Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΜΕΡΟΣ Β')


Δείτε το Α ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ
 
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
(Η Συνέχεια από το ΜΕΡΟΣ Α΄)

EΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1923 - 1935)

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1927

«Με το οριστικόν Σύνταγµα του 1927 η ∆ηµοκρατία απέβη εµπράκτως, πολίτευµα της µεγάλης πλειονοψηφίας του λαού» Αλ. Σβώλος Tο Σύνταγµα της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας της 3ης Ιουνίου 1927, ο πρώτος Καταστατικός Χάρτης του δηµοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύµατος στην Συνταγµατική Ιστορία της Ελλάδας, παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον: Όχι µόνο για το περιεχόµενο των 127 άρθρων του και την πολιτειακή φιλοσοφία που το διέπει (I) αλλά και γιατί είναι συνδεδεµένο µε το εγχείρηµα της κατάλυσης της βασιλείας και την ιστορική σηµασία του (II)...

Το …metoo της Επανάστασης του ’21 (B΄ μέρος)

Του Tάσου Χατζηαναστασίου*

Η γυναίκα ως λάφυρο πολέμου

Η ιστορία της Ελένης Στάικου και των γυναικών του Μεσολογγίου είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για την αντιμετώπιση της γυναίκας στους πολέμους ως λάφυρο, ως αντικείμενο αγοραπωλησίας και αιώνιο θύμα της αντρικής βίας και κυριαρχίας. Είδαμε πρόσφατα πώς αντιμετωπίστηκαν οι γυναίκες των Γεζίντι από τους άντρες τού Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Είναι πολύ γνωστή εξάλλου η αφορμή της «μήνιος του Αχιλλέως», εξαιτίας της απαίτησης του Αγαμέμνονα να του δώσει το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών τη σκλάβα Βρισηίδα, επειδή αυτός είχε αποδώσει στον πατέρα της τη δική του σκλάβα, τη Χρυσηίδα.

Μοντέλο Ισραήλ: Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και αποτίναξη του φοβικού συνδρόμου των ελληνικών ελίτ

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

Το άρθρο του Εφραίμ Ινμπαρ  Ποια είναι η ατζέντα για την Ανατολική Μεσόγειο;” είναι σημαντικό για τους εξής λόγους:

  • Αναφέρει ότι ο Πόλεμος παραμένει πολιτική επιλογή στον 21ο αιώνα και δεν αποτελεί αναχρονισμό όπως αναφέρεται διαρκώς από ελληνικά χείλη.
  • Προτείνει το μοντέλο κουλτούρας συνεργασιών πάνω στο οποίο πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα και κυρίως αναφέρει ότι πρέπει να πάρει παράδειγμα από το Ισραήλ.
  • Τουτέστιν το Ισραήλ να αποτελέσει το πρότυπο ως προς το μοντέλο εθνικής ασφάλειας που θα ακολουθήσει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Συμπεράσματα από το Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη

 Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace Θεσ/νίκης,  η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ  διοργάνωσε έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Τέσσερα χρόνια (2018-2022) από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών».

     Από τις τοποθετήσεις, δια ζώσης ή μέσω zoom,  των προέδρων ή των εκπροσώπων των Παμμακεδονικών Ενώσεων από όλον τον κόσμο, από την εισήγηση του κεντρικού ομιλητή Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και από φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την σημερινή κατάστασης στο εσωτερικό του γειτονικού κράτους, και παρουσιάσθηκε από τον κ. Δημήτριο Γιουματζίδη, προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Ένταση στη Βουλή από την ατάκα Συρίγου: «Η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο»

Φωτιά άναψε στη Βουλή η φράση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή αφορμή την τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων, αρμόδιου για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για πανεπιστήμια, αναφέρθηκε στον «πολιτικό μύθο» της αντίστασης του Πολυτεχνείου, προκαλώντας αντιδράσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Ο κ. Συρίγος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «παρά την μεγάλη ηθική αποστροφή και την

