Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Υποβρύχιο Δελφίν

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία.

H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά.

Θλίψη για τον χαμό του Σεμπαεδήν Καραχότζα

Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 42 χρόνων ο γνωστός δημοσιογράφος, και ακτιβιστής υπέρ του Πομακικού Ελληνισμού, αλλά και ευρύτερα των εθνικών μας θεμάτων, Σεμπαεδήν Καραχότζα, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και 11 ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στις 27 Νοεμβρίου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Σεμπαεδήν Καραχότζα θα συνδέσει το όνομά του με την θαρραλέα του δραστηριότητα υπέρ των Πομάκων, αγωνιζόμενος τόσο ενάντια στις απόπειρες κύκλων του Προξενείου της Κομοτηνής να καταπνίξουν την φωνή τους, και να τους επιβάλουν την τουρκική γλώσσα και συνείδηση, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και τοποθετείται με μια πατριωτική πάντα οπτική για όλα τα εθνικά μας θέματα.

Τα F-16 Block 30 απέδειξαν ότι δεν είναι για πέταμα… Γερόλυκοι σε δράση

Με μεγαλύτερη εμπειρία, νέα ερεθίσματα και αεροπορικές γνώσεις διαλειτουργικότητας, οι «κεραυνοί» της 330 Μοίρας με τους «γερόλυκους» των F-16, τα Block 30 επέστρεψαν πριν λίγες ημέρες από το Albacete της Ισπανίας. Εκεί έλαβαν μέρος στην 4η εκπαιδευτική σειρά αέρος για το 2021, στο γνωστό σχολείο του TLP (Tactical Leadership Programme), στο οποίο οι ίδιοι οι ιπτάμενοι αξιολογούνται και βαθμολογούνται από τους συναδέλφους τους με τους οποίους πετάνε φτερό με φτερό.

ΤΟΥ Γ.Σ.
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Ωστόσο μπορεί τα Block 30 να είναι η «παλιοσειρά» των F-16, αλλά σίγουρα αυτά τα μαχητικά που

Συνέχεια και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας

Κατερίνα Σώκου
Από το kathimerini

Οι περιφερειακές –διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς– συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης του διαλόγου και εμβάθυνσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τα τελευταία χρόνια την αξία τους ως μέσων άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά χθες Τρίτη, στη σαφή και χωρίς αστερίσκους στήριξη των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στο ζήτημα του Κυπριακού και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, κατά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Γ! μέρος: Η πόρτα του τρελοκομείου είχε ανοίξει !)

Της Μαρίας Ν. Παπαδοπούλου*
Από το anixneuseis

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Α! ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ Β! ΜΕΡΟΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ: Η Δικηγόρος και Αναλύτρια Διεθνών Σχέσεων Μαρία Παπαδοπούλου προσεγγίζει, σε τρείς συνέχειες, (η σημερινή είναι η τρίτη και τελευταία) σε βάθος τις σχέσεις Ρωσίας- Κίνας. Σχέσεις με ιστορικές διαστάσεις που επηρέασαν τις εξελίξεις της ανθρωπότητας και απο ό,τι φαίνεται θα τις επηρεάσουν και στο προσεχές μέλλον, αναλόγως των επιλογών που θα κάνουν οι ΗΠΑ ως προς τον εχθρό απέναντι στον οποίο θα ετεροπροσδιοριστούν.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν: Επανεκκίνηση στις σχέσεις με αστερίσκους

Κωνσταντίνος Φίλης
Από το liberal

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν είναι ότι επιχειρείται μια επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού, που εστιάζουν σε τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις και σε projects κοινού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερο σημείο που κρατάμε είναι οι δηλώσεις Πούτιν για το Κυπριακό. Είναι σημαντικό ότι η Ρωσία, ούσα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διατηρεί την προσήλωσή της στα ψηφίσματα για τη Κύπρο που κάνουν λόγο για διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία, κόντρα στις απόψεις της Τουρκία, όπως αυτές εκφράζονται τελευταίως περί διχοτόμησης.

Ελληνορωσικά: Το «ξεπάγωμα» και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Γιώργος Θεοδωρίδης
Υποψήφιος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Από το huffingtonpost

Η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση στον ευρωμεσογειακό χώρο σε συνδυασμό με τη διεθνή αστάθεια προσφέρει μία ευκαιρία στην Ελλάδα.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι δεν έγινε σε αδιάφορο πολιτικά χρόνο. Ήρθε μία μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη του ηγέτη της Ρωσίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Ελλάδα-Ρωσία: Η αθέατη διάσταση της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στον Βλ. Πούτιν… και το ελληνικό εθνικό συμφέρον

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας και η συνάντησή του με τον πρόεδρο, Πούτιν, ήταν σωστή κίνηση. Τα δε αποτελέσματά της, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δικαιώνουν όσους υποστηρίζαμε την ανάγκη μιας πιο “διακριτής και αυτόνομης” ελληνικής πολιτικής σε σχέση με τη δυτική πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Κι αυτό για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point


Όπως έχει εξηγηθεί, η Ρωσία αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που πηγάζουν από την ιδιότητα της

Ρεζίλι ο Ερντογάν για το τζαμί Λάρνακας, όμως…

Του ΛΑΖΑΡΟΥ Α. ΜΑΥΡΟΥ
Από το apopseis

ΕΓΙΝΕ… «Τούρκος απ’ τον θυμό του» κι έσπευσε να εκτοξεύσει φοβερές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ερντογάν για την δήθεν… πυρπόληση μουσουλμανικού τεμένους στη Λάρνακα.

– Και έγινε ρεζίλι, ευθύς αμέσως, ο εν λόγω Ερντογάν. Διότι μουσουλμάνος Σύρος με ψυχολογικά προβλήματα ήταν τελικά ο δράστης ο οποίος άναψε δυο εφημερίδες κι έκαψε λίγο την πόρτα του τεμένους επειδή αγανάκτησε με τον εκεί χότζα που του αρνήθηκε… φιλοξενία.

Η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύει όπλα και πυρομαχικά σε μισθοφόρους στη Λιβύη

Η Άγκυρα αγνόησε τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και συνέχισε να προμηθεύει τη Λιβύη με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για να καλύψει τις ανάγκες των μισθοφόρων από διάφορες χώρες, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτό, οι κύριες πόλεις παράδοσης είναι η Τρίπολη, η Μισράτα και η Χομς.

Η Τουρκία μεταφέρει μισθοφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το αεροδρόμιο Μισράτα και τη στρατιωτική βάση Αλ Ουατίγια.

Παίζει ξανά με “τη φωτιά” ο Ερντογάν. Το σχέδιό του για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και η παράμετρος με την υγεία του ψευδομουφτή. . Εγρήγορση στο ΥΠΕΞ

Στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, για να συντηρήσει το αφήγημά της σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι ο παραβάτης της περιοχής και μια χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, στρέφεται για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν, παίζοντας με “τη φωτιά”.

Η προσπάθεια εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης είναι πασιφανής το τελευταίο διάστημα, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για στοχευμένες αναφορές και επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Τόσο ο ίδιος, όσο και υπουργοί της κυβέρνησής του, κάνουν διαρκείς αναφορές σε  «τουρκική μειονότητα» και «τούρκους ομογενείς» των οποίων τα δικαιώματα θα υπερασπιστεί η Τουρκία με αποφασιστικότητα.