επιτρέψει σε μια σειρά ελληνικών γεωργικών προϊόντων να εξαχθούν στην αγορά της Κίνας υπογράμμισαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, Ζάο Ζένγκλιαν.

S-300 & Patriot στην Ουκρανία; Aπάντηση στους πιέζοντες εξ Εσπερίας


Αν είχα την ευκαιρία να καθίσω απέναντι από τον «Ευρωπαίο διπλωμάτη» που θέτει επιτακτικά το ζήτημα της παροχής αντιαεροπορικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θα του έλεγα τα εξής: 

«Σύννεφα» στις σχέσεις με τη Β. Μακεδονία φέρνει η άνοδος των εθνικιστών


Νίκος Μελέτης

Αντιμέτωπη με τη διαμόρφωση εκ νέου ενός δύσκολου περιβάλλοντος στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες αναδεικνύει τη δυναμική του εθνικιστικού VMRO-DPMNE ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 8ης Μαΐου.

Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια: Πρώτη ήρθε η Γκορντάνα Ντάβκοβα


Απρίλιος 24, 2024. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι και η Γκορντάνα Ντάβκοβα βρίσκονται στον δεύτερο γύρο.

Τουρκία: Τέλειωσαν τα ΜΟΕ και εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πυρά «στην καρδιά» του βόρειου Αιγαίου [pic]


Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις και οι αμοιβαίες επισκέψεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις «μια ανάσα» από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Φιντάν δεν πάει Βρυξέλλες ως αντίδραση, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η απόφαση του Χακάν Φιντάν θεωρείται ότι είναι ένα από τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα που έγιναν ως αντίδραση κατά των Βρυξελλών

Τι αλλάζει στη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα - Ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για τον Νετανιάχου

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το κατεστραμμένο κτήριο της οικογένειας Abu Muammar ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα, στις 29 Μαρτίου 2024. AP Photo/Hatem Ali

Γιάννης Χαραμίδης

Ο στρατός του Ισραήλ αναμένει εντός των επόμενων ωρών το πολιτικό «πράσινο» φως για μία επιχείρηση στη Ράφα, στην οποία ο Νετανιάχου στηρίζει τις τελευταίες ελπίδες εξιλέωσης και σωτηρίας.

Για πρώτη φορά η Χαμάς δέχεται αφοπλισμό της εάν εφαρμοστεί η λύση δύο κρατών


Η πρόταση του αξιωματούχου της Χαμάς προβλέπει ίδρυση παλαιστινιακού κράτος στα σύνορα προ του 1967

Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:15

Η Σουηδία θα στείλει ένα τάγμα στη Λετονία το επόμενο έτος για να συνεισφέρει στη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή της Βαλτικής, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Ρωσία: Διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας


Απρίλιος 25, 2024. Ελλάδα.

Μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών αντιμετωπίζει μέλος της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η Πολωνία έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία στον επαναπατρισμό όσων είναι σε ηλικία στράτευσης


«Προτείνουμε εδώ και καιρό να βοηθήσουμε την ουκρανική πλευρά να διασφαλίσει ότι οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας θα πάνε στην Ουκρανία», σημείωσε ο υπουργός Αμυνας.

«Η ασημένια σφαίρα του Κιέβου»; Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν ήδη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS - Δείτε infographic


Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι τα όπλα δεν ανακοινώθηκαν δημόσια για τη διατήρηση της «επιχειρησιακής ασφάλειας» της Ουκρανίας.

AFP: Η αμερικανική βοήθεια δεν είναι «το μαγικό ραβδί» που θα λύσει όλα τα προβλήματα της Ουκρανίας


Η μαζική υποστήριξη δεν είναι «το μαγικό ραβδί»: η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα στο μέτωπο και οι ΗΠΑ είναι οι πρώτες που το παραδέχονται, σύμφωνα με το AFP.

ΗΠΑ: Τελική έγκριση για όπλα στην Ουκρανία


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες, με δικομματική συντριπτική πλειοψηφία, τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα νησιωτικά κράτη του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ μέσα στις αμέσως προσεχείς ώρες αναμένεται η υπογραφή του Τζο Μπάιντεν. Η τελική ψηφοφορία ήταν 79 υπέρ και 18 κατά.

Κλιμακώνει τις απειλές η Ρωσία: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά στην Πολωνία, θα γίνουν στόχοι

Η Μαρία Ζαχάροβα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Associated Press

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν στην Πολωνία θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ έστειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μην είστε τόσο «αφελείς» με την Κίνα: Η γερμανική αντικατασκοπεία προειδοποιεί τις εταιρείες

Oi κινεζικές επιχειρήσεις επιμένουν ότι είναι εντελώς ιδιωτικές, αλλά στην πραγματικότητα υπόκεινται και υποστηρίζονται από κρατικά συμφέροντα.