Ο Τατάρ, οι 85 εκ. Τούρκοι και οι απαθείς θεατές της τουρκικής επιθετικότητας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Όπως ο Ραούφ Ντενκτάς το 1983 κατά την ίδρυση της ‘’ΤΔΒΚ’’ δήλωσε ότι έχει την υποστήριξη της Τουρκίας των 60 εκατομμύριων, έτσι κι εγώ σήμερα μπορώ να πω ότι έχω την υποστήριξη της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων». Τάδε έφη, Ερσίν Τατάρ, εγκάθετος της Άγκυρας, κατοχικός ηγέτης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Ο Τατάρ δεν είναι ασφαλώς Ντενκτάς, αλλά έχουν ένα κοινό: Ο Ραούφ Ντενκτάς τότε εξυπηρετούσε και ο Ερσίν Τατάρ σήμερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και μόνο και όχι των Τουρκοκυπρίων. Γι΄ αυτό ήταν και είναι εγκάθετοι της Άγκυρας. Η διαφορά ήταν πως ο Ντενκτάς είχε επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Τουρκία και μπορούσε να επηρεάσει. Όταν κρίθηκε πως η παρουσία του δεν εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας,

Οι διεφθαρμένοι του Φόρεϊν Όφις, τους οποίους «προσκυνούν» οι δικοί μας... Τα άπλυτα στη φόρα - ενυπογράφως από Sir Simon McDonald

 Φανούλα Αργυρού 

Παραιτήθηκε ακόμα ένα στέλεχος της κυβέρνησης Boris Johnson. Είναι ο Συντηρητικός βουλευτής Chris Pincher και παραιτήθηκε από τη θέση του ως Deputy Chief Whip στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο εν λόγω βουλευτής μάς ενδιαφέρει άμεσα, καθώς ήταν υπεύθυνος να διαχειρίζεται την τύχη της πατρίδας μας από τις 25 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2020 ως Υφυπουργός Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών Κοινοπολιτείας (και Ανάπτυξης). Είχε αντικαταστήσει τον άλλον παραιτηθέντα τότε, γνωστότατο για τις θέσεις του έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με την ΑΟΖ και τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, Sir Alan Duncan (Μεταξύ Ιουλίου 2016 και 2019).

Α/ΓΕΕΘΑ: Επίσκεψη στο Lexington Institute – Στο επίκεντρο ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν.Μεσόγειο

Σε δείπνο εργασίας στο Lexington Institute στην Ουάσινγκτον παρακάθισε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν «η Άμυνα και η Ασφάλεια» και ο ρόλος «της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» καθώς και «οι εθνικές και διεθνείς δράσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η διαρκής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ».

Ν.Δένδιας από Χάγη: Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη λογοδοσία στην Ουκρανία, την οποία οργάνωσε στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χούκστρα, μαζί με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως για την Ελλάδα αυτό είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας. «Καταρχάς για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη και μάλιστα μετά τη συνάντηση μου με επιζώντες από τη Μαριούπολη, πριν από δύο μέρες στην Οδησσό» όπως εξήγησε. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει με τις μικρές της δυνάμεις το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «διότι θεωρούμε ότι το χειρότερο πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί είναι η ατιμωρησία».

CNNTURK : ¨Δήθεν τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο¨(Βίντεο)

Τα φερέφωνα του Ταγίπ ενοχλούνται από την δράση των Ελλήνων στις ΗΠΑ.

Έτσι ακούμε τον παρουσιαστή στο δελτίο ειδήσεων του CNNTURK να λέει τα εξής :

¨Τα ελληνικά και ελληνοκυπριακά λόμπι στις ΗΠΑ επιτάχυναν τις προσπάθειες τους για να εμποδίσουν την πώληση F-16 στην Τουρκία και δημοσίευαν ένα βίντεο με τίτλο “Όχι στην πώληση F-16 στην Τουρκία”.
Μόνος τους στόχος να παρεμποδιστεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία
Και αυτό είναι ένα βίντεο που προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας μας ………..

