Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Η Στάση του Νίκα

Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός
Με αυτή την ονομασία έμεινε στην ιστορία η λαϊκή εξέγερση που συνέβη στο Βυζάντιο την εποχή του Ιουστινιανού και πνίγηκε στο αίμα από τον αυτοκράτορα. Πληροφορίες από «πρώτο χέρι» μας δίνει ο σύγχρονος του Ιουστινιανού, ιστορικός Προκόπιος, στο βιβλίο του «Η ιστορία των Πολέμων» (εκδόσεις Λιβάνη).
Πρωταγωνιστές της εξέγερσης ήταν οι δήμοι των «Πράσινων και «Βένετων» (μπλε), οργανώσεις φιλάθλων με λαϊκή καταγωγή, που ζούσαν για τις αρματοδρομίες στις εξέδρες του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης. Οι «Ρούσσοι» και οι «Λευκοί» υπολείπονταν αρκετά σε δημοτικότητα των άλλων δύο δήμων. Οι αρματοδρομίες ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα εκείνη την περίοδο, όπως σήμερα είναι το ποδόσφαιρο.

Η Ελλάδα ζητεί την επιστροφή κεφαλής Κενταύρου από γερμανικό μουσείο

Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να επιστραφεί στη χώρα μια κεφαλή Κενταύρου από τον Παρθενώνα που εκτίθεται εδώ και 160 χρόνια στο μουσείο Μάρτιν φον Βάγκνερ του πανεπιστημίου Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, κάτι που όμως το πανεπιστήμιο αρνείται να κάνει.
Η κεφαλή του Κενταύρου είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2.400 ετών και βρισκόταν στη μετόπη του Παρθενώνα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εδώ και 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Η κεφαλή περιήλθε στην κατοχή του Μάρτιν φον Βάγκνερ --ενός Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη και συλλέκτη έργων τέχνης— το πρώτο μισό του 19ου αιώνα από μια ιταλική ιδιωτική συλλογή. Τότε δεν γνώριζε ότι το έργο τέχνης αυτό αποτελούσε μέρος του Παρθενώνα 

Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα: Σήματα με «περίεργη προέλευση» από το διάστημα - Εξαιρετικά παράξενο φαινόμενο

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς την υπόθεση της εξωγήινης ζωής και προέλευσης των σημάτων...», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος
Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, μετά την «υποδοχή» ραδιοσημάτων «περίεργης προέλευσης» από εξαιρετικά μακρινό σημείο του διαστήματος.


«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, πραγματικά ό,τι πιο παράξενο έχουμε συναντήσει», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης σημάτων και μηνυμάτων από το βαθύ διάστημα.

Ιερώνυμος: Δεν μπορούμε να δεχτούμε το «Μακεδονία»- Τσίπρας: Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση - Οι επιστολές που αντάλλαξαν Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός για το Σκοπιανό

Προσεκτικές στις διατυπώσεις τους και οι δύο επιστολές   - Αιχμές από τον πρωθυπουργό για «κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες εν ονόματι του έθνους » - Αρχιεπίσκοπος: Η μαρτυρία λόγου και αίματος απαγορεύει τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από άλλον - Το θέμα είναι και εκκλησιαστικό
Επιστολές για το Σκοπιανό αντάλλαξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός.
Την αρχή έκανε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας με χθεσινή του επιστολή στην οποία τονίζει ότι το Σκοπιανό είναι και εκκλησιαστικό θέμα.
Στην επιστολή αυτή απάντησε σήμερα ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή» και ξεκαθαρίζει πως «υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η Κυβέρνηση» μιλώντας για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Πολιτείας.

ΕΣΡ: Αυτοί είναι οι έξι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο ΣΚΑΪ, το Star, ο Alpha, ο ANT1, το Ε, και η εταιρεία Ελληνική Τηλεοπτική Α.Ε. είναι οι έξι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν φάκελο για μια τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.
Έληξε σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στις 15:00, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση επτά αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας.
Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών