Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Δημήτριος Πλαπούτας (1786 – 1864)

Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, στρατηγός και πολιτικός μετά την ανεξαρτησία.

Ο Δημήτριος Πλαπούτας γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1786 στην Παλούμπα Αρκαδίας και ήταν δευτερότοκος γιος του κλεφταρματολού Νικόλα - Κόλια Πλαπούτα από τον Σουλιμά Μεσσηνίας. Νεαρότατος έγινε αρματολός και σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε τη Στεκούλα Κολοκοτρώνη, ανιψιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τον οποίο ταύτισε τον πολεμικό του βίο και τις πολιτικές του θέσεις.

Το 1811, καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, κατέφυγε στα Επτάνησα, όπου υπηρέτησε στον Αγγλικό Στρατό ως λοχαγός. Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στο χωριό και ανέλαβε καπόμπασης στους Δεληγιανναίους. Το 1819 κατέφυγε και πάλι στα Επτάνησα, αφού κατηγορήθηκε για φόνο Τούρκου στην Αλωνίσταινα. Στη Ζάκυνθο μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Κύπρος:Τι συμβαίνει στην Καρπασία;

Μετά την κατάληψη της Καρπασίας από τους Τούρκους το 1974 οι κάτοικοι της χερσονήσου υπέστησαν τα πάνδεινα. Τον Σεπτέμβριο του 1974 εξακολουθούσαν να διαμένουν περίπου 10.000 Ελληνοκύπριοι. Έκτοτε ακολούθησαν δολοφονίες, βιασμοί, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί, πιέσεις, απειλές και όλα αυτά οδήγησαν στη μείωση του πληθυσμού. Τον Οκτώβριο του 1976 μειώθηκαν σε 4.723, τρία χρόνια αργότερα περιορίστηκαν στους 1.520, το 1985 συρρικνώθηκαν στους 713 και σήμερα περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο και αν δεν λυθεί το Κυπριακό θα εξαφανιστούν. Κάποιοι, προϊόντος του χρόνου, επέλεξαν να συμβιβαστούν εις βάρος της πλειοψηφίας, μέχρι σημείου που συνεργάζονταν (και συνεργάζονται) με εποίκους για εξασφάλιση χορηγιών που παραχωρούνται για γεωργοκτηνοτροφικούς σκοπούς.

Ξεκινούν οι προεργασίες για τον αγωγό East Med: Σοκ & δέος στην Άγκυρα

Πως συνδέεται με την εξέγερση των Παλαιστινίων

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις πολιτικές της για τον επαναπροσδιορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Μάλιστα ορίστηκε, ότι η ελληνική εταιρεία ASPROFOS Single Member Engineering, θα είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες για την εξασφάλιση εξουσιοδότησης και αδειών που απαιτούνται για τον σχεδιασμό του έργου στην ελληνική ενδοχώρα.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Καμία συζήτηση με την Τουρκία όσο υπάρχει η «Γαλάζια Πατρίδα»

«Για το λόγο αυτό, είμαστε ανέφερε υποχρεωμένοι να διατηρούμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις»

Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας διαρκώς ανοιχτά και το νου μας σε εγρήγορση για να παρέχουμε ως Ένοπλες Δυνάμεις το αγαθό της ασφάλειας στον ελληνικό λαό με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας μας. Αυτό τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας, σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ιστορικά επηρεάζει και επηρεάζεται από τα Βαλκάνια και από τις