Συνάντηση Φλώρου-Μενέντεζ στις ΗΠΑ: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και η τουρκική προκλητικότητα σε πρώτο πλάνο

Είναι βέβαιο πως μεταξύ άλλων τέθηκαν τα ζητήματα του «μπλόκου» προς τα F-16, που θέλει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ η Άγκυρα.

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και δηλωμένο φιλέλληνα, Μπομπ Μενέντεζ, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

Με ανάρτησή, ο κ. Φλώρος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και για τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», ενώ είναι βέβαιο πως μεταξύ άλλων τέθηκαν τα ζητήματα του «μπλόκου» στην αγορά F-16, που θέλει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ η Άγκυρα.

ΕΚΠΑ: Σημαντική διάκριση – Ανάμεσα στα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα

Μία πολύ σημαντική διάκριση, που καταδεικνύει το υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας επίδρασης και αναγνώρισης ερευνητικό έργο του ΕΚΠΑ, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της παγκόσμιας ερευνητικής κατάταξης «AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2022».

Πιο συγκεκριμένα, το ίδρυμα καταλαμβάνει την 82η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 16.091 Πανεπιστημίων από 216 χώρες που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη.

Επιπροσθέτως, βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων για το 2022.

Οι Belh@rra έρχονται πολύ νωρίτερα: Πατάνε… γκάζι οι Γάλλοι, άρχισε το χτίσιμο και της δεύτερης

 Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που στελεχώνουν το ναυτικό κλιμάκιο του Λοριάντ, ανάμεσά τους και ιδιαίτερα έμπειροι ναυπηγοί με σπουδές στο εξωτερικό σε ξακουστά πανεπιστήμια, ακόμη και των ΗΠΑ, είναι αυτά που επιλέχθηκαν από το ναυτικό Επιτελείο για να συστήσουν τον πυρήνα που θα χτίσει μαζί με τους Γάλλους τις Ελληνικές νέες φρεγάτες. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Δικαιωμένοι αισθάνονται, όλο και περισσότερο, στο ναυτικό Επιτελείο λόγω της προόδου των εργασιών στο ναυπηγείο του Λοριάν, εκεί δηλαδή που «χτίζονται» οι νέες ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra.

Ο ΟΡΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ για την επιλογή διακλαδικού UAV… Καλύτερα 3 MQ-9B SeaGuardian ή 8-9 HERON II;

MQ-9B SeaGuardian – Αντίλογος επί της ουσίας για τη μη αποδεκτή σχέση κόστους / απόδοσης. Μετά από το δημοσίευμα του DP αναφορικά με την ορθότητα της απόφασης για την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9B SeaGuardian, κατηγορίας HALE (High Altitude Long Endurance), ακολούθησαν δύο στοιχειοθετημένα και επομένως σοβαρά δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα. Θα αναφερθούμε σε αυτό του Δούρειου Ίππου (doureios.com), που μάλιστα αναδημοσίευσε το DP.

Ένα κείμενο βασισμένο σε στοιχεία και επιχειρήματα, σήμα κατατεθέν της ποιότητας της δουλειάς των

Πολεμική Αεροπορία: Παρουσίαση του ραντάρ Ground Master-400 Alpha από τη Thales

Ευθύμιος Λάζος

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (δείτε ΕΔΩ), στις 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας Thales με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και αντικείμενο την παρουσίαση των δυνατοτήτων του ραντάρ Ground Master-400 Alpha. Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση του τρισδιάστατου (3D) ραντάρ Ground Master-400. Η οικογένεια των ραντάρ Ground Master αποτελείται από ραντάρ πολλαπλού ρόλου, με διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Όλα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν έγκαιρο εντοπισμό και προειδοποίηση με μεγάλη ακρίβεια με χαμηλό κόστος υποστήριξης.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η φέτα είναι ελληνική - Ήττα για τη Δανία

Ήττα της Δανίας για τη φέτα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ποιες υποχρεώσεις παρέβη η χώρα, όσον αφορά την εξαγωγή προς τρίτες χώρες.

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε πως η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις της, παραλείποντας να λάβει μέτρα, ώστε να θέσει τέρμα στη χρήση της ονομασίας "φέτα" για τυριά τα οποία προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η λέξη "φέτα" καταχωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 2002. Έκτοτε, η ονομασία επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και πληροί τις σχετικές προδιαγραφές του προϊόντος.

Οι πιέσεις για τα F-16, o ρόλος των Αμερικανών και ο Ταγίπ Ερντογάν

Αλεξία Τασούλη  

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν και το πρόγραμμα των F-16 που κρίνει πολλά για Άγκυρα και Ουάσιγκτον.

Η υπόθεση με τα F-16 και αν θα εγκριθεί ή όχι η πώλησή τους από το Κογκρέσο αναμένεται να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η αντίληψη που υπήρχε ότι η Τουρκία με όπλο την ήπια ισχύ και την πάλαι ποτέ ηγετική της παρουσία στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει προνομιακή σχέση με τη Δύση ανήκει στο παρελθόν.

Στο «πόδι» ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για την κηδεία του ψευδομουφτή της Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε και την άφιξη Τούρκων αξιωματούχων

 Από πλευράς των Ελληνικών αρχών ασφαλείας, ο θάνατος του και η κηδεία του, που αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή, και με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα, θεωρείται εν  δυνάμει αφορμή για οποιουδήποτε είδους προβοκατόρικη ενέργεια

Κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, έχει προκαλέσει ο θάνατος του Αχμέτ Μέτε, του «ψευδομουφτή της Ξάνθης», ο οποίος πέθανε το πρωί νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 57 χρόνων. Ο Μέτε, που εμφανιζόταν ως «εκλεγμένος Μουφτής», παρόλο που τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή, λειτουργούν νόμιμοι Μουφτήδες των Μουσουλμάνων της Θράκης, διατηρούσε στενές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Τρελάθηκαν οι Τούρκοι: Ελληνικά μαχητικά φτερό – φτερό με F-35 – Το μήνυμα Φλώρου από ΗΠΑ (Βίντεο - Φωτο)

Εικόνα από το μέλλον νότια της Κρήτης με F-35 να πετούν φτερό – φτερό με ελληνικά μαχητικά τη στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βρισκόταν στο εργοστάσιο παραγωγής τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η χθεσινή ημέρα ήταν εφιαλτική για την Τουρκία. Από τη μια ήρθε η είδηση ότι η βουλή των ΗΠΑ πέρασε τροπολογία που βάζει φρένο στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Μετά ήρθαν οι πρώτες εικόνες να πετούν ελληνικά μαχητικά πλάι – πλάι με F-35 στην Κρήτη

Κι ύστερα ήρθε η εικόνα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ να φωτογραφίζεται μπροστά σε ένα F-35 στο εργοστάσιο κατασκευής.

Γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο με Rafale και F-35

 Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Στο καλό σενάριο το 2028 η Ελλάδα θα έχει 83 αεροσκάφη F-16 VIPER, 38 F-16 Block, 50 αναβαθμισμένα σε advance, 24 αεροσκάφη RAFAL 4+ γενιάς, ενώ θα παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 τα οποία θα αλλάξουν τελείως τη φιλοσοφία της μάχης καθ’ ότι είναι αόρατα. Ένας συνδυασμός ανατροπής διαμορφώνεται με βάση τις εξελίξεις στον αέρα.

Την ίδια στιγμή, η τροπολογία που πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ απαγορεύει την αναβάθμιση των F-16 ή πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία. Αφήνει φυσικά ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Πατρίκ Μεζονάβ στην «Κ»: Δεν υπάρχει χώρος για αναθεωρητισμούς

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στέλνει μέσω της «Κ» ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο της χώρας του 

Βασίλης Νέδος

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στέλνει μέσω της «Κ» ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο της χώρας του. Ο κ. Μεζονάβ αναφέρεται στην αξία της 14ης Ιουλίου ως ιστορικού οροσήμου για την ανθρωπότητα. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι πρέπει να τεθεί «τέρμα» στις προκλήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για αναθεωρητισμό».

Έρχεται! Ξυπνήστε…

Γράφει ο Θανάσης Κ.

* Πρώτη παρατήρηση: Ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακυβερνησίας.
Αυτό δεν είναι “εικασία” ή “πρόβλεψη”…
Συμβαίνει ήδη!

Γύρω μας πέφτουν ή παραλύουν κυβερνήσεις στη μία χώρα μετά την άλλη.

Στο Ισραήλ δεν έχουν κυβέρνηση,
στη Γαλλία δεν είναι εύκολο να σχηματίσουν κυβέρνηση, στην Αγγλία έχει παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός και έχει παραλύσει η κυβέρνηση μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος, στην Ιταλία δεν είναι

Ιμάμογλου: Το εκφυλισμένο φαινόμενο του ενός ανδρός αρχή πρέπει να εκλείψει – Κάνουμε έργο κι όχι σόου

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Με αιχμές προς την ‘ενός ανδρός αρχή’ που έχει επιβάλλει στο κράτος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε για την απουσία του κατά τη διάρκεια περιορισμένης έκτασης πλημμυρών στην Κωνσταντινούπολη, ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου.

 «Λόγω των πρακτικών της σημερινής εξουσίας, έχει προκύψει ένα εκφυλισμένο φαινόμενο. Ποιο είναι αυτό το φαινόμενο; Η αντίληψη περί ‘ενός ανδρός αρχή’, που έχει επικρατήσει σε όλους τους τομείς.

Ελικόπτερο – Σάμος: Ειδικοί απαντούν γιατί έπεσε στη θάλασσα

Τα αίτια της τραγωδίας με τους δύο νεκρούς στη Σάμο, φωτίζουν ειδικοί με τους οποίους μίλησε το in

Tο μοιραίο καθοδικό ρεύμα και τις πιθανές τελευταίες αντιδράσεις του πιλότου στο τραγικό συμβάν με το ελικόπτερο δασοπυρόσβεσης στη Σάμο, περιγράφουν ειδικοί και αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε το in.

Oπως επεσήμαναν, θέλοντας να δώσουν εξήγηση για την πτώση του ελικοπτέρου, που προκάλεσε το θάνατο δύο ατόμων: «Όπως το ΜΙ 8 γέμιζε τον κάδο με νερό και σχεδόν είχε τελειώσει, ένα απότομο κατόρευμα (ριπή καθοδικού ανέμου) κατέβασε το ελικόπτερο και το ουραίο χτύπησε στη θάλασσα.

Ο πιλότος για να «ξεκολλήσει» το ουραίο από τη θάλασσα ενεργοποίησε προωθητική κίνηση. Το ουραίο ξεκόλλησε απότομα και από τα πολλά «γκάζια» έγειρε απότομα η μούρη αυτή τη φορά στη θάλασσα. Το ελικόπτερο άρχισε να χτυπάει το στροφείο του στην θάλασσα και κάθε πτερύγιο έγινε κομμάτια.

Τουρκία: Πληθαίνουν οι φωνές για μπλόκο στην πώληση F-16 από τις ΗΠΑ

Χθες, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τα F-16, αναλύοντας τους όρους του για να δώσει το πράσινο φως σε μια τέτοια πώληση

Οι ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα, με κορυφαία τη δημοσιοποίηση του «χάρτη Μπαχτσελί» στον οποίο φαίνονται να βρίσκονται εντός της τουρκικής κυριαρχίας Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, έχουν εξοργίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, η Άγκυρα δέχθηκε χθες το πρώτο ηχηρό «ράπισμα» από τις ΗΠΑ, όσο αφορά στην προοπτική πώλησης F-16 , καθώς μία από τις δύο  τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία έλαβε πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τουρκία: Νέοι βανδαλισμοί στην Αγιά Σοφιά - Έκλεψαν έμβλημα από την Αυτοκρατορική Πύλη

Στο έλεος των βανδάλων έχει αφεθεί ο ναός της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, καθώς παρά τα όσα δηλώνει κατά καιρούς η τουρκική κυβέρνηση, δεν γίνεται ουδεμία προσπάθεια για την προστασία της εκκλησίας, το επίσημο καθεστώς της οποίας από μουσείο μετετράπη σε τέμενος πριν από δύο χρόνια.

Με ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο του ναού, το οποίο είναι μονίμως κλειστό, και πέντε ανθρώπους στον κήπο, που το μόνο τους μέλημα είναι να φορούν μαντήλα όσες γυναίκες εισέρχονται στον ναό, δεν έχει απομείνει καιρός για την πραγματική προστασία του μνημείου.

#Turkeyteeth: Χαμός με τα «Δόντια Τουρκίας» -Πηγαίνουν να φτιάξουν χαμόγελο και γυρνούν με φριχτούς πόνους

 

Μια οδοντιατρική τάση, που ονομάζεται «δόντια Τουρκίας», και η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από ταξίδια στο εξωτερικό για θεραπεία δοντιών σε χαμηλές τιμές προκαλεί σάλο στη Βρετανία. Και πόνο...

Τουρκία: Τεράστιο σκάνδαλο με επιχειρηματίες φίλους Ερντογάν

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 

Το σκάνδαλο αφορά ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό και έρχεται να πλήξει περαιτέρω την πολιτική δημοφιλία του Τούρκου Προέδρου, η οποία διαρκώς υποχωρεί.

Άνοιξε η συζήτηση στη Τουρκία: ”Υπάρχουν & άλλες φυλές στη χώρα-Γίναμε Τούρκοι με απειλές-Σκοτώσαμε Έλληνες & Αρμένιους”

 

Σε μία σημαντική ανάλυση προχώρησε Τούρκος αναλυτής, ο οποίος μιλάει για τις φυλετικές διαφορές στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Διαμελισμός Ουκρανίας – Αρχές φθινοπώρου 2022 τα δημοψηφίσματα σε Zaporizhia, Kherson για ένωση με Ρωσία

 

Πιθανότατα θα ακολουθήσουν και οι επαρχίες του Luhansk και του Donetsk με το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων

«No German will freeze in Greece»

 

Το παλαιό ενετικό λιμάνι των Χανίων

Η γερμανική BILD βρήκε τη λύση για την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση: Οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα μπορούσαν να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, κατά προτίμηση στην Κρήτη.

«Μεγάλη ντροπή» για τους Σκοπιανούς, η ευρωπαϊκή επιτροπή τους αποκάλεσε ‘βορειομακεδόνες’

 

Ιούλιος 14, 2022. Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγραψε « ο Βόρειομακεδόνας Πρόεδρος» και «Βορειομακεδονικό Κοινοβούλιο» και απέσυρε αμέσως το tweet για την ανακοίνωση της αυριανής επίσκεψης της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια.

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4% φέτος στην Ελλάδα αλλά και ράλι πληθωρισμού με 8,9%

 

Το 2023 θα φανούν οι επιδράσεις πολέμου και υψηλού πληθωρισμού στην ανάπτυξη, εκτιμά η Επιτροπή στις θερινές της προβλέψεις. Δεν θα βυθιστεί σε ύφεση η Ευρώπη, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα πέσει στο 1,4%.

Bloomberg Ιταλία: Η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε κίνδυνο – Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ

 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της γειτονικής χώρας αυξάνεται σταθερά - Πιέσεις στην ΕΚΤ να βρει άμεσα κάποια λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της πολιτικής κρίσης σε κρίση βιωσιμότητας του ιταλικού χρέους

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Αντιμέτωπη με κατάρρευση η κυβέρνηση του Ντράγκι

 

Όλο και πιο ορατό το σενάριο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο AP Photo/Andrew Medichini

Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμό του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι καθώς το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί σήμερα στην ιταλική Γερουσία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Τζουζέπε Κόντε.

Η νοσταλγία για έναν ηγέτη

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Το «I Ching»- «Το Βιβλίο των αλλαγών», εδώ και χιλιάδες χρόνια για τους θαυμαστές του κινεζικού πολιτισμού είναι ο βασικός οδηγός για το σύμπαν. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά από τις ΗΠΑ πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές για τα συστήματα HIMARS

 

Η ενδεχόμενη παράδοση των πυραύλων έχει καίρια σημασία για τη Χώρα

Ουκρανία: Τους 20 έφτασαν οι νεκροί από την επίθεση στην Βινίτσια – Ανάμεσά τους τρία παιδιά

 

Τραγικός είναι ο απολογισμός της ρωσικής επίθεσης με πύραυλο κρουζ στην πόλη Βινίτσια της κεντρικής Ουκρανίας με τουλάχιστον 20 άμαχους να χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματίζονται. 

Η Ουκρανία βομβαρδίζει ρωσικές εξέδρες φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

 

Του David Axe

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό έπληξε τον Ιούνιο μια ρωσική εξέδρα εξόρυξης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα ρωσικά διαβατήρια σε Ουκρανούς

 

Ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη   -   Πνευματικά Δικαιώματα  AP/Copyright 2022 The Associated Press.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας, διαμήνυσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Γέλεν: Εκπρόσωποι του Πούτιν δεν έχουν θέση στη σύνοδο της G20

 

Προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο

Η Ρωσία επέκρινε ΗΠΑ και Βρετανία για τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία

 

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία επειδή βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τη στήριξη μέρος του «υβριδικού πολέμου» που έχουν εξαπολύσει οι χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας

Ραγδαίες εξελίξεις: Στον προθάλαμο των BRICS η Άγκυρα – Θα ζητήσει να ενταχθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής!

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Kαταιγιστικές εξελίξεις πλέον! Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS είναι κάτι που σχεδόν έχει αποφασισθεί από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

ΗΠΑ και Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη: “Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ θα υπογράψουν σήμερα κοινή διακήρυξη με την οποία θα διατρανώνουν πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του ενοίκου του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή.

Λιβύη: Κίνδυνος νέας ανάφλεξης από την αλλαγή ηγεσίας στην εταιρεία πετρελαίου

 

Στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου μεταφέρεται το επίκεντρο του εμφυλίου. Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντικατέστησε τον επικεφαλής της. Βαθιά ανησυχία εκφράζει η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα.

Ρωσία: Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Κίνα στη ρωσική Άπω Ανατολή

 

O Πρώτος Πόλεμος του Οπίου (1839 - 1842) έληξε επίσημα το 1997 με την αποχώρηση των Βρετανών από το Χονγκ Κονγκ και την επιστροφή του στην Κίνα.

Στ. Φενέκος : Ο επίσημος χάρτης πρόκληση και η Ελληνική αδράνεια

 

Ο υποναύαρχος  ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής Στέλιος Φενέκος, μιλάει στον 98.4 για τον πραγματικά προκλητικό και μάλιστα επίσημο χάρτη της Τουρκικής Ακτοφυλακής για τα όρια έρευνας και διάσωσης στο  Αιγαίο με στόχο να προσπελάσει και το Ελληνικό F.I.R.  με τρικ η Τουρκία, την Ελληνική

Έντι Ζεμενίδης: Πρωτοφανής για σύμμαχο η τροπολογία κυρώσεων κατά Τουρκίας. Πέρασε από την επιτροπή

 

Έντι Ζεμενίδης: Πρωτοφανής για σύμμαχο η τροπολογία κυρώσεων κατά Τουρκίας. Πέρασε από την επιτροπή της Βουλής ΗΠΑ και προχωρά προς ψήφιση 

Τρόμος στην Τουρκία! Φοβούνται πανωλεθρία όπως το 1827 | Σάββας Καλεντερίδης (13-7-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τρόμος στην Τουρκία! Φοβούνται πανωλεθρία όπως το 1827

Καιρίδης - Λάβδας για τις τούρκικες προκλήσεις και τα F-16 | Αταίριαστοι | 14/07/2022

 

Καιρίδης - Λάβδας για τις τούρκικες προκλήσεις και τα F-16 | Αταίριαστοι | 14/07/2022